»

Turizem kruši veliki kitajski internetni zid

vir: Wikipedia
The Verge - Obiskovalcem kitajskega južnega otoka Hainan bo v bodoče omogočen dostop do Facebooka, Twitterja, Youtuba in drugih spletnih storitev, da bi spodbudili tamkajšnji turizem. Spletne strani, ki se nam zdijo običajne, so drugod na Kitajskem namreč prepovedane. Prepovedan je tudi dostop do iskalnika Google ter do nekaterih globalnih medijev, med njimi sta tudi New York Times in Wall Street Journal.

Še donedavna nepredstavljiva izjema od tamkajšnje cenzure spleta je sicer zapisana v triletnem gospodarskem načrtu, ki med drugim omenja tudi najem 50.000 tujcev za turistično osebje, ter zakup 2000 minut oglasnega prostora na tujih televizijskih postajah, vse da bi na Kitajske Havaje, kot otok še imenujejo, privabili turiste. Hainan bo obenem leta 2020 razglašen za območje proste...

4 komentarji

Kitajski izziv Wintelu

Ars Technica - Med tem, ko še ni povsem jasna usoda MIT-ovih otroških prenosnikov po 100 dolarjev, so se podobnega izziva lotili tudi v "Osrednjem cesarstvu" (kot Kitajci pravijo svoji domovini). Podjetje YellowSheepRiver, iz nekdaj portugalskega Macaa, je tako izdelalo prototip "kitajskim" plačam prijaznega računalnika Municator za 150 dolarjev, ki je v precejšnji meri plod domačega znanja.



Strojno srce bo predstavljal 64-bitni procesor arhitekture MIPS, s taktom med 400 in 600 MHz, s čimer bo primerljiv Intelovemu procesorju Pentium 3. Delovnega pomnilnika (RAM) bo na voljo 256 MB, za prikaz bo skrbela kartica ATI Radeon 7000, s podporo VGA in S-video, shranjevanju podatkov pa bo služil 40GB...

16 komentarjev

RIAA in MPAA se spravljata nad Kitajsko

CNet - Slashdot in Cnet poročata, da sta dotični organizaciji začeli boj proti kršenju avtorksih pravic na Kitajskem. To zna biti precej Sizifovo delo, saj zakona o zaščiti avtorski pravic na Kitajskem ne poznajo. Glavni trn v peti so jim Kitajske tovarne, ki masovno proizvajajo piratske izdelke, ki jih prodajajo na Kitajskih ulicah in po svetu za drobiž.

Dostikrat je tudi slišati argumente kot naprimer "Prosimo, znižajte cene in ne bomo piratizirali". Dandanes pa se je večina podjetij, ki poslujejo na Kitajskem že sprijaznila z dejstvom, da je z njihovimi izdelki nekaj hudo narobe, če jih nobeno Kitajsko podjetje ne ponareja.

Zanimi je tudi kitajski pravni sistem. Ta deluje po principu "prvi pride, prvi melje". Kitajsko podjetje lahko tako v domači državi registrira kopijo nekega izdelka kot svoj patent, in lahko celo toži originalno podjetje, ki se z originalnim izdelkom prikaže na trgu.

Z odločitvijo zloveščih antipiratskih organizacij omenjenih v naslovu, da se lotijo piratstva...

10 komentarjev

Kitajska zaprla 1600 internetnih vstopnih točk

Reuters - Po poročanju agencije Reuters so na Kitajskem zaprli okoli 1600 internetnih vstopnih točk (kiber kavarn) od 1,8 milijona pregledanih v preiskavi. Vzrok temu ukrepu bi naj bil, da so lastniki vstopnih točk dovoljevali mladoletnim osebam, seveda za določeno vsoto, igranje njim neprimernih iger. Pod to kategorijo po njihovem spadajo nasilne igre in igre namenjene odraslim osebam. Poleg zaprtja pa so jim kitajske oblasti naložile tudi kazni v skupni vrednosti 12,1 milijona dolarjev.

"Pornografija, igre na srečo, nasilje in podobni problemi imajo negativne posledice na zdravo razvijanje interneta na Kitajskem," pravi Zhang Xinjian, drugi na oddelku za marketing na kitajskem ministrstvu za kulturo, po poročanju novinarske agencije Xinhua.

16 komentarjev

Masovna cenzura interneta v Veliki Britaniji

Guardian - British Telecom se je po poročanju The Observerja odločil za ukrep cenzure oziroma onemogočanja dostopa do množice spletnih strani.
A pozor, preden pa začnete vleči vzporednice s Kitajsko! Ta cenzura namreč ni politično motivirana, pač pa je BT v sodelovanju z Internet Watch Foundation onemogočil dostop do spletnih strani, ki služijo distribuciji pedofilskega materiala. Tak ukrep je gotovo za pozdraviti, malo manj razveseljujoče dejstvo pa je, da ukrep BTja dokazuje, da ne držijo trditve, da je cenzura interneta tehnično nemogoča. Nekaj časa bo namreč gotovo mogoče najti kakšno možnost za zaobid teh omejitev, vendar tudi cenzorji gotovo ne spijo in bodo te možnosti kmalu onemogočili. Vsaj tako kaže razvoj dogodkov na Kitajskem.

22 komentarjev

Microsoft in človekove pravice

Guardian - Kakšna je odgovornost proizvajalcev orožja, ki orožje dobavljajo totalitarnim režimom? Podobno, čeprav ne tako kruto dilemo so izpostavili v Amnesty International. Opozarjajo namreč, da se je na Kitajskem od konca leta 2002 zelo povečalo število ljudi, ki so bili priprti in obsojeni zaradi izražanja svojega mnenja na internetu oziroma dostopa do prepovedanih vsebin. Pa ne gre za kakšno piratstvo ali pedofilske vsebine, pač pa "subverzivno" podpisovanje on-line peticij, objavljanje "govoric" o SARS-u, zahteve za demokratizacijo in spoštovanje človekovih pravic, itd.

In kaj ima pri tem korporacija Microsoft? Kot poroča britanski Observer, je AI obtožila Microsoft in Cisco, da Kitajski prodajata tehnologijo, ki omogoča kršitve človekovih pravic. Mark Allison, ki je poročilo AI tudi pripravil je mnenja, da Microsoft krši 11. točko kodeksa Združenih narodov o človekovih pravicah, ki pravi, da se morajo korporacije truditi da njihove storitve in izdelki ne bodo uporabljeni za kršitve...

29 komentarjev

Porast internetnega kriminala

The Register -

Sodeč po podatkih IFCC (Internet Fraud Complaint Center), je bilo letos čutiti močan porast kriminala prek interneta. Tako poročajo, da so letos dobili več kot 120.000 pritožb in poročil o prevarah, medtem ko so jih lani zgolj 75.000, kar predstavlja skoraj dvotretjinsko rast.

IFCC je pričel delovati maja 2000, ko sta ga ustanovila FBI in NW3C (National White Collar Crime Center) in odtlej kot neprofitna organizacija omogoča internetnim uporabnikom po svetu, da prijavljajo ves t.i. cyber kriminal. Še to, če jih boste iskali na internetu, vedite, da se je IFCC pred tednom dni preimenoval v IC3 (Internet Crime Complaint Center), češ da njihovo ime sedaj bolje odseva njihovo primarno nalogo. Več o tem.

0 komentarjev

Nov OS iz Azije

Reuters - Japonska, Kitajska in Južna Koreja so objavile namero o izdelavi novega operacijskega sistema, ki bo predstavljal alternativo Microsoftovem. Trenutno je vse skupaj še bolj na osnovi dogovarjanj, govori pa se, da bodo za osnovo vzeli Linux, vendar ni izključeno, da bodo šli izumljat toplo vodo.

Glede na to, da je Kitajska vlada pred kratkim prepovedala uporabo tuje programske opreme v državnih institucijah, ta poteza ni veliko presenečenje.

Azijske države se nasplošno rade nagibajo k cenzuri, zato je seveda vprašanje katere dodatne module bodo vgradili.

1 komentar

Vabilo k projektu Folding@home

Slo-Tech - Dolgo časa že lahko spremljate projekt SETI, v katerem je udeleženih veliko Slo-Tech uporabnikov. Dejstvo je, da je projekt SETI prerasel iz znanstvene potrditve (ne)obstoja izvenzemeljske inteligence v dvoboj uporabnikov v številu obdelanih paketkov, kar je pravzaprav dobro, saj je moj namen te novice obvestiti vse, ki ste pripravljeni neizkoriščeno moč svojega (pre)hitrega procesorja izrabiti za drugo (še znatno pomembnejšo) znanstveno raziskavo.

Namreč, pod okriljem Stanfordske univerze je nedolgo nazaj zaživel projekt Folding@home (F@H), ki temelji na enakem principu kot SETI. S prenesenim programom obdelujete paketke, program pa nato rezultate pošlje v bazo podatkov.

Za kaj pravzaprav gre? Cilj dotičnega projekta je, da preko internetnih uporabnikov po celem svetu (izjemno velika računska moč) končno odgovorimo še na zadnja velika vprašanja v kemiji. Izračunavanje dobljenih podatkov je primarno orientirano na spajanje posameznih proteinov, česar trenutno še ne razumemo tako,...

39 komentarjev

Hude težave z Y.S. Tech TMD ventilatorji?

ipKonfig - Gotovo se še spomnite številnih napovedi o Y.S. Techovih revolucionarnih magnetnih ventilatorjih TMD, ki naj povsem prenovili pojem hlajenja. No, če odštejemo obetavne napovedi, s prej omenjenimi ventilatorji ni vse ravno v najlepšem redu.

Kot poroča iPKonfig, so imeli s temi ventilatorji kar nekaj problemov že med testiranjem, saj so se vrteli z 20% višjo hitrostjo kot je bilo navedeno v specifikacijah. Zaradi nekontorliranega vrtenja so ventilatorje umaknili že iz strani CrazyPC, odpovedal pa se jim je celo Swiftech. Slednji navaja, da ventilatorji lahko k sebi potegnejo toliko toka, da prežgejo svoj napajalni kabel, zaradi energetske požrešnosti pa se je že tudi zgodilo, da so ventilatorji pri prižiganju računalnika za nekaj trenutkov obstali. To pa ne pomeni nič dobrega za procesor.

Viri poročajo tudi o tem, da imajo lahko zaradi "požrešnosti" teh otepalnikov zraka probleme tudi matične plošče, zato je priporočljivo, da jih priključimo na priključek molex. Kljub temu pa...

1 komentar

Kitajska - internetna država?

The inquirer - Dejstvo je, da je internet eden izmed najboljših izumov, kar so se jih znanstveniki kdaj izmislili. Dejstvo je, da internet kljub ogromnemu številu ljudi, ki vsakodnevno ali občasno brodijo po internetu in iščejo podatke še vedno ni dosegel svojega viška uporabnikov, ampak le-te še vedno vztrajno pridobiva. Dejstvo je, da nekatere velike države internet šele spoznavajo. Ena izmed takih držav je Kitajska, ki ima trenutno 26.5 milijona internetnih uporabnikov, do leta 2005 pa naj bi ta številka narasla do neverjetnih 200 milijonov. To je vsekakor ogromna številka in ravno zaradi obetavnih napovedi, se lahko zgodi, da bo Kitajska postala še kako zanimiva država za razna "internetna" podjetja.

0 komentarjev