»

Twitter pobrisal rekordno količino zlonamernih objav

Slo-Tech - Družbena omrežja objav ne odstranjujejo le, kadar sama presodijo, da kršijo pogoje uporabe, temveč tudi na zahtevo oblasti. Twitter podobno kot ostala podjetja to razkriva v poročilu o transparentnosti, ki za prvo polletje minulega leta kaže rekordno število zahtevkov za umik. Od januarja do junija 2021 so prejeli 43.387 zahtevkov za odstranitev vsebin s 196.878 računov. To je največ po letu 2012, od kar pripravljajo in objavljajo poročila o transparentnosti.

V skladu s Paretovim načelom kar 95 odstotkov teh zahtevkov prihaja le iz petih držav: Japonske, Rusije, Turčije, Indije in Južne Koreje. Skupno je zahtevke poslalo 35 držav. V primerjavi s polletjem pred tem je število zahtevkov poraslo za 14 odstotkov, število prizadetih računov pa kar za 50 odstotkov. Twitter je zahtevkov ugodil v 54 odstotkih primerov.

Twitter tudi sam briše neustrezne vsebine. V tem polletju je izbrisal 4,7 milijona čivkov, izmed katerih jih je 68 odstotkov imelo manj kot 100 ogledov, 92 odstotkov pa...

5 komentarjev

Googlov AI napoveduje poplave v Indiji

Levo: simulacija poplav v Indiji na podlagi javnih podatkov. Na desni pa isto območje, obdelano z Googlovo tehnologijo, s precej boljšo ločljivostjo, natančnostjo in ažurnostjo dogajanja.

vir: Google
Google - Google se sicer že leta povezuje z raznoterimi vladnimi agencijami, katerih podatke potem v obliki javnih opozoril posreduje uporabnikom. Lani so tako v svojemu Iskalniku in Zemljevidih predstavili še SOS Alarm, ki prizadetemu prebivalstvu pomaga pri naravnih in drugih katastrofah in, ki so ga odtlej v posebej kriznih situacijah sprožili že okoli dvestokrat.

Zdaj so svoje AI kapacitete in velikansko računsko moč uporabili za izdelavo modelov za napovedovanje poplav, morebitne tovrstne grožnje pa bodo prav tako sporočali prek javnih opozoril. V svoje modele so vključili podatke o povodnjih iz preteklih let, pa podatke o vodostaju posameznih vodnih teles in terenu, ki jih obdaja, s čimer nato pridobijo napovedi ne le o tem, kje in kdaj grozijo poplave, pač pa tudi oceno, kako resno grožnjo morebitni dogodek predstavlja.

...

2 komentarja

Wikipedija izdala prvo poročilo o transparentnosti

Wikipedia - Tudi Wikipedija se je pridružila stranem, kot sta na primer Google in Facebook in ki izdajajo poročilo o transparentnosti. K temu jih je spodbodla nova evropska zakonodaja (oziroma njeno tolmačenje), ki od iskalnikov znotraj EU zahteva možnost odstranitve iskalnih rezultatov. Ker je nekaj odstranjenih povezav tudi na članke v Wikipediji, so se odločili, da izdajo svoje prvo poročilo o transparentnosti.

Pri tem ne gre samo za odstranitev povezav z Googlovih rezultatov iskanja, kar je bil povod za to odločitev. Vseeno pa velja omeniti, da je Google med 91.000 zahtevki prejel tudi 50 takih, ki so se nanašali na strani na Wikipediji in da jih je nekaj tudi upošteval. V Wikipediji temu nasprotujejo, zato so začeli objavljati seznam vseh...

3 komentarji

Na lestvici svobode tiska Slovenija 34.

Reporters Without Borders - Novinarji brez meja so zopet objavili vsakoletno poročilo o stanju svobode tiska na svetu. Slovenija se je letos uvrstila na 34. mesto, kar je mesto više kot lani, dve mesti više kot predlani in precej bolje kot 46. mesto leta 2010. A ne pozabimo, da je bila Slovenija vse do leta 2006 med prvimi dvajsetimi državami v elitni skupini, potem pa se je spustila v drugi razred.

Na prvih petih mestih ni sprememb, saj jih še vedno v istem zaporedju držijo Finska, Nizozemska, Norveška, Luksemburg in Andora. Sledijo države stare evropskega gospodarskega prostora, in tako na 12. mestu najdemo Avstrijo (kot našo prvo sosedo), na 9. mestu Novo Zelandijo (kot najboljšo neevropsko državo), na 13. mestu Češko (kot...

7 komentarjev

Število zahtevkov za odstranitev vsebin z Googla še vedno raste

Google - Google je objavil sveže poročilo o preglednosti, kjer pokažejo število in naravo zahtevkov, ki so jih v zadnjem polletju dobili za odstranitev vsebin iz svojih iskalnih rezultatov. Najnovejši podatki zajemajo obdobje od julija do decembra 2012 in kažejo, da se trend naraščanja števila zahtevkov povečuje. V tem času so prejeli 2.285 zahtevkov različnih vlad za odstranitev 24.179 kosov vsebine, kar je za približno tretjino več kot v obdobju pred tem. Ob tem Google ugotavlja, da se širi področje, ki ga želijo vlade in policije obvladovati, saj dobivajo čedalje več zahtevkov tudi za odstranitev politično nezaželenih vsebin.

Izpostavljajo tri pomembne točke. V zadnjem času se je več kot potrojilo število sodnih zahtevkov iz Brazilije, za kar so bile odgovorne oktobrske lokalne volitve. Kar polovica zahtevkov se je...

10 komentarjev

Google dobiva vedno več zahtev za razkritje uporabniških podatkov

Google - Google je objavil redno polletno poročilo o transparentnosti, na katerem predstavijo zahtevke vladnih služb, sodišč v kazenskem postopku in drugih organov za razkritje podatkov. Tovrstna poročila v Googlu objavljajo vse od leta 2010, da bi uporabniki dobili informacijo o obsegu in pooblastilih vladnih zahtev za pridobivanje uporabniških podatkov v okviru kazenskih in predkazenskih postopkov. Doslej je Google v isto poročilo vključeval tudi podatke o zahtevkih za odstranitev ilegalnih vsebin (DMCA take-down requests), sedaj pa bodo o tem poročali ločeno.

Odkar spremljajo te podatke, število zahtevkov za razkritje uporabniških podatkov po vsem svetu raste. V drugem polletju leta 2009 jih je bilo 12 tisoč, v preteklih šestih mesecih pa že kar...

11 komentarjev

Kaj so pirati iskali v letu 2012

TorrentFreak - Konec leta je idealen čas za različne statistike in preglede, saj zaradi prazničnega premora ostalih novic nekako začne primanjkovati. Zato si bomo danes pogledali, kaj so spletni pirati v letu 2012 najraje snemali z interneta.

Med filmi je zmagovalec Projekt X, precej bolna srednješolska komedija, kjer je glavni motiv nori žur. Z interneta jo je preneslo okoli 8.720.000 uporabnikov. Na drugem mestu najdemo Misijo: nemogoče - Protokol duh (8.500.000), sledijo pa Vzpon viteza teme, Maščevalci in Sherlock Holmes: Igra senc. Zanimivo je, da je korelacija med zaslužkom in številom prenosov za prvih deset filmov po prenosnih zanemarljiva...

27 komentarjev

Googlov brazilski šef aretiran zaradi počasnega brisanja YouTube posnetka

Pogumni Fábio Coelho Jose Silva.

vir: Globo
Globo - Fábio Coelho Jose Silva, direktor brazilske podružnice Googla (na sliki - on seveda, ne podružnica), je bil včeraj aretiran zaradi "prepočasnega odziva" na sodni nalog za odstranitev YouTube posnetka, ki lokalnega politika sredi predvolilne kampanje kaže v izrazito negativni luči. Policija ga misli po poteku 24-urnega pridržanja še danes izpustiti, v kasnejšem sodnem postopku pa mu grozi do leto dni zapora.

V spornem posnetku lahko slišimo aktiviste, kako...

7 komentarjev

Google degradira strani z veliko "take-down" zahtevki

Google - Nekaj najhujšega, kar lahko zadene spletno mesto, je spust v Googlov pekel. S tem se imenuje degradiranje strani daleč na dno iskalnih rezultatov, s čimer Google kaznuje strani, ki se ne držijo poštenih smernic za rangiranje, poizkušajo goljufati ali se zgolj pretvarjajo, da ponujajo koristno vsebino. Ko stran v rezultatih enkrat potone, mora preteči precej časa, da se spet vrne na površje; v vmesnem času seveda izgubi precej obiskovalcev. Google s tem misli tako resno, da so v preteklosti kaznovali že sami sebe. Sedaj so, tudi na pritisk organizacij RIAA in MPAA, dodali nov kriterij, kdaj bodo strani kaznovane.

Strani, ki so prejele veliko zahtevkov za odstranitev vsebine (take-down...

31 komentarjev

Največ zahtevkov za odstranitev političnih vsebin z Googla iz - ZDA

Google - Google je objavil sveže polletno poročilo o transparentnosti na internetu, v katerem lahko najdemo podatke o zahtevkih po odstranitvi vsebin. Te pošiljajo vladne agencije iz različnih držav in v njih terjajo odstranitev politično ali pravno oporečnih vsebin, nič pa ne zaostajajo lastnikih avtorskih pravic, ki se s podobnimi zahtevki borijo proti piratstvu svojih stvaritev. Trendi so skrb vzbujajoči, sproti pa si jih lahko ogledate kar na Googlovih straneh.

Dogajanje v zadnjih šestih mesecih bi lahko povzeli z besedo rast. Objavljeni podatki sicer zajemajo obdobje od julija do decembra lani, a trendi v letošnjem letu so bržkone ostali enaki. Iz vladnih agencij največkrat prihajajo zahtevki po odstranitvi vsebin (kadar te gostujejo na Googlovih strežnikih) oziroma...

47 komentarjev

Google opozarja na vladne napade v elektronske predale

Google - Ravno včeraj smo pisali o praksi izraelskih oblasti na mejni kontroli, kjer morajo sumljivi potniki za vstop v državo razkriti svoje geslo za vstop v elektronski predal Gmail. To je taka zelo očitna in neprikrita metoda vdiranja v elektronske predale, a še zdaleč ne edina. Znano je, da imajo vse pomembnejše države (na prvem mestu so tu ZDA, Kitajska in Izrael) obsežne oddelke v svojih obveščevalnih agencijah ali vojski, ki se ukvarjajo z internetnim vojskovanjem. Vdiranje v komercialne storitve je le manj zahteven del njihovega posla. Googlu to ni všeč, zato so začeli v skladu s svojo politiko odprtosti uporabnike obveščati, kadar se tuje oblasti začnejo truditi za vdor v njihove račune.

Kako pomembna je Googlu odprtost, skušajo pokazati na več načinov. Zaradi cenzure na Kitajskem so šli na nož s kitajsko vlado in koncu preselili strežnike v Hongkong in se odpovedali cenzuri, uporabnike pa začeli opozarjati na cenzuro...

33 komentarjev

Google v EU sprožil postopek proti Nokii in Microsoftu

PC Magazine - Google je pri Evropski komisiji sprožil postopek zoper Nokio in Microsoft, ker naj bi podjetji zlorabljali patentno zakonodajo, so sporočili iz Mountain Viewa. Problem so seveda patenti, ki pokrivajo tehnologije v Androidu, za katere mora Google plačevati licenčnine. Googlov predstavnik za stike z javnostjo je zato dejal, da Microsoft in Nokia sodelujeta in ustanavljate patentne trole (odvisna podjetja), ki višajo ceno izdelkov. Oba trditve zavračata.

Microsoft je Googlovo potezo označil za dejanje iz obupa. Dejali so še, da Google sam predstavlja grožnjo, saj ima obsežno bazo patentov,...

9 komentarjev

Novi varni pristan, tretjič: Youtube Content ID

Ars Technica - Tretja in za zdaj zadnja zgodba iz serije o (želenih) novih pogojih za čiščenje spletnih strani govori o sporu med Viacomom in YouTubom, in tehnični rešitvi za pregon piratskih uploadov, ki se je rodila iz vsega tega.

Viacom je tožbo vložil marca 2007, ne tako dolgo po najavi nakupa s strani Googla. Hoteli so 1 milijardo dolarjev odškodnine za "nonštarlantne in vseobsežne kršitve njihovih avtorskih pravic", skozi gostovanje video in zvočnih posnetkov njihovih investicij, med drugim Disneya, Time Warnerja, Murdochove News Corporation in TV mreže CBS. V številkah naj bi šlo za čez 150.000 youtube clipov z vsaj 1.5 milijarde skupnimi ogledi. Kronski dokaz v sporu je bila interna email komunikacija med YouTubovimi ustanovitelji, v katerih...

29 komentarjev

Katere države želijo Googlove podatke

Ars Technica - Google je na svojih straneh predstavil izjemno zanimivo statistiko, kjer so navedene države in število zahtevkov za izbris določenih vsebin ali posredovanje podatkov o uporabniku, ki so jih poslale. Google priznava, da so rezultati za obdobje med 1. julijem in 31. decembrom 2009 še zelo grobi, saj kažejo zgolj število zahtevkov. Ob tem je povsem možno, da posamezen zahtevek vsebuje navodila za odstranitev več vsebin in obratno, da se različni zahtevki nanašajo na isto vsebino. Prav tako najdemo tudi informacije, na koliko odstotkov zahtevkov za odstranitev vsebine so pozitivno odgovorili.

Prvi pri zahtevkih po odstranitvi vsebin so Brazilci, visoko pa so še Iidijci, kar gre pripisati razširjenosti storitve orkut v teh državah. Večina...

9 komentarjev