» »

Še teden dni do javne ponudbe delnic LinkedIna

Še teden dni do javne ponudbe delnic LinkedIna

Guardian - Ozračje je primerno razgreto za velike prevzeme in ponudbe delnic, zato bo prihodnji teden v ZDA uvod v megalomanske javne ponudbe delnic podjetij (IPO), ki se ukvarjajo z drugo generacijo spleta. Prvi bo na vrsti LinkedIn, ki bo tako uresničil želje in prehitel Facebook in bo prvo veliko ameriško podjetje nove generacije z IPO-jem.

LinkedIn bo ponudil 7,8 milijona delnic v cenovnem razponu 32-35 dolarjev in spričo velikega zanimanja investitorjev bo najbrž obveljala zgornja cena. Na ta način bodo zbrali 273 milijonov svežega kapitala. Če se bo ponovila zgodba z Renrenom, ki je prvi dan kotacije pridobil 40 odstotkov, analitiki ocenjujejo, da bo tržna kapitalizacija LinkedIna okrog 3,3 milijarde dolarjev.

LinkedIn ima 100 milijonov uporabnikov in je lani zabeležil 15,4 milijona dolarjev dobička, s čimer je med manjšimi stranmi s socialnimi omrežji. V letih 2007-2009 so poslovali z izgubo. Kljub temu so se lani prihodki od uporabnikov, ki za storitve plačujejo (premium), znižali za 41 odstotkov. Kotacija na newyorški borzi se začne 19. maja.

Naslednja podjetja, ki so napovedala javne ponudbe delnic, so Facebook, Zinga in Groupon. Tu bodo številke precej večje.

10 komentarjev

c0dehunter ::

Kako pa je z nakupom teh delnic? Sam se zanimam zato, vendar ne vem kako se stvari lotiti. Kako plačaš, kdaj in kje moraš biti (fizično?) prisoten, kako poskušati predvideti če bo iz vsega skupaj kaj dobička?
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

gregagl ::

Odpreti si moraš trgovalni račun za poslovanje z vrednostnimi papirji v tujini (zelo pomembno, ker obstaja tudi za slo trg). Jaz sem ga odprl kar v banki.
Ko imaš ta račun na njega nakažeš znesek, ki ga misliš zapravit za delnice, pokličeš borznika in mu sporočiš kaj bi rad kupil in za koliko.
Ostane ti samo še Google Finance in sreča :)

c0dehunter ::

Hvala gregagl, v treh stavkih si mi povedal kar me je zanimalo ;)
Se mi sedaj recimo sploh splača kupiti za 300€ delnic, ali se mi bo posrednik smejal? Za to isto vsoto, koliko bi si posrednik vzel provizije?
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

madmitch ::

Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Magic1 ::

Nikar kupovat kar na pamet... Razen majhne vsote,da malo treniraš. Take zadeve se dostikrat splača kupit, vendar je treba preklemano dobro vedet kdaj prodat. Ker cena, sploh po IPO-ju rada zbezlja v višave, kar pa nima nobene osnove razen črednega nagona -> balon. Če imaš dobro znanje o trgovanju, lahko to izkoristiš in prodaš blizu max.
Druga opcija je, da zaupaš podjetju in predvidevaš, da bo raslo s časom in naložiš dolgoročno. Vendar pazi, koliko podjetij na področju interneta ja vstrajno raslo?? Še pet-letni graf cene googlove delnice izgleda bolj bogo.. Zakaj bi bila firma na open market, če vsi lastniki verjamejo 100% v rast. Nebi bila.

Zato je borzni trg primeren za poznavalce(pa še to nas šišajo vedno bolj avtomatski algoritmi), ali gamblerje.
Magic

T-h-o-r ::

in kje si lahko kot navaden smrtnik ubodeš kak delniški program oz. algoritem?
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Gandalfar ::

> Zakaj bi bila firma na open market, če vsi lastniki verjamejo 100% v rast. Nebi bila.

Morda zato, ker je to dobra ideja za poslovanje tako velikega podjetja: Initial public offering @ Wikipedia

Magic1 ::

@Gandalf: točno tko, firma rata tako velika, da je vse že malo predrago za rizik. Dokler kaže vse na strmo rast, ne rabijo IPO-ja, ker denar kar sam išče dobre investicije. IPO je nekakšen boost. Ki pa ni nujno, da se dobro konča.
Magic

bitlab ::

www.bankdirekt.at

Odpreš račun in lahko sam trguješ z delnicami. Za odprtje računa se bo potrebno peljati čez mejo (vsaj pred nekaj leti je bilo potrebno, sedaj ne vem), vse ostalo pa online.
BiTLAB, informacijska tehnologija, d.o.o.

ravsek ::

Kako je s flippingom v praksi sedaj? Po koliko casa lahko prodas te delnice?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Snapchat vreden 16 milijard dolarjev

Oddelek: Novice / Ostale najave
4515560 (10629) nekikr
»

Dobičkonosen LinkedIn kupuje SlideShare

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
186578 (5540) Iatromantis
»

Kotacija Facebooka 18. maja

Oddelek: Novice / Ostale najave
53255 (2409) opeter
»

Prihodnji teden javna ponudba Facebookovih delnic

Oddelek: Novice / Ostale najave
3010052 (8008) antonija
»

LinkedIn želi s kotacijo prehiteti Facebook

Oddelek: Novice / Ostale najave
66690 (5578) Matevžk

Več podobnih tem