»

Podatki z Google Drive izginjajo

Slo-Tech - Uporabniki Googlove oblačne shrambe Drive presenečeno ugotavljajo, da je izginilo več datotek in vse spremembe zadnjih mesecev. Razlog za težave še ni znan, jih je pa Google potrdil. Preiskava še poteka, uporabnikom pa svetujejo, da ta čas v korenski mapi ne spreminjajo ničesar.

Težave so se začele že minuli teden, ko je uporabnik iz Južne Koreje ugotovil, da so mu izginile vse novejše datoteke in da je stanje v Google Drivu enako kot maja letos. Novejših datotek ni bilo niti v košu, prav tako Google Drive ni kazal nobene aktivnosti. V naslednjih dneh se je z enakimi težavami javilo še več uporabnikov, kar je potrdil tudi Google. Inženirji so se lotili preiskave incidenta, ki sicer ni prizadel vseh uporabnikov, temveč le peščico.

Dokler Google težave ne razreši, uporabniki do svojih datotek ne morejo. Za zdaj so še vsi optimistični, da se bo to zgodilo kmalu. A ob tem velja opozoriti, da oblak ni čudežni varni pristan za datoteke, temveč računalnik nekje drugje in ne pri nas...

3 komentarji

Google se pripravlja na vrnitev na Kitajsko

Nov Googlov izvršni direktor Sundar Pichai

Slo-Tech - Kitajska je največji trg na svetu in to še toliko bolj velja za pametne telefone, ki jih Kitajci vsled naraščajoče kupne moči čedalje množičneje kupujejo. Proizvajalci so zato pragmatični in sklepajo z vlado dogovore, ki vključujejo tudi cenzuro, če je to potrebno za opravljanje dejavnosti. Tudi Google, ki se je pred petimi leti umaknil iz Kitajske zaradi cenzure in hekerskih napadov, se vrača.

Google na kitajskem trgu mobilnih telefonov ni bil prisoten dolgih pet let, sedaj pa se vračajo, piše The Information. V tem času se je namreč svet spremenil, pametni telefoni so postali še pomembnejši, na Kitajskem pa lokalni proizvajalci obvladujejo praktično celoten trg. Pojavile pa so se tudi druge pametne naprave, npr. ure in...

3 komentarji

Gmail se skrivnostno vrača na Kitajsko

Financial Times - Po štiridnevnem popolnem mrku Gmaila na Kitajskem je storitev tako skrivnostno, kot je prenehala delovati, spet začela funkcionirati. Dostop je še vedno omejen v enaki meri kot pred popolno blokado, a je vsaj osnovna funkcionalnost omogočena. Kitajska trdi, da je razlog verjetno na Googlovi strani.

Kot je v modernem svetu hiperpovezanem svetu že v navadi, se je novica sprva razširila na družabnih omrežjih, kasneje pa tudi v klasičnih medijih. Skrivnostno in brez pojasnila je povezava do Gmailovih strežnikov prek protokola POP3/IMAP ter SMTP spet mogoča, uporabniki pa so prejeli tudi vso zaostalo pošto, čeprav nekateri še poročajo o manjših zamudah pri dostavi.

Na Googlovem servisu Preglednost informacij lahko vidimo, da se je promet do Gmaila s kitajskih IP-naslovov začel vračati, a še vedno ne dosega preteklih ravni.

0 komentarjev

Kitajska popolnoma blokirala Gmail

The New York Times - Kitajska je okrepila svojo cenzuro Google in popolnoma onemogočila dostop do Gmaila, ki je bil sicer otežen že zadnjih šest mesecev (omejitve so začele veljati v dneh pred 25. obletnico protestov na Trgu nebeškega miru, 4. junija 1989). Doslej je bila spletna stran Gmail nedosegljiva, a je bilo mogoče elektronsko pošto prek Gmailovega predala pošiljati oziroma sprejemati prek odjemalcev, ki so uporabljali protokol POP3/IMAP za sprejemanje in SMTP za pošiljanje. Nič več.

Konec tedna je promet do Gmaila iz kitajskih IP-naslovov upadel praktično na ničlo, Google pa zatrjuje, da napaka ni na njegovi strani. Na kitajskem zunanjem ministrstvu pa so dejali, da nimajo nobenih informacij o kakršnihkoli blokadah (kar je mogoče celo res). Analiza prometa kaže, da je Kitajska...

16 komentarjev

Doslej največja blokada Googlovih storitev na Kitajskem

The New York Times - Na Kitajskem so v zadnjih treh dneh spet okrepili blokado Googlovih storitev, tako da je dostop nemogoč do cele palete storitve, med drugimi Gmaila, koledarja, prevajalnika, PIcase in drugih. Razlog je predvidljiv - 25. obletnica protestov na Trgu nebeškega miru. Ti veljajo na Kitajskem še vedno za prepovedano temo, o kateri se ne govori ali piše.

Dostop do Googlovih storitev na Kitajskem že dlje časa občasno oviran, o čemer smo že dosti pisali. Google je po poizkusu upora leta 2011, ko niso želeli več cenzurirati zadetkov iskanja na Kitajskem, naposled vendarle klonil. A vseeno kitajske oblasti občasno v celoti zablokirajo dostop do teh storitev.

Marca je Google začel preusmerjati...

26 komentarjev

Avstralska vlada pomotoma blokirala shared hosting s 1200 spletišči

Slo-Tech - Vladna cenzura spletnih strani redko deluje, pogosto pa naredi še več škode kot koristi, pa naj ima še tako plemenite namene. Avstralska vlada se je denimo s tremi največji ISP-ji (Telstro, Optusom in Vodafonom) čez zimo potihoma domenila za prostovoljno blokado domen in IP naslovov spletnih strani z INTERPOL-ovega seznama, na katerih naj bi se "na podlagi zelo skrbnega preverjanja" nahajala otroška pornografija. Blokado so potem potihoma splavili konec marca. Seveda, že 5. aprila jim je uspelo ustreliti v napačno tarčo in to veliko.

Z interneta so odstraniti razpon IP naslovov, na katerem gostuje več kot tisoč spletnih strani (shared hosting pač), med njimi tudi spletišče Melbournske svobodne univerze. Seveda so skoraj vse od teh strani povsem nedolžne (oziroma morda so bile kar vse ....).

Situacijo je še poslabšalo to, da vlada ni predvidela postopka ugovora zoper blokado, saj sam ukaz za blokado ni bil uraden; ISP-je je zgolj "zaprosila", da izvedejo "razumne ukrepe za pomoč...

8 komentarjev

Google popustil kitajski cenzuri

Guardian - Google se je očitno sprijaznil, da bo internet na Kitajskem še nekaj časa cenzuriran, saj so s svojega iskalnika potihoma umaknili opozorilo uporabnikom, da so iskalni rezultati cenzurirani. Spomnimo, da je Google leta 2011 nehal upoštevati zahteve kitajskih oblasti po cenzuri iskalnih rezultatov, ampak je strežnike raje premaknil v Hongkong. Partije to ni zmotilo, saj so cenzuro pač začeli izvajati interno z velikimi kitajskim požarnim zidom. Uporabnikom se je pri iskanju nezaželenih pojmov za kakšno minuto prekinila povezava do Googla. Ta se je oblastem postavil po robu in maja začel uporabnike pred iskanjem po teh ključnih besedah obveščati, da utegnejo doživeti izklop povezave, na kar Google nima vpliva.

Po poldrugem letu bitk in sporov s kitajskimi oblastmi je Google obupal. Brez kakršnegakoli...

15 komentarjev

Za tihotapljenje iphona čez kitajsko mejo tri evre in zaporna kazen

Reuters - Elektronika (in nekateri drugi zahodni izdelki, na primer parfumi) so na Kitajske močno obdavčeni, zato tihotapljenje teh izdelkov čez mejo cveti. Najbolj priljubljeni so seveda Applovi izdelki, ki so na Kitajskem resnični statusni simbol. Še posebej se tihotapljenje razmahne po izidu telefonov v ZDA in pred kitajskim debijem, ko iphoni potujejo na vzhodu po vsem mogočih poteh. Ena izmed pomembnih vstopnih točk je hongkonško-kitajska meja.

Hongkong ima podobno kot Macao na Kitajskem posebni carinski status, zato je tihotapljenje prek teh meja razširjeno vsaj tako, kakor je bilo na zahodnih jugoslovanskih mejah. Kitajska je v boju zoper tihotapce aprila zaprla stran LanyouShuma.com, kjer so se ti izdelki...

5 komentarjev

Kitajska odstranila internetno blokado Googlovih storitev

Slo-Tech - Obsežna blokada Googlovih storitev na Kitajskem, ki so jo kitajske oblasti izvedle z zastrupljanjem DNS-vnosov, je končana. Približno 24 ur po blokadi je po večini države Google spet normalno dostopen. Zaradi narave blokade so sicer strani po dvigu blokade še vedno nekaj ur nedostopne, dokler se DNS-zapisi ne osvežijo po celotni globini omrežja, a državne intervencije je konec. Ob tem se postavlja vprašanje, kaj je bil resnični razlog za enodnevni mrk Googla na Kitajskem.

Teoretično bi lahko šlo za napako, a indici kažejo, da se to ni zgodilo. Poleg domene google.com in njenih poddomen so bili blokirani tudi google.com.hk in google-analytics.com. To izključuje možnost, da so želeli...

0 komentarjev

Doslej največja blokada Googlovih storitev na Kitajskem

Washington Post - Večkrat pišemo o kitajskih blokadah določenih internetnih strani. Zlasti rade so na udaru zahodne strani, prek katerih je mogoče komunicirati ali z njimi pridobivati informacije. Kitajci vsake toliko časa blokirajo Gmail in neprimerne ključne besede na Googlu, težave so pri uporabi navideznih zasebnih omrežij, prisluškujejo tudi telefonskim pogovorom itd. Blokade spletnih strani so običajno omejene na strani, ki so za partijo najbolj problematične, trajajo pa od nekaj dni do nekaj mesecev, odvisno od razloga in okoliščin blokade. Te dni na Kitajskem poteka 18. kongres komunistične partije, na katerem volijo nove visoke predstavnike.

Zato gotovo ni naključje, da smo včeraj opazili največjo blokado Googla in njegovih storitev na Kitajskem v zgodovini. Kot

27 komentarjev

Iran nadaljuje odklapljanje z interneta

Reuters - Iran misli povsem resno z načrti o uvedbi nacionalnega omrežja, ki bo nadomestilo mednarodni internet, o čemer smo poročali avgusta. Ko so nekaj podobnega napovedovali lansko leto, jim nihče ni verjel, a nacionalno omrežje je medtem postalo resničnost.

Včeraj zvečer je namreč iranska vlada sporočila, da bo v prehodnem obdobju do nadaljnjega onemogočila dostop do Googla in Gmaila. CNET poroča, da imajo vladne službe in druge javne službe že dostop do nacionalnega intraneta, priklop celotnega prebivalstva pa se bo zgodil kmalu. Takrat bo postal celoten mednarodni internet nedostopen.

V Iranu je že sedaj cenzura huda in večina tujih spletnih strani ni dostopna, omejujejo pa tudi uporabo posredniških strežnikov in navideznih zasebnih...

20 komentarjev

Sporni videoposnetek na YouTubu blokiran v čedalje več državah

Google - Sporni posnetek nizkoproračunskega kratkega filma o preroku Mohamedu, ki je razjaril prebivalce v muslimanskem arabskem svetu in služil kot povod za hude izgrede, je postal nedostopen še v nekaterih državah, je sporočil Google. Čeprav posnetek ne krši nobenega (zahodnega) zakona niti Googlovih pogojev uporabe storitev, ga je Google zaradi izjemnih okoliščin blokiral v Egiptu in Libiji. Odločitev za tovrstno samo-cenzuro je sprožila pomisleke tudi v zahodnem svetu, kjer so ključne polemike, ali je dopustno kratiti pravico do svobode izražanja zgolj zato, ker v neki državi izbruhnejo nemiri, čeprav se ni zgodila nobena kršitev zakonov.

Google zagotavlja, da je blokada v Egiptu in Libiji začasne narave in da so se odločili za manjše zlo....

100 komentarjev

Google ni navdušen nad kitajsko konkurenco

Alibaba in Acer sta se zmenila za različico CloudMobile A800 z Aliyunom.

vir: Slashdot
TheNextWeb - Pred dnevi smo pisali o kitajskem internetnem trgovcu konglomeratu Alibaba, ki utegne že letos po prodaji preseči Ebay in Amazon. Iste podjetne Kitajce zanima tudi vstop na trg mobilnih telefonov, kjer že imajo dva cenejša modela, ta petek pa naj bi splavili še svoj prvi "premium" telefon, CloudMobile A800 (na sliki), ki ga je pripravil njihov partner Acer. S ceno 2,999 yuanov (~350€) bi to bil najdražji telefon na trgu, poganjal pa bi Alibabin operacijski sistem Aliyun (tudi na sliki), ki podpira tako html5 kot tudi Android aplikacije. A kot kaže, je zaradi Googla vse to...

17 komentarjev

Google opozarja na vladne napade v elektronske predale

Google - Ravno včeraj smo pisali o praksi izraelskih oblasti na mejni kontroli, kjer morajo sumljivi potniki za vstop v državo razkriti svoje geslo za vstop v elektronski predal Gmail. To je taka zelo očitna in neprikrita metoda vdiranja v elektronske predale, a še zdaleč ne edina. Znano je, da imajo vse pomembnejše države (na prvem mestu so tu ZDA, Kitajska in Izrael) obsežne oddelke v svojih obveščevalnih agencijah ali vojski, ki se ukvarjajo z internetnim vojskovanjem. Vdiranje v komercialne storitve je le manj zahteven del njihovega posla. Googlu to ni všeč, zato so začeli v skladu s svojo politiko odprtosti uporabnike obveščati, kadar se tuje oblasti začnejo truditi za vdor v njihove račune.

Kako pomembna je Googlu odprtost, skušajo pokazati na več načinov. Zaradi cenzure na Kitajskem so šli na nož s kitajsko vlado in koncu preselili strežnike v Hongkong in se odpovedali cenzuri, uporabnike pa začeli opozarjati na cenzuro...

33 komentarjev

Google Kitajce opozarja na cenzuro

Google - Googlov boj s Kitajsko in cenzuro, ki jo tamkajšnje oblasti izvajajo, se z mešanimi rezultati vleče že nekaj let. Cenzura je tam dejstvo že dolga leta in sprva jo je Google upošteval, potem pa je leta 2010 počilo. Naprej je kazalo, da se bo Google povsem umaknil s kitajskega trga, potem pa so oblasti vendarle obnovile licenco. Google je kljub temu preselil strežnike v Hongkong in začel uporabnike preusmerjati nanje, a cenzure to ni odpravilo. Opravljati jo je začela pač kitajska vlada. Posledica je tudi upad tržnega deleža, ki se je na Kitajskem s 35,7 odstotka prepolovil na 17 odstotkov.

V praksi se to pokaže kot nenavadne prekinitve povezave do internet ob vpisu nezaželenih iskalnih pojmov v Google. Blokade se vršijo na kitajskem delu interneta, tako da Google nanje nima vpliva, izvedene pa so na...

17 komentarjev