» »

Googlova konferenca I/O bi bila lahko kar Android konferenca

Googlova konferenca I/O bi bila lahko kar Android konferenca

Spreminjanje velikosti koledarja v Android 3.1

vir: engadget

Ice Cream Sandwich bo tako uradno razvoj vrnil v eno samo vejo

vir: engadget

Primer referenčne strojne platforme za Android Open Accessory

vir: engadget
engadget - Google je na svoji vsakoletni konferenci I/O že mnogokrat pokazal nove izdelke, med drugim tudi enega izmed propadlih projektov Wave, zadnje čase pa konferenco radi izkoristijo tudi za najave, povezane z Androidom. Lani so npr. predstavili FroYo, letos pa je bera novosti, predstavitev in napovedi mnogo obsežnejša. Po najavi storitve Music in partnerstvu velikih studiev z YouTube, ki bo prejel dodatnih 3.000 znanih filmov v izposojo, lahko povemo, da bo te filme mogoče gledati tudi na napravah z Androidom. Izposoja bo mogoča kar prek Android Marketa, pogoji pa so enaki, kot na YouTube - 30 dni za ogled od izposoje, 24-urno okno za ogled od začetka gledanja in storitev, ki je zaenkrat omejena le na ZDA. Podprte so naprave z Android 2.2 in novejšimi (podpora prihaja v kratkem) oz. tablične naprave z Android 3.1, ki je že na voljo za Xoom in na druge tablice prihaja kmalu. Podobno kot z aplikacijami tudi filmi podpirajo možnost nakupa na Marketu kar na računalniku, od koder se film nato samodejno prenese na napravo z Androidom, kjer ga je mogoče pogledati.

Omenili smo Android 3.1, najnovejšo podizdajo Honeycomba. Ta je za Xoom na omrežju Verizona na voljo že ta trenutek, medtem ko za ostale naprave čas nadgradnje še ni znan. Poleg podpore najemanju filmov je Android 3.1 na Xoom prinesel še možnost, da se tablični računalnik obnaša kot USB gostitelj, na katerega se lahko povezujejo USB naprave, npr. fotoaparati (za prenos slik) in druge zanimivejše naprave, npr. Xbox 360 igralni ploščki. Nadgrajene so še Googlove aplikacije, npr. GMail, Maps, itd., brskalnik in e-bralnik Books. Novost je še možnost spreminjanja velikosti widgetov na domačih zaslonih. Na Android 3.1 bo nekoč poleti nadgrajen tudi Google TV, ki bo z nadgradnjo vred prejel še možnost uporabe Marketa. Podporo so že obljubili Sony, Samsung, Vizio in Logitech, zaenkrat največji (edini?) podporniki projekta. Razvoj aplikacij naj bi bil za televizorje mogoč s popolnoma običajnim SDK-jem za Android 3.1.

Na Google I/O smo dobili tudi uradno potrditev, da bo Ice Cream Sandwich združil razvojni veji za tablične naprave in mobilne telefone, o čemer govorimo že dolgo. Uradno je tudi, da bodo uresničene napovedi o popolnoma novem grafičnem vmesniku na mobilnih telefonih. Ta bo morda še nekoliko spremenjen tudi na tabličnih računalnikih, saj naj bi Google za ICS pripravljal popolnoma novo grafično okolje, s pomočjo katerega bo operacijski sistem sam prilagajal grafične elemente aplikacij med malimi, do ~4-palčnimi in večjimi, okrog 10-palčnimi zasloni. Ena izmed predstavljenih novosti prihajajočega operacijskega sistema je sledenje govorcem med snemanjem videoposnetkov, kar je mogoče s prepoznavanjem premikanja iz same slike ter s podporo zaznavanja smeri, iz katere govor prihaja. Govorčev obraz je nato izrezan iz večje slike ter povečan (na račun kakovosti slike). Operacijski sistem naj bi bil za končne uporabnike na voljo v zadnjem letošnjem četrtletju, medtem ko naj bi bila prva orodja na voljo že danes.

A skorajda pomembnejše od novosti, ki jih lahko pričakujemo na običajnih Androidovih platformah, so Googlove napovedi o premiku na druga področja. Napovedali so, da želijo narediti Android osrednjo platformo oz. napravo z Androidom osrednjo napravo nadzornega sistema celega doma. Z Androidom naj bi bilo tako mogoče v celoti upravljati s pametno hišo, a ne le to, ta bi upravljala kar sama s sabo. Poleg ugašanja luči na daljavo bi se npr. lahko pralni stroj pogovarjal z aplikacijami na telefonu, luči bi se prižigale in ugašale glede na Googlov koledar oz. glede na sestanke, zapisane v njem. Pokazali so še izjemno zanimiv koncept, čeprav z nekoliko zastarelimi deli. Naprava Tungsten je prebrala v škatlico CD-ja vgrajeno oznako RFID ter samodejno v digitalno glasbeno zbirko dodala skladbe s tega albuma, nato pa z le eno potrditvijo začela te skladbe predvajati. Kot koncept je bila predstavljena še možnost spreminjanja osvetlitve glede na igro, ki jo igrate na računalniku oz. na konzoli, pravzaprav pa je za razvijalce programske opreme z dovolj domišljije mogoče skorajda vse.

Ker jim povezava z domovi ni dovolj, razvijalcem s pomočjo popolnoma nove platforme omogočajo povezovanje s praktično katerokoli napravo, ki si jo lahko zamislite. Platforma Android Open Accessory bo brez večjih težav omogočala komunikacijo z napravami z Androidom, ki imajo nameščen vsaj Android 2.3.4 oz. 3.1, odvisno od tipa naprave. Na voljo je tudi prva referenčna strojna platforma, osnovana na Arduinu, ki zaenkrat podpira komunikacijo zgolj prek USB-ja, a naj bi bilo to v kratkem razširjeno še na Bluetooth. Celotna platforma je pravzaprav osnova za prej omenjeno komunikacijo z domom, saj referenčnemu strojnemu delu podobna naprava specifične vmesnike oz. naprave (luči, termostati, pralni stroji, itd.) na različnih komunikacijskih vodilih združi v en sam podsistem, ki ga lahko upravljamo npr. z mobilnim telefonom oz. tabličnim računalnikom. Referenčna platforma z Arduinom je sicer vzgled za razvoj lastnih sistemov velikih proizvajalcev domačih naprav (npr. Gorenje), po drugi strani pa bo omogočila koriščenje sistema tudi domačim mojstrom, ki želijo sami izdelati pametno hišo oz. vsaj dele le-te.

Na konferenci je Google postregel še s krajšo statistiko Androida. Povedali so, da so prav nedavno zabeležili aktivacijo 100-milijonte naprave ter da dnevno beležijo že prek 400.000 novih aktivacij naprav z Androidom. Android Market naj bi bil dom 200.000 aplikacijam, ki so bile skupno nameščene že v 4,5 milijardah primerih - v povprečju bi to naneslo 22500 namestitev vsake aplikacije. Prvo milijardo namestitev so dosegli po enem letu od predstavitve same platforme, zdaj pa za to potrebujejo le še 60 dni.

V boju s počasnimi nadgradnjami na novejše različice operacijskih sistemov so sklenili dogovor z operaterji in proizvajalci mobilnih telefonov. K dogovoru so se zavezali vsi štirje ameriški operaterji in Vodafone ter proizvajalci HTC, Samsung, Sony Ericsson, LG in Motorola. Dogovor pravi, da naj bi bile nadgradnje za mobilne telefone v kratkem času po izidu na voljo vsaj 18 mesecev po izidu telefona, če bo strojna oprema to omogočala.

Udeleženci konference I/O so vajeni prejemanja daril, saj so npr. pred dvema letoma vsi prejeli posebne izdaje mobilnih telefonov HTC Magic. Tokrat je na pomoč priskočil Samsung in izdelal 5.000 posebnih izdaj tabličnih računalnikov Galaxy Tab 10.1 v beli barvi s posebno poslikavo na zadnji strani. Gre za prenovljeno, tanjšo različico, ki bo širši javnosti v trgovinah na voljo šele čez približno mesec dni. Namesto Samsungove tokrat rahlejše preobleke operacijskega sistema, poimenovane TouchWiz, je tukaj uporabljena popolnoma serijska izdaja Honeycomba, ki pa še ni v različici 3.1. Ta naj bi bila na voljo čez nekaj tednov.

21 komentarjev

Good Guy ::

Noro..

tole z upravljanjem hiše bo znalo biti še zanimivo

jan_g ::

Tempo na androidu je res hud. Tako za razvijalce kot za operaterje. Od vseh novic se mi zdi 'Android Open Accessory' najpomembnejša. Koliko možnosti se odpira ...

matejdro ::

Razočaran sem nad predstavitvijo ice creama. Lani so pokazali en kup demotov za Froyota, letos pa so za ice cream pokazali samo nov logo in povedali nekaj, kar tako ali tako že vemo.

Vem, da je še dolgo do izida, ampak a ne morajo vsaj kakšno konceptno sliko pokazati?

Bor H ::

Upam na predstavitev Chrome OSa s kakim novim featurejem ala tale host za fotoaparate. Ostalo me je pustilo bolj hladnega.

Lonsarg ::

@matejdro ne vem kaj bi rad toliko slišal o Ice Cream, če pa gre samo za to, da bo HoneyComb pripeljala na telefone. Dobro tut funkcij bo nekaj, ampak to ni point.

narodno ::

Android se je močno razbohotil, kar je seveda po eni strani kul, čez mesec ima svojo konferenco tudi M$ in Apple, bomo videli njihov odziv.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: narodno ()

matejdro ::

Lonsarg je izjavil:

@matejdro ne vem kaj bi rad toliko slišal o Ice Cream, če pa gre samo za to, da bo HoneyComb pripeljala na telefone. Dobro tut funkcij bo nekaj, ampak to ni point.


Honeycomb je zoptimiziran za tablice, zanima me, kako bo izgledal na telefonu

narodno ::

Tudi meni to ni logično, sprva je bil hvalospev kako naj morajo imeti tablice in telefoni drugačen OS, sedaj so naredili ravno obratno?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: narodno ()

JayKay ::

glavni point ice creama je, da bo framework takšen ki bo omogočal scaled UI. To je to kar devs rabijo. Narediš aplikacijo, ki potem brez nekega hudega napora dela in zgleda dobro na večih napravah (fone, tablica in tv).

ostalo:
@Home: ql ampak je longshot: spet neki custom protokol (to že ima Zigbee)
accessories: ja, ampak get rid of the wires

rentanje filmov in google music: mnja, ko bo enkrat na voljo izven US je za probat, ni pa nekaj kar je super interesantno; obstaja že kar nekaj stream servisov lastne glasbe (tako 3rd party kot lasten server)

Monster ::

V boju s počasnimi nadgradnjami na novejše različice operacijskih sistemov so sklenili dogovor z operaterji in proizvajalci mobilnih telefonov. K dogovoru so se zavezali vsi štirje ameriški operaterji in Vodafone ter proizvajalci HTC, Samsung, Sony Ericsson, LG in Motorola. Dogovor pravi, da naj bi bile nadgradnje za mobilne telefone v kratkem času po izidu na voljo vsaj 18 mesecev po izidu telefona, če bo strojna oprema to omogočala.


js ne vem iz koga se tu norca delajo. 18 mesecev je absolutno predolgo glede na konkurenco apple & MS
Ka zaboga...

Keyser Soze ::

Em, najmanj 18 mesecev boš prejemal posodobitve za svoj gadget. Kolikor jih bo pač na voljo v tem času.
OM, F, G!

matejdro ::

Mislim, da to pomeni, da morajo proizvajalci še 18 mesecev po izidu telefona izdajati posodobitve. Roka za izdajo posodobitve pa ni.

PrimozR ::

JayKay je izjavil:

glavni point ice creama je, da bo framework takšen ki bo omogočal scaled UI. To je to kar devs rabijo. Narediš aplikacijo, ki potem brez nekega hudega napora dela in zgleda dobro na večih napravah (fone, tablica in tv).

ostalo:
@Home: ql ampak je longshot: spet neki custom protokol (to že ima Zigbee)
accessories: ja, ampak get rid of the wires

rentanje filmov in google music: mnja, ko bo enkrat na voljo izven US je za probat, ni pa nekaj kar je super interesantno; obstaja že kar nekaj stream servisov lastne glasbe (tako 3rd party kot lasten server)

Nek custom protokol, ki ga podpira tretjina pametnih telefonov v ZDA, njihov delež pa še narašča (in se tej vrednosti bliža tudi worldwide). Vsekakor je bolje, da imaš custom, a odprt in dobro dokumentiran protokol, kot pa da imaš nekaj propietary in zaprtega, če bi imel nekega velikega proizvajalca teh sistemov.

Kar se tiče žic, working on it :)

Monster je izjavil:

V boju s počasnimi nadgradnjami na novejše različice operacijskih sistemov so sklenili dogovor z operaterji in proizvajalci mobilnih telefonov. K dogovoru so se zavezali vsi štirje ameriški operaterji in Vodafone ter proizvajalci HTC, Samsung, Sony Ericsson, LG in Motorola. Dogovor pravi, da naj bi bile nadgradnje za mobilne telefone v kratkem času po izidu na voljo vsaj 18 mesecev po izidu telefona, če bo strojna oprema to omogočala.


js ne vem iz koga se tu norca delajo. 18 mesecev je absolutno predolgo glede na konkurenco apple & MS

Predolgo? Popvrečna pogodba traja dve leti. Apple v povprečju iPhone podpira dve leti. MS je pa neznanka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

hamax ::

Ravnokar so napovedali, da se bo v nekaj tednih dalo kupovati aplikacije v 140 drzavah. Med temi je vsaj glede na sliko vkljucena tudi slovenija.

Keyser Soze ::

Ni pa Hrvaška... Pa Črna Gora al pa Bosna je tud obarvana, a ni? Ena oaza sred balkana. Je bla bolj švoh slika.
OM, F, G!

BosKo ::

Kaj Apple pa jim je bil sponzor ?
http://bannediphone.com/threads/at-goog...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BosKo ()

Keyser Soze ::

Če ti zmanjka idej je tud Jabka OK. :D
OM, F, G!

matejdro ::

Uporabljajo jabkine laptope. Tu imajo izbiro PC (windows, linux) in mac, od googla ni nič (razen Chrome OS, ki še ni izšel pa tudi ni primeren za delo). Problem bi bil, če bi uporabljali iPhone namesto Androidov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: matejdro ()

PrimozR ::

matejdro Google je mislim da kar prepovedal uporabo Windowsev iz varnostnih razlogov. Priporočajo uporabo Macov oz. Linuxa na PC-jih. Menda je jasno, kaj boš izbral izmed teh dveh paltform...

black ice ::

Linux. Doh.

matejdro ::

PrimozR je izjavil:

matejdro Google je mislim da kar prepovedal uporabo Windowsev iz varnostnih razlogov. Priporočajo uporabo Macov oz. Linuxa na PC-jih. Menda je jasno, kaj boš izbral izmed teh dveh paltform...


Zakaj pa so na vseh predstavitvah bili windowsi?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Začel se je Google I/O - Android

Oddelek: Novice / Android
2912923 (10464) Marat
»

Asus je na Computexu predstavil Padfone

Oddelek: Novice / Android
278455 (6885) PrimozR
»

Prodaja Xooma v številkah

Oddelek: Novice / Android
133948 (3063) MrStein
»

Google zaostruje nadzor nad Androidom

Oddelek: Novice / Android
246860 (5409) Bistri007
»

Google izvorno kodo Honeycomba zadržuje zase

Oddelek: Novice / Android
84443 (3635) 3p

Več podobnih tem