» »

Google dobiva vedno več zahtev za razkritje uporabniških podatkov

Google dobiva vedno več zahtev za razkritje uporabniških podatkov

Google - Google je objavil redno polletno poročilo o transparentnosti, na katerem predstavijo zahtevke vladnih služb, sodišč v kazenskem postopku in drugih organov za razkritje podatkov. Tovrstna poročila v Googlu objavljajo vse od leta 2010, da bi uporabniki dobili informacijo o obsegu in pooblastilih vladnih zahtev za pridobivanje uporabniških podatkov v okviru kazenskih in predkazenskih postopkov. Doslej je Google v isto poročilo vključeval tudi podatke o zahtevkih za odstranitev ilegalnih vsebin (DMCA take-down requests), sedaj pa bodo o tem poročali ločeno.

Odkar spremljajo te podatke, število zahtevkov za razkritje uporabniških podatkov po vsem svetu raste. V drugem polletju leta 2009 jih je bilo 12 tisoč, v preteklih šestih mesecih pa že kar 21 tisoč oziroma 70 odstotkov več. Od tedaj je poročilo vsakokrat obsežnejše, saj so na primer leta 2011 začeli razkrivati tudi podatek o odstotku zahtev za razkritje uporabniških podatkov, ki so jim delno ali v celoti ugodili, kasneje pa so začeli poročati tudi o številu računov, na katere so se te zahteve nanašale. Ena zahteva namreč lahko pokriva več računov.

K številkam. V obdobju od julija do decembra 2012 je Google 21.389 zahtevkov za razkritje uporabniških podatkov iz različnih držav. Ugodili so 66 odstotkom teh zahtev, kar je najmanj doslej. Delež ugodenih namreč od vsega začetka pada in tako je tudi tokrat. Zahtevke je posredovalo 31 držav, med katerimi Slovenije ni. To ne pomeni, da iz Slovenije ni bilo nobenega zahtevka, saj Google ne objavi podatkov o državah, ki so jih poslale manj kot 30. Najbolj radovedne so seveda ZDA z 8.400 zahtevami (88-odstotna uspešnost), sledijo pa Indija (2.400), Francija (1.600), Nemčija (1.500) in Velika Britanija (1.400).

11 komentarjev

stb ::

Zahtevke je posredovalo 31 držav, med katerimi Slovenije ni. To ne pomeni, da iz Slovenije ni bilo nobenega zahtevka, saj Google ne objavi podatkov o državah, ki so jih poslale manj kot 30.

Lahko pa vsak posameznik od Googla na podlagi ZVOP zahteva komu vse so bili posredovani njegovi osebni podatki. Nisem zasledil, da bi Google obveščal uporabnike ko prejme zahtevo za posredovanje njegovih osebnih podatkov.

To da iz Slovenije ni bilo nobenega zahtevka drži le za osebne podatke. Slovenija je podala tri zahtevki za odstranitev in vsem je bilo ugodeno.

klinker ::

Nasa zasebnost in osebni podatki so itak vedno bolj na psu, tako v real life kot na spletu. Z vsemi smart napravami katere uporabljamo drugace tudi ne more bit. Sploh z mobilnimi telefoni ki ga ima ze popolnoma vsak vejo za prav vsak korak ce jih to o nas zanima. Google in FB sta pa itak najbolj crne ovce tu, nista pa edina seveda.
Treba se pocasi lotit ucenja kako se obvarovat pred takimi zadevami.

enadvatri ::

Meni osebno pa se zdi najbolj pomembno, da bi na mednarodni (predvsem strokovni) ravni že enkrat razčistili jurisdikcijo različnih scenarijev gostovanja strežnikov oz. oblakov. Meni se ni zdi nič spornega in vezanega na našo zakonodajo (npr. ZVOP), če posameznik prostovoljno izvozi svoje podatke v tujino (npr. ZDA). Če pa je oblak tudi v EU oz. celo pri nas, pa je to povsem drugače.

Tydek ::

Moj Mikro ma kar veliko o reviji glede tega napisano. Se mi zdi, da se splača prebrati...

b3D_950 ::

Pred nekaj dnevi nameščal driverje (na windowsih) za HP tiskalnik in po namestitvi zahteva, da pošlješ podatke iz katere države si in za kakšne namene boš uporabljal tiskalnik. 8-O


http://gigaom.com/2013/01/20/is-it-too-...
Zdaj ko je mir, jemo samo krompir.

enadvatri ::

b3D_950 je izjavil:

Pred nekaj dnevi nameščal driverje (na windowsih) za HP tiskalnik in po namestitvi zahteva, da pošlješ podatke iz katere države si in za kakšne namene boš uporabljal tiskalnik. 8-O


http://gigaom.com/2013/01/20/is-it-too-...


Nikoli ne nameščaj nesnage od proizvajalcev tiskalnikov in drugih zunanjih naprav (NAS, skenerjev ...)!

Poberi in namesti zgolj gonilnik, tako da OS napravo prepozna in v njem deluje BP. Po potrebi si namesti dodatno programsko opremo drugih znanih in preverjenih razvijalcev (npr. skeniraš lahko kar v Photoshopu ali si namesti VueScan itn.).

Napravo pa skrbno preglej in izklopi vsako možnost oddaljenega upravljanja in/ali nadzora (veliko krat so privzeto vklopljene in zavarovane s privzetimi gesli). Če se nekoliko bolje spoznaš in to funkcionalnost potrebuješ, posodobi napravo, spremeni privzeto geslo in uporabljaj ustrezno nastavljen požarni zid.

Tukaj je dober dokumentarec, kako so se na Nizozemskem kompromitirali ljudje (banke, bančni komitenti, upravljalci videonadzorov, zdravniki in celo direktor podatkovnega centra pri letalski družbi KLM), ki si tega nikakor ne bi smeli privoščiti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: enadvatri ()

shubell ::

Ali kdo ve kakšni so bili zahtevki iz slo?

BaToCarx ::

Jst ::

Driverji + programska oprema za mojo plato ASUS P8Z77-V PRO zasede zazipano okoli 300MB.

Prvič sem inštaliral vse. Pa sem videl, da vse to porabi skoraj 1GB memorije (kar ni veliko glede na količino RAMa, ampak je vseeno way too much zame). Seveda sem potem drugič izluščil samo driverje brez nesnage.


edit: Sedaj sem pogledal še enkrat. Bolj pol giga je. 250MB je samo program za spremljanje voltaže, ventilatorjev, navijanja iz windowsov,....
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jst ()

mtosev ::

zanimivo kak slovenija ni na listi teh držav
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

enadvatri ::

mtosev je izjavil:

zanimivo kak slovenija ni na listi teh držav


Pri zahtevkih po "ZVOP" je res ni. Kdo se javi, da bo prvi? :|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google: število zahtev za podatke uporabnikov raste

Oddelek: Novice / Zasebnost
95385 (3741) matijadmin
»

Afera Prism: podjetja naposled priznavajo posredovanje informacij

Oddelek: Novice / NWO
3916235 (13518) Hayabusa
»

Microsoft bi rad povedal resnico o sodelovanju v Prizmi

Oddelek: Novice / NWO
258894 (6911) trizob
»

Največ zahtevkov za odstranitev političnih vsebin z Googla iz - ZDA

Oddelek: Novice / NWO
4717148 (14872) Jst
»

Twitter gre na sodišče izpodbijat zahtevke za uporabniške podatke s strani ameriške v

Oddelek: Novice / Zasebnost
133975 (2965) Jst

Več podobnih tem