»

Mercedes za pospeške zahteva zajetno mesečno naročnino

Slo-Tech - Dokup dodatnih funkcij v avtomobilih, četudi so te tam fizično mogoče, le odkleniti jih je treba, obstaja že desetletja, pospešek pa je dobil v Teslinih modelih. Še korak naprej od enkratnega plačila pa so naročnine, da določene funkcije sploh delujejo. Te ne vključuje več le manj pomembnih bonbončkov, temveč tudi na primer - pospeške. Mercedes je v novih električnih vozilih EQ EQE in EQ EQS zaklenil hitre pospeške (funkcija Acceleration Increase), za vklop pa moramo vzeti zajetno mesečno naročnino.

Za 1200 dolarjev letno dobimo od 20 do 24 odstotkov poskočnejšega konjička z več navora, ki od 0 do 100 kilometrov pospeši 0,9 sekunde hitreje kot brez. Ob nakupu naročnine ni potreben popolnoma noben tehnični ali fizični poseg v avtomobil, temveč se funkcija odklene elektronsko. To seveda pomeni, da ima že vsak avtomobil, ko pride s tekočega traku, ustrezne lastnosti, a so programsko nedostopne.

To ni prva naročnina v avtomobilih. BMW je v preteklosti že skušal zaračunati 80...

200 komentarjev

Podatki pametnih ur omogočajo zaznavanje covida

vir: Nature
Nature - Pametne naprave, ki jih nosimo in merijo naše življenjske funkcije, imajo tudi širšo uporabnost tako za javno zdravje kakor tudi povsem osebno diagnostiko. Raziskovalci s Stanforda so pokazali, da lahko z analizo podatka o srčnem utripu in številu korakov, ki jih zbira pametna ura, še pred pojavom simptomov napovemo, ali je oseba okužena s SARS-CoV-2.

Analizirali so podatke 2155 ljudi, ki so nosili pametno uro Fitbit, Apple Watch ali Garmin, in še 1163 posameznikov, ki je niso. V raziskavi je bilo 278 ljudi, ki so imeli pozitiven test na virus, 1213 z negativnim testom, 1825 brez testa in 189 cepljenih posameznikov. S pametnim urami so merili njihov srčni utrip in korake, od koder so lahko ocenili, ali je povišan srčni utrip povezan s fizično aktivnostjo ali čim drugim. Izmed 2155 ljudi, ki so nosili pametne ure, jih je 2117 v realnem času dobivalo opozorila, če je algoritem zaznal nenavaden srčni utrip. V takem primeru so jih povprašali o morebitnih simptomih, diagnozi ter...

56 komentarjev

Android 12 s prenovljeno obliko

Slo-Tech - Google je na razvijalski konferenci I/O 2021 pokazal vmesnik Androida 12 s precej prenovljenim videzom, katerega barvna paleta se prilagaja izbranemu ozadju.

Googlova letošnja konferenca za razvijalce I/O je v polnem teku in kot je običajno, se je pričela z najavo prihajajočih novosti (skrajšan video povzetek). V skoraj dveurni predstavitvi je poleg najave operacijskega sistema Wear najpomembnejše mesto zasedala prenova izgleda Androida, ki bo s prihajajočo dvanajsto različico postal bolj ... zaobljen. Novemu dizajnu pri Googlu pravijo Material You, njegova poglavitna zmogljivost pa bo tudi v prilagajanju barv izbrani sliki ozadja. To sicer ni prvi takšen poskus, saj so v Androidu 5 nekaj podobnega poskušali s Palette API, a tokrat naj bi bila implementacija precej pogumnejša. Sredi tedna je prispela tudi beta inačica, ki pa zaenkrat nosi le del najavljenih novosti.



Spisek razkritij na uvodni tiskovki je bil sicer precej obsežen. Med zanimivejšimi je Project Starline, s katerim...

14 komentarjev

Kako bi Microsoft ubil gesla

uk.businessinsider.com - Četici podjetij, ki želijo najti alternative geslom za dostop, se je pridružil tudi Microsoft. Medtem ko nekateri sanjajo o identifikaciji osebe prek prepoznave srčnega utripa ali pa merjenja dolžine telesnih okončin, je ideja velikana iz Redmonda veliko bolj realna. In enostavna.

Microsoft je razvil programovje imenovano Microsoft Authenticator account, ki ga naložite na svoj osebni računalnik oz. prenosnik in na pametno napravo – najbolje na pametni telefon. Ko se boste želeli vpisati v operacijski sistem PCja oz. prenosnika, bo ta poslal obvestilo na vašo pametno napravo o zahtevi za vpis. In le z enim pritiskom na pametni napravi boste odobrili vstop v napravo. Microsoft temu pravi strategija prenašanja bremen varnosti iz možganov na naprave.

Seveda ne gre za popolno rešitev. Mnogi so ob...

34 komentarjev

Android One bo Nexusov poceni naslednik

Slo-Tech - Ko je Google ukinil znamko telefonov Nexus, smo se vprašali, kam naprej. V višjem cenovnem razredu jih je nadomestila linija Pixel, ki predstavlja Googlov odgovor na iPhone. Celosten telefon višjega razreda, kjer za vse aspekte od dizajna strojne opreme do programske opreme skrbi eno podjetje, ima eno samo slabost - ni poceni. Za 600 in več evrov dobimo dober telefon, a vsi si ga ne morejo privoščiti. Manjkajoči košček sestavljanke je Android One, ki smo ga doslej poznali zgolj kot znamko za cenovno občutljive trge v razvoju kot na primer Pakistan ali Indijo.

The Information je iz dobro obveščenih virov ugotovil, da Android One še pred polletjem prihaja tudi v ZDA. In kar pride v ZDA, slej ko prej pride tudi v Evrope in na...

25 komentarjev

Pametne ure po dveh letih zastarele

Slo-Tech - Eden izmed glavnih pomislekov glede dragih pametnih ročnih ur je bilo zastarevanje, ki je pri elektroniki čedalje hitrejše, medtem ko drage klasične ure s starostjo praktično ne izgubljajo vrednosti. Da so imeli skeptiki prav, se dokazuje že dve leti po prvem razmahu pametnih ročnih ur, saj tedanji izdelki ne bodo dobili nove verzije operacijskega sistema Android Wear 2.0.

LG G Watch in Motorola Moto 360 prve generacije, ki sta bili eni prvih pametnih ročnih ur na trgu, ne bosta dočakali Androida Wear 2.0. To je sedaj že jasno, saj sta informacijo potrdila oba proizvajalca. Če za Moto 360 to še nekako razumemo, ker je strojno precej podhranjena, pa je LG G Watch veliko razočaranje. To je tudi v nasprotju z Googlovimi zagotovili, da se pametne ure ne bodo starale kot androidni...

87 komentarjev

Googlov I/O 2015 ni prinesel revolucije

Slo-Tech - Danes ponoči je Google organiziral tradicionalno novinarsko konferenco I/O, kjer so predstavili prihajajoče novosti. Google I/O 2015 je bila v glavnem posvečena Androidu, ki ga želi Google preseliti s pametnih telefonov in tablic v vse naprave - od ur do hladilnikov. Pokazali so tudi nekaj strojne opreme, povezane z navidezno resničnostjo.

Prihaja Android M, ki je videti podobno kot Android Lollipop, katerega bo nadomestil, a ima kopico novosti in izboljšav. Pomembna novost je dodeljevanje pravic aplikacijam. Te so doslej ob namestitvi na običajno precej strašljivem in obsežnem seznamu navedle, kaj vse zahtevajo. Odslej bo aplikacija ob prvem poizkusu dostopa do določene storitve (recimo do kamere, imenika itd.) vprašala za dovoljenje....

17 komentarjev

Ponastavitev Androida na tovarniške nastavitve ne izbriše vseh podatkov

Ars Technica - Raziskovalci s Cambridgea so ugotovili, da ponastavitev telefona z Androidom na tovarniške nastavitve ne izbriše nepovratno vseh podatkov, kot bi morala. To predstavlja varnostno tveganje, ker se tovrstna ponastavitev po navadi uporablja za uničenje podatkov pred odprodajo, oddajo ali zavrženjem telefona. Ogroženih naj bi bilo okrog pol milijarde pametnih telefonov. Napaka prizadene tako vgrajen prostor kakor tudi spominske kartice microSD.

Preizkusili so 21 različnih telefonov petih proizvajalcev z različnimi verzijami Androida od 2.3 do 4.3. Podatkov o novejših telefonih ni, sklepajo pa, da so potencialno ogroženi tudi telefoni z novejšo verzijo Androida. Ugotovili so, da prav na vsakem telefonu ostane vsaj drobec osebnih podatkov:...

15 komentarjev

CES 2015: Pametni maserati

engadget - Pamet, ki so jo prvi dobili telefoni, kasneje pa tudi ure, pasovi, zapestnice in druge nekdaj neumne naprave, se letos vriva med avtomobile. Na CES-u pametni mercedes ni bil osamljeni primerek; Qualcomm je pokazal zelo pametno verzijo maseratija, ki ima namesto ogledal kamere.

Qualcomm Connected Car je v resnici zelo predelan Maserati Quattroporte, ki ima kopico procesorjev Snapdragon, zaslonov ter sposobnost povezljivosti prek Wi-Fi, Bluetootha in LTE. Vse skupaj poganja QNX-ov operacijski sistem Neutrino OS. Namesto stranskih in vzvratnega ogledala ima vgrajene zaslone, ki prikazujejo sliko s kamer. To ni tako neumna ideja, saj pri gibanju z avtomobilom potrebujemo različne poglede...

18 komentarjev

Sonyjeva pametna ura z e-črnilom

Slo-Tech - Letos so na trg prispele prve resne pametne ure, ki imajo vse brez izjeme LCD-zaslon. A če dobro pomislimo, ni nobenega razloga, da ne bi imele zaslona iz e-črnila. Resda ne more prikazati toliko pisanih oblik kakor LCD, a po drugi strani klasične analogne ure kažejo še dosti manj, pa ni z njimi nič narobe. Sony je pred dnevi govoril o uri z zaslonom iz e-črnila, danes pa smo ugotovili, da je izdelek že skorajda dokončan.

Pametno uro z E-Inkom je Sony poimenoval FES in so jo razvijali v okviru družbe Fashion Entertainments. Svojo vpletenost v razvoj so skrivali zato, ker jih je zanimalo povpraševanje po izdelku samem, ne da bi informacijo skalila Sonyjeva blagovna znamka. Šli so tako daleč, da so uro financirali tudi na strani Makuake, ki je japonski ekvivalent Kickstarterja, kjer...

40 komentarjev

Android 5.0 Lollipop je tu

Google - Nova verzija Androida 5.0 Lollipop, ki je po besedah Googlovega direktorja razvoja Dava Burka najpomembnejša novost v dosedanji zgodovini Androida, je nared. Google je izvorno kodo poslal v AOSP (Android Open Source Project), kar pomeni, da bodo lahko vsi proizvajalci pametnih telefonov z Androidom pripravili prilagojene verzije, če bodo to želeli.

Trenutno je Android 5.0 prednameščen na novih Nexusu 6 in Nexusu 9, kmalu pa bo prispel tudi na starejše Nexuse 4, 5, 7 in 10. Poleg Googlovih naprav je Lollipo obljubljen za Motorolina Moto G in X obeh generacij ter Moto E, Droid Mini Ultra in Maxx. Motorola obljublja nadgradnjo še v tem koledarskem letu. HTC je že pred časom povedal, da bo najkasneje 90 dni po izidu Lollipop na voljo za One M7 in M8. Sony je...

64 komentarjev

Kje je Microsoftova pametna ura

Microsoftova pametna ura naj bi bila podobna Samsungovemu Gear Fitu.

Slo-Tech - Vsi pomembnejši igralci so že predstavili ali vsaj napovedali svoje pametne ure, le v Redmondu zamujajo. Poleti smo pisali, da bo Microsoft oktobra izdal križanca med pametno uro in pametno zapestnico. Oktober gre h koncu, ure pa od nikoder.

Forbes, ki je sicer že maja razbobnal oktobrski datum izida, sklicujoč se na vire blizu podjetja, trdi, da je Microsoftova pametna ura resnično blizu. Izšla naj bi v naslednjih tednih in še pred božično nakupovalno sezono, kar skoraj zagotovo pomeni novembra. Ura bo sposobna sodelovanja z Androidom, iOS in seveda Windows Phone. Glavna odlika, na katero stavi Microsoft, bo avtonomija, ki bo znašala dva dni in naj bi konkurenco prekosila kar za dvakrat. Odlikoval jo bo tudi vgrajen in vedno aktiven merilnik srčnega utripa, ki...

16 komentarjev

Android L bo poganjal Project Ara

PHONEBLOKS.COM - V povezavi s Project Ara, Googlovim projektom modularnega pametnega telefona, ki so ga dobili s prevzemom Motorole (in obdržali prodaji navkljub), imamo nekaj zanimivih novih podrobnosti. Javnosti naj bi bili prvi mobilni telefoni in moduli na voljo zgodaj v letu 2015. Točen datum še ni znan, a bo verjetno razkrit na drugi konferenci projekta, ki se bo zgodila prihajajočega decembra.

Drug detajl je, da bo na telefonih tekel nekoliko spremenjen Android L, ki ga pomaga pripravljati Linaro, neprofitna organizacija, ki se ukvarja s presekom jeder Linuxa in arhitekture ARM. Izredno dobrodošla je obrazložitev, da bo mogoče posamezne module projekta Ara menjati pri prižagenm telefonu (hotswapping), razen modula zaslona (ki je pravzaprav...

45 komentarjev

Android Auto na ogled

Google Now na Android Auto z navigacijo okrog kartic

vir: Ars Technica
Ars Technica - Na strani za razvijalce je Google postavil na ogled nekaj slik vmesnika Android Auto ter tudi razkril nekaj podrobnosti o multimedijskem vmesniku za avtomobile. Android Auto, ki uživa kar nekaj podpore med svetovnimi proizvajalci, bo omogočal povezovanje telefonov z Androidom z avtomobili, kjer ne bo prišlo le do deljenja multimedije, temveč tudi do nekaterih aplikacij. Avtomobilova oprema bo namreč le prostoročni vmesnik za telefon, saj bo telefon dal večino mišic za predvajanje glasbe (in druge multimedije), prikazovanje zemljevidov ter še nekaterih drugih zmožnosti.

Izgled programov, ki se bodo povezovali s polnimi programi na telefonu, bo sila omejen, saj pri Googlu ne želijo zmesti uporabnika. Posledično so zapisali stroge smernice, kaj...

29 komentarjev

V Android L bo enkripcija vključena samodejno

Android Central - Android že nekaj izdaj omogoča kriptiranje uporabnikovih podatkov na napravi, kar je mogoče vključiti v nastavitvah v podmeniju varnost. Do sedaj je bila za kriptiranje podatkov na strani uporabnika, a Washington post razkriva, da bo v prihajajoči izdaji Androida, katerega kodno ime se bo začelo s črko L (zaenkrat torej Android L izdaja), to praktično obvezno, vsaj v primeru novih naprav. Enkripcija uporabnikovih podatkov se bo namreč vključila samodejno, ko se bo le-ta vpisal v svoj Googlov račun ob prvem zagonu naprave.



Slika je nekoliko bolj medla za uporabnike starejših naprav, ki bodo deležne nadgradnje na najnovejšo verzijo, a povsem verjetno je, da bo Google vsaj močno priporočal vklop funkcije, če ne kar vklopil. Z vklopom enkripcije se varnost uporabnikovih podatkov bistveno zviša, saj jih je nemogoče brati brez ključa, obenem pa tudi zahteva uporabo vstopnega gesla, ko se odklepa zaslon telefona. A s to potezo Google najverjetneje v prvi vrsti krije samega sebe, saj...

15 komentarjev

LG G Watch R: pametna ura najbolj klasičnega videza

Slo-Tech - Naslednji veliki hit postajajo pametne ure, ki bodo zmogle vse, kar zmorejo pametni telefoni, in še več. Njihova glavna pomanjkljivost je majhnost zaslona, tako da je branje smsov na njih bolj zasilna rešitev. Samsung poizkuša s povečanjem zaslona, medtem ko se je LG odločil, da sta pomembnejša eleganca in dizajn. Nova LG G Watch R je pametna ura z najelegantnejšega videza.

LG-jeva ura ni videti kot zapestna verzija pametnega telefona, ampak ima klasičen...

13 komentarjev

Microsoftov telefon za 20 evrov

ZDNet - Medtem ko je glavnina pozornosti usmerjena na pametne telefone, zlasti v deželah v razvoju še vedno pomembno mesto držijo navadni telefoni. Microsoft je zato predstavil nov telefon Nokia 130, ki stane vsega 25 dolarjev in je namenjen kupcem v deželah v razvoju. S tem je Microsoft demantiral bojazni, da bodo po ukinitvi znamke Asha in Nokie S40 obdržali le razvoj pametnih telefonov.

Microsoft je letos že predstavil Nokio 225, ki stane 54 dolarjev in je prav tako zelo okleščen telefon. A za razliko od Nokie 225, ki podpira vsaj dostop do interneta, Nokia 130 tega nima. Telefon je resnično omejen na klice, sporočila, radio in predvajanje videoposnetkov. Podpira USB, Bluetooth in microSD, tu pa se počasi konča. Telefon seveda...

35 komentarjev

Microsoftova pametna ura neuradno oktobra

Nike Fuelband

vir: Tom's Hardware
Tom's Hardware - Pametne ure, pasovi, zapestnice in ostale naprave, ki si jih nadenemo, nezadržno korakajo v naše življenje, so ugotovili tudi v Microsoftu. Apple in Google sta že napovedala in celo pokazala svoje pametne naprave, sedaj pa jima sledi tudi Microsoft. Uradno je sicer znanega bolj malo, neuradno pa vemo že precej.

Prvi je o tem že pretekli mesec pisal Forbes. Microsoft se pripravlja na izdajo pametne naprave v obliki zapestne ure, ki bo merila cel kup vitalnih znakov, začenši s srčnim utripom. Naprava ne bo povezljiva le z Windows Phone, ampak se bo znala pogovarjati z Androidnimi napravami in iOS. To je precej razumljiva odločitev, saj sta Android (80-odstotni tržni delež) in iOS (15...

10 komentarjev

Prvi dan Google I/O prinesel Android L

The Verge - V San Franciscu se je začela vsakoletna konferenca Google I/O, kjer Google predstavi novosti, ki bodo v prihodnosti krojile svet. Včeraj je Google že na prvem dnevu predstavil kopico novosti in pot v prihodnost, ki bo očitno poskrbela, da bo Android prisoten v vseh porah našega življenja.

Za začetek so postregli s statističnim podatkom, da Android poganja naprave več kot milijarde ljudi, ki dnevno pošljejo 20 milijard sporočilo in 93 milijonov fotografij. To je veliko, a še vedno pomeni, da je 86 odstotkov svetovnega prebivalstva brez androidnega telefona. Veliko večino predstavlja prebivalstvo v državah, kjer je ljudi veliko, denarja pa bolj malo, zato Google začenja projekt Android One, kjer bodo s partnerji razvili...

43 komentarjev

Začel se je Google I/O - Android

vir: The Verge
The Verge - Včeraj se je začela letošnja Googlova konferenca I/O, ki je največja prireditev te vrste za podjetje iz Mountain Viewa. Na začetni predstavitvi, t.i. keynotu, predstavijo glavne novosti, nato pa sledijo delavnice, saj je cela konferenca namenjena predvsem razvijalcem programja, povezanega z različnimi Googlovimi storitvami. Letos smo pričakovali lepo bero novosti, a smo bili, vsaj širša javnost, ki aplikacije zgolj uporablja, nekoliko razočarani. Govorilo se je namreč, da bomo dobili novo različico Androida, sprva se je govorilo o različici 5.0 (Key Lime Pie), kasneje pa o 4.3 (še vedno Jelly Bean), a dobili nismo ne ene, ne druge. Enaka je zgodba s prenovljenim Nexus 7 (novejši procesor, zaslon ločljivosti FullHD),...

29 komentarjev

Google I/O - 1. dan

Nexus Q

Slo-Tech - Te dni v San Franciscu poteka Googlova vsakoletna prireditev I/O (kjer kratica pomeni inovacije v odprtem). Na tej razvijalski konferenci Google predstavi, kaj novega so pripravili in kaj se nam še obeta, zato je dogodek vreden pozornosti. Medtem ko danes popoldne po našem času poteka drugi dan konference (od treh), si poglejmo, kaj je Google pokazal na včerajšnjem uvodu. Ta je bil po pričakovanjih namenjen Androidu.

Prihaja namreč Android 4.1 s kodnim imenom Jelly Bean, ki sicer ne bo prinesel radikalnih novosti, bo pa dobrodošla nadgradnja. Verzija 4.0 (Ice Cream Sandwich) je namreč poenotila verziji za tablice in telefone (Gingerbread in Honeycomb), Jelly Bean pa bo sedaj vse novosti v združeni verziji izpilil. Nadgrajena obvestila (Notifications) ne bodo več...

44 komentarjev

Izšel Android 3.2

engadget - Google je predstavil novo verzijo svojega odprtokodnega sistema Android za tablične računalnike, Android 3.2 Honeycomb. Za telefone še vedno ostaja Android 2.3.4, saj liniji še nista poenoteni.

Glavni novosti Androida 3.2 sta prilagoditev za majhne tablične računalnike, saj ima posebno podporo za prenosne naprave z zasloni, katerih diagonala meri manj kot sedem palcev, in podpora za procesorje Qualcomm. Druge novosti so še Compatibility Zoom za pregledovanje telefonskih aplikacij na...

18 komentarjev

Googlova konferenca I/O bi bila lahko kar Android konferenca

Spreminjanje velikosti koledarja v Android 3.1

vir: engadget
engadget - Google je na svoji vsakoletni konferenci I/O že mnogokrat pokazal nove izdelke, med drugim tudi enega izmed propadlih projektov Wave, zadnje čase pa konferenco radi izkoristijo tudi za najave, povezane z Androidom. Lani so npr. predstavili FroYo, letos pa je bera novosti, predstavitev in napovedi mnogo obsežnejša. Po najavi storitve Music in partnerstvu velikih studiev z YouTube, ki bo prejel dodatnih 3.000 znanih filmov v izposojo, lahko povemo, da bo te filme mogoče gledati tudi na napravah z Androidom. Izposoja bo mogoča kar prek Android Marketa, pogoji pa so enaki, kot na YouTube - 30 dni za ogled od izposoje, 24-urno okno za ogled od začetka gledanja in storitev, ki je zaenkrat omejena le na ZDA. Podprte so naprave z Android 2.2 in...

21 komentarjev

C64 emulator za iPhone spet prepovedan, obilica novosti z Androidom

Spotify na iPhone in HTC Hero

vir: engadget
engadget - Emulator za legendarni Commodore64, ki emulira ta stari računalnik na Applovem iPhoneu, je tokrat živel zgolj dva dni. Sprva je bil predstavljen v juliju, a ga je Apple zavrnil, ker je emulator podpiral tudi okolje BASIC, ki z nadaljnjim poganjanjem samoizvršljive kode krši Applove SDK pogoje. Pred dvema dnevoma se je na App Store vrnila popravljena različica, ki naj ne bi omogočala dostopa do okolja BASIC, a očitno temu ni bilo tako.

Manomio, studi, ki stoji za emulatorjem, je okolje BASIC zgolj skrilo, in ne odstranilo, v upanju, da ga bo Apple v prihodnosti dovolil. Če bi do tega prišlo, bi se BASIC vključilo zelo hitro z...

7 komentarjev