»

Apple odstranil aplikacijo VKontakte

Slo-Tech - Apple je iz svoje spletne trgovine App Store odstranil aplikacijo za dostop do ruskega družbenega omrežja VKontakte. To de facto onemogoča uporabo aplikacije za uporabnike iOS, saj na Applove telefone brez odklepanja ni možno nameščati aplikacij mimo App Stora. Kdor je aplikacijo že namestil, jo lahko še naprej uporablja, a je ne more posodabljati in jo po odstranitvi ne bo mogel obnoviti. V Googlovi spletni trgovini Play Store aplikacija za zdaj ostaja.

Iz podjetja VK sporočajo, da aplikacijo normalno razvijajo in še vedno podpirajo iOS. Kako jo bodo distribuirali odslej, še niso sporočili, saj na iOS ni možno nameščati zunanjih aplikacij (če telefona ne odklenemo z jailbreakom). Zanimivo je, da je Apple lani VKontakte dodal med priljubljene aplikacije, ki se uporabnikom ponudijo ob nastavitvi novega telefona, ker je tako zahtevala Rusija. VK je drugo največje rusko internetno podjetje, prvi pa je Yandex. Poleg VKontakte upravlja tudi Mail.ru, VK Music, Youla in druge storitve.

...

52 komentarjev

Take-Two kupuje Zyngo

Axios - Na vidiku je največji prevzem v zgodovini igričarske industrije, kajti pri založniku Take-Two Interactive so naznanili namero po prevzemu studia za razvoj mobilnih iger Zynga, in sicer za kar 12,7 milijarde dolarjev.

Trenutno je na vrhu lestvice prevzemov podjetij v igričarski panogi še vedno Tencentov nakup studia Supercell leta 2016, za slabih 8,6 milijarde ameriških dolarjev, medtem ko je Microsoftov predlanski prevzem ZeniMaxa na drugem mestu. Toda kmalu bo oba stopnico nižje porinil Take-Two, ki bo pod svoje okrilje vzel slovitega razvijalca mobilnih iger, Zyngo. Nakup bodo izvedli tako v denarju kot delnicah, vrednost pa bo kar 12,7 milijarde ameriških dolarjev. Postopek naj bi bil sicer - če bodo odobritev dali tudi regulatorji - končan v letu dni. S tem bo hiša, ki jo poznamo predvsem po Grand Theft Autu, pa tudi igrah Borderlands, Civilization in Red Dead Redemption, postala lastnik studia, ki je še najbolj razvpit po ... FarmVillu.

Kdor industrijo spremlja bolj površno,...

6 komentarjev

Rusija prepovedala prodajo naprav brez ruske programske opreme

Slo-Tech - Ruska Duma je včeraj sprejela zakon, ki prodajalce strojne opreme obvezuje, da nanjo naložijo tudi ruske ekvivalente programske opreme, pri čemer dovoljuje, da je ob njej še vedno naložena tudi originalna, v nasprotnem primeru pa tvegajo visoke denarne kazni. Zakon za zdaj govori o osebnih računalnikih, pametnih telefonih in televizorjih, seznam bo v bodoče dopolnjevala vlada, pričakovati pa je da bo veljal samo za naprave s kompleksnejšimi operacijskimi sistemi. Veljati bo začel z julijem prihodnjega leta, še prej pa ga mora potrditi zgornji dom parlamenta in podpisati predsednik Vladimir Putin.

Podporniki zakona pravijo, da je njegov cilj promocija domačih tehnologij, pa zmanjšanje odvisnosti od tujih podjetij ter da bo ukrep uporabnikom omogočil pravico do izbire, predvsem pa olajšal rabo naprav navadnim ljudem.

Na drugi strani so kritiki, ki se v prvi vrsti bojijo povečanja nadzora s strani države, spet drugi pa opozarjajo, da bo predpis povzročil umik nekaterih ponudnikov...

15 komentarjev

Na prodaj gesla uporabnikov VKontakte

Slo-Tech - Na spletu se je znašel paket ukradenih osebnih podatkov, ki jih je neznani heker pridobil z vdorom v rusko družabno omrežje VKontakte. Več kot 100 milijonov uporabniških podatkov ponuja heker, ki je odgovoren tudi za vdore v MySpace, Tumblr, LinkedIn in Fling. Za ruski komplet podatkov zahteva en bitcoin, kar je okrog 500 evrov, vseh ukradenih podatkov pa naj bi bilo 170 milijonov.

Vdor v VKontakte (ki se danes uradno imenujejo VK.com) je pomemben zaradi več faktorjev. To je največje rusko družabno omrežje, ki je zelo popularno tudi v Vzhodni Evropi in Centralni Aziji, in ima v Rusiji več uporabnikov kot Facebook, saj je po Alexi to tam najbolj obiskana stran. Skupaj z ostalimi...

5 komentarjev

Snapchat vreden 16 milijard dolarjev

Business Insider - Pred dvema letoma je Facebook ponudil tri milijarde dolarjev za Snapchat, ki razvija istoimensko aplikacijo za pametne telefone za pošiljanje kratkih sporočil, slik ali videoposnetkov, ki se v prednastavljenem času po ogledu nepovratno izbrišejo. Danes je Snapchat vreden 16 milijard dolarjev, pripravljajo pa se na javno ponudbo delnic in začetek kotacije na borzi.

Zamisel je preprosta, a je prav zato uspešna. Snapchat je izredno priljubljen med mlajšo generacijo, kjer ima že 200 milijonov uporabnikov. To je še vedno precej manj od Facebookove ali Googlove milijarde in WhatsAppovih 800 milijonov, a več kot dovolj, a je tržno oziroma oglaševalsko zanimiva platforma.

Vrednotenja mladih...

45 komentarjev

Alibaba in ZDA v pričakovanju največje javne ponudbe delnic

Reuters - V ZDA je že skoraj vse pripravljeno za največjo javno ponudbo delnic v zgodovini, saj naj bi kitajski internetni gigant Alibaba poizkusil nabrati za 24 milijard dolarjev svežega kapitala. S tem bo kitajsko podjetje, ki se na Kitajskem ukvarja s prodajo prek interneta, vzdrževanjem poslovnih strani in nudenjem storitev v oblaku, prehitelo Viso, ki je imela doslej največjo javno ponudbo delnic.

Alibaba je svojo pot pričela leta 1999, ko je Jack Ma ustanovil istoimensko spletno stran za posredovanje naročil med kitajskimi proizvajalci in podjetji na Zahodu. Stran je hitro rasla in dobila številne druge funkcije, med drugim prodajo spletno tržnico s prodajo fizičnim osebam, primerjalnik...

9 komentarjev

Prevzemi odlična priložnost za kupce napačnih delnic

Slo-Tech - Prevzemi podjetij, zlasti kadar jih izvajajo velikani, kot je Google, so priložnost, da si lastniki prevzemnih tarč omastijo brke. Kadar gre za mlada podjetja, so to navadno ustanovitelji, medtem ko je situacija precej drugačna, ko tarča že kotira na borzi. Tedaj je ponudba praviloma nad borzno ceno, premija pa se lahko meri v desetinah odstotkov.

Včasih pa zaradi pomot in špekulacij obogati še kdo drug. Google je ta teden najavil prevzem podjetja Nest. Omenjeni izdelovalec pametnih termostatov in detektorjev monoksida ne kotira na borzi.

Spoznajte podjetje Nestor. Če zanj prvič slišite, niste edini, ker gre za ostanke podjetja, ki je nekdaj prodajalo prometno signalizacijo, sedaj pa je že od leta 2009 pod prisilno upravo. Delnice...

5 komentarjev

Facebook preverja, ali bi plačali za večjo vidnost vaših objav

TechCrunch - Facebook bo v petek začel kotirati na borzi, s čimer bo romantičnih časov, če so ti zanj kdaj sploh obstajali, nepreklicno konec. Podjetje in njegovo dobičkonosno bo dnevno vrednotil najbolj strog ocenjevalec - trg. Ker bo tržna kapitalizacija podjetja slabih 100 milijard dolarjev, bodo investitorji za svoje vložke zahtevali konkretne donose. In Facebook ta hip ima problem, kako monetizirati svojo ogromno uporabniško bazo in priljubljenost, čeprav so poslovni izkazi še vedno zelo pozitivni. Ena izmed enostavnih rešitev je zaračunavanje nadstandardnih storitev uporabnikom, kar sedaj preizkušajo.

Novo zamisel so prvi opazili novozelandski uporabniki Facebooka, ko so zagledali možnost plačila nekaj dolarjev za večjo vidnost svojih objav. Sprva je vse...

72 komentarjev

Kotacija Facebooka 18. maja

The Wall Street Journal - Zadnje dejanje v Facebookovi javni ponudbi delnic (IPO) se bo zgodilo v petek, 18. maja, poroča Wall Street Journal. Takrat bodo namreč delnice tega velikana začele kotirati na ameriški borzi Nasdaq, s čimer bo premoženje njegovih lastnikov dobilo tržno vrednotenje. Ocenjujejo, da bo tržna kapitalizacija podjetja okoli 100 milijard dolarjev, IPO pa med največjimi v zgodovini.

Že ta ponedeljek se bodo začele javne predstavitve podjetja, na katerih se bo Facebook pogovarjal z zainteresiranimi institucionalnimi vlagatelji, ki bi v podjetje vložili večje zneske. Gre predvsem za banke, vzajemne sklade, hedge sklade in ostale portfeljske vlagatelje, ki bi primaknili po več deset milijonov dolarjev.

Facebook namerava zbrati 5...

5 komentarjev

Bliža se naslednja velika ponudba delnic: Zynga

Slo-Tech - Zynga je tik pred javno ponudbo delnic (IPO), ki se ima zgoditi v naslednjih tednih. Vlogo za izvedbo IPO so ameriški Agenciji za trg varnostnih papirjev (SEC) vložili že julija, sedaj pa se bliža odločilni dan. Zbrati nameravajo vsaj milijardo dolarjev, kar je po mnenju nekaterih občutno preveč, medtem ko drugi menijo, da je visoka cena povsem upravičena.

Predvideva se celo, da naj bi tržna kapitalizacija Zynge po začetku kotacije zrasla do okoli 20 milijard dolarjev. Ali je to za...

17 komentarjev

Groupon izvedel javno ponudbo delnic

Reuters - V petek je Groupon izvedel težko pričakovano javno ponudbo delnic (IPO). Javnosti so ponudili delnice, ki predstavljajo pet odstotkov lastništva podjetja, in ta jih je dobesedno razgrabila. Čeprav so najprej napovedovali ceno v razponu med 16 in 18 dolarjev, so na koncu IPO izvedli po 20 dolarjev na delnico, s čimer je tržna kapitalizacija podjetja 12,8 milijarde dolarjev. V petek popoldne je na NASDAQ-u na prvi trgovalni dan cena delnic zrasla do 26 dolarjev, tako da so lahko vlagatelji že prvi dan realizirali 30-odstotni dobiček.

Podjetje Groupon je začelo poslovati leta 2008, njegov poslovni model pa temelji na skupinskih ponudbah. Prek Groupona lahko lastniki lokalov, trgovin in drugih podjetij, ki ponujajo storitve ali izdelke, ponudijo svoj prodajni...

3 komentarji

Groupon bo z javno ponudbo delnic še malo počakal

Mashable - Kot smo že poročali, se je Groupon namesto prodaje kateremu od velikanov - resno se je zanimal zlasti Google - odločil za financiranje svoje rasti z izdajo delnic širni javnosti (IPO). Zbrati želijo med 750 in 1000 milijonov dolarjev v zameno za manjši del podjetja, kar naj bi jih cenilo na okoli 30 milijard dolarjev (za primerjavo - Facebook cenijo na 100 milijard).

Junija so vložili potrebno prijavo pri regulatorju (SEC oz. naša AVP), kar bi po običajnem urniku pomenilo izdajo nekje v začetku avgusta. Vendar SEC še ni bil pripravljen izdati zelene luči, zato bo javna ponudba delnic odložena vsaj do srede septembra. Posredi so nestandardni računovodski standardi, s katerimi Groupon meri zdravje in dobičkonosnost svojega podjetja....

3 komentarji

Zynga hoče zbrati milijardo dolarjev v javni ponudbi delnic

Bloomberg - Zynga, ki jo poznamo po igrah za Facebook, kakršni sta Farmville in Texas HoldEm Poker, je po letu dni napovedi ameriškemu regulatorju trga vrednostih papirjev SEC-u vendarle podala vlogo za začetek postopka javne ponudbe delnic (IPO). Upravljali ga bodo Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America, Barclays, JPMorgan Chase in Allen & Co. Zynga s tem izkorišča naraščajoče navdušenje nad internetno tehnologijo nove generacije in socialnimi storitvami, ki je v zadnjem času pognalo delnice...

28 komentarjev

Groupon bo v IPO-ju poskusil zbrati 750 milijonov dolarjev

The New York Times - Kot smo napovedali, je Grouponova javna ponudba delnic pred vrati. Nič ne bo z rekordnimi številkami (omenjala se je vrednost 25 milijard dolarjev), saj naj bi Groupon nameraval zbrati vsega 750 milijonov dolarjev, so zapisali v prijavi na SEC (ameriški ATVP). To vrednost podjetja postavlja na okoli 30 milijard dolarjev, saj bodo ponudili le manjši delež delnic. Za izvedbo postopka bodo skrbeli Morgan Stanley, Goldman Sachs in Credit Suisse.

Groupon je znan kot največji ponudnik ugodnih enodnevnih ponudb za skupinske nakupe izdelkov in storitev prek interneta. V lanski dokapitalizaciji so njegovo vrednost ocenili na 1,3 milijarde dolarjev, letos na 4,75 milijarde dolarjev, pred kratkim pa so zavrnili snubitveno ponudbo...

0 komentarjev

Facebook in Google se potegujeta za Skype?

Reuters - Viri blizu podjetij Facebook in Google po poročanju Reutersa potrjujejo, da naj bi se velikana ločeno dogovarjala s Skypom za njegov prevzem. Facebookov ustanovitelj in izvršni direktor Mark Zuckerberg naj bi se na sestankih v Skypu pogovarjal o prevzemu, hkrati pa naj bi podjetje iskalo partnerja v Luksemburgu za skupni prevzem Skypa. Tudi Google naj bi imel iste nakane, saj naj bi se dogovarjal še z nekaj podjetji o skupnem nakupu Skypa.

Koliko bi bil tovrsten dogovor vreden, je za zdaj še ugibanje, viri pa pravijo, da okoli tri do štiri milijarde dolarjev. Kaj zdaj vse to pomeni za situacijo okoli Skypa in ali gre le za namerno mešanje megle, ki bi podžgalo vrednost podjetja, je težko reči. Skype je namreč napovedal, da bodo letos...

27 komentarjev

Kitajski facebook Renren obnorel vlagatelje

Guardian - Zdi se, da so investitorji povsem pozabili na pok balončka dot-com leta 2000, saj kot brez uma kupujejo delnice podjetij, ki se ukvarjajo s tako imenovano drugo generacijo spleta (Web 2.0). Redno beremo o rekordnih vrednostih Facebooka, ki se v pripravah na javno ponudbo delnic spogleduje z vrednotenjem podjetja na 100 milijard dolarjev, le za odtenek manj ponorelih vrednotenjih Twitterja in podobno. Zadnje v vrsti podjetij, ki so obnorela investitorje, je kitajski konkurent Facebooku z imenom Renren.

Renren je bil ustanovljen leta 2005 in kitajskim uporabnikom interneta nudi podobne storitve kot Facebook. Socialno omrežje Renren ima že 160 milijonov uporabnikov, včeraj pa je po uspešno zaključeni javni ponudbi delnic (IPO) začelo kotirati na...

10 komentarjev

Groupon se pripravlja na največjo ponudbo delnic v zgodovini

Bloomberg - Groupon, ki svojim uporabnikom na spletu ponuja ugodne ponudbe za izdelke in storitve, ki veljajo en dan, je nedavno zavrnil Googlovo prevzemno ponudbo za šest milijard dolarjev. Sedaj se skupaj z bankami pripravljajo na javno ponudbo delnic (IPO). Viri blizu teh priprav pravijo, da lahko cena podjetja v IPOju doseže 25 milijard dolarjev.

To bi bil največji IPO v zgodovini, saj dosedanji rekord drži Google, ki je leta 2004 prodal za 23 milijard svojih delnic. Tudi če Groupon ne bo prodan za tako ekstremno vrednost, bo zagotovo presegel 15 milijard dolarjev, s čimer bi se še vedno zavihtel na tretje mesto med IPO-ji vseh časov.

Groupon ima 70 milijonov uporabnikov in deluje na več kot 500 tržiščih. Lanskega aprila so v...

20 komentarjev

Londonska borza dopoldne ustavila trgovanje zaradi tehničnih težav

Reuters - Težave na londonski borzi zaradi prehoda na Linux še niso končane. Nasprotno, povečujejo se, saj so morali danes zjutraj takoj po otvoritveni avkciji prekiniti trgovanje. Točnega razloga niso navedli, so pa dejali, da gre za "težave s podatki o trgu". Več borznih posrednikov je povedalo, da svojih poslov niso mogli preklicati in da so se zataknili v sistemu, kar je onemogočilo vnos in pravilno izvedbo novih poslov.

Problem so najprej opazili ob 7.54 uri zjutraj, ko je bilo nekaj poslov preklicanih. Med 7.50 in 8.00 uro se namreč na londonski borzi izvaja odpiranje trga z otvoritveno avkcijo. To pomeni, da se v sistem zapisujejo vsa naročila (tržna in limitirana), nato pa se izvede odpiranje trga z enotno ceno vrednostnega papirja, ki omogoča največje število poslov...

43 komentarjev

Dell kupil Compellent

ComputerWorld - Decembra smo pisali, da bo Dell kupil podjetje Compellent, če bo le dobil privoljenje njegovih delničarjev. Za podjetje so se začeli zanimati, ko so izgubili prevzemno vojno s Hewlett-Packardom za podjetje 3Par, ki podobno kot Compellent proizvaja sisteme SAN (omrežje naprav za shranjevanje podatkov). Dell je tedaj predlagal ceno 27,75 dolarja na delnico, kar je postavljalo tržno kapitalizacijo Compellenta na 960 milijonov dolarjev.

Dell je včeraj najavil, da so dokončali prevzem Compellenta. Zanj so odšteli 27,75 dolarja na delnico, kar pomeni, da podjetje vrednotijo na 800 milijonov dolarjev (160 milijonov...

0 komentarjev

Londonska borza prešla na Linux, rezultat zmeda

ComputerWorld - Londonska borza je lani napovedala prehod na Linux, ker v C# in .NET napisan TradElect s podatkovno bazo Microsoft SQL Server 2000, kar so uporabljali doslej, ni deloval dovolj zanesljivo. Odzivni časi so bili predolgi, kakšen dan je vse skupaj tudi povsem izpadlo (recimo septembra 2008, naslednji dan po dokapitalizaciji ameriških paradržavnih nepremičninskih skladov Freddie Mac in Fannie Mae, je londonska borza za šest ur obstala). Zato je v ponedeljek londonska borza v celoti prešla na Linux (v C+ napisan Millennium Exchange na podatkovnih strežnikih Novell SUSE Linux), kar ni minilo brez težav.

Takoj po zagonu novega sistema so bile prikazane napačne cene in napačen promet trgovanja v sistemih, ki jih borznoposredniške hiše ponujajo svojim strankam za sledenje...

128 komentarjev

LinkedIn začenja postopek za IPO, razkril poslovne rezultate

Reid Hoffman je ustanovitelj LinkedIna.

Reuters - Na začetku leta smo pisali, da si želi LinkedIn čim prej izvesti javno ponudbo delnic in jih dati v kotacijo na borzi. Pri tem želijo prehiteti Facebook, saj si bodo tako zagotovili večjo publiciteto in več denarja. Pokazali so, da mislijo resno, saj so vložili obrazec S-1 pri ameriški agenciji za trg vrednosti papirjev (SEC, Securities and Exchange Commission). To pomeni, da so začeli postopke za izvedbo javne ponudbe delnic (IPO, initial public offering).

Hkrati so v vlogi navedli tudi cel kup finančnih podatkov, ki bodo še podrobneje predstavljeni v prospektu za vlagatelje. LinkedIn je imel v prvih devetih mesecih preteklega leta 161 milijonov dolarjev prihodkov, kar je dvakrat več kot...

0 komentarjev

Apple drugo največje podjetje na svetu

Na grafu gibanja tečaja AAPL je lepo videti internetni balon s preloma tisočletja in zdrs ob začetku zadnje finančne krize.

Slo-Tech - Delnice Appla so dosegle absolutni vrh, saj so se včeraj najvišji posli z njimi sklepali nad ceno 330 dolarjev. Zaključni tečaj po zaprtju borze je znašal 329,57 dolarja, v trgovanju po zaprtju pa se je povzpel prek 331 dolarjev. Te številke pomenijo, da Applova tržna kapitalizacija znaša 300 milijard dolarjev.

To ni malo denarja. Da si bomo to številko lažje predstavljali, poizkusimo takole: tržna kapitalizacija vseh podjetij na ljubljanski borzi znaša približno 30-krat manj od Applove. Apple je tudi že nekaj tednov drugo največje podjetje na svetu (spet merjeno s tržno kapitalizacijo) z majhnim zaostankom za naftnim gigantom Exxonom.

Apple je imel lani resda odlične rezultate, a rast delnice za 50 odstotkov v zadnjih 12 mesecih in 67 odstotkov od rekordne...

33 komentarjev

Skupina Mail.ru največje evropsko internetno podjetje

Finance - Rusko podjetje Digital Sky Technoglogies, ki upravlja največjega ruskega ponudnika elektronskih naslovov Mail.ru, je oktobra razpisalo prvo javno ponudbo delnic (IPO). Naprodaj so postavili 17 odstotkov podjetja, zbrati pa so nameravali 876 milijonov dolarjev (27,70 dolarja na delnico). Investitorji so planili po podjetju in poslali kar 20-krat več ponudb od ponujenega deleža, najvišja ponudba pa je bila 1,1 milijarde dolarjev za 17-odstotni delež.

Delnice bodo uradno na Londonski borzi začele kotirati v četrtek, trenutno pa se z njimi trguje pogojno. Njihova vrednost je na borzi poletela vse do 39 dolarjev na delnico in se ustalila pri 35 dolarjih. To postavlja tržno kapitalizacijo podjetja na 7 milijard dolarjev, s čimer je Skupina Mail.ru največje evropsko internetno podjetje.

Zbrani denar od javne ponudbe delnic nameravajo med drugim porabiti za nakup 7,5-odstotnega deleža v podjetju Vkontakte, ki upravlja ruski družabni servis. Mail.ru že ima četrtinski delež v Vkontaktu,...

4 komentarji

Skype bo izvedel IPO

CNet - Skype želi zbrati 100 milijonov dolarjev svežega denarja, zato bodo izvedli prvo javno ponudbo svojih delnic (angl. IPO, initial public offering), so včeraj sporočili ameriškemu regulatorju trga vrednostih papirjev SEC-u. Po prodaji bo Skype kotiral na Nasdaq Global Marketu. V bankah Goldman Sachs, J. P. Morgan in Morgan Stanley, ki koordinirajo IPO, so sicer dejali, da datum in cenovni razpon še nista določena.

Skype ima za seboj že burno lastniško zgodovino. Leta 2006 ga je od prvotnih avtorjev kupil eBay, ki pa ni točno vedel, kaj bi z njim počel. Preplačane investicije so se znebili lani, ko je 70-odstotni delež za dve milijardi dolarjev kupil konzorcij okoli Silver Laka. S tem je eBay moral biti zadovoljen, saj so ostali 30-odstotni lastniki podjetja, hkrati pa so vknjižili le milijardo dolarjev izgube zaradi slabitve investicije. Podjetje od takrat posluje pozitivno, saj so povečevali število registriranih uporabnikov in po dolgem času zabeležili celo dobiček; Skype je v...

1 komentar

Bo Facebook začel kotirati?

Heise - Facebook je leta 2004 ustanovil Mark Zuckerberg s sošolci s Harvarda in vse do danes je podjetje ostalo v zasebni lasti. V teh letih je dobilo nekaj finančnih infuzij skladov tveganega kapitala, ki so bile zaradi negativnega poslovnega rezultata nujno potrebne. Še leta 2005 naj bi namreč pridelali 3,6 milijona dolarjev izgube. Prva resna spogledovanja so se zgodila leta 2006, ko se je Yahoo resno zanimal za prevzem podjetja, vsote pa so dosegale milijardo dolarjev. Do končnega dogovora takrat ni prišlo, tudi zaradi optimističnih internih ocen, da naj bi bil Facebook vreden osem milijard dolarjev. Zuckerberg je vztrajno ponavljal, da do ponudbe delnic javnosti (IPO) ne bo prišlo. Hongkonški milijarder Li Ka-shing naj bi leta 2007 v Facebook vložil 60 milijonov dolarjev, transakcije med zaposlenimi in vložki skladov tveganega kapitala v letu 2008 pa naj bi tržno kapitalizacijo podjetja postavljali med vrednost 4 in 5 milijard dolarjev.

Vedno glasnejše pa so govorice, da se bo...

4 komentarji

Skype dokončno prodan

X-Bit Labs - V začetku tega meseca se je Ebay sporazumel s prvotnimi avtorji Skypa o prodaji, nato pa so se odločili, da ne bodo tratili časa. Tako so v petek dokončali napovedano prodajo Skypa. Spomnimo, da so ga kupili leta 2005 za 3,1 milijarde dolarjev, kar je bila nazaj pogledano ena najbolj zgrešenih investicij v računalniški branži. Sedaj so za 70 odstotkov Skypa iztržili 1,9 milijarde dolarjev gotovine in menico v vrednosti 125 milijona dolarjev od investicijske skupine Silver Lake, ki je skupaj s partnerji odkupila Skype. Ebay je obdržal 30-odstotni delež v podjetju.

0 komentarjev

Facebook dobil 200 milijonov dolarjev

CNet - Pred dvema mesecema smo poročali, da Facebook nujno išče kakšnih 100 milijonov dolarjev svežega denarja, po tem ko mu ni uspelo reprogramirati nekaterih posojil. Sedaj so končno našli voljnega investitorja; podjetje Digital Sky Technologies z rusko provenienco bo vložilo 200 milijonov dolarjev, s čimer bodo dobili 1,96-odstotni delež v Facebooku v obliki prednostih delnic. To pomeni, da trenutno vrednotijo Facebook po 10 milijardah dolarjev, kar je 33 odstotkov manj kot leta 2007, ko je 240 milijonov dolarjev za dober odstotek Facebooka odštel Microsoft.

Poleg tega bo DST porabil še 100 milijonov dolarjev za odkupe navadnih delnic od obstoječih delničarjev, o čemer bodo več oznanili poleti. Facebookov izvršni direktor Mark Zuckerberg je v izjavi dejal, da se je za investicije zanimalo več podjetij, a posebej izstopal je DST zaradi svoje globalne perspektive, impresivne rasti in finančnih uspehov njihovih drugih naložb. DST ima namreč pomembne deleže v Mail.ru, Forticom in...

22 komentarjev