» »

Google in Samsung združujeta Wear OS in Tizen

Google in Samsung združujeta Wear OS in Tizen

Wired News - Googlov operacijski sistem Wear OS za pametne naprave, kot so ure, je zadnja leta žalostno ždel v ozadju, medtem ko ga je konkurenca prehitevala po levi in desni. Zato se je Google odločil, da združi moči s Samsungom in Fitbitom. Rezultat povezovanja bo nova platforma, v katero bodo združili Wear OS in Samsungov Tizen. Imenovala se bo Wear (brez OS).

Kljub pretenciozni napovedi podjetja še niso pokazala nobenega delujočega prototipa sistema, zato se moramo zanesti na njihove opise. Naslednja verzija Wear bo tekla na pametni uri Samsung Galaxy Watch 4. Novi sistem bo podpiral tudi procesorje Exynos za razliko od Wear OS, ki je bil obsojen na Qualcommove čipe. Obljubljajo, da bodo nove naprave s sistemom Wear nudile daljšo avtonomijo, 30 odstotkov hitrejše odpiranje aplikacij in večjo odzivnost. Lažje življenje bodo imeli tudi pisci aplikacij, saj bodo imeli en sam sistem za pametne ure na Androidu. Proizvajalci bodo lahko prilagodili uporabniško izkušnjo svojim uporabnikom, razvijalci pa bodo lahko uporabljali orodja, ki jih že poznajo.

Wear OS je z nami že od leta 2014 (tedaj še pod imenom Android Wear). Na volje je sicer vsem proizvajalcem pametnih ur, a v nasprotju z mobilnim sistemom Android nudi dosti manj prostora za prilagoditve. Zaradi tega so nekateri proizvajalci, denimo Samsung, razvijali lastne rešitve. Tako smo dobili Tizen, ki pa ni nikoli res navdušil. Po drugi strani pa je Google malo zaspali in novosti v Wear OS so kapljale le počasi. Zato sedaj podjetji pričakujeta veliko od združenega izdelka. Google bo dobil funkcionalnosti in velikega odjemalca, Samsung bo dobil aplikacije. Fitbit, ki se prav tako pojavlja v tej enačbi, je sicer uradno že Googlova podružnica, a še ni povsem zlita.



6 komentarjev

dexterboy ::

Toliko obljub v eni novici, da človek pozabi na vse tegobe tega sveta. Ko spregledaš, da se nam cedita med in mleko, mi pa bilo do danes na Poli salami... :))
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Vlayke ::

Lepo bi bilo, če bi se tu kaj ustrezno premaknilo.
Neka pametna alternativa Applu bi bila dobrodošla tudi s te strani.

Lonsarg ::

Meh jaz sem ugotovu da na uri itak ne rabim aplikacij, so integrirane dovolj.

Tak da mi je Amazfit z optimiziranim OSom, ki ne omogoča custom aplikacij, ampak zdrži precej dlje kot razni Titzen ali Wear OS, boljša zadeva.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

jlpktnst ::

Eh nevem kaj naj si mislim.

Sem dobil galaxy 3 uro in je ... zanimivo. Po eni strani toliko potenciala, po drugi strani pa je še vedno tako zaprto vse skupaj da brezveze.

Recimo health funkcije sicer delajo na uri standalone. Za zadnji dan lahko pogledaš. Za vse ostalo rabiš telefon. Za telefon rabiš samsung account. In privolitev da pumpajo vse tvoje health podatke za xy namene. Uglavnem tole samsung + google bo verjetno podobno na kubik. Kakšna zanimiva alternativa?

In ja, aplikacije na uri, sure, samo itak jih ne rabiš veliko. Nek abstraction layer gut, samo vprašanje je a bo na koncu tega sploh šansa inštalirat svoje reči ali bomo imeli 10 gnilih samsung appov in to je to?

Zvezdica27 ::

lej... vse je samo v podatkih - če nimaš appa, kako bodo zborali še tvoje zdravstvene pdoatke in ti oglaševali super prehrano?

zz

MrNighthawk ::

Ob takšnih napovedih sem vesel, da sem prešaltal na Apple. Pa čeprav ima svoje napake in wtf momente.

V tem momentu lahko uporabljas Galaxy telefon z android + one ui, ki je "dobro povezan" z win10 (s20 in naprej), na najnovejši uri imaš Tizen, ki najbrz ne bo nadgrajen na Wear od Googla. Da ne govorim, če imaš kakšnega drugega OEM.

Medtem pa gledam, da bo skoraj 6 let star iphone ki v omari nabira prah, nadgrajen na ios 14.7.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Smart watch, kaj kupiti? (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Kaj kupiti
1078161837 (2310) GupeM
»

Google in Samsung združujeta Wear OS in Tizen

Oddelek: Novice / Android
67331 (5257) MrNighthawk
»

Google kupil Fitbit (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
5415918 (11047) winterriver
»

Smartwatch

Oddelek: Kaj kupiti
213188 (2242) Jst
»

Tag Heuer predstavil luksuzno pametno uro

Oddelek: Novice / Android
2414438 (11222) McMallar

Več podobnih tem