»

Doping testi tudi za igralce računalniških iger

Kory Friesen (levo) je prostodušno priznal, da je njegova ekipa jemala Adderall

The New York Times - Računalniške igre so resen posel, kjer se veliki denarji ne vrtijo le pri prodaji domačim igralcem, temveč tudi pri organizaciji in sodelovanju na turnirjih. Letos naj bi se na njih obrnilo skoraj četrt milijarde dolarjev, ocenjujejo analitiki pri Newzoo. Razdelili bodo za 71 milijonov dolarjev nagrad, to pa je že dovolj, da udeleženci začno posegati po nelegalnih pripravkih. Tudi e-šport čedalje bolj pesti doping.

Največji organizator turnirjev Electronic Sports League je najavil, da bodo uvedli protidopinško testiranje igralcev. K problemu dopinga bodo pristopili resno, saj bodo sodelovali s Svetovno protidopinško agencijo (WADA), ki za boj proti dopingu skrbi tudi na olimpijskih igrah in drugih velikih športnih dogodkih. Že na turnirju ESL One Cologne prihodnji mesec...

95 komentarjev

Strokovnjaki iz bank bežijo v internetne igre in igralništvo

Londonski City je finančno središče EU

Financial Times - Pred bankirji so težki časi. Nekdaj so Wall Street in investicijske banke pogoltnili najpametnejše diplomante z univerz, pri čemer so jih vabili z astronomskimi plačami in še višjimi bonusi. Sedaj so bankirji v očeh javnosti glavni krivci za skorajšnji razpad globalne ekonomije, zato banke klestijo bonuse in plače na vseh koncih in krajih, nemalokrat tudi odpuščajo, vmes pa posega tudi EU z omejitvijo bankirskih plač. Kam torej z vsemi (kmalu) brezposelnimi bančniki? Kot kaže, jih bodo posrkali založniki spletnih iger, kjer virtualna ekonomija postaja vedno realnejša s pravimi dolarji (Kitajci so to že davno odkrili, Zahodnjaki pa to spoznavajo zlasti z visokimi računi), in ponudniki spletnega igralništva.

Zlasti velik eksodus strokovnjakov iz...

27 komentarjev

Evropska centralna banka budno spremlja bitcoin

Slo-Tech - Ko smo prvikrat pisali o anonimni, decentralizirani, virtualni valuti bitcoin, še ni bilo povsem jasno, ali gre za muho enodnevnico ali pa se bo valuta prijela. Sčasoma se je pokazalo, da je zamisel Japonca Satoshi Nakamoto (za kar se je izkazalo, da gre za psevdonim, saj njegova identiteta ni znano) genialna. Valuta bitcoin je pseudo anonimna, tako da lastnika računa oziroma obeh strani transakcij ni mogoče zlahka identificirati, hkrati pa povsem decentralizirana, kar onemogoča manipulacije. Vse transakcije se poravnavajo takoj in so neizpodbojne, emisija valute pa se vrši z rudarjenjem (izračunavanjem zgoščevalne funkcije, hash). Denarni agregat valute je navzgor omejen na približno 21 milijonov bitcoin in se mu z rudarjenjem približujemo z geometričnim zaporedjem.

Valuta je dobro konvertibilna, saj na internetu najdemo...

61 komentarjev

V Južni Koreji mladoletnim prepovedano igranje spletnih iger ponoči

vir: CNN
CNN - Ta konec tedna je v Južni Koreji stopil v veljavo kontroverzni zakon, ki mladoletnim omejuje igranje spletnih iger ponoči. Tako imenovani Pepelkin zakon, ki je bil sprejet 29. aprila, uvaja šesturno obdobje ponoči, ko mlajšim od 16 let ne bo dovoljeno igrati večine spletnih iger. Igralci bodo lahko izbrali, ali se bo prepoved začela izvrševati ob polnoči, 1.00 ali 2.00 uri zjutraj, vsakokrat pa bo trajala šest ur. Omejitev zajema 19 najpriljubljenejših iger MMO, ki skupno obsegajo 79 odstotkov korejskega trga, med katerimi sta tudi v Koreji izjemno popularni Dungeon & Fighter in Dragon Nest.

Ukrep je izvedlo Ministrstvo za enakost spolov in družino, saj je prejelo veliko število pritožb...

91 komentarjev

Računalniška anonimna valuta bitcoin ima enake tegobe kot realne valute

Slo-Tech - Marca smo prvikrat pisali o alternativni valuti bitcoin, ki si jo je leta 2009 zamislil Japonec Satoshi Nakamoto. Valute ne uravnava nobena centralna banka, ampak je njeno upravljanje popolnoma decentralizirano v omrežje P2P. Uporabnik z namestitvijo odjemalca dobi številko svojega računa, na in s katerega lahko potem nakazuje zneske. Emisija valute se vrši z izračunavanjem matematične zgoščevalne funkcije (hash), količina pa je navzgor omejena na 21 milijonov enot.

Valuta je privlačna predvsem zato, ker je neodvisna (osnova je kriptografija, zato so transakcije neizpodbojne), ker je popolnoma anonimna (vse transakcije so javno vidne, a so vsi računi anonimni) in ker je njen denarni agregat strogo omejen (denarja ne morete po mili volji tiskati). Od marca se je z...

119 komentarjev

Kitajski zaporniki prisiljeni v igranje spletnih iger

vir: BBC
Guardian - Prejšnji mesec smo pisali o sivem trgu z virtualnimi dobrinami, ki se ustvarjajo z igranjem spletnih iger (recimo World of Warcraft) z namenom pridobivanja virtualnih dobrin njihovo preprodajo za prave valute. Nekateri si s tem služijo kruh, saj naj bi bilo na Kitajskem, koder je 80 odstotkov vseh tovrstnih igralcev na svetu, kar 100.000 ljudi, ki jim je to glavna zaposlitev, druge pa v to prisilijo. Liu Dali (ime je izmišljeno) je bil iz zapora izpuščen pred letom 2009, ko je Kitajska prepovedala preprodajo virtualnih dobrin za pravi denar brez ustreznih licenc, a je vprašanje, koliko se je stanje izboljšalo.

Nekdanji zapornik je za Guardian povedal, da morajo zaporniki podnevi opravljati fizična dela (kopati jarke, delati v kamnolomu...

73 komentarjev

Preprodajanje virtualnih dobrin v spletnih igrah pomemben vir prihodkov za manj razvite

vir: BBC
BBC - Spletne igre, kjer igralci zbirajo različne vredne predmete in virtualne valute (recimo zlato), ki njihovim likom dajejo različne prednosti in sposobnosti, so postale velika poslovna priložnost za revnejše države. Svetovna banka v študiji ocenjuje, da je sivi trg, koder se trguje z vrednimi virtualnimi predmeti iz spletnih iger, vreden okoli tri milijarde dolarjev.

Zahodni igralci iger, kot sta World of Warcraft in Lineage, nimajo časa za večurno igranje in zbiranje raznih vrednih predmetov, zato jih pogosto kupujejo od drugih igralcev. Približno četrtina jih je to že storila, pri čemer so vsote najbolj vnetih dosegle tudi več tisoč evrov. Čeprav se ponudniki iger proti temu početju borijo, ga ne uspejo izkoreniniti.

Samo na...

5 komentarjev

Hekerji pokradli za milijon evrov Microsoft Points

Slashdot - Microsoft Points so točke, ki jih Microsoft uporablja kot virtualno valuto v spletnih trgovinah za Xbox Live, Games for Windows Live, Windows Live Gallery in Zune. Osemsto točk stane okrog 10 dolarjev (odvisno od države in menjalnega tečaja). Kupiti jih je mogoče z nakupom predplačilnih kartic, tako da uporabniki za njihovo uporabo ne potrebujejo kreditne kartice. Na spletu sicer najdemo na tone strani, ki obljubljajo domnevno brezplačne točke, a v preteklih dneh je bilo resnično mogoče priti do brezplačnih točk. Hekerji so namreč zlomili algoritem za tvorjenje promocijskih številk na eni spletni strani.

Tako je bilo mogoče generirati nove in nove veljavne kode ter z njimi dostopati do spletne strani, ki je ob vsaki osvežiti uporabnikovemu računu prištela...

4 komentarji

Izposoja filmov prek Facebooka

The New York Times - Warner Brothers je začel ponujati izposojo filmov prek omrežja Facebook, s čimer je potrdil, da se zaveda njegove pomembnosti, in hkrati napovedal konkurenco Netflixu in iTunes. Za zdaj si lahko uporabniki sposodijo samo en film, in sicer Vitez teme, ki ga plačajo z uporabo virtualne valute v Facebooku. Kasneje nameravajo omogočiti še izposojo drugih filmov.

Gre za poizkus, da bi videli, kolikšno zanimanje in povpraševanje po filmih vladata med Facebookovimi uporabniki. Trenutno se namreč virtualna valuta v Facebooku uporablja za nakupe dobrin v igrah, kot sta Farmville in Mafia Wars. Virtualna valuta se kupi v Facebooku s kreditno kartico po ceni dolar za deset enot. Za izposojo filma bo potrebno odšteti tri dolarjev oziroma 30 enot virtualne...

8 komentarjev

Kitajska daje staršem več nadzora nad početjem otrok v internetnih igrah

Na Kitajskem so kiberkavarne zelo priljubljena dostopna točka do interneta.

China Daily - Kitajska vlada je prek osmih ministrstev v ponedeljek objavila seznam ukrepov za zaščito mladoletnih igralcev spletnih iger, ki jih bodo morali ponudniki iger vpeljati najpozneje do 1. marca letos. Preizkusno delovanje sistemov bo potekalo februarja, prihodnji mesec pa bo uporaba obvezna. Namen sprejetih ukrepov je staršem omogočiti večji nadzor nad aktivnostmi njihovih otrok.

Starši ali zakoniti skrbniki bodo lahko od ponudnikov iger zahtevali, da omejijo dovoljen čas uporabe iger na dnevni ali tedenski osnovi ali pa kar v celoti blokirajo uporabo svojih storitev. Ponudniki iger bodo morali redno spremljati vzorce uporabe in igralniške račune, tako da bodo lahko sodelovali s starši, če se bo izkazalo, da njihovi otroci igrajo neprimerne igre...

6 komentarjev

Igralci spletnih iger niso nedružabni

vir: Heise
Heise - Raziskovalec na Inštitutu za sociologijo Univerze v Duisburgu-Essnu Stefan Derpmann je izvedel raziskavo, v kateri je raziskoval vplive igranja spletnih iger na mreženje v resničnem življenju. Spremljal je dvanajst reprezentativnih igralcev spletne igre World of Warcraft, ki so bili stari med 21 in 41 leti. Izsledki kažejo, da igre niso le zlo.

Ugotovil je, da se ljudje, ki se spoznajo kot liki v igri World of Warcraft, družijo tudi v resničnem življenju. Vedejo se podobno kot igralci istega športnega moštva, ki imajo prav tako nekaj skupnega. Na spletu je sicer v ospredju vodenje likov, a tečejo debate tudi o zasebnem življenju, konjičkih, športu in podobno. Na spletu si sodelujoči...

15 komentarjev

Kitajska omejuje mlade igralce iger

Slashdot - Kitajske oblasti želijo mladoletne igralce računalniški iger zaščititi pred kvarnimi vplivi, zato so jim prepovedali cel kup stvari. Najprej so vsem, ne le mladoletnim, prepovedali uporabo virtualnih valut za nakup realnih dobrin. Kot virtualno valuto Kitajci definirajo tudi predplačilne kartice za igranje spletnih iger (na primer World of Warcraft). Odslej bo uporaba virtualnih valut, ki jih je moč menjati za realno valuto, omejena le na nakup virtualnih dobrin.

Mladoletne igralce iger pa so še dodatno omejili. Da jih splet ne bi pokvaril, jim bodo od 1. avgusta prepovedali sploh vsakršno ukvarjanje z virtualnimi valutami. Nova zakonodaja bo izrecno prepovedovala vsakršne kvarne vsebine, pri čemer natančna opredelitev ni podana. Se pa med njo prištevajo pornografija, kulti, praznoverje, igre na srečo in nasilje v spletnih igrah. Vse to bo mogoče, ker je v veljavi nova zakonodaja, ki zahteva registracijo s pravim imenom.

4 komentarji

Južna Koreja omejuje igranje spletnih iger

BBC - Oblasti v Južni Koreji so zaskrbljene nad količino časa, ki ga njihova mladež preživi z igranjem spletnih iger, zato bodo to vrsto zabave zanje omejili. Za začetek bodo med polnočjo in osmo uro zjutraj šoloobveznim otrokom prepovedali igranje iger na spletu. Drugi korak bo rezanje pasovne širina dostopa do interneta, če bo uporabnik prijavljen na določene strani za igranje predolgo časa. Ministrstvo za kulturo je že pozvalo ponudnike spletnih iger, da nove omejitve udejanjijo, kar bodo storili z nadzorom številke EMŠO, ki jo posredujejo igralci. Starši bodo lahko izbrali, da jih obvestijo ob uporabi njihove številke, tako da je otroci ne bodo mogli zlorabiti.

30 komentarjev

Število igralcev na spletu lani večje

Heise - Čeprav se je trg računalniških iger lani vsled recesije nekoliko sesedel (zbrani podatki so sicer za ZDA, a stanje po svetu ne odstopa znatno), se to pri spletnih igrah ni dosti poznalo. V podjetju NPD Group, kjer spremljajo razne trge in dogajanje na njih, so izračunali, da se je lani število igralcev iger zmanjšalo. Temu navkljub je število prodanih spletnih iger že tretje leto zapored naraslo. To pomeni, da je bilo 20 odstotkov vseh odigranih iger online.

Zanimivo je tudi, da so aktivni igralci na spletu preživeli več časa kot leto poprej. Lani so svojemu konjičku posvetili osem ur tedensko, leta 2008 pa 7,3 ure na teden. Najpriljubljenejša platforma za spletno igranje je kakopak PC, medtem ko je med konzolami najviše Xbox 360. Več o tem.

1 komentar

Kitajska obsodila pisce trojanskega konja

Yahoo News - Kitajsko sodišče je v sredo enajst članov hudodelske združbe, ki je spisala in razmnožila trojanskega konja, ki je kradel uporabniška imena in gesla za spletne igre, obsodila na zaporne kazni. Enajsterica naj bi si prisvojila več kot pet milijonov podatkov za krajo profilov online iger, za kar so bili kaznovani z globo v višini 830.000 juanov (83.000 evrov). To niti ni tako veliko, saj naj bi si s preprodajo ukradenih profilov, spletnih valut in ostalih igralskih pritiklin protipravno pridobili premoženjsko korist v vrednosti 950.000 juanov. Poleg globe bodo morali odsedeti tudi zaporne kazni do treh let zapora. Preostali člani združbe, ki si je skupno pridobila več kot 30 milijonov juanov (tri milijone evrov), bodo obsojeni kmalu.

0 komentarjev

Microsoft toži svinjalce poštnih nabiralnikov

Slo-Tech - Ako ravno se njihovi zadnji poskusi omejevanja spama menda niso ravno posrečili (Premium Spam!), Microsoft nadaljuje z bojem proti spamu [:D].

Včeraj so na zveznem sodišču v San Joseu vložili tožbo proti Johnu Doe-u (ameriška verzija Janeza Novaka; v tem primeru neznani storilec); bremenijo jih razpošiljanja nezaželjenih e-sporočil na milijone Hotmail naslovov, ki so jih pridobili s tehniko 'besednjaka': slepo pošiljanje sporočil na vse naslove, katerih uporabniški del je potegnjen iz slovarja (igralci Uplinka ste to videli v akciji). Pri tovrstnih sporočilih je še nekaj motečih dejavnikov, recimo nepoznana oz. zakrita identiteta pošiljatelja in nezmožnost odjave.

Microsoft trdi, da svet tudi na tem področju potrebuje (novo) zakonodajo -- če nič drugega, potem naj pošiljatelju vsaj ne bo dovoljeno zakrivanje identitete, postavljanje lažnih zadev sporočila in žetje e-mail naslovov z avtomatskimi skriptami, ki recimo slepo prečešejo velike spletne strani, forume....

2 komentarja

Zasebnost na spletu

Yahoo News - Ameriški zakonodajalci so v petek povedali, da načrtujejo sprejem zakonodaje v začetku naslednjega leta, ki bo zagotavljala osnovno zaščito za zasebnost uporabnikov spleta. Predvidena zakonodaja pa naj ne bi obremenjevala podjetij, ki poslujejo na spletu. Spletna podjetja so se do sedaj namreč močno upirala kakršnikoli zakonodaji na področju zasebnosti uporabnikov, saj trdijo, da tako pridobivajo podatke o trgu in morebitnih njihovih strankah oz. kupcih.
Zakonodaja bo določala samo osnovne standarde zaščite osebnih informacij obiskovalcev spleta na komercialne spletne strani. Tako bodo morala podjetja označiti, kje lahko uporabnik dobi njihovo izjavo o varstvu zasebnosti ob kakršnem koli zbiranju podatkov o uporabnikih. Prav tako bodo podjetja morala dati uporabnikom možnost za izjavo, da ti ne želijo, da se njihovi osebni podatki posredujejo tretjim osebam.
Sedaj je še vsa zakonodaja, kar se tiče zasebnosti na spletu, v pristojnosti posameznih federalnih držav v ZDA; ta nova...

0 komentarjev