»

Apple ukinil projekt električnega avtomobila

Bloomberg - Apple je - vnovič - ukinil razvoj električnega avtomobila. Spogledovanje z avtomobili, električnimi ali drugačnimi, traja že desetletje, vmes pa je segalo od velikanskega navdušenja do ohladitev. Sedaj spet kaže, da električnega avtomobila iz Appla ne bo, inženirji pa se bodo raje posvetili generativni umetni inteligenci.

Bloomberg piše, da je Apple spremembo strategije zaposlenim razkril danes in jih precej presenetil. Na električnem avtomobilu naj bi delalo okrog 2000 ljudi, ki bodo sedaj počasi dobili druge zadolžitve. Projekt vodi Kevin Lynch, ki bo zaposlene počasi predal vodji oddelka za umetno inteligenco Johnu Giannandreaju. Nekaj pa jih bodo tudi odpustili, čeprav še ni jasno, koliko.

Apple je v svoja vozila, električna, pametna in drugačna, vložil več milijard dolarjev. Leta 2014 so želeli izdelati avtonomno električno vozilo, ki bi imelo glasovno navigacijo. Projekt je imel nemalo organizacijskih težav že od začetka, na koncu pa sta ga prevzela Jeff Williams in Kevin...

37 komentarjev

Ford z novim električnim motorjem Eluminator naslavlja predelovalce vozil

Ford Performance - V ZDA je precej popularno predelovanje starejših vozil, celoten ekosistem okrog tega pa spodbujajo tudi proizvajalci. Ford Performance je tako na trg ponudil Eluminator, električni motor, ki nadomesti motor na notranje izgorevanje, poimenovanje pa je dobil po Aluminatorju, eni izmed verzij motorja na notranje izgorevanje, ki jih prodaja Ford, z zelo očitnim E, ki namiguje, da ima povezavo z elektriko.

Za predstavitev novega motorja sta podjetji MLe Racecars in Roadster Shop predelali F-100 letnik 1978, da po novem vozi na par Eluminatorjev.

Motor je v osnovi enak kot sta tista, uporabljena v Mustangu Mach-E GT. Posamezen meri v dolžino 57cm in proizvede 210 kilovatov moči (281 konjev) in 429Nm navora. Zavrti se do 13.800 obratov na minuto, prestavno razmerje pa ima 9,05:1. Ford že ponuja elektromotor za 3.900 dolarjev.

Dobavljivost elektromotorja, ki je certificiran za cestno vožnjo v 50 ameriških zveznih državah in ki ga ponuja eden izmed velikih ameriških avtomobilskih prozivajalcev, pomeni precej bolj enostavno predelavo za vse elektro-avto-navdušence.

Potrebno je omeniti, da je Chevrolet že lani pokazal "ECrate" komplet, ki vsebuje komponente, ki so sicer redno vgrajevane v Chevy Bolt, a ta zaenkrat ni bil dosegljiv...

27 komentarjev

Nvidia in Mercedes-Benz razvijata avtonomna vozila

Slo-Tech - Mercedes-Benz in Nvidia sta napovedala, da bosta s skupnimi močmi do leta 2024 pripravila ustrezno tehnologijo, da bodo vozila lahko avtonomna. Podjetji sta sklenili partnerstvo, v okviru katerega razvijata ustrezno računalniško infrastrukturo in sisteme za oddaljeno nadgrajevanje programske opreme v vozilu in avtonomno vožnjo. Vozila bodo tako postala bolj podobna računalnikom, saj se bodo sproti posodabljala. Novost bo uporabljala nove Nvidiine čipe SoC (Drive AGX Orin) in naj bi bila standardni del Mercedes-Benzovih vozil že leta 2024, tako v nižjem kakor višjem razredu.

Sliši se revolucionarno, a v resnici Mercedes-Benz na tem področju caplja za konkurenco. Odkar je Tesla pokazala, da so električna vozila povsem izvedljiva prihodnost, kamor sodi tudi programska oprema in njeno nadgrajevanje, ta vlak lovijo vsi proizvajalci. Koncept avtomobila kot računalnika na kolesih, temu pravim, in ni nič novega. Takšno nenehno nadgrajevanje pa je podobno programski opremi kot naročnini,...

49 komentarjev

Samsung s posodobitvijo onesposobil nove televizorje

Slo-Tech - Samsung je naslednje v vrsti podjetij, ki jim je uspelo na daljavo posodobiti svoje izdelke na tak način, da so kupci ostali z nedelujočimi nabiralci prahu. Minuli teden smo pisali, da je nekaj podobnega uspelo LockStatu, ki je na daljavo onemogočil svoje pametne ključavnice, ta teden pa je veliko prahu dvignila napoved, da bo DJI namerno onemogočil delovanje letalnikov, ki do prihodnjega meseca ne bodo posodobljeni. Samsung pa je minuli teden posodobil svoje nove televizorje, ki so potem nehali delovati, kupci v Veliki Britaniji pa so še danes brez delujočih naprav.

Žalostno je, da gre za nove in precej drage televizorje. Na Guardian se je obrnilo več kupcev 1400 funtov vrednih televizorjev, ki že teden dni strmijo v prazne zaslone, potem...

66 komentarjev

Tudi Apple ne bo več razvijal lastnega samovozečega avtomobila

Slo-Tech - Apple gre po poti Wayma, ki je letos ugotovil, da nima smisla razvijati samovozečega avtomobila od začetka, temveč je bolj smiselno pripravljati tehnologijo za obstoječa vozila in avtomobilsko industrijo. Applov projekt Titan se je začel z velikimi pričakovanji, saj si je Apple sprva prizadeval za razvoj lastnega pametnega avtomobila, ki bi razburkal trg in prestrašil avtomobilsko industrijo. Sedaj je obrnil ploščo in bo razvijal programsko in strojno opremo, ki jo bodo potrebovali samovozeči avtomobili kot nadgradnja klasičnih avtomobilov, poroča The New York Times. Navsezadnje je Applov izvršni direktor Tim Cook že junija dejal, da Apple razvija avtonomne sisteme, niso pa avtomobilska industrija.

Eden izmed prvih primerov bo prevoz za uslužbence (shuttle...

16 komentarjev

V Evropskem Parlamentu razglabljali o prihodnosti samovozečih avtomobilov

Slo-Tech - Evropski Odbor za transport in turizem (TRAN) je obravnaval prihodnost samo-vozečih avtomobilov. Obravnava je trajala dve uri in pol, vodil jo je Evropski poslanec in predsednik odbora Michael Cramer, član stranke Zelenih. Obravnava je bila časovno razdeljena na dva dela. V prvem delu sta svojo vizijo predstavila strokovnjak Stephan Neugebauer s skupine BMW in hkrati predsednik Evropskega cestnega raziskovalnega posvetovalnega odbora (ERTRAC) ter Beat Mueller z javnega avtobusnega prevoznika Swiss Postbus Ltd.

Njuna vizija samo-vozečega avtomobila prihodnosti je bila precej različna. G. Neugebauer, ki predstavlja BMW, vidi prihodnost samo-vozečega avtomobila zelo postopno, avtomobilu bi dali vse več avtonomije, človeku pa jo postopoma odvzemali. Sama podoba avtomobila naj bi še vsaj naslednjih 10 do 20 let ostala enaka. Po vprašanju enega izmed poslancev, na katerem nivoju avtomatizacije trenutno BMW je, g. Neugebaer odgovori, da so trenutno nekje na začetku stopnje 3 po lestvici

52 komentarjev

Mercedes-Benz robote zamenjuje z ljudmi

Bloomberg - Navadno gre razvoj v smeri zamenjave delavcev za tekočim trakom, a se občasno zgodi tudi obratno. Celo v nemški avtomobilski proizvodnji, ki je sinonim za robotizacijo proizvodnega postopka, mora veliki Mercedes-Benz nekatere robote zamenjati z - ljudmi. Avtomobilska industrija je največji porabnik robotov. Predlani je bil v svetu v uporabi poldrugi milijon robotov, v prihodnjih dveh letih pa naj bi se ta številka podvojila. In levji delež bo odpadel na avtomobilsko industrijo. A ljudje bodo ostali.

Roboti so resda vedno enako natančni in se ne utrudijo, a so sila neumni in vsaka sprememba terja v najboljšem primeru preprogramiranje, včasih pa kar zamenjavo robota. Ljudje so po drugi strani prilagodljivi. In to je...

23 komentarjev

Volkswagen goljufal tudi v EU, na tnalu tudi BMW

Slo-Tech - Afera Dieselgate še vedno polni naslovnice dnevnega časopisja, saj se vsak dan vrstijo razkritja, ki poglabljajo težave, s katerimi se bosta morala soočiti tako Volkswagen kot celotna nemška avtomobilska industrija. Prva žrtev afere je bil izvršni direktor Martin Winterkorn, ki je danes odstopil. Dejal je, da so ga dogodki zadnji dni šokirali in da ne more verjeti, da je tako obsežna prevara v koncernu Volkswagen sploh možno. Nadzorni svet bo novega direktorja imenoval v petek, neuradni pa je favorit Porschejev izvršni direktor Matthias Müller. Omenjata se tudi Audijev Rupert Stadler ter vodja znamke Volkswagen Herbert Diess, a naj bi imela manj možnosti. Zaradi objektivne odgovornosti...

632 komentarjev

WSJ: Applov avtomobil do leta 2019

The Wall Street Journal - Da Apple misli zelo resno z razvojem samovozečega avtomobila, smo se letos lahko prepričali že pri iskanju lokacije za testiranje. Z načrti za nekaj let v prihodnosti je sicer tako, da se lahko uresničijo ali pa tudi ne, a če gre verjeti Wall Street Journalu, bo Apple prva tovrstna vozila predstavil leta 2019. Projekt naj bi v Cupertinu dobil zeleno luč in rok za dokončanje 2019.

Ekipa 600 ljudi, ki delajo na projektu Titan, se bo potrojila, kar nakazuje vstop na trg avtomobilov. Prva vozila sicer ne bodo povsem avtonomna, temveč nekakšni hibridi, ki bodo še vedno potrebovala človeško interakcijo. Avtonomno vozilo je malce bolj dolgoročni cilj. Tisti bolj skeptični v podjetju dvomijo, da jim bo do leta 2019 sploh uspelo pripraviti vozilo, ki bo naprodaj. Ogromni...

56 komentarjev

Toyota vlaga 50 milijonov dolarjev v raziskave samovozečih avtomobilov

Wired News - Tudi japonska Toyota se pridružuje čedalje daljšemu seznamu proizvajalec avtomobilov, ki se ukvarjajo s konceptom avtonomnih vozil. Toyota je sicer še lani zatrjevala, da je njihova prioriteta večja varnost in da ne bodo razvijali avtomobila brez voznika, a letos vlagajo 50 milijonov dolarjev prav v raziskave slednje tehnologije.

Omenjeni znesek bodo v naslednjih petih letih porabili za postavitev in obratovanje raziskovanih centrov, v katerih bodo skupaj z raziskovalci z MIT-a in Stanforda razvijali tehnologijo inteligentnih vozil. Na MIT-u se bodo ukvarjali z napredno arhitekturo, ki bo vozilom omogočala zaznavati in interpretirati okolico, medtem ko bodo na Stanfordu delali na področju računalniškega vida in...

58 komentarjev

V Nemčiji bodo preizkušali samovozeče tovornjake

Spiegel Online - Čedalje več podjetij se ukvarja z raziskavami avtonomnih vozil, zato je le vprašanje časa, kdaj se bodo na cestah množično pojavila. Preizkusi na javnih cestah so prispeli že čisto blizu naših meja, in sicer bo Daimler v Nemčiji testiral samovozeče tovornjake na avtocestah.

Samovozeči avtomobili so na nemških cestah dovoljeni že nekaj časa. Na avtocesti A9 med Ingolstadtom in Nürnbergom Audi že testira svoj avtonomni model A7. Za zdaj zna peljati le po avtocesti, pa še tu se zmede pred delnimi zaporami zaradi dela na cesti, a takšni so pač prvi koraki. Tudi Google jih je imel in medtem ko so Googlova vozila omejena na 40 kilometrov na uro, tale A7 drvi s 130 kilometri na uro. Tehnični del avtonomnih avtomobilov je...

17 komentarjev

Apple išče lokacijo za testiranje svojega samovozečega avtomobila

Guardian - Pozimi smo se spraševali, ali tudi Apple razvija pametni samovozeči avtomobil ali morda električni avtomobil. Kaže, da navedbe držijo in da je Applov projekt precej dlje, kot smo lahko predvidevali. The Guardian je pridobil korespondenco, ki to dokazuje.

Projekt se imenuje Titan in je že v fazi preizkušanja, saj Apple v okolici San Francisca išče lokacijo za terenske preizkuse. Apple se že zelo resno pogovarja z GoMentum Station, ki je bil svoj čas vojaška baza in še danes ni odprt za vsakogar. Na 30 kilometrov dolgi serpentinasti cesti po opuščenih mostovih, tunelih, nadvozih in opuščenem mestu bi lahko Apple učinkovito preizkušal svoja vozila. Za zdaj se je za testiranje na tem področju odločila tudi Honda. V...

10 komentarjev

Apple razvija električni avtomobil?

The Wall Street Journal - Špekulacije o Applovem skorajšnjem vstopu na avtomobilski trg, ki so se razširile minuli teden ob pogledu na nenavadno Applovo vozilo s številnimi kamerami, so še podžgale govorice, da Appla že nekaj mesecev zelo resno z ekipo tisoč inženirjev razvija električni avtomobilov.

Apple dejansko ima dovolj denarja in znanja, da se razvoja električnega avtomobila loti. Projekt z imenom Titan naj bi vodil Steve Zadesky, ki je bil nekdaj zaposlen pri Fordu, sedaj pa je že nekaj let Applovec in je vodil tudi razvoj iPhona. Financial Times ugotavlja , da Apple novači strokovnjake z avtomobilističnega področja, recimo nekdanjega vodja razvoja v Mercedes-Benzu Johanna Jungwirtha in oblikovalca v Fordu Marca Newsona. Reuters pravi, da želi Appli razviti samovozeči električni avtomobil,...

89 komentarjev

Razvija Apple avtomobil brez voznika ali ulični pogled?

Slo-Tech - V mestu Concord približno 50 kilometrov iz San Francisca so opazili avtomobil znamke Dodge Caravan, ki ima na strehi 12 kamer in vzbuja precej pozornosti. Po podatkih urada za motorna vozila je avtomobil registriran na ime Apple, kar je tako dvignilo precej prahu, češ da Apple pripravlja ulični pogled za svoje zemljevide ali pa da razvija avtomobil brez voznika. Uradnih komentarjev iz Cupertina ni.

Mnenja so deljena, a za zdaj se bolj nagibajo k razlagi, da Apple razvija avtonomni avtomobil brez voznika. Razlog je v številu kamer, ki pokrivajo vse štiri kote okrog vozila, ter v njihovi usmerjenosti. Tudi 12 kamer je malo veliko za ulični pogled, čeprav ni nemogoče. Avtomobil je tudi precej...

17 komentarjev

Nokia vlaga 100 milijonov dolarjev v pametne avtomobile

Nokia - Iz finske Nokie, kolikor je od nje ostalo po prodaji dizajn in proizvodnje mobilnih telefonov Microsoftov, so sporočili, da se podajajo v panogo pametnih avtomobilov. V ta namen so oblikovali 100 milijonov dolarjev vreden sklad Connected Car, ki ga bo upravljala Nokiina enota za tvegan kapital Nokia Growth Partners (NGP) in bo namenjen vlaganjem v podjetja, ki proizvajajo koristno tehnologijo za uporabo v pametnih avtomobilih. S tem bo Nokia dopolnila svoj HERE, ki trenutno omogoča uporabo lokacijskih podatkov in zemljevidov za pametno avtomobilsko navigacijo. HERE bo sodeloval z novimi podjetji.

Pametni avtomobili in avtomobili brez voznika so prihodnost, česar se zaveda čedalje več podjetij. Apple, Google in Microsoft so na tem področju že zelo aktivni. Apple je pred kratkim razkril svoj...

26 komentarjev

Microsoft in Toyota bosta sodelovala na avtomobilskem trgu

X-Bit Labs - Microsoft in Toyota sta včeraj na posebnem dogodku objavila napoved o sodelovanju, saj bo v prihodnjih hibridnih in električnih toyotah Microsoftov oblačni sistem Azure skrbel za telematiko. Izboljšana telematika bo vključevala upravljanje z akumulatorjem, GPS, telekomunikacije, večpredstavnost (glasba, video za sopotnike) in podobno. Platformo bodo začeli postopoma uporabljati prihodnje leto, dokončno pa naj bi bila pripravljena do leta 2015.

Microsoft je sicer že prisoten na avtomobilskem trgu, saj sodeluje s Fordom pri sistemu Ford Sync, ki omogoča telekomunikacije, navigacijo in razvedrilo v avtomobilih. Razlika vendarle obstoji, saj je ta sistem večidel lokalen, medtem ko v sodelovanju s Toyoto razvijajo...

41 komentarjev

Estonija načrtuje nacionalno mrežo polnilnih postaj za električne avtomobile

Mitsubishi MiEV

vir: PhysOrg.com
PhysOrg.com - Po poročanju Estonskih oblasti, bodo do leta 2012 zgradili mrežo polnilnih postaj za električne avtomobile. Sredstva bodo zagotovili s prodajo 10 milijonov emisijskih kreditnih točk CO2 Japonskemu podjetju Mitsubishi.

Država bo lokalnim oblastem namenila približno 500 avtomobilov Mitsubishi i-MiEV, v načrutih pa je tuda podpora nakupa električnega vozila za posameznike. Tako pričakujejo, da bo do konca leta 2012 na cestah približno 1000 električnih avtomobilov.

Postaviti imajo namen 250 polnilnih postaj, kjer bo mogoče avto napolniti do 80% v 30 minutah.

59 komentarjev

Applov tablični multipraktik jeseni?

Slashdot - Govorice o Applovih prihajajočih izdelkih se sicer hitro porajajo in tudi odhajajo, a če gre verjeti TechCrunchu, so jim trije neodvisni viri blizu Appla potrdili, da Apple razvija iPod z večjim zaslonom - Tablet PC. Novinci s sedem- do devetpalčnimi zasloni naj bi javnost dosegli jeseni letos, medtem ko naj bi se Apple že dogovarjal z azijskimi OEM-i o masovni proizvodnji. Z večjimi tabličnimi računalniki naj bi bil Apple eksperimentiral že več let, a se nekako niso mogli otresti strahu, da javnosti končni izdelek ne bo všeč. Spremembo bojda prinaša App Store, kjer je na tone programov, ki bodo kot nalašč za večje zaslone. Novi izdelek naj bi tako imel Apple OS X, brezžični dostop do iTunes za glasbo in filme, podporo 3G za povezavo z iPhonom in dostop do App Store, uporaben pa bo za vse razen telefoniranja. O ceni za zdaj le špekulacija od 600 do 700 dolarjev.

19 komentarjev