» »

Wikipedija izdala prvo poročilo o transparentnosti

Wikipedija izdala prvo poročilo o transparentnosti

Prejeli so zahtevek za odstranitev te fotografije, ki jo je posnela opica sama s fotoaparatom, ki ga je fotograf pustil v parku v Indoneziji. Fotograf je trdil, da ima avtorske pravice. Wikipedija slike ni umaknila.

Wikipedia - Tudi Wikipedija se je pridružila stranem, kot sta na primer Google in Facebook in ki izdajajo poročilo o transparentnosti. K temu jih je spodbodla nova evropska zakonodaja (oziroma njeno tolmačenje), ki od iskalnikov znotraj EU zahteva možnost odstranitve iskalnih rezultatov. Ker je nekaj odstranjenih povezav tudi na članke v Wikipediji, so se odločili, da izdajo svoje prvo poročilo o transparentnosti.

Pri tem ne gre samo za odstranitev povezav z Googlovih rezultatov iskanja, kar je bil povod za to odločitev. Vseeno pa velja omeniti, da je Google med 91.000 zahtevki prejel tudi 50 takih, ki so se nanašali na strani na Wikipediji in da jih je nekaj tudi upošteval. V Wikipediji temu nasprotujejo, zato so začeli objavljati seznam vseh svojih člankov, za katere vedo, da je Google umaknil povezave do njih. To vedo zato, ker jih je Google o tem obvestil, čeprav mu tega po zakonu sploh ni treba storiti. Na seznamu umaknjenih zadetkov najdemo strani v več jezikih, trenutno v angleščini, italijanščini in nizozemščini.

To pa niso edine informacije, ki jih je Wikipedija razkrila v svojem poročilu. Tam najdemo tudi podatke o zahtevkih po odstranitvi strani, ki jih je prejela Wikipedija (Google odstranjuje le povezave v svojem iskalniku). Wikipedija jih je doslej prejela 304, a ni izpolnila nobene. Poleg tega prejema Wikipedija tudi zahtevke po odstranitvi avtorsko zaščitene vsebine (tako imenovani DMCA-zahtevki), ki jih seveda mora upoštevati. Na Wikipediji so glede avtorskih pravic zelo strogi in avtorje ob vnosu opozarjajo, da lahko prispevajo le lastno vsebino ali tisto, za katero pravice do dopuščajo, a se vseeno najdejo kršitve, ki so največkrat prekopirani odstavki besedila ali nedovoljena reprodukcija fotografij. Wikipedija razkrije tudi približno 14 odstotkov osebnih podatkov, za katere prejme zahtevke.



3 komentarji

Shkorc ::

Proizvajalec fotoaparata ima idealno priliko za reklamo: "Even monkeys can shoot perfect pictures with it!" 8-)

popster ::

lahko da kdo povezavo do cenzuriranih člankov na wikipediji? ne najdem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: popster ()

antonija ::

popster je izjavil:

lahko da kdo povezavo do cenzuriranih člankov na wikipediji? ne najdem.
Tam najdemo tudi podatke o zahtevkih po odstranitvi strani, ki jih je prejela Wikipedija (Google odstranjuje le povezave v svojem iskalniku). Wikipedija jih je doslej prejela 304, a ni izpolnila nobene.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google dobiva vedno več zahtev za razkritje uporabniških podatkov

Oddelek: Novice / Zasebnost
115581 (3968) enadvatri
»

Google degradira strani z veliko "take-down" zahtevki

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
317165 (5525) techfreak :)
»

Največ zahtevkov za odstranitev političnih vsebin z Googla iz - ZDA

Oddelek: Novice / NWO
4717147 (14871) Jst
»

Google opozarja na vladne napade v elektronske predale

Oddelek: Novice / Zasebnost
339816 (7701) enadvatri
»

Jutri Wikipedija nedosegljiva v podporo protestu proti novi piratski zakonodaji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
7216477 (13159) lebang1

Več podobnih tem