»

Twitter že 72 odstotkov manjši

Slo-Tech - Odkar je Elon Musk jeseni 2022 prevzel Twitter, je bil njegov največji uspeh sprememba imena v X, sicer pa podjetje krvavi. Ker ne kotira več na borzi, je o vrednosti težko objektivno soditi, a številni indikatorji kažejo, da se tržna kapitalizacija vztrajno zmanjšuje. Sklad Fidelity, ki ima majhen delež v podjetju, redno objavlja informacije o slabitvah svoje naložbe. Vložili so 19,7 milijona dolarjev, do danes pa so odpisali že 71,5 odstotka vrednosti na 5,6 milijona dolarjev.

Podatke sicer objavljajo z enomesečnim zamikom, zato smo sedaj izvedeli, da so novembra odpisali še 10,7 odstotka vrednosti. Celotno podjetje, za katerega je Musk odštel 44 milijard dolarjev, je po teh ocenah vredno le še okoli 12 milijard dolarjev. Knjigovodska vrednost podjetja pa je po X-ovem internem vrednotenju 19 milijard dolarjev (oktober 2023). Ob tem je treba poudariti, da tudi Fidelityjeva vrednotenja ne odsevajo nujno realne vrednosti podjetja, ker ima omejene podatke o dogajanju v podjetju.

X...

79 komentarjev

SEC toži Ripple

Brad Garlinghouse

Slo-Tech - Ameriška Agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) je včeraj vložila tožbo zoper Ripple Labs Inc. ter njuna izvršnega direktorja in predsednika, ker da sta prodala za 1,3 milijarde dolarjev vrednostnih papirjev brez kritja. SEC je vložitev tožbe napovedal v ponedeljek zvečer in jo naslednji dan resnično vložil. To je eden največjih sodnih primerov v povezavi s kriptovalutami.

Kriptovaluta ripple obstaja od leta 2012 in je s tržno kapitalizacijo 22 milijard dolarjev tretja največja kriptovaluta (za bitcoinom in ethrom). Tržna kapitalizacija podjetja je leta 2019, ko je bil zadnji krog vložkov investitorjev, znašala 10 milijard dolarjev. SEC podjetja in odgovorna vodilna obtožuje prodaje vrednostnih papirjev brez kritja. Od leta 2013 so prodali več kot 14,6 milijard žetonov XRP (ripple), ki so vredni dobre 1,3 milijarde dolarjev. Izvršni direktor Brad Garlinghouse je osebno prodal za 150 milijonov dolarjev kriptožetonov, predsednik Chris Larsen pa za 450 milijonov dolarjev.

...

37 komentarjev

Kmalu bomo dobili prvo bilijon dolarjev vredno podjetje

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Večini običajnih smrtnikov pomeni milijarda dolarjev nepredstavljivo količino denarja. A globalizacija, tehnološki napredek, nekaj pa tudi inflacija, so z leti napravili svoje: bliža se trenutek, ko bo prvo zasebno podjetje na svetu po tržni kapitalizaciji v ameriških dolarjih doseglo in preseglo bilijon.

Drži, da je leta 2007, ko je cena delnic za kratek čas poskočila v času njihove javne prodaje, magično mejo bilijona preskočilo kitajsko podjetje Petrochina. A je šlo le za skok kratkega daha, vrednost podjetja pa se je pozneje ustalila približno polovico nižje.

Prvi v dirki je trenutno Apple. Seštevek vrednosti njihovih delnic, kar tržna kapitalizacije pomeni, je ta teden znašal 939...

32 komentarjev

Dropbox gre na borzo

U.S. Securities and Exchange Commission - Že lani se je špekuliralo, da bo šel Dropbox kmalu na borzo in da je ameriški Agenciji za trg vrednostnih papirjev (SEC) morda celo že oddal potrebno dokumentacijo, a potem iz vsega skupaj ni bilo nič. Sedaj pa gre zares, saj je Dropbox v petek SEC-u vendarle oddal papirje za izpeljavo prve javne ponudbe delnic (IPO). Podjetje, ki je trenutno vredno okrog 10 milijard dolarjev, želi zbrati 500 milijonov dolarjev svežega kapitala. Doslej je Dropbox poganjal kapital zasebnih...

9 komentarjev

Locky dobil nov način širjenja

Slo-Tech - Izsiljevalski virus Locky, ki že celo leto povzroča preglavice, ker žrtvam zašifrira vse podatke in za odklep zahteva plačilo pol bitcoina, kar je približno 350 evrov, je dobil nov način napada. V prvi polovici leta se je širil v glavnem z okuženimi makroji v Wordovih datotekah, se od septembra pospešeno širi med uporabniki omrežij, kot sta Facebook in LinkedIn. Raziskovalci so sedaj ugotovili, kako za okužbe izkorišča fotografije in luknje v omenjenih omrežjih.

Širi se prek slik, ki so jih napadalci uspeli naložiti na Facebook in LinkedIn ter druga družbena omrežja oziroma poslati prek vgrajenih orodij za komunikacijo. Okužene slike so oblikovane tako, da brskalnik prisilijo v prenos slikovne datoteke na disk (običajno se slike...

39 komentarjev

Snapchat vreden 16 milijard dolarjev

Business Insider - Pred dvema letoma je Facebook ponudil tri milijarde dolarjev za Snapchat, ki razvija istoimensko aplikacijo za pametne telefone za pošiljanje kratkih sporočil, slik ali videoposnetkov, ki se v prednastavljenem času po ogledu nepovratno izbrišejo. Danes je Snapchat vreden 16 milijard dolarjev, pripravljajo pa se na javno ponudbo delnic in začetek kotacije na borzi.

Zamisel je preprosta, a je prav zato uspešna. Snapchat je izredno priljubljen med mlajšo generacijo, kjer ima že 200 milijonov uporabnikov. To je še vedno precej manj od Facebookove ali Googlove milijarde in WhatsAppovih 800 milijonov, a več kot dovolj, a je tržno oziroma oglaševalsko zanimiva platforma.

Vrednotenja mladih...

45 komentarjev

Google dobiva novo finančno direktorico

Google - Google bo maja dobil novo finančno direktorico. Patricka Pichetteja, ki se upokojuje, bo nasledila Ruth Porat, ki je opravljala to funkcijo v investicijski banki Morgan Stanley. V banki se je zaposlila leta 1987, od januarja 2010 do predlani pa je bila finančna direktorica, zaradi česar je prislužila tudi vzdevek najvplivnejša ženska na Wall Streetu. Leta 2013 je kandidirala za državnega sekretarja na ameriškem finančnem ministrstvu, a je kandidaturo umaknila zaradi negativne nastrojenosti zoper bankirje z Wall Streeta. V Googlu bo začela delati 26. maja. V Morgan Stanleyju jo bo nasledil vodja oddelka za bančništvo globalnih finančnih institucij.

Poratova ni edini obraz z Wall Streeta, ki se seli v sončno Silicijevo...

14 komentarjev

Yahoo bi vlagal v Snapchat

Slo-Tech - Yahoo je po odličnem startu Alibabe s prodajo dela delnic dobil devet milijard dolarjev, ki jih bodo porabili deloma za odkup lastnih delnic in deloma za prevzeme. Potem ko so pred kratkim prevzeli manj znano podjetje MessageMe iz San Francisca za manj kot 12 miijonov dolarjev, se zdaj zanimajo za Snapchat.

Snapchat razvija mobilno aplikacijo za pošiljanje sporočil in fotografij, ki se po vnaprej določenem času samodejno pobrišejo (podobno kot v filmih o Jamesu Bondu). Podjetje sodi med najperspektivnejše kalifornijske start-upe, če sodimo po vrednosti podjetij. Investitorji Snapchat vrednotijo na 10 milijard dolarjev, vanj pa trenutno vlagajo zlasti skladi tveganega kapitala, kakršen...

5 komentarjev

Google na zahtevo Goldman Sachsa izbrisal spročilo v e-poštnem predalu svojega uporabnika

Slo-Tech - Investicijski banki Goldman Sachs se je med preizkušanjem internega informacijskega sistema zgodilo, da je uslužbenka elektronsko sporočilo z občutljivimi informacijami poslala na napačen elektronski naslov. Goldman Sachs je od Google zahteval izbris sporočila v prejemnikovem nabiralniku, ta pa ga je napotil na sodišče, a mu kasneje vseeno brez sodne odredbe ugodil.

Incident se je zgodil že 23. junija, ko je elektronsko sporočilo namesto na naslov na domeni @gs.com romalo na enak naslov na domeni @gmail.com. Imetnik tega elektronskega predala ni znan, zato je imel Goldman Sachs precejšen problem. Poizkusili so ga kontaktirati, a ker so bili neuspešni, so se obrnili neposredno na Google. Od njega so terjali izbris sporočila v...

22 komentarjev

Facebook za 19 milijard dolarjev kupil WhatsApp

Slo-Tech - Facebook kupuje podjetje WhatsApp, ki skrbi za istoimensko aplikacijo za mobilno sporočanje. Zanjo bodo odšteli rekordnih 19 milijard dolarjev, od tega 12 milijard dolarjev v delnicah Facebooka, štiri milijarde dolarjev v denarju in tri milijarde dolarjev v delnicah z omejitvijo odtujitve (RSU). Če kupčija propade, recimo zaradi nesoglasja varuhov konkurence, bo Facebook plačal dve milijardi (pol v delnicah, pol v denarju) penalov.

WhatsApp je sila priljubljena aplikacija za hipno sporočanje na mobilnih telefonih, ki deluje praktično na vseh platformah (Apple, Android, Windows Phone, BlackBerry, Symbian,...

44 komentarjev

V živo: dan D za Twitter

Nekateri IPO-ji so bili odlična priložnost za zaslužek, drugi pa niti ne.

Slo-Tech - Danes se bo na newyorški borzi začelo trgovanje z delnicami Twitterja. Najteže pričakovana javna ponudba delnic internetnega podjetja v tem letu se je zaključila včeraj. Za delnico podjetja je bilo treba odšteti 26 dolarjev, kar je približno polovico več od prvotno predlagane cene v razponu (17-20 dolarjev). Twitter je tako zbral okrog 1,8 milijarde dolarje svežega kapitala. Če bodo zaradi velika povpraševanja prodali še dodatne delnice (greenshoe), bo to celo več od Googla leta 2004 in drugi največji internetni IPO v zgodovini (za Facebookom). Po tem vrednotenju je Twitter vreden 14,4 milijarde dolarjev.

To je za podjetje, ki še nikoli v zgodovini ni poslovalo z dobičkom, veliko. Facebook, ki je sicer...

12 komentarjev

Twitter se pripravlja na vstop na borzo

Slo-Tech - Po Facebooku, LinkedInu in Grouponu je Twitter naslednje v vrsti IT-podjetij nove generacije, ki tržijo družabna omrežja, ki se po podalo na borzo. Tako je razbrati iz napovedi, ki so jo ta teden oddali ameriškemu regulatorju trga vrednostnih papirjev (SEC). Pravzaprav je to vsa uradna novica, saj zakonodaja dopušča, da pretežni del dokumenta ostane tajen. Tako ne vemo niti, kdaj niti po kolikšnem vrednotenju bo Twitter zaplaval v borze vode. Vemo pa precej o stanju podjetja danes in o izkušnjah ostalih podobnih podjetij.

Twitter je po neuradnih ocenah vreden okoli 10 milijard dolarjev,...

9 komentarjev

Zynga zapira in odpušča

Slo-Tech - Veliki prevzemi so včasih veliki uspehi, drugič pa veliki polomi. Zyngin prevzem podjetja OMGPOP, za katerega so lani odšteli 183 milijonov dolarjev, sodi v skupino slednjih. Le dobro leto po prevzemu je zgodba končana, OMGPOP pa se zapira. Zynga je izgubila 183 milijonov dolarjev, petsto zaposlenih pa delo.

OMGPOP je bila stran, ki je omogočala spletno igranje iger za več igralcev. Napisana je bila v celoti v Flashu, omogčala pa je igranje preprostih spletnih iger in druženje. Zynga jo je kupila lani, ko so bili še pod vtisom ogromna uspeha igre Draw Something. To pa ni bilo dovolj. Zynga je že lani oslabila svojo investicijo v OMGPOP za 95 milijonov dolarjev, sedaj pa so jo morali v celoti odpisati. Številke so še...

24 komentarjev

Facebook za IPO izkoristil zadnji vlak

The Wall Street Journal - Izteka se skoraj en mesec od prve javne ponudbe delnic (IPO) Facebook in njegovega začetka kotacije. Pred tem je na trgu vladalo obsedeno zanimanje za Facebookove delnice, ki se je odrazilo celo v povečanju tranše delnic za IPO in najvišji mogoči valutaciji (38 dolarjev za delnico oziroma tržna kapitalizacija 100 milijard dolarjev), a je Facebook prve dni trgovanja razočaral. Kdor je sodeloval v IPO in ni prodal prvi dan, ima nerealizirano...

14 komentarjev

Facebookov IPO povzročil vihar tožb in preiskav

Los Angeles Times - Facebookova javna ponudba delnic (IPO) in petkov začetek kotacije postajata vedno bolj tragikomična, saj se niso uresničila pričakovanja investitorjev o visokih poletih in večdesetodstotnih dobičkih. Namesto tega je delnica prve tri trgovalne dni polzela vse do 31 dolarjev, včeraj pa je prvikrat nekoliko pridobila in končala pri 32 dolarjih, kar je še vedno 15 odstotkov pod ceno iz IPO. Če so sprva investitorji le začudeno gledali in...

9 komentarjev

Facebook izgubil desetino vrednosti, borza pod navalom skoraj pokleknila

ComputerWorld - Evforija po javni ponudbi delnic Facebooka in njihovem začetku kotacije v petek se je polegla. Cena iz IPO-ja, ki je znašala 38 dolarjev na delnico, se je v petek resda dvignila vse do 42 dolarjev, a je nato upadla praktično na izhodišče. V drugem dnevu trgovanja z delnico so delničarji utrpeli 11-odstotno izgubo, saj je zaključni tečaj znašal 34,03 dolarja, v trgovanju po uradnem zaprtju (after-hours) pa je izgubila še slab odstotek. Promet je bil še vedno zelo velik, saj so z delnicami sklenili za 5,7 milijarde dolarjev poslov.

Javnost se seveda sprašuje, kaj je šlo narobe, da je delnica izgubila več kot desetino svoje vrednosti. Odgovor je zelo enostaven: nič ni šlo narobe. Pri trenutni ceni je Facebook še vedno nesramno drag, saj je...

36 komentarjev

Facebook prvi dan kotacije razočaral, pridobil manj kot odstotek

Facebook prvi dan trgovanja: malo gor in malo dol, pa vse skupaj nikamor.

Slo-Tech - Končal se je velik dan za Facebook, ki je včeraj popoldne po našem času dočakal kotacijo na borzi. Javna ponudba delnic (IPO) se je sklenila v četrtek, ko so po zaključku trgovanja na borzi odločili, da bo cena Facebookove delnice 38 dolarjev. S tem vrednotenjem je bil Facebook vreden 104 milijard dolarjev, ponujenih 421 milijonov delnic pa 16 milijard dolarjev. Pričakovan razpon ponujene cene je bil med 34-38 dolarjev, torej so izbrali zgornjo mejo. Facebookov IPO je bil največji IPO tehnološkega podjetja v ZDA, trenutno pa je 21. največje podjetje, ki je vključeno v ameriški indeks S&P 500. Oder je bil s tem za velik Facebookov dan nared, a je ta razočaral.

Še včeraj zjutraj, več ur pred odprtjem ameriškega trga so evropski...

100 komentarjev

Kotacija Facebooka 18. maja

The Wall Street Journal - Zadnje dejanje v Facebookovi javni ponudbi delnic (IPO) se bo zgodilo v petek, 18. maja, poroča Wall Street Journal. Takrat bodo namreč delnice tega velikana začele kotirati na ameriški borzi Nasdaq, s čimer bo premoženje njegovih lastnikov dobilo tržno vrednotenje. Ocenjujejo, da bo tržna kapitalizacija podjetja okoli 100 milijard dolarjev, IPO pa med največjimi v zgodovini.

Že ta ponedeljek se bodo začele javne predstavitve podjetja, na katerih se bo Facebook pogovarjal z zainteresiranimi institucionalnimi vlagatelji, ki bi v podjetje vložili večje zneske. Gre predvsem za banke, vzajemne sklade, hedge sklade in ostale portfeljske vlagatelje, ki bi primaknili po več deset milijonov dolarjev.

Facebook namerava zbrati 5...

5 komentarjev

Facebook prevzel Instagram

Facebook - Facebook je včeraj napovedal, da bodo za milijardo dolarjev kupili Instagram. Za podjetje, ki trži omenjeno storitev, bodo odšteli milijardo dolarjev, kar bo največji prevzem v Facebookovi (kratki) zgodovini. Instagram zagotavlja, da jih Facebook ne bo pogoltnil in degradiral na raven ene izmed Facebookovih storitev, ampak da bo aplikacija ostala samostojna in še vedno podpirala tudi ostala socialna omrežja. Mark Zuckerberg iz Facebooka poudarja, da bo Instagram pomembno dopolnil Facebookove možnosti za deljenje datotek na mobilnih platformah.

Instagram sta leta 2010 začela razvijati...

32 komentarjev

Facebook v številkah

briansolis.com - Novica ameriškega dneva je gotovo objava Facebookovega finančnega stanja, kot izhaja iz pred nekaj urami vloženega obrazca S-1. Podjetje namerava prihodnji teden izdati za 5-10 milijard dolarjev delnic po valuaciji 75-100 milijard dolarjev, s čimer se bodo umestili na borzo (NASDAQ) in postali javno trgovano podjetje. To s sabo prinese en kup obveznosti, ki se v celoti zasebnega podjetja ne pritičejo, med drugim objavo poslovnih rezultatov na omenjenem obrazcu.

Podjetje ima torej 845 milijonov uporabnikov, od katerih se dobra polovica na stran prijavi vsak dan, slaba polovica pa vsaj enkrat na mesec preko mobilnega telefona. Skupaj so osnovali že za 100 milijard prijateljstev. Vsak dan si izmenjajo 250 milijonov fotografij, skupaj z 2.7 milijardami lajkov in...

7 komentarjev

Prihodnji teden javna ponudba Facebookovih delnic

The Wall Street Journal - Prihodnji teden se ima zgoditi, kar napovedujemo že več kot leto dni. Kot poroča The Wall Street Journal, bo Facebook objavil javno ponudbo za prodajo delnic (IPO). Podrobnosti še niso znane, pričakuje pa se ponudba delnic v višini 10 milijard dolarjev po valutaciji podjetja med 75 in 100 milijardami dolarjev.

Spomnimo, da se je leta 2009 prvikrat resno začela omenjati možnost, da bo Facebook začel kotirati na borzi. Dolgo časa se potem ni zgodilo nič v tej smeri, podjetje je le tu in tam sprejelo kakšen vložek bogatega investitorja za sorazmerno majhen delež v podjetju. Istega leta se je na primer dvoodstotni delež v podjetju prodal za 200 milijonov dolarjev, kar je postavljajo vrednost podjetja na 10 milijard...

30 komentarjev

Facebook bo malo počakal z javno ponudbo delnic

Takole je Zuckerberg novembra 2010 predstavljal nove načine komunikacije po Facebooku.

Financial Times - Medtem ko je LinkedIn že izvedel javno ponudbo delnic (IPO), se veliko drugih internetnih podjetij v drugem bumu po dot-comu na to pripravlja. Groupon se je zaradi slabega stanja kapitalskih trgov odločil, da bo še malo počakal, medtem ko naj bi Facebook odlagal zaradi drugih razlogov. Njegov IPO smo pričakovali v prvem četrtletju prihodnjega leta, a ga bo Zuckerberg izpeljal najprej šele proti koncu leta.

Razlogi pa niso kapitalske narave, pravijo viri blizu podjetja, ampak interne narave. Zuckerberg želi obdržati zaposlene osredotočene na razvoj novega projekta, kar bi bilo ob bogatem izplačilu po prodaji delnic po kotaciji teže. Mnogo zaposlenih naj bi namreč takoj po začetku...

13 komentarjev

Zynga hoče zbrati milijardo dolarjev v javni ponudbi delnic

Bloomberg - Zynga, ki jo poznamo po igrah za Facebook, kakršni sta Farmville in Texas HoldEm Poker, je po letu dni napovedi ameriškemu regulatorju trga vrednostih papirjev SEC-u vendarle podala vlogo za začetek postopka javne ponudbe delnic (IPO). Upravljali ga bodo Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America, Barclays, JPMorgan Chase in Allen & Co. Zynga s tem izkorišča naraščajoče navdušenje nad internetno tehnologijo nove generacije in socialnimi storitvami, ki je v zadnjem času pognalo delnice...

28 komentarjev

Facebookovo vrednotenje na sivem trgu 70 milijard dolarjev

TechCrunch - Čeprav delnice Facebooka v ZDA niso uvrščene na organizirani trg, to ne pomeni, da se z njimi ne bi živahno trgovalo. Prav nasprotno, na SecondMarketu (ki deluje podobno, le bolj organizirano in aktivno kot klinično mrtva Druga borza) delnice Facebooka dosegajo rekordne premike. Na zadnji avkciji so delnice dosegle vrednost 28,26 dolarja, kar postavlja tržno kapitalizacijo podjetja na 70 milijard dolarjev. To je 40 odstotkov več, kot ga je ob vstopu ocenil Goldman Sachs. Že tisti cenitvi so nekateri oporekali, češ da zida gradove v oblakih in da podjetje ne bo ustvarjalo zadostnega dobička, da bi jo upravičilo, nova pa je še višja.

S Facebookom se je na sivem trgu decembra trgovalo po tečaju 21-23 dolarjev na delnico,...

17 komentarjev

Facebook imel lani več kot tristo milijonov dolarjev dobička

vir: Reuters
Reuters - Čeprav uradno Facebooku svojih poslovnih rezultatov ni treba priobčiti javnosti, ker še nimajo 500 delničarjev, so ti vseeno pricurljali na splet. Sledeči podatki izvirajo iz 101 stran dolgega dokumenta o Facebooku, ki ga potencialnim investitorjem pošilja investicijska banka Goldman Sachs pri iskanju sveže milijarde dolarjev za Facebook. Točne številke pa bomo tako ali tako dobivali od prihodnjega leta dalje.

V prvih devetih mesecih preteklega leta je Facebook po nerevidiranih rezultatih dosegel 355 milijonov dolarjev dobička ob prometu 1,2 milijarde dolarjev (predlani v 12 mesecih: 200 milijonov dolarjev dobička in 777 milijonov dolarjev prihodkov).

Če predpostavimo, da so v podobnem...

36 komentarjev

LinkedIn želi s kotacijo prehiteti Facebook

Reid Hoffman je ustanovitelj LinkedIna.

Reuters - Spletna stran oziroma socialno omrežje LinkdIn, ki je naokoli že od leta 2003 in je torej starejša od Facebooka in Twitterja, namerava kmalu izvesti javno ponudbo delnic (IPO) in poslati svoje delnice v kotacijo na borzo. LinkedIn cilja na drugačno množico ljudi kakor Facebook, saj je v ospredju navezovanje poslovnih stikov (dober, čeravno nekoliko star članek o LinkedIn najdete na ReadWriteWebu). To je tudi razlog, da veliko njegovih uporabnikov uporablja enega izmed plačljivih profilov uporabe, saj si s tem služijo kruh.

Pred dobrim letom je ustanovitelj LinkedIna napovedoval možnost IPO-ja, a je v isti sapi pripomnil, da je to tega trenutka še daleč. Če gre verjeti Reutersovim virom,...

6 komentarjev