» »

Dropbox gre na borzo

Dropbox gre na borzo

U.S. Securities and Exchange Commission - Že lani se je špekuliralo, da bo šel Dropbox kmalu na borzo in da je ameriški Agenciji za trg vrednostnih papirjev (SEC) morda celo že oddal potrebno dokumentacijo, a potem iz vsega skupaj ni bilo nič. Sedaj pa gre zares, saj je Dropbox v petek SEC-u vendarle oddal papirje za izpeljavo prve javne ponudbe delnic (IPO). Podjetje, ki je trenutno vredno okrog 10 milijard dolarjev, želi zbrati 500 milijonov dolarjev svežega kapitala. Doslej je Dropbox poganjal kapital zasebnih investitorjev in skladov tveganega kapitala, ki so vanj vplačali 600 milijonov dolarjev.

Dropbox je sodeč po prospektu lani zaslužil 1,1 milijarde dolarjev, leto pred tem 845 milijonov in leta 2015 604 milijonov dolarjev. Krivulja gre torej lepo navzgor. Kljub temu je Dropbox lani ustvaril 112 milijonov dolarjev čiste izgube, predlani 210 milijonov dolarjev in še leto prej 326 milijonov dolarje. Kljub izgubi je od leta 2016 podjetje imelo pozitivni denarni tok. Podjetje ima 11 milijona uporabnikov, ki plačujejo za storitev, torej povprečno od uporabnika zasluži 112 dolarjev. Velika večina od pol milijarde uporabnikov pa uporablja zgolj brezplačno osnovno verzijo storitve.

Dropbox sta leta 2007 ustanovila Drew Houston in Arash Ferdowsi, ki sta študirala na MIT-u. Podjetje, ki se je sprva imenovalo Evenflow, ima sedež v San Franciscu in ljudem omogoča shranjevanje svojih podatkov v oblaku. Osnovni model je brezplačen, večje kapacitete in poslovne rešitve pa so plačljive. Pomemben konkurent je Box, ki ima tržno kapitalizacijo 3,2 milijarde dolarjev in že kotira na borzi. Največji Dropboxovi lastniki so ustanovitelja Houston in Ferdowsi, ki imata v lasti 25 in 10 odstotkov podjetja, ter sklad Sequoia Capital s 23 odstotki in Accel s petimi odstotki. Njihovo milijardno premoženje bo dobil otipljivejšo oceno, ko bo Dropbox začel kotirati na borzi. Vrednost 10 milijard je izračunana glede na zadnji krog zasebnega financiranja, cena delnic v IPO-ju pa bo odvisna od zanimanja. Nadaljevanje pa je seveda neznanka. Snapchat je lani izpeljal IPO po 17 dolarjev, na borzi je cena eksplodirala na 27 dolarjev že prvi dan, potem pa že v enem mesecu padla po 17 dolarjev in se pobrala šele letos. Podobno se je zgodilo Boxu, ki je kotacijo začel pri 23 dolarjih, se poldrugo leto vozil navzdol do 10 dolarjev, potem pa začel zlagoma rasti in je sedaj prilezel do -- 23 dolarjev.

9 komentarjev

o3n3o ::

Poslovni model Dropbox-a, se mi zdi precej kopija Google Drive in Docs.

Glede na to, da v zadnjih letih niso kaj dosti inovirali, bi rekel da je IPO bolj rešilna bilka kot pa priložnost za ostale.

neznanko ::

Zakaj ne ICO? :)

blackbfm ::

neznanko je izjavil:

Zakaj ne ICO? :)


Ker jim ni treba ker ne prodajajo megle

gruntfürmich ::

z ico-jem bi nabrali miljarde pa še sami bi ostali lastniki...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

matijadmin ::

Mega.co.nz storitev pa le ni umrla, do letos je nabrala 100 mio registriranih uporabnikov.
Vrnite nam techno!

Arctander ::

Dropboxu manjka še en manjši naročniški paket. Trenutno najmanjši je 1TB za 8,25€/mesec. Jaz in verjetno še marsikdo ne rabi toliko prostora v cloudu. Zato sem vzel pri Googlu, ki ima 1,99€ za 100GB. In še lepo je vse skupaj integrirano z ostalimi G produkti, tako da je workflow res seamless.

zipposi ::

@spidolino - Če se prav spomnim je bil DropBox pred Google drive.

@Arctander - Drive ima eno zelo zoprno lastnost, zaradi katere sem presedlal na DropBox - vsako brisanje gre v smeti, smeti pa se ne brišejo - jaz delam še kar konkretne backup-e in se mi je občasno vse skupaj ustavilo, ker sem moral prazniti smeti. Obenem ima DropBox verzioniranje iste datoteke, kar mi pride še kako prav. Primer uporabe je ko ti npr. zakriptirajo datoteke za odkupnino, če imaš na Dropboxu samo javiš, da želiš povrniti stanje pred določenim datumom in to je to. Glede mini paketa pa s estrinjam s tabo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zipposi ()

dronyx ::

neznanko je izjavil:

Zakaj ne ICO? :)

Problem pri njih je verjetno v tem, da že imajo nek produkt in uporabnike. Za ICO potrebuješ PDF letak in roadmap. Za ICO so v bistvu "overqualified".

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

neznanko ::

dronyx je izjavil:

neznanko je izjavil:

Zakaj ne ICO? :)

Problem pri njih je verjetno v tem, da že imajo nek produkt in uporabnike. Za ICO potrebuješ PDF letak in roadmap. Za ICO so v bistvu "overqualified".


Aja to je definicija ICO. Good to know :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Snapchat pridelal zajetno izgubo

Oddelek: Novice / Rezultati
4414400 (11806) Utk
»

Snap začel kotirati z več kot 45-odstotno rastjo

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
299089 (6957) bobby
»

Snapchat vreden 16 milijard dolarjev

Oddelek: Novice / Ostale najave
4515553 (10622) nekikr
»

Kotacija Facebooka 18. maja

Oddelek: Novice / Ostale najave
53254 (2408) opeter
»

Prihodnji teden javna ponudba Facebookovih delnic

Oddelek: Novice / Ostale najave
3010052 (8008) antonija

Več podobnih tem