» »

Londonska borza prešla na Linux, rezultat zmeda

Londonska borza prešla na Linux, rezultat zmeda

ComputerWorld - Londonska borza je lani napovedala prehod na Linux, ker v C# in .NET napisan TradElect s podatkovno bazo Microsoft SQL Server 2000, kar so uporabljali doslej, ni deloval dovolj zanesljivo. Odzivni časi so bili predolgi, kakšen dan je vse skupaj tudi povsem izpadlo (recimo septembra 2008, naslednji dan po dokapitalizaciji ameriških paradržavnih nepremičninskih skladov Freddie Mac in Fannie Mae, je londonska borza za šest ur obstala). Zato je v ponedeljek londonska borza v celoti prešla na Linux (v C+ napisan Millennium Exchange na podatkovnih strežnikih Novell SUSE Linux), kar ni minilo brez težav.

Takoj po zagonu novega sistema so bile prikazane napačne cene in napačen promet trgovanja v sistemih, ki jih borznoposredniške hiše ponujajo svojim strankam za sledenje gibanju borze. Težave so trajale cel teden, imeli pa so jih tako nekateri največji posredniki podatkov (data vendor) Thomson Reuters, Interactive Data in Netbuilder kot tudi borzni lastni ProQuote.

Približno 20 sekund po zagonu novega trgovalnega sistema so različni programi podjetji za spremljanje stanja na borzi kazali zelo različne podatke. Borza in ponudniki finančnih informacij so cel teden iskali rešitev, a je še niso našli. Krivdo kakopak valijo eden na drugega. Programerji delajo brez prestanka tudi ta vikend, saj iščejo rešitve za napako. Trenutno morajo namreč nekateri posredniki vlagati naročila brez popolnega pregleda nad globino trga in tečajem, kar je milo rečeno nenavadno.

Testiranje novega sistema je trajalo 15 mesecev in v tem času napak niso odkrili. Manjše hiše so nov sistem uporabljale brez težav, kar namiguje, da so za zmedo krivi posredniki sami in ne borza. Strokovnjaki pravijo, da sta najverjetnejši možnosti za napako dve. Bodisi so posredniki svojo programsko opremo napisali narobe in ni povsem prilagojena za nov trgovalni sistem bodisi ima borza težave s predpomnjenjem (caching).

Druga, nepovezana napaka se je primerila v torek, ko je nov sistem poslal signal za zaključitev avkcijskega trgovanja 42 sekund prepozno. Zaradi tega je sprva izpadel cel kup avtomatiziranih poslov.

128 komentarjev

«
1
2 3

gobice ::

Najlažje je pa rečt, da je 10 let MS strežnik manj zanesljiv kot najnovejši Linux. Še avte menjajo na 2 leti, strežnikov pa tud po 10 let ne ... in se čudijo, da "kar naenkrat ne zmorejo več hendlat prometa". Skladno s povečevanjem obremenitve bi moral nadgrajevat infrastrukturo in bi bilo pol manj šokov v svetu. To me pa kr pogreje ...

SkyNet ::

Saj ni zapisano, da je bil strežnik (hardware) star 10 let, pač pa software.
right minus opens, into bump easy left, flat out right, into mcdrive 3 bigmacs

keworkian ::

Toliko o odzivnosti in zanesljivosti.

phong ::

Kako zavajajoč naslov: čisto razumljivo je, da ima nov sistem (ne glede na OS) začetne težave. Pač so slabo testirali programe in nastavili OS.
Gobice:
Kdo pa pravi, da se 10 let sistema niso dograjevali. Verjetno so, kolikor jim je le-ta dopuščal. Vseeno pa jim je povzročil več izpadov trgovanja, največja težava pa je bila tudi v delay-ih, ki so bili na Windows sistemu za njihove potrebe enostavno preveliki. Tudi sam bi za takšno platformo nezanesljiv sistem opustil.

Mavrik ::

To da en mission critical sistem kot je borza ne deluje pravilno po enem tednu po deployu ni razmumljivo, še manj pa sprejemljivo.

To sicer ni verjetno direktna krivda Linuxa, ampak nesposobnost podjetja, ki je programsko opremo pisalo. Toda za to morajo leteti glave, to je amaterstvo brez meja.

Poleg tega se očitno vidi da si pristranski fanboy, glede na to da najprej rečeš "da bi nezanesljiv sistem opustil", potem pa rečeš za popolnoma nesprejemljiv amaterizem, stane denar in sploh ne deluje dobro da je "razumljiv".
The truth is rarely pure and never simple.

filip007 ::

Še niso slišali za GPU cluster.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

BigWhale ::

To, da mission critical sistem ne deluje po enem tednu pomeni samo eno. QA department (in verjetno se kdo drug) bo v celoti zamenjan in prav je tako.

Vseeno kdo je delal sistem in na kateri platformi. Dos, Linux al pa Windows.

Implementacija in integracije je spodletela.

Mavrik ::

filip007 je izjavil:

Še niso slišali za GPU cluster.


Kaj bi pa z GPU clusterjem tu dosegel? GPUji niso primerni za take inštalacije.
The truth is rarely pure and never simple.

Damiani ::

Problem med integracijo večjega števila sistemov. Borza- nx posredniki. Vsi posredniki pa že niso opravili dobro svojega dela.

Bor H ::

Veste kaj mene moti, če bi bila novica kontra in po enem tednu ne bi usposobili sistema na winsih bi bili komentarji polni "seveda, če bi bil linux bi pogledal izvorno kodo in bi odpravl problem"

techfreak :) ::

Kdo je sploh kaj govoril o tem, da je problem platforma? Zelo zelo verjetno je težava v njihovih programih, do katerih imajo izvorno kodo, glede na to da so jih sami napisali.

metalc ::

Mogoče je pa kaj na tem, da so aplikacijo pisali v nekem eksotičnem ali silno novem jeziku C+ :D:D:D

smash ::

amaterji pač

Ales ::

Napisat naslov novice in novico tako, da sproži flame war med zagovorniki različnih OS-ov, prozvajalcev telefonov, CPU-jev, itd. je kar zanesljiv recept za branost... >:D Tudi če dejansko nima veze z bistvom dogajanja...

Kakor je marsikdo opazil, OS tukaj nima veze. Take napake se ne bi smele dogajat, sploh po tako dolgem obdobju testiranja. Parim ljudem tam je te dni presneto vroče in verjetno ne spijo kaj dosti. Dober recept za čir na želodcu...

srus ::

Bi rekel da so se finančni trgi pobrali, borzni mešetarji spet vrtijo svoj casino kapitalizem, posle hočejo sklepati milisekundo pred konkurenco, potem pa kakšen sistem, ki bi jih moral pri tem servisirati malo poklekne.

Mr.B ::

Ja samo tista milsekunda, je lahko kak miljon na transakcijo, od katere % ima korist posrednik, in borza, ok tudi kupec.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

opeter ::

Zakaj pa je sploh potrebna borza? Ukinimo jo.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

nekikr ::

Čakaj malo, kje je Matthai? On bo že vedel kje je problem, ker da se Linux "pokvari" (ali nek del povezan z njim, po 15 mesečnem testiranju) je sigurno delo nekega coprnika. Ane Matthai, saj so te bila polna usta kako bolje bo sedaj in da je to najmanj tako dobro, kot sveže žemlje ;)

haiku ::

opeter je izjavil:

Zakaj pa je sploh potrebna borza? Ukinimo jo.

Borza je potrebna, da zaslužijo tudi tisti, ki nič ne ustvarijo.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Thomas ::

Borza je tržnica, kjer prodajamo in kupujemo vrednostne papirje. Vsako ukinjanje take tržnice, je socialističen ukrep, ki naredi večinoma škodo. Sploh dolgoročno. Še vedno bomo pa imeli "črno borzo".
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kriko1 ::

http://www.computerworlduk.com/news/ope...
Linux tukaj svoje delo dobro opravlja, vprašanje kaj je z aplikacijami na tem sistemu.

denial ::

Specifically, this means a return to Windows XP, to be upgraded at some point to Windows 7...
Vir: KLIK

Errr.... what?!
SELECT finger FROM hand WHERE id=3;

Mipe ::

Če kaj ne dela na Windows strežnikih, je kriva platforma.
Če pa kaj ne dela na Linux strežnikih, so pa krivi ljudje.

Potrebujemo facepalm smeškota.

Bistri007 ::

SkyNet je izjavil:

Saj ni zapisano, da je bil strežnik (hardware) star 10 let, pač pa software.

Microsoft SQL Server 2000 je server, a ne?

LSE hoče preiti že od leta 2007 iz .NET. Managed jeziki niso primerni za real-time operacije, kjer je potreben determinizem. In sicer zaradi GC (garbage collection), ki za nekaj trenutkov zamrzne aplikacijo. Lahko sicer označiš dele kode, ki naj jih GC ne bi prekinil.
http://msdn.microsoft.com/en-us/library...
http://blogs.microsoft.co.il/blogs/sash...

Če hočeš imeti odzivnost v milisekundah, potem moraš biti brez GC. Windows in MS SQL Server nimajo nič pri tem.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Mavrik ::

Microsoft SQL Server 2000 je server, a ne?


Saj Microsoft SQL Server 2000 je software. Kaj ni jasno?

In sicer zaradi GC (garbage collection), ki za nekaj trenutkov zamrzne aplikacijo.


Tole ni čist res, že nekaj časa imamo concurrent garbage collectorje, ki ne ustavljajo aplikacije za kaj več kot zadnjo mark & sweep fazo, ki pa niti približno ni ranga "nekaj trenutkov" in se z njimi da več kot udobno delati real-time worker-thread aplikacije z odzivnostjo ranga milisekund.
The truth is rarely pure and never simple.

BlueRunner ::

Managed jeziki niso primerni za real-time operacije, kjer je potreben determinizem. In sicer zaradi GC (garbage collection), ki za nekaj trenutkov zamrzne aplikacijo.

Mislim... kaj sploh uporabljajo sisteme, ki ne omogočajo real-time operacije, kjer je potreben deterinizem. Saj jih lahko prekinitev kadarkoli ustavi in za nekaj trenutkov zamrzne vse aplikacije.

Najbolje kar vse napisati za RTOS. VxWorks morda?

/sarcasm
:D

opeter ::

Thomas je izjavil:

Borza je tržnica, kjer prodajamo in kupujemo vrednostne papirje. Vsako ukinjanje take tržnice, je socialističen ukrep, ki naredi večinoma škodo. Sploh dolgoročno. Še vedno bomo pa imeli "črno borzo".


Ampak realno gledano ima trenutno večina poslov vrednost samo na papirju. Kaj bi se zgodilo, če bi en dan morali to vse prikazati v fizičnem smislu (v papirnem denarju ali v kakšni drugi, materialni obiki)? Bi se sistem porušil?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Ales ::

Dvomim da sistem za tak materialni prikaz trenutno obstaja. Če ne obstaja, se nima kaj porušiti.

Ne vem pa, kak bi bil smisel prikazovanja v papirnati ali drugi materialni obliki... če odmislim dolgoročno hranjenje podatkov v elektronski obliki in kratkoročni prikaz, to je končno tudi materialno...

(edit: typo)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ales ()

Nerdor ::

Kako to da vi veleumi, ki postate tlele niste krivili prodjetje, ki je spisalo programsko opremo za borzo pri .Net platformi ampak ste morali direkt udarjati po Microsoftu. Kaj pa če začenmo trollat, kako je Linux zanič!? Kako ste hitro našli izgovor, Linux je ok, sam programska oprema za borzo ne deluje ok. Isto je pri Windows Serverju in .Net, sama platforma je ok in zelo sposobna, problem je v specifičnem programskem modulu za borzo. ;)
... for lifetime!

Bistri007 ::

Mavrik je izjavil:

Tole ni čist res, že nekaj časa imamo concurrent garbage collectorje, ki ne ustavljajo aplikacije za kaj več kot zadnjo mark & sweep fazo, ki pa niti približno ni ranga "nekaj trenutkov" in se z njimi da več kot udobno delati real-time worker-thread aplikacije z odzivnostjo ranga milisekund.


Iz moje citirane povezave na MSDN za .NET 4:
Although the LowLatency mode is designed to be used in scenarios where there are some time constraints, it is not intended to be a solution for scenarios where there are strict real-time constraints.

http://msdn.microsoft.com/en-us/library...

Pri borzi imajo vse trgovalne firme kolokacijo zraven "trade matching" strežnika, ravno zaradi zakasnitev. Te so pod milisekundo in se merijo v mikrosekundah. Če je kje kakšen transakcijski sistem, kjer je potrebna odzivnost, je to borza. In GC sem not pač ne gre.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Icematxyz ::

denial je izjavil:

Specifically, this means a return to Windows XP, to be upgraded at some point to Windows 7...
Vir: KLIK

Errr.... what?!


the cost of adapting and extending it, for example in writing printer and scanner drivers, and of training, have proved greater than anticipated.


Se pravi IT služba je pisala gonilnike za optične čitalnike in tiskalnike? Proizvajalec strojne opreme jim je to dodatno zaračunaval? Skratka saj vseeno. Takšen stavek v "argumentih" je dovolj, da se samo nasmejim...

Drugače pa glede borze. Jaz mam zaupanje v rešitve, ki uporabljajo Linux jedro. Se pravi če se je (bo) izvajalec vsaj malo potrudil, bo tudi tukaj stanje sledeče:

Manjše hiše so nov sistem uporabljale brez težav...

MrStein ::

OK, Ice, daj mi driver za par takih naprav, ki trenutno ne obstajajo (torej da Linux driver ne obstaja).

Ok kod jih boš potegnil?
Pazi, mora biti zastonj.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Icematxyz ::

Glej v nobenem primeru ne jaz ne noben delodajalec nekega IT oddelka verjetno ne pričakuje, da bo zaposlen pisal gonilnike za neko strojno opremo ali ne vem, da boš najel neko podjetje da jih spiše?

Gonilnike naj zagotovi proizvajalec strojen opreme in glede na to, da so projekt vodili od leta 2001 naprej, verjetno vedo kateri popularni proizvajalci optičnih bralnikov in tiskalnikov ponujajo gonilnike za svojo strojno opremo?

Če ne vedo jim za ceno nekaj tiskalnikov seznam dostavim jaz.

Ne bom sploh izgubljal besed tukaj res...

Cold1 ::

Glej Icematxyz, če ne želiš debatirati o nečem, pač ne debatiraj; če pa se v debato že spuščaš, pa ne moreš kar tako zavračati legitimnosti le te. Konec koncev se ti je zdela dovolj legitimna, da si se odzval.

In dalje, iz članka, ki ga je povezal Denial sledi, da so po oceni Nemškega zunanjega ministrstva stroški podpore, vzdrževanja in zagotavljanja združljivosti sistemov, ki uporabljajo Linux dolgoročno dražji od Microsoftovih licenc (ter drugih stroškov Okenske platforme).

Če se z to oceno ne strinjaš (kar se mene tiče je to legitimno razmišljanje, ne pa nujno tudi pravilno) potem pač predoči dejstva, če jih poznaš, ter tvojo kritiko nemške ocene (morda slaba/napačna metodologija, morda napačni podatki ipd.); vsekakor pa bi kazalo uporabiti kaj več kot le zavračanje njihovega pogleda, ter hkratno zavračanje nadaljnege debate.

Icematxyz ::

Debatirat o neumnostih res ne mislim. In ta o gonilnikih za optične bralnike in tiskalnike je že ena takšna neumnost, kjer se od srca nasmejiš, ko kaj takšnega slišiš.

MrStein ::

Torej po tvoje naj tistih nekaj tisoč tiskalnikov, skenerjev ipd. ki jih imajo, kar skoz okno vržejo?

> "Gonilnike naj zagotovi proizvajalec "
In če ne?
Zapreš oči, trikrat tleskneš s petami in si ponavljaš "V Linux vse dela." ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

techfreak :) ::

Določeni produkti žal še nimajo Linux gonilnikov in morajo nekomu plačati za njihov razvoj. Če imajo nekaj tisoč različnih tiskalnikov brez Linux gonilnikov, potem je to res velika nesreča ali mogoče sreča, ker je to skoraj nemogoče.

Vseeno pa dvomim, da so gonilniki za nekaj tiskalnikov in skenerjev tako dragi, da bi prehod na Linux bil finančno predrag.

Icematxyz ::

Torej po tvoje naj tistih nekaj tisoč tiskalnikov, skenerjev ipd. ki jih imajo, kar skoz okno vržejo?


Pogovarjamo se o IT oddelku, ki deluje od leta 2001.

Strinjam se edino s tem, kar si napisal. Se pravi, da bi zadeve v tem času morale biti urejene na takšen način (s tem da si pozabil na odprta usta od navdušenja in eden takšen glasen Wauuu):

Zapreš oči, trikrat tleskneš s petami in si ponavljaš "V Linux vse dela." ?

Zgodovina sprememb…

Looooooka ::

Kje so zdaj tisti, ki so bili tako pametni ko se je z neke borze presaltalo na .NET resitev pa jim mreza ni delala...
TOk majo denarja, da bi lahko zahtevali izdelavo lastnega OS-ja za te namere pa jih ocitno za vsako bedarijo nek kreten preprica da je kriv en ali drugi OS.Amazing.

Cold1 ::

Linux je zastonj, [zato seveda ni podpore], podporo si nato nudiš sam, kar pa je vseeno poceni in neproblematično.

Taka optimistično/fantastična mnenja vodijo v proračunske črne luknje.


...s tem da si pozabil na odprta usta od navdušenja in eden takšen glasen Wauuu...

V novici, ki jo je povezal Denial, jasno piše, da so bili uporabniki nezadovoljni; če nezadovoljstvo traja tudi po praktično desetletju, potem problemi ne morejo biti v ne-navajenosti na novo okolje, ampak je Linux za uporabnike na nemškem zunanjem ministrstvu objektivno slabši.

Sem napisal v sosednji temi, pa bom še tu:
Stari mem - Deluje Zame™ (zato mora delovati za vse) - je zgrešen način sklepanja; iz posamičnega (lastne izkušnje) se ne more sklepati na obče.

Sklepa se iz občega na posamično.

In ko smo že pri tem, je menda 94% uporabnikov Oken 7 zadovoljnih, tu pa bi lahko govorili o pričakovanem "Uuuaaaaaaa" efektu; pa še ni zagotovljen, kar vprašajte MrStein-a.
S tem, da gredo Nemci nazaj na XP-je(!), toliko o primerljivosti raznih sistemov iz leta 2010.

techfreak :) ::

1 leto nazaj so prehod hvalili, zdaj pa je že kar naenkrat neprofitabilen? Kaj so iz kleti prinesli 10 let stare tiskalnike/skenerje, ki ne delujejo?

MrStein ::

Icematxyz je izjavil:

Torej po tvoje naj tistih nekaj tisoč tiskalnikov, skenerjev ipd. ki jih imajo, kar skoz okno vržejo?


Pogovarjamo se o IT oddelku, ki deluje od leta 2001.

Strinjam se edino s tem, kar si napisal.

Uh, a sicer se odzivaš tudi na zadeve, ki jih sploh nisem napisal???


Ker le to pričakujem, da se strinjaš (ali tudi ne) s tistim, kar napišem. Kar ne napišem, pa ... no ja, just ignore it, if you see anything.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

BigWhale ::

Cold1 je izjavil:

Linux je zastonj, [zato seveda ni podpore], podporo si nato nudiš sam, kar pa je vseeno poceni in neproblematično.
Taka optimistično/fantastična mnenja vodijo v proračunske črne luknje.

Blind zealotry is blind. Ok? Tko razmislja kak izjemno navdusen nadobudnez, ki ni lih zlo brihten, al pa kak forum trol. Nasprotni tabor pa potem to uporabljajo kot nek hud kontra-argument. In spet blind zealotry is blind.

Cold1 je izjavil:


Stari mem - Deluje Zame™ (zato mora delovati za vse) - je zgrešen način sklepanja; iz posamičnega (lastne izkušnje) se ne more sklepati na obče.

Prav tako tole deluje v obe smeri. :)

Cold1 ::

Blind zealotry is blind.

Parafraziral sem pričakovanja ki jih je izražal Icematxyz (pa tudi drugi), pa ne zgolj v tej ampak tudi v kakšni drugi temi pred časom.

Če se ti zdi, da ga narobe razumem, OK, sicer pa se lahko do moje parafraze izreče sam (pričakujem, seveda, nestrinjanje:P).

Drugače pa je Deluje Zame™ v vsakem primeru škodljiv, in ja, vem da ga še kako radi uporabijo tudi Okenski uporabniki.

CaqKa ::

borza je mission critical system?
dajte no.
medicinska oprema je mission critical, ne pa neka borza, ki kot je že nekdo zgoraj omenil, omogoča da tisti ki nič ne delajo služijo.

BigWhale ::

Borza JE mission critical. Pa ce se ti strinjas al pa ne. :)

smash ::

Borza je celo bolj critical kot medicinska oprema.

CaqKa ::

to je subjektivno, odvisno pa je od tega kakšne vrednoste ima posameznik.

jaz gledam s stališča kam bo šla človeška rasa.
prepričan sem da ko bo nastopila tehnološka singularnost, potrebe po borzi in monametarnem sistemu več ne bo.
z mojega stališča so kritični sistemi, tisti ki ljudem omogočajo obstoj. to je zaenkrat zrak, voda, hrana, zavetišče.

Nerdor ::

Če razčistite, kaj je bolj pomembno življenje ali denar, boste dobili odgovor, kaj je bolj mission kritično medicinska oprema ali borzni sistem. Oba sta zelo pomembna, prvi da se človek pozdravi in funkcionira, drugi pa, denar je pomemben za samo življenje, brez denarja ni življenja. Odvisno, s čim se boste slepili. Da je zdravljenje ali služenje denarja bolj pomembno.
... for lifetime!
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Londonska borza prešla na Linux, rezultat zmeda (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12824876 (20054) denial
»

Londonska borza dopoldne ustavila trgovanje zaradi tehničnih težav

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
439687 (7524) hook
»

Londonska borza z Linuxom podira rekorde (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
15144794 (40649) MrStein
»

Londonska borza opušča Microsoft platformo? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
21319819 (14049) BlueRunner

Več podobnih tem