»

Apple iPad 3 podpira 4G le v Severni Ameriki, v Avstraliji že vložena tožba

Slo-Tech - Tedne po izidu Applov novi tablični računalnik iPad 3 še vedno polni časopisne vrstice. Pisali smo o težavah s prikazom realnega časa polnjenja in požrešnih aplikacijah, sedaj pa je Apple na tapeti zaradi zavajajočega oglaševanja podpore za 4G. Najbolj se je zapletlo v Avstraliji.

Težava tiči v verziji, ki po Applovih besedah podpira povezljivost Wi-Fi in 4G LTE, medtem ko verzija le z Wi-Fi ni problematična. Prenos podatkov prek mobilnega omrežja četrte generacije (4G) je mogoč le v ZDA (operaterja AT&T in Verizon) in Kanadi (operaterji Bell, Rogers in Telus), medtem ko drugod po svetu iPad deluje le prek omrežja 3G, kakor je bil to slučaj že pri njegovem predhodniku. Razlog je frekvenčna džungla, saj v Severni Ameriki za 4G...

30 komentarjev

Google je prevzel Motorolo Mobility

TechCrunch - V samem začetku leta, 5. januarja letos, se je nekdaj združeno podjetje Motorola razdelilo na dva dela, na Motorolo Solutions (to skrbi za razvoj in izdelavo radijskih oddajnikov in drugih produktov, namenjenih predvsem profesionalni rabi) ter Motorolo Mobility, v katerem so pristali razvojni inženirji, marketingarji, vodstvo in drug kader, ki je bil odgovoren predvsem za razvoj mobilnih telefonov ter domačih zabavljaških sistemov (set-top-boxev). Zadnjih nekaj let je bil drugi del večinoma v rdečih številkah, a so se predvsem na račun Androida, na katerega so stavili svojo celotno vizijo bolj zmogljivih mobilnih telefonov ter tabličnih naprav, dokopali nazaj na zeleno vejo.

Kot kaže so bila resna razmišljanja o Windows...

60 komentarjev

MSI pokazal nova tablična računalnika

engadget - MSI je na tajvanskem Computexu pokazal dva nova tablična računalnika, ki jo poganja Android 2.3. Imenujeta se WindPad Enjoy 10 in Enjoy 7 ter delujeta mnogo bolj elegantno od starih windpadov.

Enjoy 10 je cenejša in nekoliko manj zmogljiva konkurenca Applovemu iPadu 2. Nima podpore za 3G, temveč zgolj Bluetooth in Wi-Fi. Ima 1,2 GHz-procesor ARM Cortex A8, po eno kamero na sprednji in zadnji strani, 10-palčni zaslon s podporo za ločljivost 1024 x 786 in 4 GB vgrajenega pomnilnika, akcelerometer in baterijo s kapaciteto 27,3 Wh. Tehta 800 gramov. Še šibkejši Enjoy 7 prikazuje vsebine na 7-palčnem zaslonu z 800 x 480, sicer pa ima enako drobovje in baterijo z nižjo kapaciteto 17,3 Wh. Tehta 400 gramov.

...

16 komentarjev

Xoom izhaja brez podpre Flashu

Drobni tisk spodaj desno

vir: engadget
engadget - Čeprav je bila ena izmed oglaševanih lastnosti Motorolinega Xooma podpora Adobe Flash, kar je sicer v Androidu omogočeno že od različice 2.2, Xoom z Android 3.0 vseeno sprva prihaja brez podpore. Xoom bo v ZDA sicer fizično na voljo od 24. februarja, medtem ko drobni tisk v reklami na Motorolini strani opozarja, da podpora Flashu prihaja šele letošnjo pomlad. Na Engadgetu sicer špekulirajo, da Google in Motorola čakata na različico 10.2, namenjeno mobilnim napravam, katere izid Adobe načrtuje že v kratkem. Temu bo seveda sledilo še vgrajevanje v operacijski sistem in nekaj...

5 komentarjev

Sprint predstavil Kyocera Echo

CNet - Včeraj pozno zvečer je Sprint v New Yorku predstavil dlje časa napovedovano Kyocera Echo. Gre za prvi pametni telefon, ki ima dva na dotik občutljiva zaslona. Oba merita 3,5 palca in podpirata ločljivost 800 x 480 točk. Če ju zavrtite, dobite en zaslon z diagonalo 4,7 palca.

Na napravi teče Android 2.2, ki omogoča delovanje v štirih načinih: standardnem, tabličnem, optimiziranem in simultane večopravilnosti (simultasking). V standardnem načinu deluje kot običajni pametni telefon z enim zaslonom, medtem ko v tabličnem načinu programi uporabljajo oba, kot da gre za enega. Optimizirani način pomeni, da je aplikacija odprta na enem zaslonu in ima orodne vrstice na drugem, medtem ko...

0 komentarjev

Motorolin Xoom prihaja 17. februarja

Ars Technica - Motorolin tablični računalnik Xoom, ki so ga predstavili na letošnjem CES-u in o katerem smo kasneje izvedeli še nekaj specifikacij, bo naprodaj od 17. februarja dalje. Podatki sicer veljajo za ZDA, ker niso iz uradnih virov pa informacij o dobavljivosti v ostalem delu sveta ni. Podatki o ceni se nekoliko razlikujejo, saj interni Verizonovi dokumenti in podatki na Android Central govorijo o ceni 800 dolarjev, medtem ko naj bi jih BestBuy prodajal po 700 dolarjev. To ni presenetljivo, saj konkurent Applov iPad s 3G in 32 GB stane 730 dolarjev. Ostale specifikacije ostajajo nespremenjene, torej operacijski sistem Android Honeycomb (ko izide), podpora 3G in Wi-Fi ter barometer, če jih omenimo le nekaj.

1 komentar

V Motoroli Xoom se skriva barometer

Motorola Xoom

vir: engadget
engadget - Motorolin tablični računalnik, ki je predstavitveni model za Googlov prihajajoč operacijski sistem Android 3.0, ima sicer dokaj standarden nabor takšnih in drugačnih senzorjev - merilec pospeška, žiroskop, merilec magnetnega polja oz. kompas, senzor osvetlitve, medtem ko nepresenetljivo manjka senzor bližine, ki na mobilnih telefonih izključi zaslon ter senzor za zaznavanje dotikov, ko telefon pristavimo k ušesu - tablični računalnik tega seveda ne potrebuje.

A nabor senzorjev se tukaj ne konča, saj so pri Motoroli vključili še barometer oz. merilec zračnega pritiska. To potrdi tudi nabor specifikacij na Motorolini spletni strani, a razlog za vključitev vseeno ne skače v oči. Z merilcem tlaka se sicer da...

6 komentarjev

CES 2011: Qualcommov Mirasol konkurenca e-papirju

Heise - Na CES-u je podjetje Qualcomm predstavilo že lani napovedane in potem prestavljene zaslone na tehnologiji Mirasol, ki uporabljajo novo tehnologijo IMOD (Interferrometric Modulation). Z njo dosegajo barvost in živost LCD-zaslonov ter gledljivost na neposredni sončni svetlobi in varčnost e-papirja (e-ink). Na lanskem CES-u so na veliko napovedovali, kako bo Mirasol spremenila svet bralnikov e-knjig. Spričo prestavitev se do CES-a 2011 ni zgodilo nič, saj še vedno ni nobene naprave z Mirasolom, a sodeč po letošnjem dogajanju se bo to kaj kmalu spremenilo.

Pokazali so 5,7-palčni prototip, ki je prikazoval grafiko v ločljivosti XGA. Slika ima še nekoliko rumenega pridiha in ni tako živa kot na LCD-jih, a je končni rezultat že zelo dober....

9 komentarjev

CES 2011: Motorola pokazala vrsto mobilnih naprav

Slo-Tech - Motorola se je pred kratkim razdelila na Motorola Solutions in Motorola Mobility. Slednji del že deluje s polno paro, saj so na CES-u pokazali kar nekaj mobilnih naprav.

Prvi je novi tablični računalnik Xoom, ki je neposredna konkurenca Applovemu iPadu. Motorola pravi, da gre za v vseh ozirih boljši izdelek, ki bo kmalu nadomestil iPad. Res ni slab, saj ima dve kameri (ena ima celo podporo za HD), večji zaslon, večjo ločljivost in podporo za Flash. Poganjal ga bo Android, in sicer čisto sveža verzija Honeycomb. Na voljo bo še v tem četrtletju s podporo 3G in Wi-Fi, bo pa v drugem kvartalu nadgradljiv na 4G LTE. Cene niso razkrili.

Poleg tega so predstavili...

16 komentarjev

LG predstavil pametni telefon z dvojedrnim procesorjem

vir: Heise
Heise - LG je včeraj napovedal, da bodo držali besedo, ki so jo dali septembra na Intel Developer Forumu, in izdali pametni telefon z dvojedrnim procesorjem. Optimus 2X bo imel Nvidiin dvojedrni procesor Tegra 2 in operacijski sistem Android 2.2 (nadgradljiv na 2.3), najprej, to je takoj po novem letu, pa bo na voljo v Južni Koreji.

Dve jedri bosta Cortex-A9 s frekvenco 1 GHz, grafičnim jedrom in dekoderjem za HD-video, tako da bo posnetke v ločljivosti 1080p moč gledati s 30 sličicami na sekundo. Zaslon bo podpiral ločljivost 800 × 480 pikslov, imel bo HDMI-izhod,...

26 komentarjev

Apple toži Motorolo

Droid 2 je eden izmed problematičnih izdelkov.

Slo-Tech - Na začetku tega meseca smo poročali, da je Motorola vložila tožbo zoper Apple, ker naj bi v Cupertinu kršili 18 patentov, ki se nanašajo na rabo tehnologiji za brezžično povezovanje, kot so WCDMA (3G), GPRS, 802.11 in dizajn antene. Apple je odgovoril s protitožbo (natančna razčlenitev spornih patentov), ki so jo včeraj vložili na sodišču v Wisconsinu zoper Motorolo in Motorolo Mobility. V njej jima očitajo kršitve šestih patentov, ki se nanašajo na tehnologijo Multi-Touch.

Apple pravi, da so problematične mobilne naprave, med njimi pametni telefoni, in pripadajoča programska oprema, operacijskih sistemi, uporabniški vmesnik in druge aplikacije zanje. Konkretno omenjajo...

46 komentarjev

Motorola toži Apple

TG Daily - Napad je najboljša obramba, zato je Motorola po prejemu tožbe od Microsoftovih odvetnikov hitro spisala svojo tožbo zaradi kršitve patentov, in jo uperila zoper - Apple. Vložili so jo dveh okrožnih sodiščih in še pritožbo pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino (US ITC), v njej pa Applu očitajo kršenje Motorolinih patentov Mobility v različnih izdelkih, med njimi MobileMe, App Store, iPhone, iPad, iTouch in računalnikih Macintosh. Gre za 18 patentov, ki se nanašajo na rabo tehnologiji za brezžično povezovanje, kot so WCDMA (3G), GPRS, 802.11 in dizajn antene, je povedal Motorolin podpredsednik Kirk Dailey. Poleg tega patenti pokrivajo še področje pametnih telefonov, in sicer brezžično elektronsko pošto, zaznavo bližine, od lokacije odvisne storitve, sinhronizacijo na več napravah ipd.

Motorola od ITC terja klasiko - preiskavo in izdajo odločbe, ki bi prepovedala uvoz in prodajo Applovih izdelkov, ki kršijo patente. V tožbah pred sodiščema pa Motorola zahteva prenehanje...

12 komentarjev

FroYo za arhitekturo x86

vir: engadget
engadget - Pri Intelu so napovedali, da razvijalci aplikacij za operacijski sistem Android lahko še to poletje pričakujejo posebno izdajo različice 2.2, združljivo z arhitekturo x86. Slednjo poznamo predvsem iz osebnih računalnikov, a jo z Atomi Intel poskuša narediti popularno tudi v bolj mobilnem svetu, kjer še vedno kraljuje ARM. Pri Intelu so povedali, da bo celoten opravljen razvoj vključen v odprtokodno vejo Androida.

Prav iz te veje je od prejšnjega tedna mogoče dobiti tudi kodo za arhitekturo ARM namenjenega FroYa, Androida 2.2. Z dokončano kodo različice 2.2 lahko v kratkem (že na voljo za Nexus One) pričakujemo...

13 komentarjev

Motorola A810 z Linuxom

Mobile Burn - Pametni telefoni z operacijskim sistemom Linux v Motoroli niso novost, je pa zanimivo spremljati odločitve različnih proizvajalcev glede programske opreme, ki jo bodo uporabili v novih modelih.

Iz FCC je o novem telefonu "odteklo" nekaj podrobnosti. A810 ima le osnovne tipke, tipkovnica in številčnica pa se nahajata na zaslonu, ki je občutljiv na dotik. Tekst lahko vnašate s plastičnim pisalom, saj zaslon prepoznava pisavo. Telefon deluje na treh GSM frekvencah (900/1800/1900MHz), manjka pa 850 MHz, kar najbrž pomeni, da ga Motorola ne namerava prodajati v ZDA. Fotoaparat z 2 megapiksloma je brez bliskavice, opazili pa so še standardno audio vtičnico 3.5 mm in FM radio ter podporo za Bluetooth. Na voljo je tudi dokumentacija ameriške zvezne komisije za komunikacije.

3 komentarji