» »

Obubožani Kodak izgubil tožbo, črni obeti za prihodnost

Obubožani Kodak izgubil tožbo, črni obeti za prihodnost

Ustanovitelj Kodaka George Eastman, levo, in Thomas Edison

The New York Times - Kodak ima vedno manj možnosti, da se reši in uspešno zaključi postopek prisilne poravnave. Ta se je začela januarja letos, ko je podjetje zaradi zavrnjenih novih posojil po večletnem životarjenju postalo insolventno. Februarja so napovedali, da bodo proizvodnjo digitalnih fotoaparatov in kamer ukinili in se posvetili prodaji tiskalnikov in analognih fotoaparatov. S tem naj bi privarčevali kakšnih 100 milijonov dolarjev letno, a rešitev naj bi prinesla dražba več kot 1100 patentov v Kodakovi lasti. Sedaj so si izhodiščni položaj z neuspelo tožbo močno poslabšali, saj patentni niso tako neobhodno potrebni, kot je Kodak želel prikazati.

Kodak je bil sicer že izgubil tožbo zoper Appple in RIM iz leta 2010 glede kršitve patentov za predogled digitalnih slik, a je tekel še postopek pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino (ITC). S tožbo je želel Kodak izsiliti plačilo visokih licenčnin; samo od Appla so si obetali več kot milijardo dolarjev letno. Slednji je zato aprila 2010 vložil nasprotno tožbo, v kateri so trdili, da so pravzaprav oni izumili tehnologijo, ki jo želi njim licencirati Kodak, primer pa pred sodiščem še ni končan, čeprav ga je ITC zavrnil.

Je pa zato končan prvotni primer pred ITC, v katerem je Komisija po dolgih 30 mesecih odločila (primer je trajal dvakrat dlje kot običajno, ker se je sodnik vmes upokojil), da Apple in RIM ne kršita Kodakovega patenta, s čimer je pritrdila razsodbi sodišča. Patent je namreč neveljaven, saj opisuje očitno nadgradnjo preteklega dela drugih na tem področju. Kodak je že napovedal pritožbo. Odločitev je zanj velik problem, saj znatno znižuje ceno, ki jo bodo lahko iztržili na dražbi dveh svojih portfeljev patentov. Če znesek ne bo dovolj visok, bo podjetje moralo v stečaj, kar bi bil žalosten konec za izumitelja digitalne fotografije.

5 komentarjev

mtosev ::

malo mi je žal, da bo propadlo podjetje katero je prvo izdelalo fotoaparat
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Tear_DR0P ::

mtosev je izjavil:

malo mi je žal, da bo propadlo podjetje katero je prvo izdelalo fotoaparat

mtosev, življenje ni pravljica in princeso rulja kdaj pa kdaj nažene iz gradu ter ji odreže glavo. prav tako podjetja (in ljudje), ki zaspijo na lovorikah svojih preteklih uspehov zaprejo vrata. ne razumem pa zakaj ti bi bilo žal. kakšen je tvoj interes do žal? imaš opremo, ki s tem izgublja servis?, si hotel kupit kaj njihovega, pa meniš da zdaj ne boš mogel? izgubljaš v svojem naložbenem portfelju vrednost z njimi? je kak tvoj sorodnik brez službe zaradi tega? ali ti je žal samo tko, malo sentimentalno, kot je ljudem žal za bogimi ljudmi na drugi strani sveta, ki nimajo vode?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

francek1 ::

Lep primer, da če ne slediš razvoju, propadeš.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

Matheeew ::

Lep primer, da če ne slediš razvoju, propadeš.


...bo podjetje moralo v stečaj, kar bi bil žalosten konec za izumitelja digitalne fotografije.


Razvoj ni bil problem. Problem je, da niso znali (iz)tržiti, kar so razvili.

bluefish ::

Pravzaprav konkretne ponudbe niso imeli: http://www.dpreview.com/products/Kodak/...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple in Google skupaj odkupujeta Kodakove patente

Oddelek: Novice / Rezultati
165226 (3963) VaeVictis
»

Novice iz varovanja avtorskih pravic in patentov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
5314516 (12537) antonija
»

Kodak gre v prisilno poravnavo

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
4715112 (12057) Gregor P

Več podobnih tem