Prijavi se z GoogleID

» »

Yahoo prodaja 3000 patentov

Yahoo prodaja 3000 patentov

Slo-Tech - Yahoo je začel postopek prodaje več kot 3000 patentov in patentnih prijav, ki so jih bili aprila prenesli na podružnico Excalibur IP LLC, kar priča o daljših pripravah na prodajo patentov. Viri blizu podjetja pravijo, da je v zadnjih tednih podjetje stopilo v stik z več potencialno zainteresiranimi kupci, celoten postopek pa koordinirana specializirana investicijska banka Black Stone IP. Patenti v Excaliburju pokrivajo področja iskanja, e-trgovine in oglaševanja.

Yahoo si za patente želi okrog milijarde dolarjev, kar je za ta namen zelo veliko. Na to številko velja pogledati iz drugih perspektiv. Verizon je za osnovno dejavnost Yahooja, torej spletno iskanje in oglaševanje, ponudil tri milijarde dolarjev. V ponedeljek se je namreč iztekel drugi krog roka za vlaganje ponudb za prevzem podjetja. Strokovnjaki sicer pravijo, da je Yahoo vreden vsaj štiri do osem milijard dolarjev, a Verizon se ni zanimal za patente, ki jih ima podjetje tudi v lasti.

Ob tem si velja v spomin priklicati tudi prodajo Nortelovih patentov, za katere je bil Google pripravljen odšteti 900 milijonov dolarjev, potem pa jih je konzorcij odkupil za 4,5 milijarde dolarjev. V ta namen ustanovljeno podjetje Rockstar Consortium se je potem namenilo tožiti vse, kar leze in gre (še zlasti pa Google!), a je bil rezultat klavrn. Nekaj sto milijonov so dobili, na koncu pa so patente prodali RPX-u za 900 milijonov dolarjev. Skupni rezultat je bil velikanska izguba. Kodakovi patenti, ki so se tudi prodajali v paketu, pa so prinesli bistveno manj denarja, in sicer slabe pol milijarde.

Sodna praksa se je v tem času nekoliko spremenila, a je Yahoojev portfelj patentov vseeno dovolj močan, da si iz njega kakšen patentni trol lahko pridobi nekaj sto milijonov dolarjev. Yahoo seveda navija za čim višjo prodajno ceno, saj so si v začetku leta zastavili cilj dezinvestiranja iz neosnovnih dejavnosti - z odprodajo patentov in nepremičnin želijo pridobiti vsaj tri milijarde dolarjev.

4 komentarji

mtosev ::

Nisem vedo, da ima yahoo toliko patentov. Aja so bili prvi resen spletni search engine, tak da tole mi ne bi smelo biti presenetljivo.
i like:) [Dell Inspiron 13 7000 - i7 6500U, 8gb ddr3l, 256gb samsung, ips fhd]
moj oče darko 1960-2016
moj labradorec max 2002-2013

3p ::

Niso bili prvi resni search-engine pač pa direktorij. :>

Še to prodajo, pa se lahko specializirajo na izdelavo T-shirtov z napisom Yahoo.

OK.d ::

:))
LPOK.d

c3p0 ::

YaWho?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ameriška univerza dobila poldrugo milijardo dolarjev odškodnine zaradi patentnih krši

Oddelek: Novice / Tožbe
75002 (3597) tikitoki
»

Apple in Google skupaj odkupujeta Kodakove patente

Oddelek: Novice / Rezultati
163773 (2510) VaeVictis
»

Yahoo povečal dobiček, a oglaševalski prihodki še vedno padajo

Oddelek: Novice / Rezultati
73324 (2698) Tilk
»

Microsoft kupil za milijardo dolarjev patentov

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
73170 (1736) Deneb
»

Google kupil dobrih tisoč patentov od IBM-a (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
6111843 (9609) Icematxyz

Več podobnih tem