»

Bela hiša: ukinitev nevtralnosti interneta prinesla 50 milijard dolarjev

Predsednik FCC-ja Ajit Pai je bil ves čas naklonjen ukinitvi nevtralnosti interneta.

Slo-Tech - V februarskem predsednikovem poročilu o stanju gospodarstva iz Bele hiše so zapisali, da obnovitev svobode na internetu, kakor administracija imenuje ukinitev principa nevtralnosti interneta, povečuje prihodke za 50 milijard dolarjev letno in povečuje blaginjo prebivalstva za skoraj 40 milijard dolarjev letno. Dodatnih 11 milijard dolarjev letno naj bi prineslo rahljanje pravil o zasebnosti na internetu. O utemeljenosti teh navedb so se že vprašali mnogi zagovorniki nevtralnosti interneta, saj gre v najboljšem primeru za ocene.

V ZDA so decembra 2017 ukinili nevtralnost interneta. Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC), v kateri imajo večino republikanci, je razveljavila odločitev iz leta 2015, tako da internet ni več reguliran kot javna storitev, temveč je informacijska storitev. To pomeni, da ne veljajo več stroge varovalke glede enakovrednosti prometa, prepovedi prioritizacije, plačila dodatnih taks velikih strani (npr. Netflix, Youtube) itd. FCC je tedaj to odločitev...

8 komentarjev

Ameriški senat napravil simboličen korak nazaj k internetni nevtralnosti

Slo-Tech - Ameriški senat je danes z 52 glasovi za in 47 proti podprl ohranitev nevtralnosti interneta v ZDA, ki jo je decembra lani Zvezna komisija za telekomunikacije v ZDA (FCC) ukinila. Takratna odločitev je takoj naletela na zelo burne odzive, saj so se začele tako politične kakor sodne bitke za njeno ponovno uvedbo. Na političnem parketu se lahko odločitev FCC odpravi, če tako glasujeta senat in predstavniški dom ameriškega kongresa. V senatu je za ohranitev nevtralnosti glasovalo vseh 49 demokratskih senatorjev in trije republikanski.

Uradno bo nevtralnost interneta ukinjena junija, ko bo odločitev FCC-ja začela veljati. Čeprav je senat glasoval drugače, bo na koncu verjetno obveljala odločitev FCC-ja. Ni namreč pričakovati, da...

7 komentarjev

FCC potrdil nevtralnost interneta v ZDA

Slo-Tech - Zvezna komisija za telekomunikacije v ZDA (FCC) je danes sprejela pomembno odločitev. S tremi glasovi (vsi demokrati) za in dvema proti (oba republikanca) so odločili, da bo v ZDA internet reguliran kot javna storitev, kar z drugimi besedami pomeni potrditev nevtralnosti interneta.

To pomeni, da je prepovedano blokirati dostop do legalnih strani, storitev, vsebin in naprav na internet. Prav tako ni dopustno omejevati hitrosti ali kakovosti dostopa do posameznih storitev v primerjavi z drugimi storitvami; dostop do vseh mora biti enak. Plačljiva prioritizacija ni dovoljena, torej ponudniki vsebin ne bodo mogli plačati za prednostno obravnavo svojega prometa. S tem je FCC zaščitil odprt internet in zagotovil, da bo internet še vedno omogočal...

28 komentarjev

Brazilija sprejela zakon o nevtralnosti interneta

Slo-Tech - Brazilski senat je sprejel nov zakon o internetu (Marco Civil da Internet), ki ga imenujejo kar internetna ustava in prinaša Brazilcem številne pravice v zvezi z uporabo interneta. Uzakonja nevtralnost interneta in omejuje prometne podatke, ki se lahko zbirajo o Brazilcih.

Brazilce je posebej ujezilo lansko razkritje, da NSA prisluškuje večjemu delu interneta. Poleg odpovedi obiska brazilske predsednice v ZDA in obnovitve projekta gradnje podmorskega kabla neposredno do Evrpe so se odločili pospešiti pripravo nove zakonodaje (sicer iz leta 2011), ki bo preprečila tovrstno vohunjenje v Braziliji. Sestavljajo jo tri glavne teme.

Prvič, uzakonja nevtralnost interneta, kar pomeni, da se ves promet obravnava enakovredno....

17 komentarjev

Evropska komisija hoče odpraviti mobilno gostovanje

Europa.eu - Ena izmed večjih nadlog v Evropi so cene za mobilno gostovanje. Evropska unija jih sicer poizkuša brzdati, a tarifa za telefoniranje, pisanje in deskanje v tujini je še vedno bistveno višje kakor doma. Mimogrede, to bo tudi ena glavnih sprememb, ki jih bo slehernik zelo hitro občutil ob vstopu Hrvaške v EU, saj bodo cene za tamkajšnje gostovanje padle na (vsaj približno znosno) evropsko ceno. Evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes pa predlaga še nadaljnje nižanje cen, je povedala v današnjem govoru.

Do velike noči prihodnje leto - to je zelo, zelo optimističen načrt, a tedaj so evropske volitve - želi Kroesova doseči vzpostavitev enotnega trga telekomunikacij v EU, s čimer bi gostovanje (roaming) postalo stvar preteklosti. Poudarila je, da je Evropska komisija že do sedaj na tem področju storila...

72 komentarjev

EU bo investirala 9,2 milijarde v širokopasovni internet

vir: BBC
BBC - Evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes je prejšnji teden napovedala velike investicije, s katerimi želi Evropska komisija pospešiti gradnjo širokopasovnega internetnega omrežja na celini in s tem dolgoročno izboljšati konkurenčnost gospodarstva. Evropska komisija naj bi projektu subvencioniranja širokopasovnih povezav v letih 2014-2020 namenila 9,2 milijarde evrov, od česar naj bi bilo 6,4 milijarde evrov namenjenih neposredno vlaganjem v samo infrastrukturo, preostanek pa bo namenjen ustvarjenju enotnega evropskega trga za storitve, ki širokopasovne povezave uporabljajo - e-zdravstvo, internetna varnost, skupni boj proti otroški pornografiji, inteligentna energetska omrežja itd.

Do konca leta 2020 naj bi po...

65 komentarjev

Več kot polovica Američanov ima mesečno omejitev prenosa podatkov z interneta

Ars Technica - Drugi največji ameriški ponudnik dostopa do interneta AT&T je ta mesec uvedel mesečno omejitev količine prenesenih podatkov, kar je sprožilo val negodovanja in celo ogorčenja, četudi so bile meje postavljene relativno visoko (150 in 250 GB mesečno). Zato sta New America Foundation in Public Knowledge zaprosila ameriško Zvezno komisijo za telekomunikacije (FCC), naj preišče, koliko odstotkov ameriških uporabnikov interneta ima tako imenovane podatkovne kapice (mesečne omejitve količine prenesenih podatkov).

Skupini, ki sta se obrnili na FCC, namreč ocenjujeta, da ima v ZDA kar 56 odstotkov uporabnikova interneta takšne ali drugačne mesečne omejitve prenosa. Zato prosijo FCC, da preišče naravo, namen in vpliv teh podatkovnih kapic na uporabnike. Želijo dobiti podrobne informacije, katere storitve pri katerih ponudnikih dostopa do interneta...

43 komentarjev

Svoboda interneta največja v Estoniji

Slo-Tech - Freedom House, je objavil svoje letno poročilo Freedom on the Net, v katerem so analizirali svobodo na internetu v 37 državah. Merili so jo v več kategorijah, kot so ovire pri dostopu, omejitve pri vsebini, kršitve uporabnikovih pravic, filtriranje, blokiranje in cenzura, nadzor in pregon posameznikov zaradi uporabe spleta. Prvo mesto je osvojila Estonija.

Države so točkovali na lestvici od 0 do 100, pri čemer so za vsako nesvobodo dobili kazenske točke. Estonija je zbrala šest točk, takoj za njo pa sta s sedmimi točkami ZDA in Nemčija. Sledijo Avstralija, Velika Britanija, Italija in Južna Afrika. Na začelju lestvice so Kitajska, Kuba, Burma (Mjanmar) in Iran.

Zanimiva je...

10 komentarjev

France Telecom omejuje internetni promet do Megaupload?

Slo-Tech - Francoski ponudnik dostopa do interneta Orange omejuje prenos podatkov s strani Megaupload, ki ponuja gostovanje datotek, do končnih uporabnikov, poroča IT Pro Portal. Na Megauploadu trdijo, da Orange, ki je v lasti France Telecoma, uporabnikom preprečuje dostop do in prenos podatkov z Megauploada in sestrske strani Megavideo, in da lahko te trditve tudi dokažejo. Zaradi tega uporabnikom svetujejo, da svoje pritožbe naslovijo na podporo uporabnikom na Orangeu ali, še bolje, zamenjajo ponudnika dostopa do interneta.

V Orangeu so se na trditve odzvali z nejevero. Kot pravijo, so nad očitki presenečeni, saj tega ne počnejo. Po njihovih besedah je ta težave z dostopom kriv Megaupload sam, saj...

15 komentarjev

FCC potrdil nevtralnost interneta, s kompromisom nezadovoljni obe strani

ComputerWorld - Ameriška Zvezna komisija za komunikacije (FCC) je včeraj s tesno večino s tremi glasovi za in dvema proti potrdila skupek pravil o nevtralnosti interneta, ki so ga pripravljali dolgih sedem let. Proti sta glasovala republikanska člana komisije. Čeprav kritiki sprejetim pravilom očitajo ohlapnost, luknjičavost in diskriminacijo med žičnim in mobilnim dostopom do interneta, gre za pomemben korak pri zagotavljanju nevtralnosti interneta.

Predsednik FCC-ja Julius Genachowski je označil nova pravila kot dobra in pomembna za zagotavljanje neokrnjenega dostopa do internetnih vsebin v prihodnosti. Z njimi je namreč določeno, da ponudniki dostopa do interneta prek fiksnega omrežja (ADSL, optika, kabelski internet, na klic ...) ne smejo "nerazumno diskriminirati prometa". Sem bi sodila tudi plačana prioritizacija prometa in storitev. Kritiki sprejetih pravil prihajajo iz obeh taborov.

Prvi tabor meni, da potrebe po uzakonitvi nevtralnosti interneta sploh ni. Sem sodi Robert McDowell, ki...

7 komentarjev

AT&T noče nevtralnosti interneta za vsako ceno

CNet - Nevtralnost interneta je plemenit cilj, a ponudniki dostopa do interneta (ISP-ji) se bodo zanj očitno zavzemali le, dokler jim bo prinašal pozitivno javno podobo in s tem dovolj denarja. AT&T je že en tak ISP, ki se ne strinja z obvezno nevtralnostjo za vsako ceno. V torek so namreč dejali, da bi bil kakršenkoli protokol nevtralnosti interneta, ki bi prepovedoval "plačano prioritizacijo" prometa, škodljiv.

V AT&T pojasnjujejo, da telekomunikacijski operaterji potrebujejo možnost postavljanja različnih cen za različne oblike internetne storitve, in dodajajo, da že imajo na stotine uporabnikov, ki plačujejo dodatno za storitve z višjo prioriteto. AT&T se seveda odziva na skupino Free Press, ki je ameriški Zvezni komisiji za komunikacije (FCC) poslala dve pismi, v katerih so označili prioritizacijo kot diskriminatorski koncept, ki bi koristil le nekaj gigantom z obilico vsebine, ki si lahko privoščijo dodatno plačilo.

Spomnimo, da je letošnjega aprila ameriško prizivno sodišče

4 komentarji

Britanski ISP ponuja prioritizacijo prometa

PC Pro - Na Madžarskem je zakonodajalec ponudnike dostopa do interneta prisilil poleg oglaševane cene pripisati še minimalno garantirano hitrost, s čimer želijo uvesti nekaj reda na področje, saj uporabniki mnogokrat ne dobijo tega, kar plačajo. V Veliki Britaniji pa so se nekateri ponudniki dostopa do interneta podobnih težav lotili z drugega konca - Demon je začel ponujati igralniški paket, ki prioritizira uporabnikov promet za skromno doplačilo.

Na prvi pogled se zdi, da gre za problem nevtralnosti interneta, o čemer se v zadnjem času krešejo mnenja na obeh straneh Atlantika, a situacija ni povsem enaka. Pri nevtralnosti interneta gre za zagotavljanje enakopravnosti podatkovnih paketkov ne glede na izvor, Demon pa nudi prioritizacijo glede na cilj. Ali kot pravijo sami, za dodatne tri funte mesečno uporabnikom, ki intenzivno igrajo igre prek spleta, preklopijo na režim povezav do interneta za podjetja, ki je načeloma zanesljivejši.

Poleg višje prioritete, ki pa po besedah predstavnikov...

22 komentarjev

Google in Verizon objavila predlog ureditve nevtralnosti interneta

Google - Prejšnji teden smo poročali, da se Google in Verizon pogovarjata o prihodnosti nevtralnosti interneta. Dasi sta obe podjetji ognjevito zanikali, da bi šlo za dogovarjanje o Verizonovem prioritiziranju določenega prometa v zameno za plačilo, podjetji nista skrivali, da tečejo pogovori o širši ureditvi nevtralizacije interneta. Včeraj pozno popoldne sta podjetji objavili izjavo o principih nevtralnosti interneta in predloge v obliki predlaganega zakonskega okvira, ki so ga predložili zakonodajalcem in odraža skupno politiko podjetij.

Upoštevali so dvoje načel:
  • uporabniki morajo imeti pravico izbire, katere vsebino, aplikacije in naprave bodo uporabljali, ker je internet...

6 komentarjev

Google in Verizon v pogovorih o nevtralnosti interneta

Julius Genachowski, vodja FCC-ja

ComputerWorld - Včeraj dopoldne so se na spletu pojavila poročila, da se Google in Verizon dogovarjata, kako upravljati promet. Verizon naj bi bil potrdil, da se že 10 mesecev pogajajo z Googlom in FCC (Zvezna komisija za komunikacije) o uveljavitvi nevtralnosti interneta. Slednja zahteva, da se ves promet na internetu, ne glede na vsebino, vir in destinacijo, obravnava enakovredno. Dogovori naj bi potekali o prioritizaciji prometa z Googlovih strežnikov, za kar bi Google dobro plačal. Nevtralnost interneta je sicer žgoča tema, saj ponudniki dostopa do interneta in upravljavci omrežij vztrajajo, da morajo promet nekaterih vrst, kot je denimo BitTorrent, omejevati, da lahko zagotavljajo kakovostno storitev za vse svoje uporabnike. FCC na...

3 komentarji

Evropska komisarka: Internet ni inherentno nevtralen

Neelie Kroes

vir: ZDNet
ZDNet - Evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes je na konferenci ARCEP-a v Parizu v torek nanizala nekaj izhodišč za evropsko razpravo o nevtralnosti interneta. V najširšem pomenu besede gre za enakost vsega prometa na medmrežju. Zahteva po nevtralnosti pomeni, da ponudniki dostopa do interneta ne smejo preferenčno obravnavati posamezne vrste prometa ali zapostavljati druge, omejevati dostopa ali zaračunavati dodatnih premij za dostop do vsebin, ki omrežje bolj obremenjujejo. Nevtralnost interneta se bolj poudarja v ZDA, medtem ko je Evropi med ponudniki dostopa do interneta večja konkurenca, ki do neke mere zagotavlja nevtralnost sama po sebi. Kljub temu nevtralnost interneta ni nekaj, kar bi bilo samo po sebi umevno, je v nagovoru...

30 komentarjev

Hud udarec za nevtralnost interneta

vir: MSNBC
MSNBC - Ameriško prizivno sodišče je preglasovalo odločitev ameriške Zvezne komisije za telekomunikacije (FCC) z razsodbo, da FCC nima pristojnosti od ponudnikov širokopasovnega dostopa do interneta (ISP) zahtevati enakopravne obravnave vsega internega prometa, ki teče po njihovi infrastrukturi. Pobudnik je bil ISP Comcast, ki je spodbijal FCC-jevo pristojnost. Soglasna odločitev vseh treh sodnikov je hud udarec za FCC, ki si je prizadeval za uzakonitev zahteve po nevtralnosti interneta, da ne bi telekomunikacijski operaterji in ISP-ji favorizirali nekaterih vsebin na internetu na račun drugih.

...

53 komentarjev

Googlovi zaposleni obsojeni zaradi spornega posnetka na Google Video

Google - Neki italijanski učenci iz Torina so leta 2006 na Google Video naložili videoposnetek, v katerem se spravljajo na avtističnega sošolca. Posnetek je presegal vse meje dobrega okusa, zaradi česar so ga le nekaj ur po prejemu obvestila italijanske policije na Googlu odstranili. Poleg tega so sodelovali s policijo pri identifikaciji tistega, ki je posnetek naložil na splet. Storilka in nekaj ljudi iz posnetka je bilo kasneje obsojenih na 10 mesecev družbenokoristnega dela. Pričakovali bi, da se zgodba tu konča, a ni bilo tako.

Javni tožilec iz Milana je štiri Googlove uslužbence - to so David Drummond, Peter Fleischer, George Reyes in Arvind Desikan) - obtožil razžalitve in kršitve italijanskega zakona o varstvu zasebnosti. Omenjeni zaposleni so leta 2008 zapustili Google. Seveda nihče izmed njih ni imel ničesar opraviti s spornim posnetkom, saj se niso pojavili v njem, niso ga posneli, niso ga naložili niti ga pregledali pred ali po objavi.

Zato je toliko bolj presenetljivo, da je...

21 komentarjev

Francija sprejela LOPPSI

Spodnji dom francoskega parlamenta

La Quadrature du Net - Francija je sprejela še enega v vrsti zakonov, ki načenjajo nevtralnost interneta in dajejo državi vedno več možnosti cenzure in omejevanja. Včeraj so sprejeli zakon z okrajšavo LOPPSI (Loi d'Orientation et de Programmation pour la Sécurité Intérieure) o delovanju policije in žandarmerije, ki prinaša tudi nove postopke v boju zoper otroško pornografijo na internetu, postranska škoda pa je krnjenje celovitosti interneta.

V živahni debati je opozicija obtožila vlado, da diabolizira internet, ker da je edini medij, ki ga ne more nadzorovati. Vlada je zavrnila vse predloge iz opozicijskih vrst, da bi nove ukrepe začasno označili kot eksperimentalne, dokler ne bi izmerili njihovega učinka. Če bi bili ti slabi, bi bil to jasen znak, da je omejevanje v zakonu nepotrebno in ne...

26 komentarjev

Nova pravila FCC-ja: nevtralnost interneta na preizkušnji

Ars Technica - Nov osnutek pravil (PDF) o nevtralnosti interneta, ki ga je pripravila ameriška Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC), buri duhove. Kot pravi neprofitna organizacija Electronic Frontier Foundation (EFF), je problematična dikcija, ki od ponudnikov interneta (ISP) ne zahteva omogočanja prenosa nelegalnih vsebin ali nelegalnega prenosa vsebin. Z drugimi besedami: ISP-ji so izvzeti iz zahtevka po nevtralnosti, če trdijo, da določene vsebine blokirajo, upočasnjujejo ali kako drugače pohabljajo zaradi ilegalnosti. Vse skupaj je v pravilih nedvoumno definirano z besedami, da nimajo nobenega namena ščititi nezakonitih dejavnostih v teh pravilih.

Fred von Lohmann, odvetnik...

2 komentarja

Represija proti kršiteljem avtorsko pravne zakonodaje v Britaniji?

The Register - Ofcom, britanski neodvisni regulator telekomunikacij in varuh konkurence na telekomunikacijskem trgu, naj bi po načrtih britanske vlade v kratkem dobil nove pristojnosti.

Poročilo Digital Britain namreč predlaga drastične ukrepe proti kršilcem avtorskih pravic na internetu. Med ukrepi so tako blokiranje vrat (ang. port blocking), blokiranje IP naslovov, blokiranje protokolov in URL naslovov (očitno se obeta pregledovanje vsebine prometa), omejevanje pasovne širine, filtriranje in celo - izklop kršiteljev iz interneta.

Po predlogu naj bi lastniki avtorskih pravic ponudnike dostopa do interneta obvestili o domnevnih kršilcih avtorsko pravne zakonodaje, ponudniki dostopa do interneta pa bi nato kršilce morali obvestiti o kršitvi. V primeru večkratnih opozoril, naj bi ponudniki dostopa do interneta lastnikom avtorskih pravic posredovali osebne podatke kršiteljev, le-ti pa bi lahko na podlagi tega pridobili odredbo sodišča ter zaprosili za uvedbo enega izmed prej omenjenih ukrepov.

...

47 komentarjev