» »

Ameriški senat napravil simboličen korak nazaj k internetni nevtralnosti

Ameriški senat napravil simboličen korak nazaj k internetni nevtralnosti

Slo-Tech - Ameriški senat je danes z 52 glasovi za in 47 proti podprl ohranitev nevtralnosti interneta v ZDA, ki jo je decembra lani Zvezna komisija za telekomunikacije v ZDA (FCC) ukinila. Takratna odločitev je takoj naletela na zelo burne odzive, saj so se začele tako politične kakor sodne bitke za njeno ponovno uvedbo. Na političnem parketu se lahko odločitev FCC odpravi, če tako glasujeta senat in predstavniški dom ameriškega kongresa. V senatu je za ohranitev nevtralnosti glasovalo vseh 49 demokratskih senatorjev in trije republikanski.

Uradno bo nevtralnost interneta ukinjena junija, ko bo odločitev FCC-ja začela veljati. Čeprav je senat glasoval drugače, bo na koncu verjetno obveljala odločitev FCC-ja. Ni namreč pričakovati, da bi ji nasprotovala absolutna večina v predstavniškem domu in predsednik Trump, saj so v FCC-ju njegovi ljudje. Brez Trumpovega podpisa bi v predstavniškem domu predlog moral prejeti kar dvotretjinsko podporo, kar prav tako ni verjetno.

Vseeno gre za pomembno sporočilo, ki bo v javnosti in na prihajajočih volitvah problematiko nevtralnosti interneta ponovno postavilo v središče pozornosti. Raziskave javnega mnenja kažejo, da 86 odstotkov Američanov (in 82 odstotkov republikancev) podpira nevtralnost interneta. Republikanski politiki medtem ponavljajo, da ta upočasnjuje inovacije in investicije v internetno infrastrukturo, zato je na prostem trgu nepotrebna in škodljiva. Republikanci so demokratom tudi očitali, da se ta tematika sedaj izrablja za predvolilno kampanjo in obračunavanja, kar je do neke mere res. Po drugi strani demokrati poudarjajo pomembnost nevtralnosti interneta za potrošnike, zlasti revne, tiste v odročnih mestih, mala podjetja in za svobodo govora ipd.

7 komentarjev

tasotusire ::

Eh, subvencije Googla, Twatterja, Facebooka in company, res ne bi smeli imenovati nevtralnost.

petrus ::

To je sporno samo ker ima "nevtralnost" v imenu in dobri demokrati ne trpijo niti diskriminacije mrežnih paketov!
stati inu obstati

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: petrus ()

Glugy ::

No ja se s to potezo vsaj melo več o tem govori.

tikitoki ::

tasotusire je izjavil:

Eh, subvencije Googla, Twatterja, Facebooka in company, res ne bi smeli imenovati nevtralnost.


Subvencije? A ti mogoce za dostop do interneta ne placujes? Od kolicine denarja, ki si jo pripravljen placati je tudi odvisna hitrost in/ali kolicina podatkov, ki jo lahko preneses. TOrej placujes za dostop do dolocenih storitev.
Mislim, da komot to obrnes okoli, ker google in podobne firme nudijo storitve, zaradi katerih so ljuje pripravljeni placevati za dostop. Ali ti mislis, da bo olk placeval dostop do neta, ce ni zanje koristnih informacij in/ali storitev na voljo?

nagobčnik ::

tasotusire je izjavil:

Eh, subvencije Googla, Twatterja, Facebooka in company, res ne bi smeli imenovati nevtralnost.


Ko bodo še omenjeni trije začeli zavirat promet, ki prihaja od IPjev kakšnih domišljavih ISPjev (za boljši efekt še z obrazložitvijo uporabniku, da bi bilo pametno zamenjati ISP in linkom na konkurenco), se bo hitro pokazalo, kdo dejansko koga subvencionira.

Reycis ::

Od internet nevtralnosti ima korist netflix, youtube in druga podjetja, ki ponujajo pretočne vsebine na škodo uporabnikov, ki jih ne uporabljajo. Gre se za totalno perverzijo besede "nevtralnost".

MrStein ::

Predlagam, da se Majk-u ukine svoboda pisanja po sloteku, ker od nje ima itak samo on korist, drugi pa ne.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Boj za internetno nevtralnost v ZDA se nadaljuje

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
2910926 (8160) gus5
»

Ducat tožb zoper FCC v boju za internetno nevtralnost

Oddelek: Novice / NWO
74948 (4069) Mavrik
»

Konec nevtralnosti interneta v ZDA (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
22267595 (60757) pirat
»

FCC potrdil nevtralnost interneta v ZDA

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
2812608 (6524) jype
»

FCC potrdil nevtralnost interneta, s kompromisom nezadovoljni obe strani

Oddelek: Novice / NWO
73493 (3150) Iatromantis

Več podobnih tem