»

Preobrat: britanska 5G omrežja vendarle brez Huaweija?

vir: Pixabay

vir: theguardian.com
theguardian.com - Potem, ko se je mesece dolgo uspešno upirala ameriškim pritiskom, bo vlada Borisa Johnsona vendarle prepovedala uporabo Huaweijeve omrežne opreme v svojih 5G omrežjih. Predlagani ukrep je posledica notranjega upora v konservativni stranki, ki ima v parlamentu kakih 80 glasov večine, a je v zadnjih tednih približno 50 poslancev glede vprašanja Huaweija obrnilo proti vladi. Kot razlog navajajo skrb za nacionalno varnost, torej argumente ZDA, do sedaj vgrajeno opremo pa naj bi postopoma zamenjali z drugo do leta 2023.

Še konec januarja je bila odločitev drugačna, britanski Komite za nacionalno varnost je tedaj odobril uporabo Huaweijeve opreme, a ne v kritičnih delih infrastrukture. Johnson je tedaj dejal, da Velika Britanija pri tem nima veliko opcij, saj naj bi bila odstranitev vsega z znamko Huawei iz obstoječih omrežij precej drag postopek. Odločitev je tedaj nekoliko ujezila Američane, ki so zagrozili tudi z omejevanjem sodelovanja med obveščevalnimi službami obeh držav.

ZDA so...

44 komentarjev

Velika Britanija bo Huawei pripustila v svojo infrastrukturo

vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Odločitev je danes zjutraj sprejel njihov Komite za nacionalno varnost, ki ga sestavljajo ključni ministri in predstavniki obveščevalnih služb. Huawei bo kljub temu, da predstavlja t. i. ponudnika z visokim tveganjem, smel sodelovati pri gradnji nebistvenih delov britanskega omrežja, ne bo pa imel dostopa do občutljivih ustanov, kot so jedrske elektrarne in vojaške organizacije. Zadnja omejitev se nanaša na njegov tržni delež; ta bo smel znašati največ 35 odstotkov.

Neimenovani vladni vir je za Guardian povedal, da "Britanski varnostni strokovnjaki vedo o Huaweiju več, kot katerakoli država na svetu, pri čemer so zadovoljni s sprejetimi omejitvami ter menijo, da je potencialna tveganja mogoče obvladovati." Pred današnjo odločitvijo so tamkajšnji strokovnjaki opozarjali, da bi izključitev Huaweija lahko pomenila dve do triletno zamudo pri uvajanju 5G tehnologije.

Bo pa vlada Borisa Johnsona najverjetneje doživela nekaj jeze s strani Trumpove administracije, ki si že dlje časa...

25 komentarjev

Huawei znova išče pravico na ameriškem sodišču

Slo-Tech - Potem, ko je ameriška Komisija za telekomunikacije (US Federal Communications Commission) domačim operaterjem nedavno prepovedala nakup Huaweijeve opreme iz posebnega, 8,5 milijard ameriških dolarjev težkega razvojnega sklada za manj razvita območja, je podjetje zoper to odločitev vložilo tožbo na ameriško prizivno sodišče. Komisija je prepoved namreč utemeljila z domnevno grožnjo varnosti, ki naj bi jo oprema prestavljala. Po mnenju Huaweija za kaj takega ni nobenega dokaza.

Poteza je še en v nizu zapletov, ki zadnje leto spremljajo kitajskega giganta in washingtonsko administracijo, pa seveda mračijo odnose med državama z največjim obsegom medsebojne trgovine na planetu. Huawei se je podobno pritožil tudi na majski ukrep ZDA, s katerim so nakup njihove opreme prepovedali vladnim organom.

ZDA pa še vedno pritiskajo na svoje zaveznice, naj sledijo njihovim ukrepom. Deutsche Telekom je tako včeraj zamrznil nakupe 5G opreme, vse dokler vlada v Berlinu ne odloči o tem vprašanju....

8 komentarjev

Huaweijevi paradni telefoni že brez ameriških čipov

Huawei Mate30

Slo-Tech - Pred skoraj natanko mesecem dni je ameriški državni sekretar za trgovino Wilbur Ross napovedal posebne licence, ki jih bodo prejela posamezna ameriška podjetja, ki želijo še naprej poslovati s kitajskimi družbami. Njegovo ministrstvo je doslej za tako dovoljenje prejelo že okoli 300 vlog. A zdi se, da so Kitajci v vmesnem času že uspešno vpeljali obvodne poti.

Analiza švicarske investicijske banke UBS in japonskega laboratorija Fomalhaut Techno Solutions je pokazala, da Huaweijeva telefona Y9 Prime in Mate 30 - slednji se lahko meri z najboljšimi izdelki konkurentov - ne vsebujeta več nobenih delov, izdelanih v ZDA. To potrjuje, da Huawei že vse od letošnjega maja, ko jih je ameriški predsednik Trump uvrstil na črno listo, skuša eliminirati čimveč izdelkov ameriških dobaviteljev. Pred uvedbo sankcij je Huawei vgrajeval pretežno ameriške omrežne čipe, denimo tiste od podjetja Qorvo, Broadcom ali Skyworks, po začetku trgovinske vojne pa je začel prej omenjene ameriške dobavitelje...

66 komentarjev

Kitajsko vohunjenje v ZDA ima ozadje. Američane same.

Ars Technica -
Več kot desetletje je newyorško podjetje Aventura zveznim organom, med drugim tudi vojski, prodajalo varnostno opremo, ki naj bi bila domačega izvora, a se je izkazalo, da izvira s Kitajske. Šlo je za kamere, detektorje kovin in podobne izdelke, ki so bili večinoma kar dobro zamaskirani pod znamko "made in America", v zadnjem desetletju pa so jih zvezni organi pri Aventuri nakupili za okroglih 20 milijonov dolarjev. Vodstvo podjetja je šlo celo tako daleč, da je leta 2016 vladi poslalo pismo, v katerem je 12 svojih konkurentov obtožilo, da prodajajo kitajsko blago. Leta 2018 pa so katarskemu distributerju, ki je zahteval potrdilo, da so stvari zares izdelane v ZDA, v dokaz poslali fotografijo svoje domnevne proizvodnje v New Yorku, v resnici pa je šlo za posnetek kitajske tovarne.

Niso pa bili ves čas tako vestni. Eden od uporabnikov je v preteklosti dobil navodila za uporabo v kitajskem jeziku, uslužbenec vojnega letalstva pa je na zaslonu svoje telesne kamere presenečen ugledal...

40 komentarjev

Ameriška blokada Huaweiju (še) ni preveč škodovala

vir: Huawei

Slo-Tech - Huawei je objavil polletne in četrtletne rezultate poslovanja, ki so zanimivi zlasti v luči, da se je na podjetje v zadnjem letu zgrnilo precej težav: postalo je nezaželeno pri vladah nekaterih ključnih zahodnih držav, ob tem pa so jih ZDA maja letos dodale še na spisek podjetij, ki ne morejo prosto poslovati z ameriškimi družbami. Huawei je sicer v lasti delavcev, zato se z njihovo delnico ne trguje na borzi in posledično podjetje doslej rezultatov ni objavljalo.

V zadnjih šestih mesecih so tako zabeležili približno 52 milijard evrov prihodkov, 23 % več, kot v primerljivem obdobju lani, od tega gre dobra polovica izdelkom in storitvam za običajne potrošnike. Dobička je bilo 4,5 milijarde.

V tem času je podjetje prodalo 118 milijonov pametnih telefonov,...

4 komentarji

Google svari, da je popolna blokada Huaweija v resnici nevarna

Slo-Tech - Google opozarja, da bi popolna blokada Huaweija od ameriške tehnologije, ki bi pomenila tudi preprečitev dostopa do Androida, v resnici škodovala ameriški nacionalni varnosti. Google zato prosi za izjemo od prepovedi izvoza, ki bi mu dovoljevala, da še naprej ponuja Android Huaweiju. Trenutna situacija je namreč nejasna.

Glede na blokado dostopa do ameriške tehnologije namreč Huawei ne more pričakovati podpore za Android, kar pomeni, da mu ostaja le del, ki je odprtokoden in brezplačno dostopen. To pa pomeni, svari Google, da se lahko v prihodnosti obeta paralelna verzija Androida na Huaweijevih napravah, ki bo slabše zaščitena, imela več lukenj in potencialno omogočala kitajsko vohunjenje. Trenutno namreč Huawei (in ostali kitajski proizvajalci)...

37 komentarjev

Google prekinil sodelovanje s Huaweijem

vir: Reuters
Reuters - Težave za Huawei, ki mu je ta teden Trump onemogočil dostop do ameriške tehnologije, se stopnjujejo. Po poročanju Reutersa je temu sledil tudi Alphabet (Google), ki s Huaweijem ne bo več sodeloval. To pomeni, da bo Huawei izgubil dostop do vse strojne in programske opreme, ki ni izrecno odprtokodna. To pomeni, da bo Huawei izgubil dostop do posodobitev Androida, naslednje verzije telefonov pa ne bodo imele Googlovih aplikacij, kot sta Play Store ali Gmail.

Uradnih informacij iz Googla ali Huaweija še ni. Google še preučuje, kako naj prepoved dejansko udejanjijo, Huaweijevi odvetniki pa že študirajo pogodbe. Tudi ameriško ministrstvo za trgovino ne daje komentarjev. Za zdaj je gotovo le, da bo podjetju ostal dostop do verzije AOSP...

269 komentarjev

Huawei: Podpišemo, da ne bomo vohunili!

vir: Wikipedia
Reuters - Medtem ko ZDA ostro zavračajo kakršnokoli sodelovanje s Huaweijem pri gradnji infrastrukture in vladnim uslužbencem niti ne dovolijo uporabe Huaweijeve opreme na službenih omrežjih, ker da je Huawei izpostava kitajske obveščevalne službe, hkrati pa tudi pritiskajo na evropske zaveznice, se v Evropi Huaweiju niso dokončno odrekli. Huawei je zato pripravljen obljubiti marsikaj, da bi dobil posle v Evropi, denimo obljubiti, da ne bo vohunil.

Kot namreč piše Reuters, je Huawei pripravljen z evropskimi državami, vključno z Veliko Britanijo, pripravljen podpisati dogovore, da ne bodo vohunili. Problematična je namreč izgradnja omrežja 5G, ki se v Evropi ravno začenja,...

51 komentarjev

LG seli proizvodnjo mobilnih telefonov iz Južne Koreje

Slo-Tech - Korejska multinacionalka LG ugotavlja, da je celo za proizvodnjo njihovih najdražjih modelov Južna Koreja predraga. LG ima večino proizvodnje pametnih telefonov sicer na Kitajskem, v Indiji in Braziliji, a na primer LG G8 ThinQ in prihajajoči V50 ThinQ sta se proizvajala v Južni Koreji. Trg pametnih telefonov je v zadnjih letih v krizi, kar je pripomoglo k LG-jevi 172-milijonski izgubi v tem segmentu samo v enem četrtletju (celotni koncern sicer posluje z dobičkom). Tudi zaradi tega so se odločili proizvodnjo preseliti iz lastne države.

Namesto v Južni Koreji, kjer so proizvedli 10-20 odstotkov vseh svojih pametnih telefonov, jih bodo odslej proizvajali v Vietnamu. V Vietnamu že imajo tovarno, kjer bodo kapaciteto...

23 komentarjev

CIA domnevno obtožila Huawei, da ima državno financiranje

vir: Wikipedia

vir: The Wall Street Journal
The Times - Po poročanju The Timesa je ameriška obveščevalna agencija CIA trdno prepričana, da kitajskega proizvajalca pametnih telefonov in opreme Huawei financirajo državne obveščevalne agencije. Američani so zaveznicam v omrežju Petero oči (Velika Britanija, Kanada, Avstralija, Nova Zelandija) letos posredovali informacije, da so Huawei financirali kitajska vojska, kitajska Nacionalna komisija za varnost pri Komunistični partiji ter neimenovana tretja veja kitajskega obveščevalnega sistema. Huawei navedbe odločno zanika in pravi, da bi zavrnili kakršnekoli zahtevke kitajski oblasti po izročanju podatkov, medtem ko ostalih obtožb, ki so brez kakršnekoli osnove, sploh ne bo...

29 komentarjev

ZDA zaradi Huaweija z ultimatom nad Nemčijo

vir: Wikipedia

vir: The Wall Street Journal
The Wall Street Journal - Ko ne gre zlepa, pač poskusiš še zgrda. Zato so ZDA te dni po poročanju Wall street journala (povezava je plačljiva, alternativni vir) precej neposredno, s pismom Richarda Grenella, njihovega veleposlanika v Berlinu, sporočile Nemčiji, da naj pri uvajanju 5G omrežij opusti uporabo omrežne opreme kitajskega proizvajalca Huawei. V nasprotnem primeru namerava Washington Nemčiji omejiti dostop do nekaterih obveščevalnih podatkov. V pismu še piše, da so kitajska podjetja zavezana k sodelovanju s kitajskimi obveščevalnimi službami, varnosti telekomunikacijske opreme pa ni mogoče natančno potrditi ali ovreči zgolj na podlagi revizije strojne in programske opreme.

Že...

71 komentarjev

Nemčija in Velika Britanija ne vidita zadržkov za Huaweijevo opremo

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Kot so sporočili z britanskega Nacionalnega centra za informacijsko varnost (NCSC) so po podrobnem pregledu Huaweijeve omrežne opreme ugotovili, da njena uporaba ne predstavlja posebnih varnostnih zadržkov. Ugotovitve Britancev se zdijo objektivne, glede na to, da so po lastnih besedah imeli dostop tudi do izvorne kode Huaweijeve programske opreme. Predstavnik NCSC je še povedal, da jim ZDA za zdaj še niso predložile kakega oprijemljivega dokaza o spornosti tehnologije.

Britanija se sicer še odloča glede nacionalne politiko pri gradnji 5G omrežij, država pa je s tem postala ključna točka Huaweijevega upora proti ameriškim pritiskom na države zaveznice, zlasti ker je...

44 komentarjev

ZDA Huawei obtožujejo vohunjenja, prevare in kršitve sankcij

Slo-Tech - Ameriško tožilstvo je vložilo obtožnico zoper največje kitajsko tehnološko Huawei, katerega finančna direktorica je bila pred dvema mesecema aretirana v Kanadi. Podjetje obtožujejo krajo intelektualne lastnine ameriški konkurenci in kršitev ameriških sankcij proti Iranu.

Obtožnica zoper Huawei in finančno direktorico Meng Wanzhou ima 13 točk in poleg kraje intelektualne lastnine in prodaje naprav Iranu obtožene bremeni še oviranje preiskave in bančne prevare. Huawei naj bi namreč prikrival svoje razmerje s podjetjema Huawei Device USA in Skycom Tech, ki sta poslovali z Iranom. Odkar je ameriški predsednik Donald Trump ponovno uvedel sankcije zoper Iran, namreč podjetja ne smejo v Iran prodajati izdelkov, ki vsebujejo večinoma ameriške dele....

10 komentarjev

Huaweijeva finančna direktorica obtožena izmikanja sankcijam zoper Iran

vir: Reuters
Reuters - Znanih je več podrobnosti o aretaciji Huaweijeve finančne direktorice in hčere ustanovitelja, o kateri je bila javnost obveščena v sredo. V Kanadi je v petek potekalo zaslišanje pred sodiščem, kjer so razkrili, da je Meng Wanzhou resnično pridržana zaradi ameriške obtožnice, v kateri ji očitajo kršenje sankcij zoper Iran. Jutri bomo izvedeli, ali je sodišče odredilo varščino. Če jo bodo Kanadčani izročili ZDA in bo tam spoznana za krivo, ji grozi do 30 let zapora.

Huaweijeva podružnica Skycom je med letoma 2009 in 2014 ignorirala ameriške sankcije zoper Iran. Skycom se je javno predstavljal kot neodvisno podjetje, čeprav je v resnici v Huaweijevi lasti. Mengova je sodelovala v prevari, s katero so ukanili finančne institucije, da so te dopustile transakcije, ki...

26 komentarjev

ZDA pri zaveznikih lobirajo proti Huaweiju

vir: Wikipedia
The Wall Street Journal - Kot poroča WSJ (članek je plačljiv, alternativni vir), si Washington prizadeva pri ponudnikih spleta v prijateljskih državah, zlasti tistih, v katerih imajo svoje vojaške baze, doseči prepoved uporabe omrežne opreme kitajskega proizvajalca Huawei. Američani naj bi se v ta namen nedavno sestali z vladnimi predstavniki Nemčije, Italije Japonske in še nekaterih držav. Avstralija pa je podjetju nedavno že prepovedala prodajo opreme za omrežja 5G na svojem ozemlju.

Razlogi za tako lobiranje so seveda varnostni; ZDA imajo vojaške baze posejane povsod po planetu in velik del komunikacij poteka tudi prek javne infrastrukture teh držav. Ker ZDA Huawei sumijo sodelovanja s...

45 komentarjev

Kitajska pogosto preusmerja internetni promet k sebi

Slo-Tech - Večkrat smo že pisali o namernih manipulacijah ali nenamernih pomotah, ki so del internetnega prometa preusmerile čez kakšno drugo državo. Pogosto je krivec Kitajska, včasih tudi Rusija ali kakšna tretja država. To je možno, ker ima protokol BGP precej naivno zasnovo, saj se zanaša na poštenost vseh sodelujočih v omrežju, da oznanjajo naslove omrežij, za katera so res zadolženi. V raziskavi, ki sta jo izvedla raziskovalca z United States Naval War College in Univerze Tel Aviv v Izraelu, ugotavljajo, da je Kitajska še vedno aktivna v preusmerjanju internetnega prometa in njegovi analizi.

V članku opisujeta več incidentov v zadnjih letih, ko je internetni promet zavil na Kitajsko, čeprav tam ni imel kaj iskati. Predlani je promet med Kanado in Južno Korejo tekel skozi Kitajsko, kar je trajalo šest mesecev. Včasih je Kitajska delovala tudi kot ponor, denimo ko je leta 2016 promet med neko banko v...

13 komentarjev

Avstralija Huaweiju in ZTE zaradi varnostnih pomislekov prepovedala sodelovanje pri postavljanju 5G

Slo-Tech - Avstralska vlada se je odločila, da Huawei in ZTE ne bosta smela dobavljati strojne opreme, ki jo bodo v državi uporabljali za postavitev mobilnega omrežja nove generacije 5G. Tako odločitev je vlada sprejela na podlagi določb novega zakona TSSR (Telecommunications Sector Security Reforms), ki vladi daje pristojnosti, da na trgu posreduje v primerih, ko gre za nacionalno varnost ali z njo povezane pomisleke. Zaradi tega je vlada mobilnim operaterjem prepovedala nakup Huaweijeve in ZTE-jeve opreme.

V uradnem sporočilu za javnost avstralska ministra za telekomunikacije in za notranje zadeve...

31 komentarjev

Severna Koreja vdrla v vojaške računalnike Južne Koreje

Slo-Tech - Druga hekerska zgodba danes pa se dogaja na korejskem polotoku, kjer se državi pogosto medsebojno obtožujeta za računalniške vdore. To pot so prst v sosedo uperili Južnokorejci, ki Severno Korejo obtožujejo kraje večje količine vojaških načrtov (tudi za likvidacijo Kim Džong Una), ki jih je država pripravila skupaj z ZDA. Napad se je zgodil lani, je povedal član južnokorejskega parlamenta Rhee Cheol-hee, ki se sklicuje na vire na ministrstvu za obrambo. Napad so odkrili septembra, šele sedaj pa je postalo jasno, kako obsežen je bil.

Hekerji so ukradli 235 GB podatkov, med katerimi je zagotovo 300 dokumentov z nižjo stopnjo tajnosti, ni pa še jasno, koliko najstrožje zaupnih podatkov so pridobili. Okrog 80 odstotkov...

16 komentarjev

ZDA uvedle sankcije zoper Severno Korejo zaradi domnevnega vdora

Slo-Tech - Čeprav se pojavljajo dokazi, ki mečejo senco dvoma na razlago uradnega Washingtona, da je za vdor v Sony Pictures odgovorna Severna Koreja, ostajajo ZDA neomajne. Predsednik Obama je zato med novoletnimi prazniki celo podpisal ukaz o zaostritvi sankcij proti državi, ker je izvedla internetni napad na ZDA. Spomnimo, da so ZDA že pred štirimi leti javno oznanile, da bodo računalniške napade obravnavale povsem enakovredno klasičnemu vojskovanju.

ZDA so okrepile gospodarske sankcije zoper severnokorejski režim. Sankcije so uperjene proti trem vladnim organizacijam - obveščevalni agenciji RGB, orožarskemu trgovcu KOMID in uvozniku vojaške tehnologije Tangun - in desetim vidnim funkcionarjem. Obama je v sporočilu za javnost poudaril, da gre za prvi...

56 komentarjev

Vdor v Sony na internet naplavil neizdane filme

TorrentFreak - Hekerski vdor v Sony Pictures, ki ga je minuli teden zagrešila neznana skupina z imenom Guadians of Peace, ima bolj daljnosežne posledice, kot je bilo slutiti. Medtem ko se Sony ukvarja z vprašanjem, kdo je odgovoren, in je aktiviral tudi policijo, so na internet pricurljali čisto sveži filmi.

Na omrežja za izmenjavo podatkov si je pot utrlo pet filmov: Fury, ki po svetu že igra v kinematografih, ter Annie, Mr. Turner, To Write Love on Her Arms in Still Alice. Filmi so dostopni v DVD-kakovosti, ne kakšnih zanič screenerjev. Te četverice Sony sploh še ni uradno izdal, zato je situacija še toliko bolj neprijetna. (Hkrati se nekateri privoščljivo muzajo ob odkritju, da so imeli Sonyjevi...

25 komentarjev

ZDA hkrati obtožujejo Huawei vdorov in vdirajo vanj

Slo-Tech - Pretekli mesec je Južna Koreja po pritiskih iz ZDA odločila, da za del svojih telekomunikacij, ki prenašajo občutljiva in tajna sporočila, ne bodo uporabljali Huaweijeve opreme, ker podjetju ne zaupajo. ZDA so v preteklosti že večkrat minirale vse Hauweijeve poslovne priložnosti na Zahodu, med drugim trimilijardni Sprintov posel za nakup opreme za postavitev omrežja 4G, prevzem podjetja 3com ipd. Vse to zaradi tega, ker so v Washingtonu prepričani, da je Huawei povezan s kitajsko vlado, ki jo ZDA uradno obtožujejo vohunjenja in internetnih napadov. Resnica je - obratna.

Novi dokumenti, ki sta jih pridobila The New York Times in Spiegel, kažejo, da v resnici Američani počno vse tisto, kar očitajo Huaweiju. NSA je namreč leta 2010 po treh letih prizadevanj uspela pridobiti dostop do Huaweijevih prostorov na sedežu v Šendženu. Tam so pridobili...

30 komentarjev

Južna Koreja zaradi strahu pred vohunjenjem ne bo uporabljala Huaweijeve opreme

The Wall Street Journal - Južna Koreja se je odločila, da za občutljivo telekomunikacijo z ZDA ne bodo uporabljali opreme kitajskega proizvajalca Huawei, ker se bojijo vohunjenja. Trenutno za mobilne telekomunikacije v Južni Koreji skrbijo podjetja KT, SK Telecom in LG Uplus, ki vsa uporabljajo Huaweijevo opremo. To pa moti ZDA, ki ima v Južni Koreji vojaška oporišča, zato so si od decembra prizadevali za odslovitev Huaweija.

Zato bo Južna Koreja poskrbela, da bodo promet med ZDA in Južno Korejo, ki bo vseboval občutljive informacije, na primer vojaške, diplomatske in podobne, pošiljali po kanalih, ki ne uporabljajo Huaweijeve opreme. Nezadovoljstvo s tem kitajskim podjetjem so ZDA pokazale že večkrat, opirajo pa se na trditve, da je kitajska vojska odgovorna za številne vdore v ameriške strežnike. Čeprav tako...

16 komentarjev

Singapur in Južna Koreja pomembna partnerja NSA pri prestrezanju prometa pod Pacifikom

vir: SMH
SMH - Novi Snowdnovi dokumenti, ki jih je ponoči razkril nizozemski časnik NRC Handelsblad, kažejo, da ima zavezništvo angleško govorečih držav za skupno vohunjenje Petero oči v resnici vsaj sedem članov. Singapur in Južna Koreja sicer ne govorita angleško, sta pa ključna partnerja pri prestrezanju prometa na podmorskih kablih, ko potekajo pod Pacifikom.

NSA ima postaje za prestrezanje prometa na zahodni obali ZDA, na Havajih in na Guamu, preko katerih teče večina prekooceanskih podmorskih kablov v Pacifiku ter kabli med Avstralijo in Japonsko. Pri prisluškovanju jim izdatno pomagata Singapur, kjer je vozlišče številnih povezav, in Južna Koreja. Že avgusta so prvikrat razkrili, da singapurska obveščevalna služba prisluškuje na kablu...

5 komentarjev

Slovenci praznih rok z matematične olimpijade

Slo-Tech - Pa smo dobili še rezultate četrte letošnje naravoslovne olimpijade. Včeraj zvečer se je v kolumbijski Santi Marti končala 54. mednarodna matematična olimpijada, na kateri je sodelovala tudi slovenska ekipa. Sestavljali so jo Juan Gabriel Kostelec (Gimnazija Bežigrad), Žiga Krajnik (Gimnazija Škofja Loka), Mihaela Pušnik, Klara Nosan (obe I. gimnazija v Celju), Amadej Kristjan Kocbek in Rok Havlas (oba II. gimnazija Maribor). Slovenski ekipi tokrat ni šlo vse po načrtih, saj niso osvojili nobene medalje, je pa četverica (Kristjan Kocbek, Kostelec, Krajnik, Pušnik) osvojila pohvale za pravilno rešeno eno nalogo (od šestih). (Kako težke so bile naloge, lahko ocenite sami.)

Prvo mesto je romalo na Kitajsko in v Južno...

36 komentarjev

MWC - Huawei Ascend P2 nosi Huaweijevo srce

vir: AnandTech
AnandTech - Huawei je v naših krajih nekoliko manj poznan, če že, pa predvsem po cenovno ugodnih mobilnih telefonih (podobno kot ZTE). Sicer je Huawei eden izmed najpomembnejših dobaviteljev opreme za bazne postaje ter nasploh brezžične mrežne opreme (3G modemi), a veliko dajo tudi na razvoj mobilnih telefonov. Proizvajajo modele za vse cenovne range, vrh ponudbe pa je bil do sedaj njihov slabo leto nazaj predstavljen Ascend P1. Po specifikacijah ni prinesel nič pretresljivega, saj je šlo za mobilnik z dvojedrnim TI-jevim OMAP procesorjem, zaslon je bil 4,3-palčni AMOLED z ločljivostjo 960 x 540 pik.

Na Mobile World Congressu so še pred uradnim odprtjem vrat predstavili naslednika, Ascend P2. Ta je na zunaj že bolj podoben najbolj...

6 komentarjev

Kitajski vojaški hekerji napadajo ZDA?

Crypto-Gram - Letos poleti so v ZDA opazili povečano hekersko aktivnost iz kitajskih strežnikov. Varnostni strokovnjaki SANS inštituta so hekerje uspeli izslediti do računalnikov v kitajski provinci Guandong, napadi pa so vrhunec dosegli konec leta. Prvega novembra so tako od 10:23 zvečer do 4:46 zjutraj zaznali štiri uspešne vdore v pomembne vojaške računalnike (najprej v U.S. Army Information Systems Engineering Command v Fort Huachuca, nato v Defense Information Systems Agency v Arlingtonu, sledil je napad na Naval Ocean Systems Center v San Diegu ter v sistem U.S. Army Space and Strategic Defense v Huntsvillu).

Direktor SANS inštituta Alan Paller je povedal, da se napadalci pri vdoru niso niti enkrat zatipkali, niso pustili odvečnih sledov in v manj kot pol ure namestili stranska vrata. Mnenja je, da takšna sistematičnost in izurjenost kaže na vojaško organizacijo. Po njegovem mnenju napadalci sicer niso niso prišli do zaupnih dokumentov, so pa pridobili dostop do zelo občutljivih...

29 komentarjev

Ali Severna Koreja uporablja hekanje v vojaške in obveščevalne namene?

Slashdot - Kot poroča Financial Times, je južnokorejski obrambni minister v ponedeljek opozoril, da je po njegovih podatkih komunistična Severna Koreja resno pripravljena na uporabo interneta v obveščevalne in vojaške namene, saj naj bi imeli organizirano skupino 500 do 600 hekerjev (pravzaprav krekerjev), katerih naloga naj bi bilo zbiranje obveščevalnih podatkov in kiber bojevanje. Severna Koreja naj bi tudi izvajala petletni univerzitetni program hekanja in na ta način izobrazila ustrezno število kadrov.

Južni Korejci naj bi na hekerske napade postali pozorni potem, ko so v začetku tega leta odkrili vdore na skoraj 300 vladnih računalnikov, med drugim tudi na računalnike inštituta za jedrsko energijo in parlamenta. Računalniki so bili okuženi s trojanskimi konji, s katerimi je mogoče krasti gesla in druge občutljive informacije. Napadi so prihajali iz Kitajske, vendar strokovnjaki niso mogli ugotoviti ali hekerji le izrabljajo kitajsko omrežje, ali pa je morda v napade vpletena tudi...

18 komentarjev