» »

Skupinska tožba zoper Apple zaradi plačljivih dodatkov igram

Skupinska tožba zoper Apple zaradi plačljivih dodatkov igram

Jagode drago stanejo.

Ars Technica - Garen Meguerian je vložil skupinsko tožbo zoper Apple, ker podjetje domnevno napeljuje otroke v zapravljanje stotin dolarjev z nakupi virtualnih dobrin za igre. Čeprav je Apple problem že pripoznal in ga začel reševati, Meguerian vztraja, da Apple še vedno neupravičeno bogati na račun staršev, katerih otroci kupujejo virtualne jagode za Smrkce in podobno.

Gre za igre, ki so sicer brezplačne, a je potrebno v igri zapraviti pravi denar za nakup virtualne valute, s katero si je moč kupiti nove stopnje, dodatne dobrine, orožja itn. Recimo, v igri Smurfs' Village je moč kupiti jagode za Smrkce, ki kljub virtualnosti stanejo prave dolarjev.

Problem je bil v stari verziji iOS-a, ki po vnosu gesla za nakup omogočala 15-minutno zapravljanje brez ponovnega vnosa gesla. To so otroci nekaterih staršev izkoriščali. Apple je v novi verziji iOS to sicer popravil, prav tako so založniki mnogo iger vanje dodali opozorilo za starše. Meguerian pravi, da Applove ukrepe pozdravlja, a še vedno vztraja, da igre skušajo otroke. Čeprav je to v veliki meri na plečih založnikov, Apple kot končni arbiter, katere igre bodo na prodaj v App Storu, nosi svoj del odgovornosti, zaključuje Meguerian.

49 komentarjev

Starodavni ::

Mislim da je tudi veliko na starših, ki dovoljujejo da otroci z njihovim denarjem kupujejo virtualne dobrine. Namesto da bi jih odgovorno učili, da vse kar je virtualno ne bo obstajalo dolgo časa in se bo otrok naveličal, bo hkrati tudi postal izgubljen denar.

Kar nisem mogel verjeti da vagon jagod stane 100$

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

fosil ::

To niso jagode ampak smrgode :D
Tako je!

matic3k ::

pa to ni problem samo v tem kok otroci zapravlajo.
fora je da je na appstoru miljon igrc in koncno najdes eno dobro za 1dolar in ko kopis mislis da imas igrico, je pa sploh ne mores normalno igrat ce v igrici ne kupujes se dodatne zadeve in to je nekak nateg. pa ne samo pri igricah tudi programi so ze zaceli z takimi forami da ne ponujajo vseh funkcij za prvo placilo. ok ce je free je vredu zbrises naloziz drug program ampk ce placam un dolar pac hocem met vse al pa nej dajo ze na zacetku ceno 5dolarjev pa bom mal premislu ce se mi splaca. sej tud drazje programe kupm ce so tega vredni sam mi je pa zlo grd nacin da je nazacetku 1 dolar pol mors pa se 3x znotri programa doplacat po doloar ce hoces met vse....

upam da apple tele zaloznike mal u rit brcne!
Lp Matic / matic3k.blogspot.com

RejZoR ::

Mene tle bolj bega kaj otroci počnejo s kreditno kartico pred računalnikom... Svoje nimajo, torej kaj potem starši počnejo vmes? Nič očitno. Je pa res da je tole grd poslovni model in čisto odiranje folka. Voz navideznih smrgod 100 dolarjev!? Denar za tako bedarijo lahko res izvlečeš samo iz rok otrok, ki imajo zlato kreditno od tastarih, nihče drug pri zdravi pameti ne bi šel plačat za tak nonsense.

Kot bi jezst prodajal TXT fajl not pa napisano "HELLO WORLD" in to tržil za 100 dolarjev. Enako useless bi bilo.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

zigomir ::

Jup. Samo to je zakon biznis. Prodajati luft...

GeRo ::

So pa skoraj realne cene :D. Za toliko denarja dobiš tudi v realnem svetu, prave jagode. :))

nekikr ::

Grdi, grdi Apple. Kako si drznejo?!? Kaj tako nizkotnega, podlega in družbeno nesprejemljivega si lahko omislijo le oni s svojim iCrapom. Bes jih plentaj in njihovo obgriženo jabolko!

Nič, grem v Travian kupit nekaj zlatnikov za +25% proizvodnjo surovin.
Nič, grem v _vstavi_poljuben_klon Traviana in tam kupim zlato za _poljubno_virtualno storitev.
Nič, grem v WoW kupiti nekaj zlatnikov, da potem dobim boljši meč.
Nič, grem v ......

Iskreno me zanima, a je ta gonja sedaj zato, ker je ta model "znan" ali samo zato, ker je vpleten Apple, ki je itaq hudobno hudoben?

kitaj ::

nekikr je izjavil:

Iskreno me zanima, a je ta gonja sedaj zato, ker je ta model "znan" ali samo zato, ker je vpleten Apple, ki je itaq hudobno hudoben?

Gonja je zato, ker so vpleteni otroci. Le ti niso nič krivi. Krivde (žal) ne priznavajo niti starši in tako ostane le še _vstavi_poljubno_ime_znanega_podjetja_.

Looooooka ::

nekikr...gospod apple fan.Zacni brat novice.Problem je v tem, da ko ti starsi kupijo jagodo za 1$ in grejo stran lahko ti se 15 minut kupujes kar hoces.Zracunaj kok teh vagonov za 100$ lahko v tem casu kupi otrok.

IceIceBaby ::

Točno tole je rak rana zahodnega sveta. Prelaganje odgovornosti na druge in pretirana zaščita na mestih, kjer bi moral delovati common sense.

20+ let nazaj - Če si doma vzel 200 sit in jih zapravil za street fighterja (in so te doma dobili) so sledile sankcije in "šole".

Danes - Otrok zapravi 100€ za jagode (sori, smrgode) in starši tožijo Apple.

WTF.

Limit-sky ::

To je res problem pri teh novih načinih kupovanja po netu, ki ti želijo zelo olajšati nakupovanje. One-click purchase je zelo priročen način kupovanja, če veš kaj delaš. Otroci pač tega ne vedo, a imajo vseeno dostop do te storitve.

Je pa res, da imajo otroci največkrat dostop do iger. Tudi cookie-ji so lahko kritični. Lahko npr. starši kupujejo v amazonu (ali kakšni drugi spletni trgovini) in potem sine čez dan ali dva odpre amazon in veselo naroči izdelke. Seveda pa otroci lažje kliknejo "buy" v igrici, kot pa opravijo nakup na amazonu.

Kako bi to rešil pa nimam pojma. S kakimi ločenimi accounti bi verjetno šlo. En account kao play varianta, en pa kao "admin".

fosil ::

Se strinjam glede prelaganja odgovornosti.

Ampak tukaj je problem lahkotnost nakupa in zlivanje virtualnega in resničnega sveta. Če si moral ti 20 let nazaj 200 sit vzet(ukrast) mami iz denarnice si prekleto dobro vedel, da se to ne sme.
Danes pa en klik pa je. Večina otrok se verjetno sploh ne zaveda, da so naredili kaj narobe. Za njih je to del igre.
Kako pa boš razložil 7 letnemu otroku česa v igri ne sme počet, če še sam ne veš kako igra zgleda in kdaj ti bo pobrala denar z računa?
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

nekikr ::

Prelaganje odgovornosti je šport sodobnega sveta. Starši nikdar niso nič krivi, ker sigurno lahko najdejo krivca za nek problem. Debelost otrok je recimo problem McDonaldsa in ne staršev, ki otroke pitajo z njihovo hrano.

Pri teh stvari se ne gre, da otrok inštalira igro in klikne buy, pa gre $100. Če bi prebrali novico bi to vedeli. Starš mora pred tem vnesti geslo. Razumete? Geslo za nakup. Kar bodo naredili sedaj je najbrž geslo za vsako transakcijo posebej, kar je edino logično in najmanj tehnološko zahtevno oz. povzroča najmanj nevšečnosti.

Me pa čudi, da Amazona ne tožijo (in podobnih). Ker da tam naročiš eno stvar rabiš samo pretipkati nekaj trivialnih podatkov s kartice. Nobenega gesla ali PIN kode. Pretipkaš 15 številk s kartice in voila!

Gregor P ::

Kot sem že dejal v neki drugi temi so za mene vsa ta virtualna služenja denarja na račun otrok (ker razvijalci pač naklepno računajo na odvisnost otrok od iger) kriminalno početje, ki bi ga bi bilo treba zakonsko preganjati. Vsekakor je tudi naloga staršev, da pravilno vzgajajo svoje otroke, ampak danes je staršu težje preprečiti igranje le teh; včasih si preprosto ugasnil igralno konzolo, jo morda začasno skril, in to je bilo to (poleg tega, da si imel kot starš popoln in enostaven finančni pregled nad vsem; otrok je pač dobil max 2 igri na leto ipd.).:|
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

lurker ::

Kar bodo naredili sedaj je najbrž geslo za vsako transakcijo posebej, kar je edino logično in najmanj tehnološko zahtevno oz. povzroča najmanj nevšečnosti.
Sedaj?!

To je sedaj že kar nekaj časa tako. Čisto na začetku pa ni bilo.

c00L3r ::

Boljše tožba, kot vzgoja otrok.

nekikr ::

Sedaj?!

To je sedaj že kar nekaj časa tako. Čisto na začetku pa ni bilo.

Ja, seveda, sem prebral potem, da so že popravili. Mea culpa. Ne kupujem znotraj aplikacij pa nisem na tekočem. Sem pa prepričan, da bodo čez pol leta spet privlekli na plano isto stvar, kot tisto z budilko, ko te še vedno ne zbudi prav, čeprav je še vedno isti firmware?!

Zmajc ::

Če bi bli starši dovolj pozorni bi lahko otrokom preprečili te nakupe, pa magari da svoj Apple store sign outajo ko dajo naoravo otroku v roke.

Ali za otroka naredijo ločen account ki nima informacij za plačila. Tako bi otrok lahko nalagal zastonj igre nebi pa mogel nič kupovat, ne z Apple stor-a ne in game z iger.

Se pa strinjam da so poslovne prakse kjer preko otrok in na račun nepozornosti staršev skušajo priti do dobička zelo zelo nemoralne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zmajc ()

Starodavni ::

A veste kaj je še boljša rešitev za ta problem. Otrokom do 14 leta starosti ne dovoljuješ da gredo na računalnik in imaš dostop do računalnika zaščiten z geslom in tudi ko nisi noter se avtomatsko zaslon zapre in zahteva geslo za nadaljni postopek.

Namesto da bi viseli na računalniku in igrali neumne računalniške igrice naj razvijajo kreativnost z lego kockami, ki so jih starši kupili ko so bili še mladi in se igrali z njimi.

Bo bolj produktivno in zdravo za otroka kot pa smurfberries in podoben virutal šit.

Take zadeve so ustrezne za starejše ljudi. Npr. Wow trgovina je največkrat narejena s starejšo publiko ne s 7 letnimi froci.

techfreak :) ::

Zakaj maljši ne bi smeli uporabljati računalnikov in mobilnih telefonov?

Zmajc ::

Starodavni se vidi da nimaš otrok, vsaj v današnjih časih ne. Itak pa je otroke treba računalniško izobraziti da ne bojo računalniški analfabeti kot je to pol slovenije. Pač določiš čas ki ga imajo za računalnik in skrbno nadzoruješ kaj na njem delajo. Itak pa so to igre ki laufajo na iPphonih, iPodih in iPad-ih.

Dotična igra je zastonj in si jo lahko naloži vsak ki to hoče, AMPAK ta zastonj je čista varka saj otrok lahko v igri kupuje dobrine ki so vezane na account od uporabnika telefona. Če je stareš pred tem karkoli naložil z apple stora lahko otrok 15 minut dokler geslo ne poteče v igri kupuje virtualne dobrine kakor jim srce poželi.

kitaj ::

techfreak :) je izjavil:

Zakaj maljši ne bi smeli uporabljati računalnikov in mobilnih telefonov?

Zato, ker si morajo izgraditi svojo domišljijo, ne pa da zgolj pasivno konzumirajo tujo.
Domišljija se gradi, ko se otrok igra z papirnatim letalom, ne pa ko špila Flight Simulator oz. ko bere knjigo o Smrkcih, ne pa ko z omejenimi figurami kupuje jagode.
Računalniško pismeni in brez domišljije bodo prav tako neuporabni kot kreativni in računalniško nepismeni.

nekikr ::

Če je stareš pred tem karkoli naložil z apple stora lahko otrok 15 minut dokler geslo ne poteče v igri kupuje virtualne dobrine kakor jim srce poželi.

Ne. To je lahko počel, sedaj pa ne more več :)

RejZoR ::

Starodavni je izjavil:

A veste kaj je še boljša rešitev za ta problem. Otrokom do 14 leta starosti ne dovoljuješ da gredo na računalnik in imaš dostop do računalnika zaščiten z geslom in tudi ko nisi noter se avtomatsko zaslon zapre in zahteva geslo za nadaljni postopek.

Namesto da bi viseli na računalniku in igrali neumne računalniške igrice naj razvijajo kreativnost z lego kockami, ki so jih starši kupili ko so bili še mladi in se igrali z njimi.

Bo bolj produktivno in zdravo za otroka kot pa smurfberries in podoben virutal šit.

Take zadeve so ustrezne za starejše ljudi. Npr. Wow trgovina je največkrat narejena s starejšo publiko ne s 7 letnimi froci.


To je mogoče še nekako delovalo ene 15 let nazaj, ko si bil car če si imel ono kvadratasto Nintendo konzolo in 386-ko oz 486-ko. Večina namreč tega ni imela. Ko so drugi imeli doma prve Pentium sisteme sem sam dobil Commodorja 64 II s Hercules grafiko od frenda in sem bil v sedmih nebesih čeprav je bila zadeva predpotopna že za tiste čase. Ampak je delovalo, gor so bili špili, imel sem Wordstar preko katerega sem si z igličnim printerjem tiskal vse živo za šolo.

Če zdej pogledam bratranca in sestrično, ki sta stara 8-10 let pa so ju že mal postrani gledal v šoli, kako to da doma nimata računalnika. Tko da sem jima pol za male pare zrihtal en odslužen workstation od Compaqa (P4 2GHz, 1GB RAMa, 40GB disk in Intel integrirana grafa z WinXP) za drobiž. Pa 15 inčni LCD. Ni glih neki, ampak zdej lahko delata za šolo gor pa nekaj starejših legendarnih špilov sem naložil, kolikor pač dopušča stara Intelova grafa. Na prvi pogled izgleda kot vsak drug sodoben računalnik in tud vglavnem se da vse delat gor. Razen mogoče kakšen zahteven špil ampak nima veze, sta srečna tud z Need for Speedi pred letom 2001, Atomic Bomberman, Worms Armageddon itd.

Skratka danes moraš imet računalnik doma že pri manjših otrocih. Če ne drugega to skor od njih zahtevajo že v šoli. Pol je samo na starših kako kontrolirajo uporabo.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

tomaz- ::

Točno tako. Potem JE NA STARŠIH, kako kontrolirajo uporabo računalnika.. Pa da ne bo po nepotrebnem : JA, sam imam 11 letnika, ki veselo skače po domačem laptopu, po hišnem kompjutru in po mojem iPhonu in tudi po mojem iPad-u.. NE, s tem se ne hvalim, hočem samo povedat, da je OD MENE odvisno, a bo tamali "zjebal" moj račun na iPadu s Smrkci ( ki jih drugače seveda igra, tako kot Restaurant story in podobne....) ..) ali s kakim drugim špilom.. Tamali DOBRO VE, da nima kaj "kupovati" takih in onakih "dobrin".. Drugače tudi prekleto dobro pozna Ebay, pa zato še ni opravil nakupov....

Torej: Najlažje je preložit odgovornost na institucije, da se ukavarjajo s tvojimi otroci, ker imaš ti seveda bolj pomembne zadeve, kot to, da bi si vzel čas in otroku povedal, ga naučil OSNOV "računalništva".. HELL, če se ga že spusti na računalnik, je pa vseeno mogoče fino, da se ga DETAJLNO poduči tudi o pasteh, a ne ??
A bo spet nekdo drug kriv, ko bo zdownloadal na tone pornjakov na računalnik, pa bo mogoče hišnik kriv, ker mu ni razložil, da to ni fino....

Eh, fantje, otroke smo naredili ne zato, ker je bilo takrat to tako zelo fino, ampak ker smo to verjetno želeli in ker so zdaj NAŠE VESELJE IN NAŠA ODGOVORNOST.....

Vsi ostali pa veselo v tožbo proti VSEM DRUGIM...

nekikr ::

Bravo Tomaž, lepo napisano.

Manu ::

Treba je bil bolj širok v prepoznavanju odgovornosti. Res je, da so starši odgovorni za svoje otroke, ampak odgovorni so tudi npr. v šoli, pa mediji kaj ponujajo saj otroci tudi gledajo tv s starši ali pa vsaj pokukajo na tv itd...

Komu je bila namenjena ta igra? Sklepam, da mlajši populaciji, saj gre za smrkce, ki privleče ravno njih. Zato se mi zdi neodgovorno, da avtor igre na tak način pričakuje zaslužek. Če bi vsaj prodal igro za 1 dolar in bi to bilo to.

Seveda govorim za konkretni primer (igra smrkci) in z znanimi podatki. Ne vem pa na čem še temelji tožba in kakšni so še njihovi argumenti.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

IceIceBaby ::

Komu je bila namenjena ta igra? Sklepam, da mlajši populaciji, saj gre za smrkce, ki privleče ravno njih. Zato se mi zdi neodgovorno, da avtor igre na tak način pričakuje zaslužek. Če bi vsaj prodal igro za 1 dolar in bi to bilo to.


Ali pa da igro kar zastonj...saj je za otroke.

BS. Logično je, da podjetja, ki izdajajo igre želijo zaslužiti. Zakaj bi zaslužili samo na igri, če lahko še 50x toliko zaslužijo s prodajo virtualnih predmetov. Pa saj ne govorimo o prodaji droge mladoletnim. To, da starši failajo pri vzgoji nebi smel biti razlog za tožbo.

Manu ::

Kaj ima veze vzgoja z igranjem igric? A ti svojim otrokom ne bi privoščil, da se poigrata s kakšno igro?

Je ta starš slab starš?

Problem ni v igranju igric, ampak v načinu kako pridejo do denarja preko otrok.

Seveda, da je logično, da založbe služijo denar, ampak ne tak način. Zato sem napisal: da bi vsaj prodajali igro za 1 ali 2 dolarja in to je to.

Starši pa mnogokrat nimajo pojma kako tehnologija deluje in kaj lahko pričakujejo. Otroci igrajo igro, ki je bila zastonj in starš ne pričakuje da bo treba še dodatno plačevat. Govorim o tehnološko nepodkovanih starših.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

eieieie1 ::

Jao kaj bluzite o enem kliku... Če otrok klikne na tako zadevo se mu izpiše če zares hoče plačat x€ da dobi 10000 zlatnikov in potem mora vpisat GESLO s katerim tudi vse ostale aplikacije kupuje... Če je pa starš tako fuknjen da mu da geslo, je pa sam kriv za take zadeve. Če pa že otrok ma geslo, potem pa lahko kupi kakršno koli aplikacijo, starš pa tudi dobi izpisek kaj vse je otrok kupil.

Manu ::

Ne vem če je tako. 15 minut po zadnjem (ali prvem) nakupu lahko nakupuješ brez vnosa gesla. Mislim, da je tako bilo.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

IceIceBaby ::

Kaj ima veze vzgoja z igranjem igric? A ti svojim otrokom ne bi privoščil, da se poigrata s kakšno igro?


Še enkrat preberi kaj sem napisal. Ne gre za igranje igric ampak za kupovanje. Če se mulc s starši zmeni za nakup 10 smrgod pa jih potem na skrivaj kupi še 200 je to problem staršev oz. vzgoje. S tožbo starši prelagajo ogvorovnost na druge, hkrati pa tudi svoje dolžnosti.

Manu ::

No, saj o tem sem tudi pisal, če greš brat nazaj. Starši povečini niso vedeli, da je možno še 15 minut po zadnjem nakupu še nakupovati.

Some parents entered their passwords so a child could download a "free" game from the App Store, only to discover that their kids ended up making hundreds of dollars of in-app purchases without their knowledge. And if the parent shared the iTunes password to avoid the minor hassle of entering it themselves, children could make in-app purchases with reckless abandon--all which ended up being charged to parents' credit cards or PayPal accounts.


Tudi za zastonj igro moraš vnesti geslo.
Na željo otrok morda starši otroku kupijo kakšno kanto teh jagod, ampak niso vedeli, da lahko otrok kupuje še brez njihove vednosti in da je to sploh možno brez gesla.

Njihovo stališče je:
"Companies shouldn't be able to use Smurfs and snowflakes and zoos as online ATMs pulling money from the pockets of unsuspecting parents,"


Kar je čisto logično. Igre namenjene otrokom naj ne vsebujejo plačila znotraj igre, ampak naj se izvede plačilo samo za igro.

Če starši niso tehnično podkovani (ne vedo za 15 minutno plačevanje brez gesla), to jih še ne dela slabe starše ... to še nima nič v zvezi z vzgojo.

Ta njihov argument je smiseln (iz moje perspektive). Ostalo ne poznam dovolj. Ne vem ali zahtevajo tudi kakšno odškodnino itd...
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

Filo ::

... sej otroci tudi imajo svoj denar. Sej veste kako je... za dobre ocene, ker je bil priden, ker je pomagal, pa od dedka pa od babice itd., itd. ... naj pokuri njegov denar za kar mu paše (mogoče je celo boljše zapraviti denar za virtualne zadeve, kakor za tono sladkorja), samo ko denarja zmanjka, ga bo treba pa spet zaslužit ali z dobrim ocenam ali z delom.

Ves problem so tukaj starši, ki očitno pustijo, da z njihovim denarjem sine lahko kupi vagon jagod za smrkce. Ko bo sine spoznal, da če zapravi ves svoj denar za vagon jagod in mu ne bo ostalo niti za ene čungalunga mu bo hitro jasno- "wtf je ta internet".

Lp, Grego

p.s. ... sej vem, težko je vrednote denarja učit, če imamo pa tak zanič zgled od vlade.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Filo ()

tomaz- ::

Ja, Manu, imas prav, je smiseln, ampak res le do ene meje..

Vzemimo primer:
Kot prvo je treba vedet, da v teh igricah ni pogoj nakup raznih jagod in podobnega "sranja" za to, da sploh lahko igras, je pa res lepo zapakirano, da dolocene zadeve dobis hitreje, ce pac kupis te " jagodke"..

Torej: mali igra Smrkce. Pa prosi mene, ce mu lahko kupim jagode, da si bo lahko hitreje postavil nekaj hisic.. Prvo kot prvo bi ga zavrnil in mu razlozil, zakaj ne.. Ampak, predpostavimo, da mu vseeno " dovolim" nakup 20 jagodk za 1,5 evra.. Torej je stvar moje vzgoje, da bo mali VEDEL, da to zdaj ne pomeni, da se lahko prelevi v malega vrazicka, takoj, ko obrnem pete in mi naredi vecstoevrski minus na racunu in pri tem pricakuje, da ne bo posledic z moje strani... Ce naredi kaj takega, mora vsaj vedeti, da ne bo ravno fino, ko izvem.. Ce se pa malemu sladko je*e, kaj bom naredil, je pa to stvar vzgoje.. Zdaj to, potem pa pac kaj vecjega, sam da fotr ne izve...

S tem ne zagovarjam ne Apple-a, ne drugih, niti sebe.. Pravim samo, da je fino najprej doma postimat, potem pa pridejo tozbe na vrsto... Ker ni ravno tako, da bi igrica tebe nategnila, v bistvu te je otrok nategnil, ker se zaveda, da ne bi smel, pa je vseeno to naredil.. Ce je pa tooolk majhn, da se tega ne zaveda, pa nima kej pocet z iPadom v rokah.. Potem LEGO. Kocke v roke, iPad pa naj se pocaka! Sej tud zepnine ne dobi pri dveh letih, mar ne?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tomaz- ()

Spura ::

RejZoR je izjavil:

Mene tle bolj bega kaj otroci počnejo s kreditno kartico pred računalnikom... Svoje nimajo, torej kaj potem starši počnejo vmes? Nič očitno. Je pa res da je tole grd poslovni model in čisto odiranje folka. Voz navideznih smrgod 100 dolarjev!? Denar za tako bedarijo lahko res izvlečeš samo iz rok otrok, ki imajo zlato kreditno od tastarih, nihče drug pri zdravi pameti ne bi šel plačat za tak nonsense.


A si ziher. Poznam zensko ki je zmetala par jurjev v farmville facebook app. Odrasli so tudi neumni. Je pa res da v tem primeru starsi krivi. Kva sploh delajo froci z iPhonom. Tmle mas predplacnisko regljo al neki pa 10 eur kartico na mesec.

Spura ::

techfreak :) je izjavil:

Zakaj maljši ne bi smeli uporabljati računalnikov in mobilnih telefonov?

No do neke mere je res danes to tezko da ne bi imel. Problem teh stvari je da spodbujajo attention span zlate ribice. Okej, to mogoce ne, ampak to, da spilas neki 50 ur al pa se to ne pa gres spet neki drugega delat. Zdej pa pomisli koliko casa "dolgocasnega" (torej ne igre) dela in truda in koncentracije rabis za razvit neko smiselno sposobnost. To ti otroci ne bodo nikoli zmogli. Shit, jst sm se ucil programirat pred internetom (pri meni - ne v obce na svetu) in ne samo da sem bil majhen, se noben mi ni pomagal. Sem se ukvarjal dneve da sem preprosto proceduro razvil. A danes ti student, ki je imel predavanja, ima knjige, in google plus starejsi je in mentalno sposobnejsi pride sprasevat trivialitete na forum. Zakaj bi fuknil 1000 ur v ucenje necesa, ce je lazje se zamotit z mobitelom, tvjem in youtube?

techfreak :) ::

Od kdaj ima zlata ribica attention span 50 ur? Bodi srečen, da so lahko tako dolgo osredotočeni na eno stvar.

Zakaj si nekdo pri učenju programiranja ne bi pomagal z računalnikom? Sploh pa nisi dal ravno dobre primerjave. Ko si bil majhen si se (domnevam) želel to naučiti in si imel voljo, nekateri študenti pa se to učijo ker se morajo in jih v bistvu to ne zanima => nimajo volje.

Zgodovina sprememb…

Starodavni ::

ok, res nimam otrok. Ampak ni zaželeno, da imajo otroci pred 14 letom starosti mobitele - in s tem krnijo svoj besedni zaklad z nepotrebnimi krajšanjem. Za mobitele bo še čas ko bodo prišli v srednjo šolo.

in visenje na računalniku mora biti relativno kontrolirano, da se odmeri določeno št. ur in uporabnost. Otrok nima kaj igrati 100 iger na dan in nič delat in si kvariti zdravje in koncentracijo.

To je resna problematika, ki je ne moreš kar pometati pod preprogo, posledice prezgodnjega visenja na računalniku, kupovanja mobitelov in podobnih se bodo pokazale čez nekaj let, mogoče 10 let in ne bodo ravno rožnate.

Seveda je krivda na starših, da sen ukvarjajo dovolj z otroki in jih ne vzgajajo, jim dajajo pomembne življenjske napotke, lekcije in podobno.

In potem ko so otroci odrasli pa se pizdijo, da starši niso posrkbeli ko so bil mladi pa neumni in morajo potem sanirati škodo v različnih oblikah od zdravja do tega da nimajo veliko pravih ( ne facebook) prijateljev in da težko kažejo čustva, ker so bili prek digitalnih pripomočkov skriti za zaveso.

Že zdaj je mladina izrojena s svojimi neumnimi portali in obsesijo s tehnološkimi igračami, za zdravje bodo pa posledice jasne čez nekaj let in ne bo fino.

IceIceBaby ::

No, saj o tem sem tudi pisal, če greš brat nazaj. Starši povečini niso vedeli, da je možno še 15 minut po zadnjem nakupu še nakupovati.


V pravu velja rek "ignorantia iuris nocet" kar pomeni, da nepoznavanje prava škoduje. Če ne veš, da je ropanje bank kaznjivo, še ne pomeni, da je takšno ravnanje dopustno. Enako je v tem primeru. Starši (ki so verjetno kliknili I Agree na strani z EULA) se ne morejo zgovarjati na to, da nekaj niso vedeli.

Meni se zdi takšno tožarjenje prelaganje ogdovornosti. Če bi vsi skupaj malo bolj poskrbeli za sebe in manj tuhtali koga bomo tožili in kje se nam godi krivica bi bil svet precej bolj produktiven in enostaven.

Problem teh stvari je da spodbujajo attention span zlate ribice.


Link?

Jaz sem odrastel ob računalniku, pa mi nič ne manjka. Vsake toliko v kakšni novici zasledim celo, da računalniške igre celo spodbujajo motorične in kognitivne sposobnosti otrok.

To je resna problematika, ki je ne moreš kar pometati pod preprogo, posledice prezgodnjega visenja na računalniku, kupovanja mobitelov in podobnih se bodo pokazale čez nekaj let, mogoče 10 let in ne bodo ravno rožnate.


Ja pa kaj še. Kaj točno se bo pokazalo? Da so otroci zaradi računalnikov in posledično povezavo v internet pametnejši in bolj sposobni od prejšnjih generacij? Imaš kakšen konkreten dokaz, da ima internet kakšne resne negativne posledice?

revvs ::

Garen Meguerian je vložil skupinsko tožbo zoper Apple

Garen Meguerian se skoraj sliši kot: Gargamel :))

Pyr0Beast ::

Hmm. A nekaj let nazaj ko je bilo nekako ravno obratno; Zaradi TV reklam so otroci noreli v trgovine po igrače je bila pa taka tožba izven umskega dosega ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Spura ::

techfreak :) je izjavil:

Od kdaj ima zlata ribica attention span 50 ur? Bodi srečen, da so lahko tako dolgo osredotočeni na eno stvar.

Zakaj si nekdo pri učenju programiranja ne bi pomagal z računalnikom?

No tega sploh nisem rekel. Logicno si lahko pomagas. Ampak to, da mali zabija ure na Travianu (popularnosti tega spila nikoli nisem razumel) in podobnem se mi zdi zelo kontraproduktivno.

techfreak :) je izjavil:


Sploh pa nisi dal ravno dobre primerjave. Ko si bil majhen si se (domnevam) želel to naučiti in si imel voljo, nekateri študenti pa se to učijo ker se morajo in jih v bistvu to ne zanima => nimajo volje.

Kaj pa potem delajo na tem faksu? In to "nimam volje" je samo posledica tega, kar sm prej omenil: nimajo sposobnosti drgnit take stvari. Poznam take ljudi, pravijo da jih njihov poklic ne zanima. Aha kaj jih pa potem zanima, katero dejavnost bi si zeleli pocet? Odgovor: ga ne dajo od sebe. To so ljudje, ki jih zanimajo samo lahke stvari: gledat tv, predrkat facebook vsake pol ure, poklikat svoje vasice na travianu vsake toliko, it vn pit itd... nic od tega seveda ni poklic. Pol pa grejo studirat japanologijo, ker se slisi zanimivo in zadevo pustijo po enem letniku, ker ugotovijo, da rabis to vsaj 5 let drgnit da ratas dober.

Sicer sm pa tudi jaz dolge ure prezivel pred racunalnikom, ampak to niso bila obdobja konstantnega stimulusa. In izven tega sem veliko casa prezivljal bolj mirno. Danes pa ima marsikateri otrok neprestano dogajanje. Po soli treninge 5 razlicnih stvari, seveda vmes tudi ni da bi pocel nic, ampak predrkava spile na mobitelu ali rocni konzoli. Uglavnem skos nekaj, ni tega, da pa bi pocel nic in se dolgocasil. Ampak ravno to kasneje dostikrat rabis pocet: Tedious work.

nekikr ::

No, to enostavno ni res. Jaz sem šel na FRI z željo, da delam kaj z robotiko in podobnim, dobil sem pa pladenj Java/C++ programov, kjer smo drgnili sortirne algoritme na 150.000 načinov. Seveda me to niti malo ni zanimalo. Fax sem k sreči naredil brez problema, a tistega znanja nisem nikdar in ga najbrž tudi ne bom uporabil, ker to ni bilo to, kar bi me zanimalo.

St235 ::

Pri otrocih je vedno težko potegnit mejo koliko časa je računalnik učnipripomoček, koliko časa zabava in kdaj se začne pretiravanje. Strinjam se z Tomazom v veliko napisanega, samo zakaj bi moral imet otrok pri 10 letih ipad? Če še kupim, da so mobilni telefoni v določenih okoliščinah uporabni tudi pri tako majhnem otroku pa potrbe po pametnih telefonih, da lahko vsake pol minute igrajo igrico ni. Vedno se mi je zdelo neumno, ko so otroci na zadnjem sedežu avtomobila gledali DVDje in drgnili konzole. Da bi kdo spremlajl dogajanje okoli sebe ali bog ne daj se pogovarjal z svojimi starši.

Sam ne vidim nobene potrebe, da bi potrebovali pametni telefon. Stalnega dostopa do emailov pri teh letih ne potrebuje, organizatorja z kupom sestankov ravno tako ne. Ostanejo samo igre in visenje na FB/youtube in podobno.

Problem pri teh plačilih je v tem, da otroci dostikrat še nimajo razvitega koncepta o denarju in o tem kako funkcionira. Dokler govorimo o fizične mdenarju to še nekako gre. V denarnici so listki, na njih so številke in ko jih zmanjka je konec veselja. PRi elektronskem bančništvu tega ni. Pač klikaš na tiste jagode in kar prihajajo. Saj ne gre za to, da bi otrok namensko hotel delat škodo. Ampak z jagoddami gre hitreje, dobiš jih pa tkao da klikneš na buy. Papirčkov v denarnici ni nič manj in vse je ok. Nič koliko otrok nima niit najmanjše rpedstave o tem koliko denarja starši pravzaprav imajo. Vprašaj 7-10 letnike kaj naredijo straši ko zmanjka denarja in velika večina bo rekla da grejo na bankomat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

tomaz- ::

Evo, pod tole se tudi jaz podpišem

gzibret ::

Lakotnik29 +1

Jaz se recimo spomnem ene travme iz mojega otroštva. Takrat še ni bilo bankomatov, pisalo pa se je čeke. Ko je zmanjkalo papirčkov v denarnici, je šla mama na banko, napisala ček, in dobila nove papirčke. Ko je zmanjkalo čekov, je dobila nove. Simple as that. Pravo frustracijo pa sem doživel, ko sem ugotovil (izvedel), da zadeve še zdaleč niso tako enostavne, in da čekov ne moreš pisati neomejeno veliko, da tudi papirčkov lahko na banki zmanja in da če na banki nimaš papirčkov, da pol tudi čekov ne dobiš več.
Vse je za neki dobr!

techfreak :) ::

Spura je izjavil:

Kaj pa potem delajo na tem faksu? In to "nimam volje" je samo posledica tega, kar sm prej omenil: nimajo sposobnosti drgnit take stvari. Poznam take ljudi, pravijo da jih njihov poklic ne zanima. Aha kaj jih pa potem zanima, katero dejavnost bi si zeleli pocet? Odgovor: ga ne dajo od sebe. To so ljudje, ki jih zanimajo samo lahke stvari: gledat tv, predrkat facebook vsake pol ure, poklikat svoje vasice na travianu vsake toliko, it vn pit itd... nic od tega seveda ni poklic. Pol pa grejo studirat japanologijo, ker se slisi zanimivo in zadevo pustijo po enem letniku, ker ugotovijo, da rabis to vsaj 5 let drgnit da ratas dober.

Ker bi kar vsi morali vedeti, kaj želijo početi v življenju?

Kenpachi ::

Spura je izjavil:

To so ljudje, ki jih zanimajo samo lahke stvari: gledat tv, predrkat facebook vsake pol ure, poklikat svoje vasice na travianu vsake toliko, it vn pit itd...


Nisem še srečal osebka, ki ne bi želel imeti čim boljši p/p. Eni najdejo pleasure v službi (to je sploh super), drugim je ta nujno zlo, da bi lahko potem delali te stvari, ki si jih sam naštel.

Nič narobe v tem.
Zaraki Kenpachi.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Forbes: FBI že lahko odklene nove iPhone 11

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
146265 (4466) Ahim
»

Skupinska tožba zoper Google zaradi nakupov v igrah, popravek Play Stora

Oddelek: Novice / Tožbe
4211333 (9477) njyngs
»

Apple mora zaradi nakupov virtualnih dobrin v igrah vrniti vsaj 32 milijonov dolarjev

Oddelek: Novice / Tožbe
2010371 (6979) BigWhale
»

Skupinska tožba zoper Apple zaradi plačljivih dodatkov igram

Oddelek: Novice / Tožbe
4910102 (8449) Kenpachi
»

Apple proti otrokom, ki navijajo račune staršev na iTunes

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
63021 (2724) Spajky

Več podobnih tem