»

Ameriški tehnološki magnati skoraj ne plačujejo davkov

Slo-Tech - Ni skrivnost, da tehnološki (in drugi) giganti plačujejo zelo nizke davke na dobiček, saj ga večino prikažejo v davčnih oazah. ProPublica pa sedaj razkriva, da tudi njihovi lastniki in direktorji, ki sodijo med najbogatejše ljudi na svetu, niso nič bolj solidarni. Elon Musk leta 2018 ni plačal nič zvezne dohodnine, podobno velja tudi za Jeffa Bezosa v letih 2007 in 2011 ter številne druge. O tem pričajo davčne napovedi, ki jih je pridobila ProPublica za zadnjih 15 let. Na seznamu niso le tehnološki magnati, temveč tudi drugi bogataši, denimo Rupert Murdoch in Michael Bloomberg - skupno 25 najbogatejših Američanov. Vsi ti se povsem legalno izognejo plačilu dohodnine.

V zadnjih letih je povprečno ameriško gospodinjstvo zaslužilo 70.000 dolarjev, od česar je bilo treba plačati 14 odstotkov zveznega davka (davke lahko obračunajo zvezne države in lokalne oblasti). Bogati pa večino zaslužka ustvarijo s kapitalskimi dobički in apreciacijo njihovih naložb, ne z delom. Po ocenah ProPublice...

198 komentarjev

2018: črno leto za novinarstvo

vir: PxHere

Reporters Without Borders - Iztekajoče se leto je bilo za novinarje eno najbolj smrtonosnih doslej, ugotavlja poročilo mednarodne organizacije Novinarji brez meja oz. Reporters sans frontieres (RSF). Ta vsako leto spremlja število novinarjev, ki so bili bodisi ubiti ali pa izpostavljeni zlorabam oz. nasilju.

Skupaj je življenja izgubilo 80 novinarjev, v številko štejejo tudi amaterski novinarji in drugi medijski delavci. 61 % od teh je bilo ubitih namenoma, v povezavi z njihovim poročanjem, 39 % pa jih je umrlo prav neposredno med opravljanjem svojega poklica. 348 jih je bilo pridržanih in 60 jih je doživelo usodo talca. Skratka, kot ugotavlja generalni sekretar RSF, je situacija v letošnjem letu postala kritična, saj se je nasilje nad novinarji...

35 komentarjev

Kdo ima prav v zgodbi o delovnih pogojih v Amazonu

Slo-Tech - Zgodba o domnevno nehumanih pogojih dela v Amazonovih pisarnah, ki jo je minuli teden objavil The New York Times, po pričakovanjih ni ostala spregledana, a nihče ni pričakoval, da bo zanetila takšen požar ne le na družabnih omrežjih temveč tudi klasičnih medijih.

Že takoj naslednji dan se je odzval Jeff Bezos, Amazonov izvršni direktor, in izrazil začudenje nad člankom, saj da ne opisuje podjetja, kot ga pozna on. Zatrdil je, da se opisane slabe prakse v Amazonu sistematično ne pojavljajo ali celo vzpodbujajo, če pa jih je kdo vseeno deležen, naj to takoj prijavi.

Kot glavni dokaz je predložil obširen demanti, ki ga je na lastno pest spisal Nick Ciubotariu, ki v Amazonu vodi razvoj...

0 komentarjev

NORAD tudi letos sledi Božičku, a to pot z Microsoftom

Kanadski vojaki v NORAD-u.

NORAD Santa - Kakor vsako leto od leta 1955, bo Severnoameriško poveljstvo za zaščito zračnega prosotra (NORAD) tudi letos sledilo Božičkovi poti po Zemeljski obli. Tradicija se je nenačrtovano začela, ko je trgovska mreža Sears iz Colorado Springsa v svoji reklami kampanji na letake natisnila telefonsko številko, kamor so lahko otroci poklicali in govorili z Božičkom. Zaradi pomote pa so natisnili številko za izredne primere v CONAD-u (predhodnik NORAD-a), ki je tisto leto prejel ogromno otroških klicev. Od tedaj NORAD vsako leto sledi potovanju Božička, od leta 1997 tudi po spletu.

Na božični večer se v poveljstvu zbere več kot tisoč zaposlenih in njihovih družin, ki...

6 komentarjev

Domače branje: The Data Journalism Handbook (2012)

Slo-Tech - Sodelavke Evropskega novinarskega centra (EJC) so na pomladnem novinarskem festivalu v Perugii predstavile prvi priročnik za podatkovne novinarje – Data Journalism Handbook.

Povedale so, da knjiga ne bo odgovorila na vsa vprašanja o zbiranju in uporabi najrazličnejših podatkovnih zbirk, ampak bo zanimiva zlasti za uporabnike, ki jih zanimajo podatkovne osnove. Prav tako ne bo odgovorila na vprašanje, kaj podatkovno novinarstvo sploh je, temveč bo predstavila različne poglede na novo novinarsko zvrst in prikazala dobre prakse podatkovno naprednejših redakcij.

Podatkovni novinarski priročnik je nastal v obdobju, ko so se mediji že začeli zavedati, da kriza medijske industrije ni konjunkturna, ampak sistemska. Zato so bili pripravljeni preizkusiti tudi novičarske in poslovne modele, o katerih pred krizo ne bi razmišljali. Zasebne fakultete in medijski predavatelji so zaslutili izobraževalno nišo in razpisali prve specialistične študije podatkovnega novinarstva. Za dodatno...

13 komentarjev

Slovenija nekoliko napredovala na lestvici novinarske svobode

Reporters Without Borders - Novinarji brez meja so objavili sveže poročilo (PDF-dokument) o novinarski svobodi na svetu, v katerem so države razvrščene od najbolj do najmanj represivne države zoper novinarsko svobodo. Leto 2011 so zaznamovali arabski protesti, ki so strmoglavili nekaj avtoritarnih režimov, nadaljevanje sage Wikileaks, dogovarjanje o sporazumu ACTA, razkrivanje finančnih nepravilnosti in malverzacij v bankah, poizkusi nadzora interneta v vedno več državah, grožnje, obsodbe in usmrtitve novinarjev itd., zaradi česar je bilo delo novinarjev po svetu pod težkimi preizkušnjami in morda celo bolj pomembno kot kdajkoli prej. Lestvica držav po novinarski svobodi je zato precej premešana v primerjavi s preteklimi leti, še vedno pa ostaja neizpodbitno dejstvo, da novinarska svoboda ne more obstajati brez trdne demokracije, kakor tudi slednja ne more obstajati...

26 komentarjev

Plačljivi zid okrog The New York Times namenoma luknjičav, obvozi že na voljo

TechCrunch - Naslednji ponedeljek se bo končala brezplačna dostopnost vseh člankov v uglednem časniku The New York Times. Kot je znano, bo brezplačno dostopnih prvih 20 člankov mesečno, za ostale pa bo potrebno kupiti naročnino (15 ali 20 dolarjev mesečno, odvisno od naprave). Toda plačljivi zid (paywall) bo namenoma zgrajen zelo luknjičasto, so povedali v časniku, saj želijo "ohraniti pomemben domet in vpliv" časopisa.

Že pretekli teden so povedali, da bo mogoče z Googla obiskati dnevno do pet člankov na The New York Times, ki se ne bodo šteli v mesečno kvoto. Branje člankov, če vas bodo nanje napotili na Twitterju ali Facebooku, pa bo sploh brez kvote. Včeraj pa so povedali še, da bo moč brati celotne članke tudi, če boste do njih prideskali s kateregakoli bloga. To pomeni, da če se...

2 komentarja

Obdobje brezplačnih člankov The New York Timesa se končuje

The New York Times - Kot so lani napovedali, bodo v The New York Timesu počasi ukinili brezplačno dosegljivost svojih člankov na internetu. Od danes članke zaračunavajo bralcem v Kanadi, od 28. marca pa bodo to počeli za vse na svetu. Pravijo, da so Kanado uporabili kot test za preverbo sistema, da ne bo kasneje kakšnih neprijetnih presenečenj.

Še vedno bo dostopnih 20 člankov na mesec brezplačno, nato pa bo za nadaljevanje branja potrebno seči v žep. Mesečna naročnina na članke na spletni strani in dostop prek mobilnega telefona bo stala 15 dolarjev, za dostop do prek spleta in prek iPada pa 20 dolarjev mesečno. Naročniki tiskane izdaje bodo seveda imeli brezplačen dostop, razen prek Kindla in Nooka. Naročnino na spletno verzijo bo moč poravnati prek PayPala ali s kreditno kartico.

Pri...

21 komentarjev

Zemljiška knjiga v New Orleansu zaradi računalniškega izpada nedostopna

Techdirt - Tudi v New Orleansu se ukvarjajo z mrtvilom na nepremičninskem trgu, a je razlog tam povsem drugačen kakor tu. Medtem ko Slovence bodejo previsoke cene in neelastičnost ponudbe, se je v New Orleansu že konec oktobra sesul računalniški sistem z zemljiško knjigo, ki ga do danes še vedno niso uspeli postaviti na noge.

Zaradi računalniške okvare na okrožnem sodišču v New Orleansu so vsi podatki o prometu z nepremičninami v zadnjih 30 letih nedostopni. Kakor so zagotovili pristojni, originalni zapisi niso izgubljeni, uničene so le računalniške evidence, tako da sedaj nihče ne ve, kje je kakšen dokument. Pravzaprav se ve, da ležijo v knjigah, a je iskanje po strahovito počasno, kar še dodatni hromi že tako ali tako na infuzijo priključen trg nepremičnin.

Nekaj so se le naučili, saj so povedali, da bodo najeli podjetje i365, ki bo odslej skrbelo za izdelavo varnostnih kopij. Točno en mesec po izpadu posledic še zdaleč niso odpravili. Najeli so še eno podjetje, ki jim bo pomagalo vnovič...

22 komentarjev

The New York Times se zmrduje nad "tweeti"

TechCrunch - Besednih puristov ne najdemo le naših logih, marveč tudi onstran Luže. Angleščina je resda za razliko od slovenščine nereguliran jezik, saj slovarji sledijo zgolj rabi in je ne predpisujejo, a to funkcijo več kot dobro opravljajo druge avtoritativne inštitucije. Ena takšnih, ki si to brez dvoma sme privoščiti, je ameriški nacionalni časnik The New York Times. Odločili so se, da tweet (ščebetati, čivkati) razen v ornitološki tekstih ni sprejemljiva beseda.

Urednik Phil Corbett od lanskega septembra bdi tudi na jezikom v časniku, pred tem pa je bil zadolžen za pisanje internega slogovnega priročnika, ki vodi vse pisce za The New York Times. Corbett trdi, da beseda tweet (glagol za objavljanje kratkih domislic na Twitterju) še ni del standardne angleščine, in da mnogi Američani ne poznajo njenega prenesenega pomena.

V zadnjem mesecu je bila beseda kot glagol, glagolnik ali samostalnik uporabljena osemnajstkrat. V obvestilu zaposlenim je Corbett zapisal, da se v skladu z načeli...

17 komentarjev

Ljudje nismo večopravilna bitja

Aktivnosti na fMRI pri opravljanju dveh nalog hkrati

vir: Slashdot
Slashdot - Lani smo pisali, da so na Univerzi Stanford dognali, da večopravilnost v človeških možganih ne deluje preveč dobro. V zgodovini paralelizacije nismo nikoli preveč potrebovali, zato ustreznih nevronskih povezav zanjo nismo razvili. Raziskovalci s pariške Université Pierre et Marie Curie potrjujejo te trditve z novimi spoznanji, da zmoremo hkrati opravljati kvečjemu dvoje opravil.

Razlog za to je del možganov z imenom medialni prefrontalni korteks (MFC), ki zmore razdeliti dve nalogi tako, da se polovica regije posveti eni in druga polovica drugi nalogi. Tako lahko ljudje z malo napora...

31 komentarjev

Pulitzerjevo nagrado dobil spletni časnik

Sheri Fink

Slashdot - Pulitzerjeva nagrada je prestižno odlikovanje, ki se vsako leto podeli v 21 kategorijah. Štirinajst kategorij sodi v skupino novinarstva, šest jih podelijo za dosežke v literaturi, eno pa za skladateljstvo. Nagrado je leta 1917 ustanovil novinar in založnik Joseph Pulitzer, ki je tudi oče časnika St. Louis Post-Dispatch in kasnejši lastnik New York Worlda. Nagrada velja za najvišje priznanje, ki ga novinar ali novinarska hiša lahko doseže. Od leta 2007 v skoraj vseh kategorijah lahko kandidirajo tudi spletni elementi in letos je v eni izmed kategorij prvič v zgodovini zmagala spletna publikacija.

ProPublica je neodvisna neprofitna spletna redakcija, kjer novinarji objavljajo svoje raziskovalne prispevke pod licenco

4 komentarji

Podeljene nagrade za najboljšo znanstveno vizualizacijo leta 2009

Slo-Tech - Podeljene so nagrade za najboljšo vizualizacijo znanstvenih dosežkov za leto 2009, katere podeljuje ameriška agencija National Science Foundations v sodelovanju z revijo Science. Nagrade podelijo za kategorije: fotografija, ilustracija, posterji in grafike, interaktivne igre ter neinteraktivne vsebine (video). Na spletnih straneh NSF in revije Science si lahko preberete več o dobitnikih nagrad in priznanj, ter si ogledate zmagovalna dela. Zmagovalne 3 video vsebine si lahko ogledate tudi na spletnih straneh revije NewScientist, zmagovalne fotografije pa tukajle: klik

Prvo nagrado je dobila fotografija iz sveta nanomaterialov. Raziskovalci iz Harvardske univerze so odkrili novo...

6 komentarjev

The New York Times ne bo več brezplačno na spletu

The New York Times - Leta 2007 je ugledni ameriški časnik The New York Times končal dveletni eksperiment zaračunavanja dostopa do člankov. V tem času je bilo treba za neomejen dostop do vsebine odšteti 50 dolarjev letno ali 8 dolarjev na mesec, druga možnost pa je bila seveda naročiti papirnato izdajo, ki je prav tako nudila spletni dostop. Septembra 2007 so si izračunali, da oglaševalci bogato plačujejo za oglaševanje na straneh z visokim obiskom, kar lahko dosežejo s popolnim odprtjem arhivov od leta 1987 dalje ter od 1851-1922 in od tedaj je bila njihova vsebina brezplačno dostopna na spletu. Letno jim je naročniški model prinesel okrog 10 milijonov dolarjev.

Časi se spreminjajo, prakse pa zgolj reciklirajo. Včeraj so namreč v The New York Timesu objavili, da bodo ponovno omejili brezplačen spletni dostop. Od leta 2011 naprej bodo uporabniki lahko zastonj prebrali le nekaj člankov mesečno, ostale pa bodo morali plačati. O podrobnostih še niso odločili, tako da cene in število brezplačnih člankov še...

44 komentarjev

Je med Rusijo in Gruzijo potekala tudi kibervojna?

Razobličena spletna stran gruzijskega parlamenta.

vir: New York Times
New York Times - Kot poročajo na New York Times, se je na Gruzijo nekaj tednov pred pravim vojaškim napadom zgodil kibernapad.

Varnostni strokovnjaki so tako že 20. julija zaznali več DDoS napadov na Gruzijske strežnike, med drugim tudi na strežnik pedsednika Mihaila Šakašvilija, sledila pa so tudi razobličenja spletnih strani. Kmalu po vojaškem napadu so bile napadene tudi komunikacije gruzijskih medijskih hiš in transportnih podjetij.

Kljub temu, da je Rusija zanikala, da stoji za napadi, pa ameriški varnostni strokovnjaki trdijo, da imajo jasne dokaze, da za napadi stoji ruska hekersko-kriminalna skupina Russian Business Network. Obstajali naj bi tudi dokazi, da naj bi bil gruzijski internetni promet preusmerjen preko vozlišč ruskih telekomunikacijskih...

18 komentarjev

Google Code Jam 2006

Google - V začetku septembra se bo odvijalo programersko tekmovanje, ki ga prireja Google, imenovano Google Code Jam 2006. Tekmovanje, ki letos poteka drugič zapored, je sestavljeno iz kvalifikacijskega kola, dveh tekmovalnih kol, in na koncu, za najboljših 100 - finale. Hekanje poteka preko spleta, razen finala, ki je "onsite", t.j. v New Yorku. Programski jeziki, ki so programerjem na voljo, so Java, C++, C#, VB.NET in novinec letošnjega leta - Python. Registracija je že odprta, več o tem (pravila, nagrade) pa se da prebrati tule:
  1. Google Code Jam 2006
  2. Google Code Jam 2006, Powered by TopCoder

2 komentarja

LinuxWorld Conference & Expo

KDE - Leto se je sicer šele začelo, a kljub temu se že zdaj odvija morda največji dogodek za Linux v letu 2004. Od 20. do 23. januarja poteka v New Yorku LinuxWorld Conference & Expo, ki ga tudi tokrat podpirajo velika računalniška imena, med drugim Oracle, CA, HP, IBM, Novell in Sun. SYS-CON Radio je pripravil zanimive pogovore s predstavniki ključnih odprtokodnih projektov in njihovih podpornikov, prireditelji pa so že razglasili zmagovalce enajstih kategorij, v katerih so podeljevali nagrade. Na vse večjo prisotnost velikih računalniških podjetij v odprtokodnem svetu kaže tudi seznam nagrajencev, med katerimi je le en nekomercialen pojekt, in sicer razvojno okolje KDevelop 3.0, ki, zanimivo, sploh še in izšel.

0 komentarjev