»

Intel prodaja portfelj patentov za pametne telefone

Slo-Tech - Intel je začel prodajati portfelj svojih patentov, ki pokrivajo povezljivost v mobilnih telefonih in sorodnih napravah. Skupek več kot 8200 patentov je razdeljen v dva portfelja. V prvem je približno 6000 patentov, ki se nanašajo zlasti na tehnologije 3G, 4G in 5G, in 1700 patentov za implementacijo brezžičnih povezav, denimo Wi-Fi. V drugem, manjšem portfelju, pa je 500 patentov iz področja polprevodnikov in elektronike. Kljub tej prodaji bo Intelu ostalo še znatno število patentov za brezžično povezljivost. Ponudbe zbirajo do začetka avgusta.

Intel prodaje uradno ne komentira, tako da ni jasno, koliko namerava za patente iztržiti. Ko je Nortel leta 2011 prodajal svoj portfelj patentov, je zanje iztržil 4,5 milijarde...

3 komentarji

Yahoo prodaja 3000 patentov

Slo-Tech - Yahoo je začel postopek prodaje več kot 3000 patentov in patentnih prijav, ki so jih bili aprila prenesli na podružnico Excalibur IP LLC, kar priča o daljših pripravah na prodajo patentov. Viri blizu podjetja pravijo, da je v zadnjih tednih podjetje stopilo v stik z več potencialno zainteresiranimi kupci, celoten postopek pa koordinirana specializirana investicijska banka Black Stone IP. Patenti v Excaliburju pokrivajo področja iskanja, e-trgovine in oglaševanja.

Yahoo si za patente želi okrog milijarde dolarjev, kar je za ta namen zelo veliko. Na to številko velja pogledati iz drugih perspektiv. Verizon je za osnovno dejavnost Yahooja, torej spletno iskanje in oglaševanje, ponudil tri milijarde dolarjev. V ponedeljek se je...

4 komentarji

Google bo množično odkupoval patente

Slo-Tech - Google je napovedal nov pristop k urejanju patentov, ki so se na področju programske opreme v ZDA precej izrodili in danes zaposlujejo predvsem sodišča in odvetnike, namesto da bi koristili inovatorjem. Od 8. do 22. maja bodo izvedli eksperimentalni program Patent Purchase Promotion, v okviru katerega bodo lahko ljudje Googlu v nakup ponudili svoje patente in predlagali ceno, po kateri bi jih bili pripravljeni prodati.

Google bo po izteku roka pregledal prijave in do 26. junija vsem sporočil, ali so zainteresirani za nakup njihovih patentov ali ne. Kdor bo želel in uspel skleniti pogodbo z Googlom, bo patente prodal in denar prejel še v avgustu letos, načrtujejo v Googlu.

Na spletni strani pojasnjujejo, da so se za eksperiment - za katerega ni nujno, ali bo potem dejansko zaživel - odločili, ker...

18 komentarjev

Smartflash dobil pol milijarde dolarjev, sedaj vnovič toži zaradi istih patentov

AppleInsider - Le dva dni po razsodbi, da mora Apple patentnemu trolu Smartflashu plačati pol milijarde dolarjev zaradi kršitve patentov, sta se nad Apple zgrnili novi tožbi. Eno je skorajda predrzno vložil kar Smartflash, drugo pa Ericsson.

Smartflash, ki je za kršitve treh patentov dobil 533 milijonov dolarjev odškodnine, sedaj Applu očita, da krši -- iste tri patente in štiri nove. V novi tožbi so namreč vključili novejše Applove izdelke, iPhone 6, iPhone 6 Plus in iPad Air 2, ki jih prva tožba ni mogla zajeti, je pojasnil Smartflashev odvetnik. Prepričani so v zmago, saj je sodišče že ugotovilo, da Apple krši te patente v starejših napravah, novejše pa izkoriščajo iste funkcije (DRM, shranjevanje podatkov,...

12 komentarjev

Apple in Ericsson nova patentna sovražnika

Bloomberg - Po zatišju, ki se je v sodnih dvoranah napovedovalo po nekaj odmevnih poravnavah v patentnih tožbah, je ta teden prinesel novo bojišče. V lase sta si skočila Apple in švedski Ericsson.

Prvi je v torek udaril Apple, ki je zoper Ericsson na kalifornijskem sodišču vložil tožbo, da naj bi Ericsson zahteval previsoke licenčnine in da njegovi patenti sploh niso ključni za implementacijo LTE. Zato je Apple mnenja, da s svojo implementacijo LTE sploh ne uporablja Ericssonovih patentov in mu zato ni dolžan plačati nobenih licenčnin. V primeru, da sodišče odloči, da so patenti ključni in jih Apple krši, pa želi Apple po sodni poti določiti višino poštene odškodnine, ki ni toliko, kolikor zahteva Ericsson. Tako trdi Apple.

Švedi niso ostali dolžni in...

28 komentarjev

Prihajajo Kodakovi pametni telefoni

Novi telefoni ne bodo videti tako.

engadget - Kodak je resda žalostno zaključil svojo pot, ki se je raztezala prek treh stoletij, a njegova blagovna znamka živi naprej. Leta 1888 ustanovljeno podjetje bo dalo svoje ime seriji dveh pametnih telefonov, fotoaparata in kamere, ki bodo na prodajne police prispeli prihodnje leto. Prvi primerek bomo videli že januarja na sejmu CES, ki se 6. januarja začne v Las Vegasu.

Pametnega telefona ne bo proizvajal Kodak. Zanj bo to počelo britansko podjetje Bullitt Group, ki je znano kot proizvajalec utrjenih pametnih telefonov za Caterpillar. Lani septembra je Bullitt Group od Kodaka odkupil licenčne pravice za znamko Kodak, s čimer se mu je pomagal izogniti bankrotu. Pri tem je moral Kodak prodati tudi proizvodnjo filmov in skenerjev, že pred tem pa so ukinili...

32 komentarjev

Patentne vojne se umirjajo: nekdanji Nortelovi patenti za štirikrat nižjo vrednost kot RPX

Ustanovitelj in izvršni direktor RPX, John Amster

The Wall Street Journal - Podjetje RPX, v katerem najpomembneje sodelujeta Cisco in Google, je od Rockstarja za 900 milijonov dolarjev odkupilo paket 4000 patentov in patentnih prijav. Gre za nekdanje Nortelove patente, ki jih je leta 2011 v stečajnem postopku od kanadskega podjetja kupil konzorcij podjetij Apple, EMC, Ericsson, Microsoft, RIM (danes BlackBerry) in Sony, združen pod imenom Rockstar. Zadnja prodaja pomeni, da se je možnost nadaljnjih tožb zaradi uporabe tehnologij, ki jih pokrivajo patenti v omenjenem paketu, bistveno zmanjšala.

Kanadski Nortel je leta 2011 pristal v stečaju in njegov patentni portfelj je bilo eno izmed najvrednejših sredstev podjetja (zanimiva lastnina so bili tudi prosti naslovi IPv4, ki jih je Nortel prodal za...

1 komentar

Apple-I to pot za 365.000 dolarjev

Business Insider - Ni vsak Apple-I avtomatično vreden skoraj milijon dolarjev in njihove cene ne gredo zgolj kvišku, kot bi lahko sklepali iz zadnjih dražb. V New Yorku so na dražbi pri dražbeni hiši Christie delujoč Apple-I prodali za vsega 365.000 dolarjev, kar je glede na pretekle cene prodajalca Boba Lutherja nekoliko razžalostilo.

V preteklosti so računalniki Apple-I dosegali resnično vrtoglavne cene. Oktobra se je cena enakega primerka na podobni dražbi povzpela na 900.000 dolarjev, sicer pa se je njihova cena v zadnjih letih gibala okrog 100.000-500.000 dolarjev. Gre za zbirateljski predmet, katerega cena zelo niha, zato ne moremo pavšalno zaključiti, da je v zadnjih treh mesecih cena padla za 60 odstotkov. Je pa Luther pričakoval, da bo za svoj primerek iztržil...

6 komentarjev

Rekordna cena za Apple-I

Time - Ena izmed najboljših investicij je bil nakup prvega Applovega računalnika, ki so ga pod imenom Apple-I za 666,66 dolarja (približno 2000 današnjih evrov) začeli prodajati leta 1976. Njegova vrednost bi se vam do danes nominalno več kot potisočerila!

Steve Jobs in Steve Wozniak sta takrat prodala vse vrednejše imetje, da sta si lahko privoščila razvoj in proizvodnjo. Sestavili in prodali so slabih 200 enot, izmed katerih naj bi bilo danes delujočih še okrog petnajst (skupno pa jih je evidentiranih 63). Zanimivo je, da je prodaja sprva šepala in da so komajda prodali 50 enot, ki jih je v paketu naročila trgovina Byte Shop. Kasneje so prodali še 150 enot. Apple je že leto pozneje začel prodajati Appla-II in vabil vse kupce prve verzije k nadgradnji.

V sredo...

5 komentarjev

Google ponuja, Microsoft razkriva patente

Slo-Tech - V ZDA je mogoče patentirati precej več kakor v EU in ena izmed bolj žgočih tem so patenti programske opreme, ki predstavljajo neusahljiv vir streliva za tožbe med podjetji. Številni strokovnjaki opozarjajo, da je trenutni sistem neprimeren za moderno tehnologijo, a sprememb še ni (in jih očitno še precej časa ne bo). Zato podjetja, kot sta Google in Microsoft, sama poizkušajo vnesti nekaj reda na to področje.

Google je tako zagnal OPN (Open Patent Non-Assertion Pledge), s katerim želijo zmanjšati število tožb zaradi patentov. OPN vključuje patente, ki jih Google - in v prihodnosti tudi druga podjetja, si želi Google - ponujajo javnosti. Vsi patenti v OPN so brezplačno na voljo vsakomur, da jih uporabi v svojih izdelkih, Google pa se...

11 komentarjev

Apple in Google skupaj odkupujeta Kodakove patente

Forbes - Redko beremo, da Apple in Google sodelujeta, a ko gre za velike denarje, to ni nič čudnega. Patenti so posebej zanimiva kategorija, kjer se obračajo stotine milijonov, zato najdemo tam tudi precej neobičajna zavezništva. Eno izmed takšnih je skupen nastop Appla in Googla v pogajanjih za odkup Kodakovih 1100 patentov.

Spomnimo, da je Kodak januarja letos začel postopek prisilne poravnave, ker so obveznosti podjetja presegle njegov kapital. Podjetje pred propadom rešilo 950-milijonsko posojilo Citigroupa, ki so ga dali z ostrimi pogoji. Kodak je moral prodati oddelek za proizvodnjo digitalnih fotoaparatov in kamer (kar malce ironično za izumitelja digitalne fotografije), prav tako pa so...

16 komentarjev

Apple in HTC zakopala bojno sekiro

ZDNet - Po dolgem času iz sveta patentnih bojev prihaja vzpodbudna novica. Apple in HTC sta namreč zakopala bojno sekiro in sklenila dogovor o navzkrižnem licenciranju. Dogovor zajema vse trenutne in v prihodnosti dodeljene patente; hkrati sta podjetji tudi odstopili od vseh medsebojnih tožb. V izjavi za javnost lahko preberemo navdušenje obeh izvršnih direktorjev nad sporazumom. Peter Chou iz HTC-ja je dejal, da se bo HTC sedaj lahko namesto na tožarjenje osredotočil na inovacije. Applov Tim Cook je povedal popolnoma enako, le z besedami, da bo Apple ostal osredotočen inovacije. Razlika je le semantična, a lepo pokaže razliko v filozofiji obeh podjetij.

Podrobnosti sporazuma so seveda strogo tajne, saj nobeno podjetje noče dati streliva ali postaviti...

11 komentarjev

Samsung kriv naklepnega kopiranja, Applu mora plačati 1.05 milijarde dolarjev

Apple je poroti pokazal nazorne 'before and after' slike, s katerih naj bi neodvoumno izhajalo, da je Samsung preprosto skopiral njihove izdelke.

vir: CNet
CNet - Sinoči je porota v kalifornijskem sporu med Applom in Samsungom presenetila z rano razsodbo: Samsung so spoznali krivega kopiranja 6 patentov oziroma modelov (design patenta na izgled izdelka), od tega petih naklepno (kar prinaša trojno odškodnino), razvrednotenja blagovne znamke in za nameček še, da so nazakonito izkoriščali obvladujoči položaj na trgu UMTS tehnologij. Za ugotovljeno so Cupertinu dodelili dobro milijardo odškodnine (eno milijardo, 51 milijonov in 855 tisoč dolarjev), od. skupaj zahtevane poltretje milijarde. Nasprotno so zavrnili prav vse Samsungove zahtevke, za skupaj po milijarde, in jim dodelili točno 0 dolarjev.

Odločitev porote že odmeva, seveda na celem spektru od veselja...

340 komentarjev

Ostre besede v kalifornijskem sporu med Applom in Samsungom

BGR - Po bolj ali manj uspešnih skirmiših v Veliki Britaniji, Nemčiji (večkrat), Avstraliji, Hong-Kongu, doma pred ameriškimi sodišči in še pred zvezno komisijo za mednarodno trgovino (ITC), se ta teden začenja tudi sojenje med Samsungom in Applom v Kaliforniji. In pripravljalni material razkriva marsikaj zanimivega.

Za začetek je Apple raztrgal svojo marčevsko ponudbo za poravnavo in dal na mizo strožje pogoje. Zdaj bi radi 2 milijardi dolarjev odškodnine zaradi kopiranja izgleda njihovih izdelkov, 500 milijonov izgubljenega dobička, ter tam 25 milijonov licenčnin za vse kršene patente. To vse za nazaj, seveda. Za naprej bi moral Samsung plačati 2.02 dolarja na napravo za patent '318 (on prijetni over-scroll bounce ob scrollanju čez mejo roba), 3.10 dolarja za patent '915 (splošno scrollanje), 2.02 dolarja za '163 (tap to zoom), in še 24 dolarjev na napravo za kopiranje njihovega distrinktivnega izgleda. To je tam 31 dolarjev na vsako prodano Samsung tablico ali telefon. Istočasno so...

226 komentarjev

Obubožani Kodak izgubil tožbo, črni obeti za prihodnost

Ustanovitelj Kodaka George Eastman, levo, in Thomas Edison

The New York Times - Kodak ima vedno manj možnosti, da se reši in uspešno zaključi postopek prisilne poravnave. Ta se je začela januarja letos, ko je podjetje zaradi zavrnjenih novih posojil po večletnem životarjenju postalo insolventno. Februarja so napovedali, da bodo proizvodnjo digitalnih fotoaparatov in kamer ukinili in se posvetili prodaji tiskalnikov in analognih fotoaparatov. S tem naj bi privarčevali kakšnih 100 milijonov dolarjev letno, a rešitev naj bi prinesla dražba več kot 1100 patentov v Kodakovi lasti. Sedaj so si izhodiščni položaj z neuspelo tožbo močno poslabšali, saj patentni niso tako neobhodno potrebni, kot je Kodak želel prikazati.

Kodak je bil sicer že izgubil tožbo zoper Appple in RIM iz leta 2010 glede kršitve...

5 komentarjev

Kodak gre v prisilno poravnavo

Ustanovitelj Kodaka George Eastman, levo, in Thomas Edison

The Wall Street Journal - Ena izmed največjih ikon fotoaparatov in fotografij, 131 let staro podjetje Kodak, ki ga poznamo predvsem kot izdelovalca analognih fotoaparatov in filmov zanje, se pripravlja na začetek postopka prisilne poravnave (Chapter 11 po ameriški zakonodaji o insolventnosti, prisilni poravnavi in stečaju). Če se ne bo v prihodnjih tednih zgodil čudež, bo podjetje vložilo zahtevo za začetek prisilne poravnave, piše The Wall Street Journal.

V Kodaku podrobnosti ne komentirajo, a viri blizu podjetja pravijo, da se utegne prisilna poravnava začeti že februarja. Glavnino sredstev za delno poplačilo dolgov bodo zbrali z dražbeno prodajo 1100 patentov, ki jih ima podjetje. Podjetje bo nato moralo pokazati, da imajo strategijo in...

47 komentarjev