»

Verizon si premišljuje glede prevzema Yahooja

The Wall Street Journal - Medtem ko so si ob podpisu pogodbe z Verizonom oddahnili tako Yahoojevo vodstvo kot delničarji, je Verizon na drugi strani vseskozi deloval nekoliko zadržano do 4,8 milijarde dolarjev vredne kupčije. Nedavno razkriti vdor v Yahoo je zato odličen izgovor, da Verizon pritisne na Yahoo in si izpogaja znižanje nakupne cene, teoretično pa mu daje tudi možnost odstopa od pogodbe.

Pogodba o prevzemu namreč vsebuje precej standardno klavzulo, ki prevzemniku omogoča odstop od pogodbe, če bi se pojavile nepričakovane spremembe z negativnimi materialnimi posledicami za podjetje. Yahoo je minuli mesec dejal, da bi vdor utegnil imeti materialne posledice Verizonov glavni pravnik Craig Silliman pa je ta teden dejal, da ima dokazno breme sedaj Yahoo, ki mora dokazati,...

12 komentarjev

Verizon želi zaradi prikrivanja vdora milijardo popusta pri nakupu Yahooja

New York Post - Pred tremi meseci smo pisali, da je Verizon za 4,8 milijarde dolarjev kupil Yahoo, sedaj pa se utegne zgodba zaplesti. Yahoo se je namreč od tedaj zapletel v dve veliki aferi, in sicer smo najprej ugotovili, da so leta 2014 hekerji odnesli vsaj 500 milijonov uporabniških podatkov, morda pa še več, ta teden pa je odjeknila vest, da je Yahoo lani začel vohuniti za vsemi uporabniki. Verizon se je ustrašil, kakšni okostnjaki ga še čakajo v Yahoojevih omarah, zato si želi znižanje nakupne cene. Ali pa ga malo izsiljuje, rezultat je enak.

New York Post piše, da si Verizon želi nakupno ceno znižati za 1 milijardo dolarjev ali pa razdreti dogovor. Verizon s tem pritiska na Yahoo, ki se je znašel v res nezavidljivi situaciji. Yahoo se razumljivo upira takemu...

8 komentarjev

TETRA popolnoma zanič

Informacijski pooblaščenec - V odločbi o zavrnitvi dostopa do informacije javnega značaja, ki jo je Informacijski pooblaščenenec objavil včeraj, IP med drugim ugotavlja, da je sistem tako zanič, da bi bilo:

Z razkritjem informacij [..] mogoče poseči v sam si[s]tem TETRA, kar bi lahko zmanjšalo oziroma izničilo njegovo operativno vrednost, s tem pa bi bila lahko ogrožena varnost življenja in premoženja ljudi, varnosti policistov, gasilcev, reševalcev in vseh drugih uporabnikov. Sistem TETRA namreč poleg policije uporabljajo tudi enote nujne medicinske pomoči, enote za izvrševanje kazenskih sankcij, finančna uprava, Dars, mestna redarstva, itd. Iz tega vidika je tudi v javnem interesu, da se zagotovi zaščita radijskega sistema, katerega lastnik je države (država je operater in upravljavec sistema) in na ta način doseže njegovo učinkovito delovanje.


Tako smo očitno v Sloveniji za nekaj milijonov evrov iz sistema, ki je bil načrtovan za varno komunikacijo med izvajalci nujnih storitev in med drugim omogoča...

75 komentarjev

Verizon sledi in prodaja podatke o svojih uporabnikih mobilnega interneta

Hacker News - Največji ameriški mobilni operater Verizon Wireless je pravkar splavil spomladi napovedano storitev prodaje naročniških in prometnih podatkov o svojih uporabnikih oglaševalcem.

Storitev deluje tako, da Verizon v ozadju beleži ves uporabnikov mobilni internetni promet, ter iz njega gradi profil obiskanih spletnih strani. Potem pa v vsak sproženi HTTP zahtevek (v šifirane seveda ne morejo) vstavi posebni header "X-UIDH", ki vsebuje enolični indentifikator tega uporabnika in (sodeč po twittih) tudi njegovega telefona. Ta header potem sprejme vsaka obiskana spletna stran. Če ima njen oglaševalski partner pogodbo z Verizonom, lahko potem na podlagi tega headerja dobi določene podatke o uporabniku - sodeč po PR dokumentih so to podatki o starosti, spolu, prebivališču in seveda spletni...

14 komentarjev

Inšpektorat ni ukrepal proti organom, ki kljub zahtevi niso dali informacij javnega značaja

Slo-Tech - Inšpektorat za javni sektor ni izvedel nadzora na ministrstvih in občinah, ki kljub zahtevi spletnega portala podcrto.si niso posredovali informacij o stroških za službena potovanja njihovih predstojnikov. Po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ) lahko inšpektorat uradno osebo organa, ki v 20 delovnih dneh informacij ne posreduje, kaznuje z globo med 625 in 1250 evri.

Avgusta in oktobra letos je spletni portal podcrto.si izvedel analizo, ki je pokazala visoko stopnjo neodzivnosti ministrstev, njihovih organov v sestavi in mestnih občin na zahteve za posredovanje informacij javnega značaja. Julija so po elektronski pošti na 12 ministrstev, 32 organov v njihovi sestavi in 11 mestnih občin kot navaden državljan naslovili vprašanje o skupnih stroških za službene poti njihovih predstojnikov med marcem 2012 in februarjem 2013. Petnajst organov, med njimi pet ministrstev, je vprašanje ignoriralo, dva organa pa sta celo zastavila nezakonito vprašanje zakaj naj podatke...

89 komentarjev

Čistka storitev pri Yahooju

Pobegli posnetek

TechCrunch - Yahoo je v teh dneh odpustil 700 zaposlenih, sedaj pa je napovedal še izdatno krčenje storitev, ki jih imajo pod svojim okriljem. Kakor je prebrati na posnetku, ki je ušel na splet iz Yahooja, se bodo poslovili Yahoo Buzz, MyBlogLog, Delicious, AllTheWeb.com, Yahoo Picks in AltaVista. Kmalu je to potrdil tudi sam Yahoo, ki je v izjavi za javnost zapisal, da je del njihove strategije ukiniti podporo storitev, ki ne prinašajo zadostnega dobička, in se namesto nanje usmeriti na svoje glavne storitve in razvoj novih. Zaradi tega se bodo v prihodnjih mesecih poslovili zgoraj našteti, točnega datuma pa Yahoo ni podal. Odpis nedobičkonosnih storitev je nujen korak (tudi Google je brez milosti odrezal Dodgeball, Jaiku, Notebook in Catalog Search), a vsaj za Delicious se lahko...

22 komentarjev

Ameriško tožilstvo od avtorja knjige o CIA zahteva razkritje virov

Slo-Tech - Konec aprila je ameriško tožilstvo od Jamesa Risena, novinarja in avtorja knjige State of War: The Secret History of the C.I.A. and the Bush Administration, sodno zahtevalo razkritje novinarskih virov.

Tožilstvo zahteva razkritje virov, ki jih je avtor uporabil za pisanje devetega poglavja o operaciji Merlin. Šlo je za tajno operacijo obveščevalne službe CIA, s pomočjo katere so ZDA februarja 2000 s pomočjo v ZDA prebeglega ruskega znanstvenika Iranu poslale načrte za enega ključnih delov za jedrsko bombo.

Načrti so sicer vsebovali nekatere tehnične napake, zaradi katerih naj bi Iran jedrske bombe ne uspel izdelati, vendar se je kasneje izkazalo, da so bile napake preveč očitne, poleg tega pa se je celotna operacija zasukala nekoliko nepričakovano. Zato obstaja bojazen, da trik, s pomočjo katerega naj bi ZDA Iran pri gradnji jedrske bombe "speljale" na napačno pot, ni uspel, Iran pa je celo uspel pridobiti precej uporabne informacije, s pomočjo katerih bo njegova gradnja jedrske...

13 komentarjev

Na spletu objavljen Yahoojev "prisluškovalni vodič"

Slo-Tech - Christopher Soghoian je letos poleti vse vladne agencije, ki delujejo v okviru ameriškega Ministrstva za pravosodje na podlagi ameriškega zakona o dostopu do informacij javnega značaja (FOIA) zaprosil za podatek o tem, koliko posamezni ponudniki dostopa do interneta in telefonski operaterji računajo za posredovanje osebnih podatkov svojih uporabnikov in prisluhov komunikacij na podlagi sodne odredbe.

Soghoian, ki na Indiana University pripravlja doktorat na temo nadzora in zasebnosti, je menil, da bi na ta način lahko izdelal oceno o obsegu nadzora interneta s strani ameriških državnih organov. Dobil je kar nekaj zanimivih podatkov, zapletlo pa se je pri Verizonu in Yahooju, ki sta dostop do podatkov (kot stranska udeleženca v FOIA postopku) zavrnila. Verizon je med razlogi navedel, da bi razkritje "prisluškovalnega cenika" zmedlo njegove stranke, Yahoo, pa je bil mnenja, da bi ga razkritje osramotilo in šokiralo njegove uporabnike.

A dokumenti niso ostali dolgo skriti. Kmalu za...

12 komentarjev

Ali je Hushmail še zaupanja vreden?

Slashdot - Hushmail je spletni ponudnik e-pošte, ki omogoča pošiljanje PGP/GPG šifrirane elektronske pošte preko spletnega vmesnika. Pri tem uporablja poseben Java applet, ki omogoča šifriranje in dešifriranje na strani odjemalca.

Hushmail naj bi bil tako najbolj varen ponudnik e-pošte, vendar pa se je konec lanskega leta izkazalo, da je kanadsko podjetje Hushmail na podlagi vzajemnega sporazuma o pravni pomoči med Kanado in ZDA ameriškim pravosodnim organom izročilo dešifrirana elektronska sporočila svojega uporabnika. Predstavniki Hushmaila so kasneje tudi priznali, da beležijo IP naslove uporabnikov.

Te dni pa so pri Cryptome odkrili še nekaj nadvse nenavadnega.

Hushmail namreč na svoji spletni strani ponuja dostop do celotne izvorne kode svojega šifrirnega stroja, tim. Hush Encryption Engine. Koda vsebuje tudi Javanski program označen z različico 3-0-0-30, ki skrbi za izvedbo šifriranja.

Kar je nadvse nenavadno pa je dejstvo, da so pri Cryptome odkrili, da se javanska izvršilna...

8 komentarjev

Priročnik za preiskavo prizorišča kiberkriminala dostopen na spletu

Schneier.com - Ameriško ministrstvo za pravosodje je na spletu izdalo 74-stransko knjigo oz. priročnik z naslovom Electronic Crime Scene Investigation: A Guide for First Responders, Second Edition.

Kot pove že naslov, gre za priročnik, namenjen preiskovalcem prizorišča kiberkriminala. V priročniku so obravnavane predvsem osnove zavarovanja in zasega dokazov, kljub temu pa predstavlja zanimivo branje za vse, ki jih zanima, kako potekajo preiskave iz področja kiberkriminala.

5 komentarjev

Osumljencem v ZDA ni potrebmo razkriti lastnih šifrirnih gesel

Slo-Tech - Pred dobrim letom dni, natančneje 17. decembra 2006 je Kanadčan Sebastien Boucher, ki sicer legalno prebiva v ZDA prestopil mejo med Kanado in ZDA.

Ameriški mejni kontrolni organi so se odločili za nekoliko bolj temeljit pregled v okviru katerega so mu zasegli prenosnik in ga pregledali.

Prenosnik je bil vključen (verjetno hiberniran) in mejni policist Chris Pike je lahko pogledal vsebino diska brez vnosa gesla.

Na računalniku je našel okrog 40.000 slik, med katerimi jih je bilo nekaj - glede na imena datotek - očitno pornografskih.

Na vprašanje ali kakšna slika vsebuje tudi otroško pornografijo je Boucher odgovoril da ne ve, saj včasih skupaj z legalnimi pornografskimi fotografijami, ki jih prenaša iz spleta prejme še kakšno sliko, ki vsebuje otroško pornografijo.

Policist Pike je zato na pomoč pri pregledu poklical še policista Marka Curtisa, specializiranega za prepoznavanje otroške pornografije. Curtis je pri nadaljnji preiskavi odkril datoteko z imenom "2yo getting raped...

44 komentarjev

Sodelovanje s tajnimi službami kot "svoboda govora"

Ars Technica - V začetku lanskega leta je ameriška nevladna organizacija Electronic Frontier Foundation proti telekomunikacijskemu podjetju AT&T vložila tožbo, ker naj bi ameriški tajni službi nezakonito posredovali prometne podatke o telefonskih klicih svojih strank. Tožbe so bile vložene tudi proti drugim telekomunikacijskim podjetjem, ki naj bi nezakonito sodelovale z NSA.

Te dni pa je eno izmed toženih podjetij, Verizon, prišlo na dan s precej nenavadnim argumentom, ki naj bi dokazoval neupravičenost tožbe. Verizonovi odvetniki namreč trdijo, da gre pri posredovanju omenjenih podatkov državnim ustanovam zgolj za izvajanje njihove pravice do svobode govora.

Verizon tako trdi, da jim svoboda izražanja dovoljuje da komurkoli - tudi tajnim službam na njihovo prošnjo - sporočijo katerekoli podatke. Dodajajo še, da bi morale nevladne organizacije - če menijo, da gre za nezakonit nadzor - izvajati pritisk na državo, ne pa zasebnim podjetjem omejevati njihovo svobodo govora.

Kakorkoli se...

6 komentarjev

Imajo ZDA dostop do bančnih podatkov in večino ameriškega interneta?

Slo-Tech - Konec prejšnjega tedna so ameriški časopisi The New York Times, Los Angeles Times in The Wall Street Journal objavili članke o skrivnih sodnih pozivih s katerimi sta obveščevalna služba CIA in ameriška Državna zakladnica (Treasury Department) pridobila mednarodne podatke o bančnih transakcijah preko sistema SWIFT.

Preko sistema SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) se pretakajo podatki o mednarodnih finančnih transakcijah iz 7800 finančnih ustanov iz več kot 200 držav. Podatke so kakopak pridobivali zaradi borbe proti teroristom oziroma njihovim financerjem. Po uradnih zagotovilih ni šlo za izkopavanje podatkov (tim. data mining), pač pa so dostopali le do omejenega števila podatkov. Kljub temu je sedaj povsem jasno, da imajo ameriški državni organi preko SWIFT-a dostop do vseh mednarodnih finančnih transakcij. (Mimogrede: se še kdo spomni izmikanj glede prisluškovanja NSA Američanom?) Ameriška administracija je razkritje kritizirala, saj naj bi...

31 komentarjev

MPAA ponovno udarila

Slo-Tech - Po supernovi.org, katere strežnike je ugasnila slovenska policija, je enaka usoda doletela tudi stran lokitorrent.com.

Obiskovalca tako pričaka sporočilo, da nelegalno pobiranje filmov odžira kruh vsem, ki od tega dejansko živijo, ter da je stran zaprta na podlagi sodne odredbe. Poleg tega so še zapisali, da "kraja filmov pušča sled, edini način, da vas ne ulovijo pa je, da nehate".

Zanimivo je, da se je ravno Lokitorrent dejavno uprl MPAA, saj je zbiral prispevke za sodne stroške.

Kaj še sledi? [>:D]

165 komentarjev

Optimizacija Win2k sistema

3D Rage - Heh, večina vas je verjetno že precej naveličana vseh teh optimizacijskih vodičev za različne sisteme, toda nekaterim pridejo prav. Na 3D Ragu (BTW, cool design!) so objavili precej temeljit optimizacijski vodič za Win2k, v katerem se predvsem koncentrirajo na pomnilnik in trdi disk, kar je za hitrost sistema seveda najbolj pomembno. V tem vodiču boste našli tako splošne nasvete, kot tudi navodila za spreminjanje registra, tako da je primeren tako za začetnike, kot izkušene uporabnike.

0 komentarjev