»

Volkswagen zaradi računalniškega izpada ustavil proizvodnjo

Slo-Tech - V nemških tovarnah koncerna Volkswagen je včeraj zaradi napake v informacijskem sistemu obstala proizvodnja vozil znamk Volkswagen. Težave so imeli tudi pri proizvodnji audijev in porschejev, so potrdili v podjetju. Vzrok za izpad še raziskujejo. Za zdaj so dejali, da je šlo za "nepravilno delovanje nekaterih omrežnih komponent" na lokaciji v Wolfsburgu, kjer imajo sedež. Prizadete so bile tovarne v Emdnu, Osnabrücku, Hanovru, Dresdnu, Zwickauu in obrati v Braunschweigu, Kasslu, Chemintzu in Salzgitterju.

Iz podjetja so sporočili, da so napako opazili okrog 12.30 po lokalnem času. Po prvih podatkih ni šlo za napad, temveč za napako. Večino posledic so odpravili danes ponoči, nekateri sistemi pa jih bodo čutili še danes. Trenutno ima sicer Volkswagen še drugačne težave v tovarni v Zwickauu, kjer izdelujejo električna vozila. Tam so zaradi nižjega povpraševanja ukinili eno izmeno in prešli na dvoizmenski delavnik. S tem so tudi odpustili 269 zaposlenih.

18 komentarjev

Lani prvikrat upadli povprečni izpustih novih vozil v EU

Slo-Tech - Evropska agencija za okolje (EEA) je sporočila, da so lani povprečni izpusti novih osebnih avtomobilov v primerjavi z letom pred tem upadli, kar se je zgodilo prvikrat po letu 2016. Vozila, prvikrat registrirana v EU, Islandiji, Norveški ali Veliki Britaniji, so v povprečju izpuščala 107,8 grama CO2 na prevožen kilometer, kar je 12 odstotkov manj kot leto pred tem. Pomemben delež je k temu prispeval tudi razmah električnih vozil, ki so lani predstavljala 11 odstotkov vseh na novo registriranih vozil (predlani pa zgolj 3,5 odstotka). Temu ustrezen je velik padec povprečnih izpustih novih osebnih avtomobilov. Zmanjšanje pa beležijo tudi pri lahkih gospodarskih vozilih, ki so izpuščala 157,7 g CO2/km, kar predstavlja 1,5-odstotni padec. Delež električnih vozil se je v tem segmentu povečal z 1,4 na 2,3 odstotka.

EEA redno zbira podatke o prodanih vozilih v Evropi. Podatki o izpustih se izračunajo iz porabe goriva, kot jo izmeri novi test WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test...

17 komentarjev

Daimler se je poravnal, vodilni iz Volkswagna na zatožni klopi

Slo-Tech - Škandal z dizelskimi vozili izpred štirih let, ki so goljufala pri merjenju izpustov, je sicer najbolj očrnil skupino Volkswagen, a ta ni edini grešnik. Več kot 11 milijonov goljufivih vozil je organe pregona spodbodlo k temeljitim preiskavam še ostalih proizvajalcev.

Tudi Daimler, ki med drugim proizvaja vozila znamke Mercedes-Benz, se je moral poravnati zaradi enakih goljufij. Ker so prodali 684.000 vozil, ki niso izpolnjevala normativov za najvišje dovoljenje izpuste dušikovih oksidov, so se z nemškim tožilstvom poravnali. Plačali bodo 870 milijonov evrov globe, kar po besedah podjetja ne bo imelo pomembnega vpliva na poslovne rezultate tretjega četrtletja.

Preiskava se je začela v začetku tega leta in je le ena v vrsti temeljitih pregledov nemških avtomobilov. Volkswagnova enota Porsche se je že maja poravnala v višini 535 milijonov evrov, Robert Bosch GmbH pa z 90 milijoni evrov.

Medtem v Nemčiji poteka tudi sojenje vodilnim iz Volkswagna. Izvršni direktor Herbert Diess,...

16 komentarjev

Volkswagen bo zaradi prevare odštel še 4,3 milijarde dolarjev

Slo-Tech - Znesek, ki ga bo moral Volkswagen plačati v ZDA zaradi goljufanja pri emisijah škodljivih dušikovih oksidov v svojih dizelskih motorjih, bo poskočil še za 4,3 milijarde dolarjev. Za toliko se je Volkswagen poravnal s tožilstvom v kazenskem postopku, ki so ga zaradi prevare vodili proti podjetju. Dogovor mora potrditi še Volkswagnov upravni odbor, kar se bo najverjetneje zgodilo še ta teden, saj je vsem v interesu, da se zadeva zaključi pred 20. januarjem, ko bo v ZDA prisegla nova administracija.

Volkswagen priznava kršitve okoljevarstvene zakonodaje (Clean Air Act), prevare, kršitve carinske zakonodaje in oviranja uradnih postopkov. Zato bo plačal 4,3 milijarde dolarjev globe, s čimer bo poravnal svoje obveznosti do zvezne vlade v kazenskem in...

137 komentarjev

Dizelski osebni avtomobil onesnažuje bolj kakor težek tovornjak

Slo-Tech - Evropska fascinacija nad dizelskimi avtomobilskimi motorji je prav neverjetna, saj toliko osebnih avtomobilov z dizelskimi motorji po cestah ne vozi nikjer drugje po svetu. Da so dizelska vozila okoljsko bistveno bolj problematična od bencinskih, ni nič novega. Presenetljivi pa so izsledki raziskave ameriške neprofitne organizacije ICCT (International Council on Clean Transportation), da osebna vozila z dizelskimi motorji bistveno bolj onesnažujejo okolje kakor težki dizelski tovornjaki.

Razlogov za izjemno priljubljenost dizelskih vozil v Evropi je več in segajo od zgodovinskih do gospodarskih. Medtem ko se dizel in sorodne...

440 komentarjev

Hekerji lahko odklenejo milijone volkswagnov

Wired News - Na konferenci Usenix, ki od srede poteka v Austinu, so raziskovalci predstavili, kako je mogoče z opremo, ki stane nekaj deset dolarjev, odkleniti na milijone volkswagnov, audijev in škod. Ranljiva so vsa vozila, ki so bila izdelana po letu 1995, šele najnovejše generacije (npr. Golf 7) pa so odporne.

Raziskovalci so ugotovili, da Volkswagen uporablja le nekaj unikatnih šifrirnih ključev za daljinsko odklepanje, ki si jih med seboj deli na milijone vozil. Štiri največkrat uporabljene ključe ima 100 milijonov vozil, izdelanih v zadnjih dveh desetletjih. S poznavanjem tega ključa, ki ga lahko preberejo iz različnih sestavnih delov vozila (točne lokacije seveda ne razkrivajo), je odklep vozila...

106 komentarjev

Volkswagnovo programsko opremo za goljufanje so leta 1999 razvili v Audiju

Bloomberg - Po podatkih iz poročila, ki ga je pridobil Handelsblatt, je programsko opremo za goljufanje pri emisijah dušikovih oksidov, ki jo je uporabljal Volkswagen, zanj že leta 1999 razvil Audi. Doslej je veljalo, da je to programsko opremo razvijal Volkswagen, medtem ko hčerinski podjetji Audi in Porsche nista bili vpleteni v prevaro - čeprav so v Volkswagnu priznali, da so sporne znamke VW, Audi, Porsche, Škoda in Seat.

Zatem ko je Audi leta 1999 razvil programsko opremo za izključevanje funkcij motorja, jo je Volkswagen leta 2005 začel vgrajevati v svoje dizelske motorje, ker drugače niso mogli znižati emisij dušikovih oksidov na sprejemljive nivoje. Pred tem ni bila v uporabi.

Preiskovalci, skupno jih je več kot 450, pa se medtem prebijajo skozi podatke na več...

71 komentarjev

Ameriško pravosodno ministrstvo zaradi afere z izpusti toži Volkswagen

Slo-Tech - Ameriško pravosodno ministrstvo je na detroitskem sodišču vložilo tožbo zoper Volkswagen zaradi kršitev okoljske zakonodaje, ki so seveda povezane z afero Dieselgate. Tožbo je vložilo v imenu Agencije za zaščite okolja (EPA), tožene stranke pa so Volkswagen, Audi, Porsche in njihove ameriške hčerinske družbe, torej celoten koncern Volkswagen. V tožbi podjetju očitajo, da je imelo v ZDA 580.000 dizelskih vozil naprave za goljufanje na testu, zaradi česar so pri normalni uporabi vozila za večdesetkrat prekoračevala dovoljene izpuste dušikovih oksidov. Poleg tega Volkswagen obtožujejo prodaje avtomobilov, ki so imeli drugačne lastnosti, kot so jih navedli v homologaciji pri EPA in CARB (Kalifornijski odbor za zrak). Podjetje torej obtožujejo onesnaževanja in...

21 komentarjev

Nemški hekerji ne verjamejo Volkswagnu

Slo-Tech - V Hamburgu se je začel že 32. Chaos Communication Congress (32C3), na katerem se srečujejo strokovnjaki za računalniško varnost, tehnologijo in omrežja iz Nemčije in vsega sveta. Letošnji 32C3 bo trajal štiri dni in bo ponujal vsebine s področja internetne varnosti, zasebnosti, omrežij in digitalnega načina življenja. Zvrstilo se bo več kot 200 predstavitev, predavanj in delavnic, večino vsebin pa bo mogoče spremljati prek interneta.

Zelo zanimivo predavanje je imel Felix Domke, ki ima v lasti enega izmed problematičnih volkswagnov, ki v okolje izpušča previsoke koncentracije dušikovih oksidov. Zanimala ga je računalniška koda in predvsem, kako verjetna je Volkswagnova razlaga, da gre za delo manjše skupine inženirjev, medtem ko vodstvo za to naj ne bi...

58 komentarjev

Volkswagen razgrnil časovnico odprave napake in podrobnosti

Slo-Tech - Iz Wolfsburga so danes sporočili, kaj in kdaj bodo menjali na Volkswagnovih vozilih z dizelskimi motorji EA189, ki prekoračujejo izpuste dušikovih oksidov. S tem so dodatno pojasnili navedbe z novinarske konference minuli teden. Vse lastnike vozil bodo kontaktirali osebno in jih pozvali k izrednemu servisu, ki jih bodo začeli izvajati konec januarja in bodo trajali vse leto 2016. Nekatera vozila bodo dobila zgolj programsko nadgradnjo, drugod bodo morali vgraditi posebno mrežico. Vse postopke je odobril Zvezni urad za motorna vozila (Kraftfahrtbundesamt). Spomnimo, da je tudi v Sloveniji okrog 35.000 problematičnih vozil, katerih lastniki bodo prav tako dobili vabilo na servis.

Problematični motorji EA189 imajo delovne prostornine 1,2, 1,6 in 2,0 litra....

66 komentarjev

Volkswagen pojasnjuje ozadje afere z izpusti

Slo-Tech - Nekoliko se je polegel prah, ki ga je dvignilo razkritje Volkswagnovega goljufanja pri izpustih dušikovih oksidov, zato lahko sedaj jasneje in z razdalje pogledamo, kaj se je zgodilo in kaj se ima zgoditi. Danes je Volkswagen na novinarski konferenci na sedežu podjetja v Wolfsburgu opisal, kako se je takšna nepravilnost sploh mogla zgoditi, ter predstavil sprejete in prihodnje ukrepe. Teh ne bo malo. Novi izvršni direktor Matthias Müller, ki je nadomestil Martina Winterkorna, je skupaj s predsednikom Hansom Dieterjem Pötschem pojasnjeval tudi reorganizacijo podjetja. Vse kaže, da se kot nobena niti ta juha ne bo pojedla tako vroča, kot se je sprva zakuhala.

Poleg afere z izpusti dušikovih oksidov je minuli mesec odjeknila še novica, da je Volkswagen goljufal

127 komentarjev

V ZDA odkrili nove goljufive porscheje, VW priznal zavajanje glede porabe

vir: Reuters
Reuters - V medijih je vihar zaradi Volkswagnove afere z goljufanjem pri izpustih dušikovih oksidov iz dizelskih motorjev sicer nekoliko potihnil, a to ne pomeni, da imajo v Wolfsburgu kaj manj dela. Ameriška agencija za varstvo okolja EPA je sporočila, da so po njihovih podatkih goljufali tudi v vozilih znamke Porsche ter še nekaterih volkswagnih in audijih. Seznamu goljufivih vozil se tako pridružujejo vozila znamk Audi in Porsche s trilitrskimi dizelskimi motorji; doslej so bili problematični le dvolitrski. V ZDA so tako od danes naprej problematična vozila Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne, Audi A6 Quattro, A7 Quattro, A8, A8L in Q5. K tem je seveda treba prišteti še 11 milijonov vozil po celem svetu, za katera je Volkswagen že pred tem priznal, da...

192 komentarjev

Sumljivi rezultati tudi pri Oplovih dizlih

Heise - V aferi z goljufanjem pri izpustih dušikovih oksidov, ki se počasi umirja, smo dobili indice, da bi poleg vozil iz skupine Volkswagen - torej znamk Volkswagen, Audi, Škoda in Seat - utegnil goljufati tudi Opel. Visoka strokovna šola v švicarskem Bernu je namreč na zaprosilo nemške okoljevarstvene organizacije DUH (Deutsche Umwethilfe) merila izpuste Opel Zafire z motorjem 1,6 CDTi in dobila nekaj zelo sumljivih rezultatov. Opel vsakršne nepravilnosti zanika.

Kot vemo sedaj, velika večina dizelskih motorjev pri normalni rabi v okolje izpušča več dušikovih oksidov kot na testih. To je zaskrbljujoče, a ni nelegalno. Zakonodaja namreč zahteva, da so na testu NEDC izmerjeni izpusti NOx v EU pod mejo 80 mg/km. Vozila iz skupine Volkswagen so sporna zato, ker...

53 komentarjev

Skoraj vsi dizli presegajo normative, proizvajalci zahtevajo zvišanje dopustnih izpustov

Slo-Tech - Čedalje jasneje postaja, da ni enostavno izdelati dizelskega motorja z dovolj nizkimi izpusti dušikovih oksidov, da bi zadovoljili stroge evropske in ameriške standarde. V ZDA in kasneje tudi v Evropi so na križ pribijali Volkswagen, ki je v 11 milijonov vozil vgradil aktivno opremo za laganje o izpustih, a težave z zadostitvijo standardom imajo tudi drugi proizvajalci. Najnovejše raziskave kažejo, da kar 95 odstotkov dizelskih vozil na evropskih cestah preveč onesnažuje.

Nemški klub ADAC je testiral motorje proizvajalcev Renault, Nissan, Hyundai, Citroen, Fiat in Volvo ter ugotovil, da njihovi izpusti dušikovih oksidov do desetkrat presegajo zakonsko dovoljene vrednosti. Preizkusili so jih tako po evropskem laboratorijskem standardu (NEDC) kakor tudi daljšem...

404 komentarji

Volkswagnovi dizli: kdo je vedel za prevaro

Slo-Tech - Pri tako veliki lumpariji, kot si jo je privoščil Volkswagen, je jasno, da je zanjo moralo vedeti precej ljudi. V Volkswagnova vozila pač nihče ne more na lastno pest skriti kakršnekoli kode. Medtem ko je Švica (začasno) prepovedala prodajo Volkswagnovih vozil z dizelskimi motorji po standardu Euro 5 (čistejša z Euro 6 so še dovoljena), se je afera premaknila v neizbežno fazo ugotavljanja, kdo vse je za prevaro vedel, kdo ji je nasprotoval in kdo podpiral. Nemški časniki ne skoparijo z obtožbami.

Bosch, ki ga za Volkswagen proizvaja elektroniko, je po pisanju Bilda že leta 2007 opozarjal Volkswagen, da je mehanizem za goljufanje pri izpustih le za interno uporabo tekom razvoja. Žvižgač...

737 komentarjev

Volkswagen goljufal tudi v EU, na tnalu tudi BMW

Slo-Tech - Afera Dieselgate še vedno polni naslovnice dnevnega časopisja, saj se vsak dan vrstijo razkritja, ki poglabljajo težave, s katerimi se bosta morala soočiti tako Volkswagen kot celotna nemška avtomobilska industrija. Prva žrtev afere je bil izvršni direktor Martin Winterkorn, ki je danes odstopil. Dejal je, da so ga dogodki zadnji dni šokirali in da ne more verjeti, da je tako obsežna prevara v koncernu Volkswagen sploh možno. Nadzorni svet bo novega direktorja imenoval v petek, neuradni pa je favorit Porschejev izvršni direktor Matthias Müller. Omenjata se tudi Audijev Rupert Stadler ter vodja znamke Volkswagen Herbert Diess, a naj bi imela manj možnosti. Zaradi objektivne odgovornosti...

632 komentarjev

Afera Dieselgate se razplamteva: neustreznih 11 milijonov vozil

Slo-Tech - Afera z goljufanjem pri izpustih dušikovih oksidov v Volkswagnovih dizlih dobiva nove razsežnosti. Po petkovem priznanju, da je podjetje več let goljufalo in v svoja vozila vgrajevalo programsko opremo, ki je med merjenjem emisij poskrbela za z zakonodajo skladen izpuh, pri normalnem delovanju pa zavoljo boljših zmogljivosti te prekoračila za 40-krat, se dnevi izvršnega direktorja Martina Winterkorna zdijo šteti.

Za ta petek je napovedana seja nadzornega sveta, kjer bi morali izvršnemu direktorju Winterkornu pogodbo podaljšati do leta 2018, kar se je še prejšnji četrtek zdelo le formalnost. Sedaj so analitiki prepričani, da Winterkorn stolčka ne bo obdržal. Po neuradnih informacijah naj bi do konca tedna odstopil kar sam, kot njegova zamenjava pa se omenja...

196 komentarjev

Zaradi goljufanja pri meritvah Volkswagnu grozi milijardna globa

Slo-Tech - V petek zvečer je v ZDA odjeknila novica, da je Volkswagen v svoja vozila več let vgrajeval programsko opremo, ki je omogočala goljufanje pri meritvah izpustov. Pri normalnem obratovanju so izpusti za 40-krat presegali normative, ki so jih vozila dosegala na testih. Volkswagen je goljufijo priznal. Delnice podjetja so danes izgubile 20 odstotkov vrednosti, kar je največja izguba za Volkswagnove delnice v zgodovini, saj podjetju grozi do 18 milijard dolarjev globe. Nemčija začenja preiskavo, da bi dognali, ali so morebiti goljufali tudi v Evropi. Medtem se v ZDA napoveduje vpoklic več kot pol milijona vozil.

Ameriška Agencija za zaščito okolja (EPA) je v petek Volkswagen obtožila, da programska oprema v njihovih vozil zazna, kdaj so vozila na...

277 komentarjev

Toyota vlaga 50 milijonov dolarjev v raziskave samovozečih avtomobilov

Wired News - Tudi japonska Toyota se pridružuje čedalje daljšemu seznamu proizvajalec avtomobilov, ki se ukvarjajo s konceptom avtonomnih vozil. Toyota je sicer še lani zatrjevala, da je njihova prioriteta večja varnost in da ne bodo razvijali avtomobila brez voznika, a letos vlagajo 50 milijonov dolarjev prav v raziskave slednje tehnologije.

Omenjeni znesek bodo v naslednjih petih letih porabili za postavitev in obratovanje raziskovanih centrov, v katerih bodo skupaj z raziskovalci z MIT-a in Stanforda razvijali tehnologijo inteligentnih vozil. Na MIT-u se bodo ukvarjali z napredno arhitekturo, ki bo vozilom omogočala zaznavati in interpretirati okolico, medtem ko bodo na Stanfordu delali na področju računalniškega vida in...

58 komentarjev

In osmi dan je Audi ustvaril dizel iz vode in zraka

Gizmag - Gizmag - Dizelsko gorivo narejeno samo iz vode in zraka je ta mesec predstavil nemški proizvajalec avtomobilov Audi. Gorivo je rezultat sodelovanja velikana z nemškim startupom Sunfire iz Dresdna. Uspeh nemške avtomobilske industrije je pozdravil tudi nemški minister za izobraževanje in raziskave Johanna Wanka, ki je gorivo preizkusil tudi v lastnem avtomobilu Audi A8.

Kar elektriki (še) ni uspelo

Alternative prevladujočim motorjem na notranje izgorevanje so aktualne že več kot sto let (prvi električni avtomobil je na ceste pripeljal že na prelomu 19. v 20. stoletje). V zadnjih letih so sicer alternativna goriva (kot je recimo biodizel) za motorje z notranjim izgorevanjem izpodrinili električni avtomobili, ki pa še vedno zaradi...

153 komentarjev

Apple razvija električni avtomobil?

The Wall Street Journal - Špekulacije o Applovem skorajšnjem vstopu na avtomobilski trg, ki so se razširile minuli teden ob pogledu na nenavadno Applovo vozilo s številnimi kamerami, so še podžgale govorice, da Appla že nekaj mesecev zelo resno z ekipo tisoč inženirjev razvija električni avtomobilov.

Apple dejansko ima dovolj denarja in znanja, da se razvoja električnega avtomobila loti. Projekt z imenom Titan naj bi vodil Steve Zadesky, ki je bil nekdaj zaposlen pri Fordu, sedaj pa je že nekaj let Applovec in je vodil tudi razvoj iPhona. Financial Times ugotavlja , da Apple novači strokovnjake z avtomobilističnega področja, recimo nekdanjega vodja razvoja v Mercedes-Benzu Johanna Jungwirtha in oblikovalca v Fordu Marca Newsona. Reuters pravi, da želi Appli razviti samovozeči električni avtomobil,...

89 komentarjev