» »

Googlov AI napoveduje poplave v Indiji

Googlov AI napoveduje poplave v Indiji

Levo: simulacija poplav v Indiji na podlagi javnih podatkov. Na desni pa isto območje, obdelano z Googlovo tehnologijo, s precej boljšo ločljivostjo, natančnostjo in ažurnostjo dogajanja.

vir: Google
Google - Google se sicer že leta povezuje z raznoterimi vladnimi agencijami, katerih podatke potem v obliki javnih opozoril posreduje uporabnikom. Lani so tako v svojemu Iskalniku in Zemljevidih predstavili še SOS Alarm, ki prizadetemu prebivalstvu pomaga pri naravnih in drugih katastrofah in, ki so ga odtlej v posebej kriznih situacijah sprožili že okoli dvestokrat.

Zdaj so svoje AI kapacitete in velikansko računsko moč uporabili za izdelavo modelov za napovedovanje poplav, morebitne tovrstne grožnje pa bodo prav tako sporočali prek javnih opozoril. V svoje modele so vključili podatke o povodnjih iz preteklih let, pa podatke o vodostaju posameznih vodnih teles in terenu, ki jih obdaja, s čimer nato pridobijo napovedi ne le o tem, kje in kdaj grozijo poplave, pač pa tudi oceno, kako resno grožnjo morebitni dogodek predstavlja.

Novost so pilotsko vpeljali v indijski regiji Patna. V ta namen so se povezali v partnerstvo s tamkajšnjo Zvezno komisijo za vode, ki prispeva svoj del podatkov in v začetku septembra so v času močnih padavin prebivalstvo regije že prvikrat alarmirali. Seveda nameravajo svojo storitev počasi širiti po vsem svetu, kjer naj bi po njihovih podatkih zaradi poplav vsako leto prizadetih okoli 250 milijonov ljudi, približno petina smrtnih žrtev pa se primeri prav v Indiji.

A kot previdno ugotavljajo na The Verge, Google s to storitvijo počasi prestopa iz vloge zvočnika, ki na podlagi podatkov vladnih agencij učinkovito obvešča javnost, v vlogo samostojnega napovedovalca dogodkov. Ko gre za naravne katastrofe, je vse to še docela pohvalno in sprejemljivo. Njegove infrastrukture ter nakopičenega znanja in podatkov namreč velika večina držav ne dohaja več. Bolj zaskrbljujoče je, kdaj bodo vlade začele najemati Googlove storitve za še kakšne druge napovedi, ki si jih zelo želijo, a jih same niso sposobne izračunati.

2 komentarja

crystal ::

tole je top. ukinit vse lokalne napovedovalce in najet profice za napovedovanje katastrof in vremena.

antonija ::

Ja, dejmo to monopolizirat. Pa ukinit stroko, itak AI vse obvala. What could possibly go wrong? :|
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odgovorno razkritje ali neodgovorno nerazkritje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
13949803 (39940) fujtajksel
»

San Bernardino: Apple se je pritožil, industrija ga podpira

Oddelek: Novice / Zasebnost
2912166 (9858) Oberyn
»

MWC: Blackphone kot telefon s poudarkom na zasebnosti

Oddelek: Novice / Android
156404 (4553) Looooooka
»

Obama najavil mini reformo NSA

Oddelek: Novice / NWO
305752 (3352) filip007

Več podobnih tem