» »

Microsoft in človekove pravice

Microsoft in človekove pravice

Guardian - Kakšna je odgovornost proizvajalcev orožja, ki orožje dobavljajo totalitarnim režimom? Podobno, čeprav ne tako kruto dilemo so izpostavili v Amnesty International. Opozarjajo namreč, da se je na Kitajskem od konca leta 2002 zelo povečalo število ljudi, ki so bili priprti in obsojeni zaradi izražanja svojega mnenja na internetu oziroma dostopa do prepovedanih vsebin. Pa ne gre za kakšno piratstvo ali pedofilske vsebine, pač pa "subverzivno" podpisovanje on-line peticij, objavljanje "govoric" o SARS-u, zahteve za demokratizacijo in spoštovanje človekovih pravic, itd.

In kaj ima pri tem korporacija Microsoft? Kot poroča britanski Observer, je AI obtožila Microsoft in Cisco, da Kitajski prodajata tehnologijo, ki omogoča kršitve človekovih pravic. Mark Allison, ki je poročilo AI tudi pripravil je mnenja, da Microsoft krši 11. točko kodeksa Združenih narodov o človekovih pravicah, ki pravi, da se morajo korporacije truditi da njihove storitve in izdelki ne bodo uporabljeni za kršitve človekovih pravic.

Odgovor Microsofta Observerju pa se glasi, da je Microsoft "osredotočen k zagotavljaju najboljše tehnologije za uporabnike po vsem svetu, kako pa se ta tehnologija uporablja pa je stvar posameznikov in nikakor stvar našega podjetja".

Medtem, ko se kitajski uporabniki interneta zaradi "napačne" uporabe IRC-a lahko znajdejo za nekaj let v zaporu, pa slovenski uporabniki interneta mirno vlečejo avtorsko zaščitene vsebine iz interneta in se jim nič ne zgodi...

Bo na Kitajskem razvita tehologija preganjanja oporečnikov jutri morda služila Evropski uniji za preganjanje piratstva?

29 komentarjev

Mate ::

Zakaj se pojavljajo vedno bolj cudne ideje? In zdej bo AI tozu M$ zarad kitajskega sistema, k krsi clovekove pravice. Me res zanima zakaj potem ne tozjo se vseh proizvajalcov avtomobilov, ker ljudjem omogocajo da se zaletavajo, pa se proizvajalce alkoholnih pijac, ker ljudjem omogocajo voznjo pod vplivom alkohola, za kar je, kakor vem v najhujsi obliki tud predpisana zaporna kazen (ce kazni ne mores/noces placati).

ali3n ::

Traparija! To je problem Kitajske, ne M$ in Cisca!
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

minmax ::

valjda... in če recimo rusija proda atomsko bombo severni koreji, bo to problem severne koreje in rusija bo čista kot suza? rusija se je pač obnašala tako kot bi se vsak vzoren kapitalist?

dajte no... svet je eden in vsi smo v njem. ne da se kar tako vedno branit z von braunovo obrambo, ko je rekel nekako takole: jaz gradim rakete, kje padejo dol me ne zanima.

rakete V2 so deževale po londonu in tip je točno vedel, da sejejo smrt in razdejanje med civilnim prebivalstvom.

ok, mogoče vam to z orožjem ni najbolj jasno, da razložim drugače: za nekega tipa veste, da je snajperist, ki vsak dan nekoga v mestu poči. on pride k vam in vpraša, če mu prodate metke in popravite puško. boste rekli, "ja valjda, no problem!"?

zdaj pa zamenjajte snajperista z državo, ki serijsko krši človekove pravice, metke pa z softwarom, ki ji pri tem izdatno pomaga. in na koncu še sebe z MSjem in Ciscom.

fak. svet je eden, stvari so soodvisne. ne si zatiskat oči. vsak nosi svoj del odgovornosti.

Vice ::

Fak minmax :D :D :D
Naj se smejem tebi ali jokam nad tvojim razmišljanjem?8-O

Thomas ::

Seveda (vsa, ne samo MS) tehnologija služi na Kitajskem tudi za kršenje človekovih pravic. Vsaj toliko še kje drugje in vsaj sporadično kar povsod.

Ampak vseeno tehnologija ljudi predvsem osvobaja. Kakšno uslugo bi naredili Kitajcem, če bi jim odrekli večino (ali kar vso?) tehnologijo? Potisnili bi jih v divjaštvo, kjer bi bilo pa kršenje človeških pravic bistveno večje.

Človekove pravice niso zagotovljene po naravi, kot mnogi idealizirano sanjajo. Človekove pravice lahko zagotavlja samo zelo razvita tehnološka civilizacija, kakršne danes še ni nikjer.

"Vsak ima pravico do hrane", je totalen bluz, če hrane ni. Najprej hrana mora biti.

Itd.

Krneki tole dušebrižništvo!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

poweroff ::

Mate - dejansko so v ZDA pred desetletji tožili proizvajalce avtomobilov, ker ti niso hoteli v avtomobile vgraditi varnostnih mehanizmov. In tožbo so dobili in od takrat je varnost v avtomobilih na prvem mestu.

Sicer je pa minmax dal zelo lepo primerjavo. Naj Rusija proda jedrsko bombo Severni Koreji... Ali pa Alkajdi. Saj oni samo skrbijo za to, da bodo naredili najboljše za njihove uporabnike. Kaj pa potem uporabniki delajo s proizvodom, pa ni njihova stvar. Thomas - zagovarjaš prodajo jedrske bombe Alkajdi?

minmax ::

vice... meni je vseeno. sam hotel sem povedat, da to, če za nekaj dobiš denar te še ne osvobodi odgovornosti. če zavestno nekomu pomagaš drugega ubit si tudi ti kriv, pa čeprav nisi pritisnil na sprožilec.

gre za to, da MS točno ve kater software se bo koristil za sledenje uporabnikom in, da je iskanje političnih disidentov glavni smisel tega softwara. torej MS ve za kaj se gre. ne gre za to, da bi MS bil kriv zato ker dela okna, preko katerih lahko teče software za nadzor. Tako kot Ford ni kriv, če morilec nekoga z fordovim avtom podre do smrti. če pa ford v avto vgradi izstreljevalec raket, bi bil pa kriv...

thomas... o tem, da tehnologija osvobaja, se pa radikalno s tabo ne strinjam. take mantre so neumnost. tehnologija prinese marsikaj dobrega, ampak da bi pa apriori osvobajala posameznika je pa čista neumnost. saj ga, ampak še zdaleč ne apriori. in če hoče, da bi ga, mora on vladati tehnologiji in ne obratno.

Thomas ::

Tisti primer z Alkajdo in atomsko bombo pa še bolj.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

antonija ::

Pol je pa DELL ful bl prjazne, ker v terms in codnitions of sale pise da ce hoces slucajno uporabit njihove produkte za weapons of mass destruction or genocide, moras najprej poprasat oblasti v ameriki in evropi ce ti to dovolijo.:\

Odstavek 13
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

.:Toto:. ::

Opozarjajo, da se je na Kitajskem od konca leta 2002 zelo povečalo število ljudi, ki so bili priprti in obsojeni zaradi izražanja svojega mnenja na internetu oziroma dostopa do prepovedanih vsebin. In kaj ima pri tem korporacija Microsoft? Kitajski prodaja tehnologijo, ki omogoča kršitve človekovih pravic.

Naj mi prosim kdo to razlozi: Komu prodaja M$ tehnologijo? Raji, ki v totalitarnem rezimu nima pravice do svobode govora? Ali rezimu, ki z njihovo "tehnologijo" lahko to to prepoved nadzoruje, poisce in kaznuje?

A ni pred mesecem dni sodisce v primeru Sharman ugotovilo, da je Kazaa kot program legalna in Sharman ni odgovoren za kaj se njihov program pri koncnem uporabniku uporablja? Torej tudi avtorji IRCa niso odgovorni za to, da tudi teroristi po njem komunicirajo, OpenOffice nima nic pri tem, de sem v njem napisal grozilno pismo sefu itd... in M$ ne more bit odgovoren za to da je spisal IE, s katerim lahko ljudstvo podpisuje e-peticije in izraza svoje mnenje na forumu, in CISCO ki je polozu routerje, po katerih se pretakajo gresni biti...

Nimam lepe besede za M$, ampak v tem primerju so pri AI malo pomesali pojme. Ker sicer bomo jutri brali: "Linus obtozen, da preprecuje vladam skrito vdiranje v sisteme drzavljanov in s tem podpira teroristicne organizacije."

Narobe svet.

poweroff ::

Razlika je med sodiščem v Evropi in sodiščem na Kitajskem, ne?

DSmidgy ::

Jest mislm da se tukaj ne govori o IE in o običajnih routerjih ampak programih in opremi, ki so preurejeni s strani proizvajalca tako, da omogočajo sledenje uporabnika in beleženje kaj počne (in oprema v prosti prodaji tega ne omogoča).

In če sta Cisco in MS posebej za kitajsko oblast preuredila svojo programsko in strojno opremo tako da krši 11. točko kodeksa Združenih narodov o človekovih pravicah (in če serijsko to ni bilo podprto) potem sta pač odgovorna. Če sta pa prodala samo serijsko programsko in strojno opremo potem pa pač nista odgovorna.

Kaj je pa točno blo pa pomoje ne bo povedala niti kitajska oblast niti MS in Cisco.

.:Toto:. ::

@Mattha:
iNe toliko v sodiscih, kot v rezimu: Na kitajsem je totalitaren in moras dobro pazit kaj, kje in komu nekaj govoris. O simfanju cez vlado pa niti razmisljat ne smes. In kar je najhuje: AI namesto da bi obtozeval Kitajski rezim, obtozuje M$, da je ljudstvo lahko prislo do drugacnega pogleda na njihovo situacijo (znanje=moc), ter da svetu lahko sporoca kaj se pri njih v resnici dogaja (resnica ni v interesu rezima). Kot sem rekel: narobe svet.

MrStein ::

Kodeks pravi : "They [Transnational corporations and other business enterprises] shall further seek to ensure that the goods and services they provide will not be used to abuse human rights."

M$ pa je rekel, da jih boli k...

Torej so očitno v kršitvi. Če pa se komu ta kodeks zdi "brez veze" pa naj tak pove.

LP,
MrStein

Mate ::

Ce je razlog tozbe to kar je napisal Dsmigdy, potem vredu.

Ce pa je razlog to kar je napisu .:Toto:. pol pa ne vem kaj je clovekova pravica. Lastno razmisljanje in svoboda izrazanja v tem primeru prav gotovo ne, zato pa slepo sledenje vodstvu in izpolnjevanje ukazov, ne glede na to, ce so smiselni ali pa sploh ne.

poweroff ::

Toto - saj AI drugače redno kritizira Kitajsko zaradi kršitev človekovih pravic - če še nisi opazil!

HardFu ::

Vi ste kmetje

Vse kar od vas poslušamo je: microsoft suxx, linux roxx, kar je lepo razvidno iz zadnjih stavkov novivce. Malo se umirite lepo vas prosim, odprtokodne rešitve? BWAHAHHAA
Kje pa živite? Microsoft je meni osebno zakon, saj ima najboljše programe na veliko različnih področjih, ne pa odprta koda kjer se moraš zajebavat cel dan, da sploh kaj dela.

Dobro, recimo da mi ne verjamete, poglejmo na konkretnem primeru:
Recimo da sestavljate avto, ki naj bi bil super dober...Kdo ga bo boljše sestavil, trop nadobudnih posameznikov, ki se za hobi ukvarjajo z avtomobili ali firma, ki ima zelo dobro plačane in zelo dobro šolane strokovnjake, ki stremijo k popolnosti? Mislim da je odgovor vsem dobro znan, kdor pa se s tem ne strinja pa naj si neha lagati, ker samo peščici ljubiteljev res uspe prodreti v industrijo in s tem zaslužiti kak dinarček.

Aja mogoče vam to ne pomeni veliko, ampak kakih 20 znancev, je že nehalo obiskovati
slo-tech.com, zaradi vašega M$sux,*nixrox odnosa.
http://codeable.io

poweroff ::

Aja, pa če še niste opazili... med tem ko folk v Sloveniji DLja filme in glasbo - pa nikome ništa - so recimo na Kitajskem Chi Shouzhuja zaprli ker si je sprintal en website...


Sicer pa: "Foreign companies, including Websense and Sun Microsystems, Cisco Systems,
Nortel Networks, Microsoft, (27) have reportedly provided important technology which
helps the Chinese authorities censor the Internet. Nortel Networks)28) along with some
other international firms are reported to be providing China with the technology
which will help it shift from filtering content at the international gateway level to
filtering content of individual computers, in homes, Internet cafes, universities and
businesses."
_____________-
(27) Multinationals making a mint from China’s Great Firewall, by David Lee, South China Morning
Post, 2 October 2002.
(28) China’s Golden Shield by Greg Walton, Rights and Democracy,
www.ichrdd.ca/english/commdoc/publicati...

-- Vir!

poweroff ::

HardPhuck - koliko odprtokodnih programov si pa že preiskusil? Pa glede na to, da si tak ljubitelj Microsofta, upam, da ga tudi finančno podpiraš, se pravi imaš vse programe kupljene.
Sicer je pa Slo-Tech dobil ogromno uporabnikov ravno zaradi Linuxa...

.:Toto:. ::

@Matthai:
Glede na tvoj predzanji komentar je potem ocitno, da je le novica malce dvoumno napisana.:8) Glede na tvoj citat v ang. (M$ &co. predelali soft&hardware, da vlada lazje uveljavlja *svoje* pravice ;((), potem sem absolutno na strani AI :). Hvala za pojasnilo.

Tito ::

Nima veze... Zaprti so pa le budale... ČE se že ukvarja z ilegalnimi posli in deluje zoper državo naj uporablja Linux... Ne pa winSUCKSe, ki so tko al tko brezvezni...

Definitivno pa ne zapirajo ljudi, če napišejo kako bedarijo na ircu. Folk, si vi sploh predstavljate kolk napora bi blo treba, da bi vse tekste prebrali... Sej to je nenormalno več sto miljonov ljudi k čveka naenkrat pa bojo to vse prebral :\ ...

Pregledujejo le rizične osebe, ki imajo zagotovo maslo nad glavo ...

Se pa krši pravice povsod... le da tm ne skrivajo da jih :D .

...

Skratka, piratstvo je zakon...

.:Toto:. ::

@HardPhuck: kakorkoli obrnes, M$ ne bo nikoli niti priblizno dosegel tako ugodne cena/kvaliteta :D In pe prav res zanima ali si za tvoje cudovite programe tudi placal >:D

MrStein ::

HardPhuck : " ki stremijo k popolnosti?"

To si nekaj zamešal. MS stremi k profitu, na pa popolnosti.
Poglej malo novice o exploitih in critical bugih, da dobiš sliko o njihovi "popolnosti".

Magic1 ::

So že kitajci zagrozil microsoftu, da bojo šli na Linux, če jim ne bojo dal kar bojo hotl. :D

Tr0n ::

Edini cilj, ki ga ima AI, je denar. Micosoft ga ima dovolj. Vse ostaloje preprosta matematika.

Microsoft razvija programsko opremo, tako kot milijon drugih podjetij. Zakaj ravno Microsoft? Glej prvi stavek.

MrStein ::

Ja, samo MS je edini, ki ima 90% tržni delež. Kaj bi se naj AI rajši "spravil" na AmigaOS, ki ima 15 uporabnikov na celem svetu ???

Poldi112 ::

To da je Cisco prirejal hardware je skoraj neverjetno. Saj kaj pa rabijo kitajci za cenzurirat internet? Kak poseben sw? Drugacne routerje? Imajo nadzor nad ISP-ji in to je vse kar potrebujejo. Naj se AI raje spravi na kitajce, ki veselo piratizirajo MS programe.

BigWhale ::

Debata ni o tem kaj je bolje free/opensource software ali proprietary software...

Double_J ::

Represija ne bo preveč dolgo zdržala tam..


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

POMAGAJTE! - Usmrtitve mladoletnikov (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
677102 (4828) M@73Y
»

Amnesty International obtožuje IT podjetja pomoči represivnim režimom

Oddelek: Novice / Tožbe
93962 (3677) linuxdady
»

Nova ameriška zaporniška politika do tujcev

Oddelek: Problemi človeštva
422895 (1275) cholt45
»

Microsoft in človekove pravice

Oddelek: Novice / Zasebnost
293000 (3000) Double_J
»

Amnesty International? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
895593 (4511) Barakuda1

Več podobnih tem