» »

Kotacija Facebooka 18. maja

Kotacija Facebooka 18. maja

The Wall Street Journal - Zadnje dejanje v Facebookovi javni ponudbi delnic (IPO) se bo zgodilo v petek, 18. maja, poroča Wall Street Journal. Takrat bodo namreč delnice tega velikana začele kotirati na ameriški borzi Nasdaq, s čimer bo premoženje njegovih lastnikov dobilo tržno vrednotenje. Ocenjujejo, da bo tržna kapitalizacija podjetja okoli 100 milijard dolarjev, IPO pa med največjimi v zgodovini.

Že ta ponedeljek se bodo začele javne predstavitve podjetja, na katerih se bo Facebook pogovarjal z zainteresiranimi institucionalnimi vlagatelji, ki bi v podjetje vložili večje zneske. Gre predvsem za banke, vzajemne sklade, hedge sklade in ostale portfeljske vlagatelje, ki bi primaknili po več deset milijonov dolarjev.

Facebook namerava zbrati 5 do 10 milijard dolarjev svežega kapitala, kar bo javno ponudbo delnic uvrstilo nekam v drugo peterico največjih IPO-jev v ameriški zgodovini. Če pa upoštevamo končno valutacijo podjetja, gre brez dvoma za največji ameriški IPO. Največji lastniki Facebooka bodo ostali isti, in sicer Mark Zuckerberg (trenutno 28,4 odstotka), soustanovitelj Dustin Moskovitz (7,6 odstotka) in Peter Thiel (2,5 odstotka). Upoštevaje, da je Facebook čez palec vreden 100 milijard dolarjev, se bodo s kotacijo podjetja uradno zavihteli med najbogatejše Zemljane. Zuckerberg bi se na Forbesovi lestvici najbogatejših Zemljanov uvrstil na 9. mesto.

Facebookov IPO bodo upravljale kar tri banke. Glavna med njimi bo Goldman Sachs, sodelovali pa bosta še Morgan Stanley in JPMorgan Chase. Od posla si obetajo visoke zaslužke, saj bodo zaslužile okrog 40 milijonov dolarjev samo z IPO-jem. Zanimivo je, da se je Facebook odločil za kotacijo na Nasdaqu in ne NYSE, kjer je na primer LinkedIn. Oznaka (ticker) podjetja na borzi bo seveda FB.

5 komentarjev

Pat_MaGroin ::

Bo tole prilika za borzni wham bam thank you maam = kupi, počakaj par dni, zapusti roller coaster ? :)

LP

tattoo ::

Kevin Landis in drugi verjamejo, da bodo cena delnic čez pol leta višja kot ob IPO-tu ($28-$35). Čeprav izkušnje iz preteklosti kažejo na to, da cene po IPO-tu poskočijo, potem pa se začnejo umirjat in počasi padat (seveda pa to ni nujno). Bomo vidli, zagotovo bo še pestro :)

antonija ::

A to pomeni da bojo delnice od 18. maja dalje dostopne tudi raji?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Gandalfar ::

ja

opeter ::

A te delnice se kupuje v paketih (recimo minimum 100 kom), ali pa lahko kupiš npr. 2 komada?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Facebook za IPO izkoristil zadnji vlak

Oddelek: Novice / Ostale najave
1411339 (9859) gslo
»

Facebookov IPO povzročil vihar tožb in preiskav

Oddelek: Novice / Ostale najave
97176 (5819) wooted
»

Facebook bo povečal petkov IPO

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
3010150 (8464) nekikr
»

Prihodnji teden javna ponudba Facebookovih delnic

Oddelek: Novice / Ostale najave
3010052 (8008) antonija

Več podobnih tem