» »

RIAA in MPAA se spravljata nad Kitajsko

RIAA in MPAA se spravljata nad Kitajsko

CNet - Slashdot in Cnet poročata, da sta dotični organizaciji začeli boj proti kršenju avtorksih pravic na Kitajskem. To zna biti precej Sizifovo delo, saj zakona o zaščiti avtorski pravic na Kitajskem ne poznajo. Glavni trn v peti so jim Kitajske tovarne, ki masovno proizvajajo piratske izdelke, ki jih prodajajo na Kitajskih ulicah in po svetu za drobiž.

Dostikrat je tudi slišati argumente kot naprimer "Prosimo, znižajte cene in ne bomo piratizirali". Dandanes pa se je večina podjetij, ki poslujejo na Kitajskem že sprijaznila z dejstvom, da je z njihovimi izdelki nekaj hudo narobe, če jih nobeno Kitajsko podjetje ne ponareja.

Zanimi je tudi kitajski pravni sistem. Ta deluje po principu "prvi pride, prvi melje". Kitajsko podjetje lahko tako v domači državi registrira kopijo nekega izdelka kot svoj patent, in lahko celo toži originalno podjetje, ki se z originalnim izdelkom prikaže na trgu.

Z odločitvijo zloveščih antipiratskih organizacij omenjenih v naslovu, da se lotijo piratstva in kršenja avtorskih pravic na Kitajskem, pa se nam obeta še zanimiva vojna na področju lastništva intelektualne lastnine, ki lahko ima daljnosežne posledice za vse nas.

10 komentarjev

jan01 ::

Hudo!
Skoda, da je microsoft ze tudi na kitajskem, ker drugac bi sam prijavil tam patent za windowse.
A se kje dobi spisek prijavljenih, da bom lahko nasel neprijavljene,he-he.....

GapsoN ::

Še naša zakonodaja je tolk super.

Recimo, nekomu nasilno vdreš v stanovanje, se naseliš. Če te on vrže iz stanovanja (ker je njegovo) ga tožiš za motenje posesti. In dobiš, ker ti dejansko moti posest!!
nobody else

BigWhale ::

Gapson,

Seveda ne bi skodilo, ce bi pogledal se koliko casa moras tam ziveti, da te uradni lastnik nima pravice ven vrect. :)

globoko grlo ::

:D :D "in lahko celo toži originalno podjetje, ki se z originalnim izdelkom prikaže na trgu.":D :D :D

ne me basat

Jumping Jack ::

Ko smo že pri tem, da se lahko naseliš v stanovanje, ki ni tvoje, in te lastnik ne sme vreči ven... Stvar je še boljša! Tako stanovanje lahko celo na črno oddajaš in ti stanovanjska inšpekcija nič ne more, ker lahko ukrepa samo proti lastnikom!!! :D

(če si dejansko žrtev tega, je stvar ustrezno manj smešna)

KoKi ::

no, kolko vem, da ce bi ti negdo kr tak vdr v stanovanje in se naselil, bi ob ukrepu policije _mogo_ it ven. drugo pa je, ce bi ta ze zivel par mesecov (kolko tocno ne vem). smo meli v druzini primer, ker lastnik po izteku 3 letne pogodbe ni hotel it ven in predno se je to na sodisco uredilo je minilo se 4 leta. no ta cas je bil seveda brezplacno.

in ce smo ze pri vlomih. ce ti kdo vlomi v stanovanje (seveda z nameno da ti bi kaj vkradel) ga ti kod lastnik presenetis in zadrzis dokler ne pride policija, te lahko tozi ker si mu odvzel svobodo ... fajn.
# hackable

Romčy ::

Bravo kitajci, tle bi moglo bit tako

Sl4v3 ::

Sosed gre na počitnice, ti se mu pa naseliš u bajto in maš dve bajte.:D
Umri mlad, da bos lep okostnjak!

aljazh ::

ce ti kdo vlomi v stanovanje (seveda z nameno da ti bi kaj vkradel) ga ti kod lastnik presenetis in zadrzis dokler ne pride policija, te lahko tozi ker si mu odvzel svobodo ... fajn.


Od kod tebi to?

160. člen ZKP:

Tistemu, ki je zasačen pri kaznibem dejanju, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, sme vsakdo vzeti prostost. Nato ga mora takoj izročiti preiskovalnemu sodniku ali organu za notranje zadeve, če tega ne more storiti, pa takoj obvestiti nekoga od teh organov. (...)

Ziga Dolhar ::

Gapson,

seveda zanemarjaš razlikovanje med [relativno viciozno] posestjo in lastninsko pravico. In nič ni čudnega, če pravni sistem želi preprečit nasilno reševanje sporov.
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Poceni kitajski telefoni vohunijo za uporabniki (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
8624195 (18108) next3steps
»

Kitajska verzija Bleda

Oddelek: Loža
326209 (4313) alexa-lol
»

Apple obljublja konec zaposlovanja otrok (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
11329576 (26868) Manu
»

Apple rešil zaplet z blagovno znamko iPad na Kitajskem

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
114808 (3667) Brias
»

Tožba zoper Kitajsko in sestavljavce računalnikov zaradi Zelenega jezu se bo nadaljev

Oddelek: Novice / Tožbe
63670 (3096) sandmat

Več podobnih tem