» »

Google in Verizon objavila predlog ureditve nevtralnosti interneta

Google in Verizon objavila predlog ureditve nevtralnosti interneta

Google - Prejšnji teden smo poročali, da se Google in Verizon pogovarjata o prihodnosti nevtralnosti interneta. Dasi sta obe podjetji ognjevito zanikali, da bi šlo za dogovarjanje o Verizonovem prioritiziranju določenega prometa v zameno za plačilo, podjetji nista skrivali, da tečejo pogovori o širši ureditvi nevtralizacije interneta. Včeraj pozno popoldne sta podjetji objavili izjavo o principih nevtralnosti interneta in predloge v obliki predlaganega zakonskega okvira, ki so ga predložili zakonodajalcem in odraža skupno politiko podjetij.

Upoštevali so dvoje načel:
  • uporabniki morajo imeti pravico izbire, katere vsebino, aplikacije in naprave bodo uporabljali, ker je internet odprt in prost, ter
  • ZDA morajo še naprej podpirati investicije in inovacije v razvoju širokopasovne infrastrukture.
V predlogu je zaslediti večinoma pozitivne ideje (nevtralnost, enakopravnost prometa, transparentnost ponujenih storitev, kazni za kršitelje, nujnost dostopnosti širokopasovnih povezav slehernemu Američanu), z izjemo opredelitve brezžičnega dostopa do interneta. Ker je slednji drugačen od klasičnega, so ga izvzeli iz vseh teh omejitev razen transparentnosti ponujenih storitev, kar je washingtonski Public Knowledge že označil za nesprejemljivo. Problematična je tudi dikcija zakoniti promet (angl. lawful traffic), ki se pojavlja vseskozi dokument, in tehnično dopušča blokiranje ali omejevanje prometa, za katerega (kdo in kako?) oceni, da je nezakonit.

6 komentarjev

CaqKa ::

ta druga alineja jima je pa očitno (finančni) motiv da sta tak dokument sploh šla pisat?

lurker ::

V predlogu je zaslediti večinoma pozitivne ideje (nevtralnost, enakopravnost prometa, transparentnost ponujenih storitev, kazni za kršitelje, nujnost dostopnosti širokopasovnih povezav slehernemu Američanu), z izjemo opredelitve brezžičnega dostopa do interneta. Ker je slednji drugačen od klasičnega, so ga izvzeli iz vseh teh omejitev razen transparentnosti ponujenih storitev
Google pravi, da interneta sta dva.

Drugače so pa za Net Neutrality.

Eh!

Dober povezan članek.

Lonsarg ::

Pa ravno na žičnem je že zdaj v praksi net nautralen. Wireless je tisti, ki ga rabimo neutralnega, da bojo končno mobilni ponudniki samo ISPji.

Glede na to, da ima Google Android, ter Google Voice, bi sklepal, da tudi Google hoče isto, da je v dobro Googlovega buisinessa, neutralni internet na wireless.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

lurker ::

Ja, točno tako. Google igra zelo pametno. 'Street cred' si nabirajo tam, kjer ni potrebe (wired). Wireless is where it's at. V naslednjem desetletju.

Google bo pa pod krinko Net Neut zagotovil, da bo njihov 'promet' padel pod hi priority na wirelessu.

Kot že pravijo, četudi jih čedalje manj verjame v 'don't be evil' moto, še ni treba, da moto spremeniš v 'be stupid'.

Lonsarg ::

Google se pač boji, da Verizon pa te ne bi več hoteli Androida reklamirat, če se jim bo Google zameril. Zakaj pa mislite imamo Market po regijah razdeljen, ti operaterji so od njega zahtevali.

Kot sem že enkrat rekel, jaz bi se tega lotil zakonsko, prepovedal ekskluzive, torej tudi subvencije za telefone, bi morale biti enake za vse modele telefonov. Torej ne sme recimo SImobil diferenciirat, pa HTC Tatoo bolj subvencionirat, kot ostale modele.

lurker ::

Google se pač boji, da Verizon pa te ne bi več hoteli Androida reklamirat, če se jim bo Google zameril. Zakaj pa mislite imamo Market po regijah razdeljen, ti operaterji so od njega zahtevali.
Hmm, za lase privlečena teorija. Ampak, ni pa nemogoče, Googla nekaj je pahnilo na temno stran.

Bo že res, da se je lahko zavzemat za ideale, dokler ti le-ti prinašajo denar.

Jaz se zavedam, da je Google podjetje kot vsako drugo in mora delovati tako kot je najbolje za njega, sicer lahko kar zaprejo štacuno. Ne vem pa zakaj se morajo skrivati za zavzemanje za 'javno dobro'?! Prvič, to ni res, drugič pa se mi zdi, da bi bil njihov marketing prav tako dober, če bi rekli, da se zavzemajo za določene stvari iz razloga, ker koristijo takim podjetjem kot je Google. Google še vedno ima nek pozitiven prizvok, dosti ljudi še vedno pod črto koristi, ki jih ima od Googla (in podobnih), vrednoti višje kot stroške, ki jih ima z njim. Ne vem, če jim bo pomagalo to postopno 'slačenje cesarja', ki ga bo v prihodnosti vedno več. Come clean, Google!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Javno posvetovanje FCC-ja o ukinitvi nevtralnosti interneta velika manipulacija (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6215436 (12659) Fritz
»

Konec nevtralnosti interneta v ZDA (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
22269350 (62512) pirat
»

FCC potrdil nevtralnost interneta, s kompromisom nezadovoljni obe strani

Oddelek: Novice / NWO
73552 (3209) Iatromantis
»

Google in Verizon objavila predlog ureditve nevtralnosti interneta

Oddelek: Novice / Zasebnost
63382 (2959) lurker
»

Evropska komisarka: Internet ni inherentno nevtralen

Oddelek: Novice / Zasebnost
3010855 (10021) BlueRunner

Več podobnih tem