» »

Sodelovanje s tajnimi službami kot "svoboda govora"

Sodelovanje s tajnimi službami kot "svoboda govora"

Ars Technica - V začetku lanskega leta je ameriška nevladna organizacija Electronic Frontier Foundation proti telekomunikacijskemu podjetju AT&T vložila tožbo, ker naj bi ameriški tajni službi nezakonito posredovali prometne podatke o telefonskih klicih svojih strank. Tožbe so bile vložene tudi proti drugim telekomunikacijskim podjetjem, ki naj bi nezakonito sodelovale z NSA.

Te dni pa je eno izmed toženih podjetij, Verizon, prišlo na dan s precej nenavadnim argumentom, ki naj bi dokazoval neupravičenost tožbe. Verizonovi odvetniki namreč trdijo, da gre pri posredovanju omenjenih podatkov državnim ustanovam zgolj za izvajanje njihove pravice do svobode govora.

Verizon tako trdi, da jim svoboda izražanja dovoljuje da komurkoli - tudi tajnim službam na njihovo prošnjo - sporočijo katerekoli podatke. Dodajajo še, da bi morale nevladne organizacije - če menijo, da gre za nezakonit nadzor - izvajati pritisk na državo, ne pa zasebnim podjetjem omejevati njihovo svobodo govora.

Kakorkoli se argument sliši nenavadno, pa je dejstvo, da je Vrhovno sodišče ZDA leta 1979 v primeru Smith proti Maryland presodilo, da prometni podatki o telefonskih pogovorih niso zaščiteni z četrtim amandmajem (ki v ameriški ustavi opredeljuje pravico do zasebnosti), poleg tega pa je leta 1999 prizivno sodišče desetega okrožja v ZDA presodilo, da so osebni podatki, ki jih zbere podjetje, "vrsta 'govora' in je zato uporaba potrošnikovih podatkov s strani tretje stranke v poslovnih transakcijah poslovni govor, ki je zaščiten s prvim amandmajem".

No, če taktika Verizona ne bo uspela, pa Busheva administracija že pripravlja predlog zakonodaje, s katerim naj bi telekomunikacijskim podjetjem za nazaj podelila imuniteto za tovrstno sodelovanje s tajnimi službami, kot aduta pa poiskušajo uporabiti tudi tim. "privilegij državne skrivnosti" (ang. <i>state secrets privilege</i>)., s katerim bi sploh onemogočili tožbo, tudi v primeru, da je bilo sodelovanje popolnoma nezakonito.

Mimogrede, podjetje Verizon je prvi mobilni operater, ki je pričel javnosti komercialno ponujati storitev sledenja uporabnikom mobilnih telefonov.

So tudi bivši informatorji Jugoslovanske UDBE zgolj izvrševali svojo svobodo govora?

6 komentarjev

Jumping Jack ::

Končni cilj večpartijskega sistema je enopartijski sistem.
Končni cilj demokracije je diktatura.

ZDA je vodilni inovator na področju političnih manipulacij.
In "licence" se po svetu prodajajo kot vroče žemljice.

Z veseljem ugotavljam, da smo na zelo dobri poti..... :(

urban99 ::

fajn 'skrb za stranke', ni kaj. :(

CyberPunk ::

Uf, samo iz tega se da potem marsikaj izvesti in marsikaj spodbijati - tudi proti drzavi.
Na primer - ce pokazem sredinec policistu, se lahko sklicujem na svobodo govora oz. mogoce celo na tak nacin reklamiram njegovo storitev. >:D In svoboda govora overrajda domnevno kaznivost tega dejanja.

Ali pa izdajanje poslovne skrivnosti. Ali drzavne skrivnosti.
Pa se pa se. :D

Ziga Dolhar ::

Mučenje --> Agencija za spodbujanje in razvoj svobodnega govora
https://dolhar.si/

urban99 ::

itak, Guantanamo = Hyde park

driver_x ::

vse za vero, dom, cesarja - itak.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sodelovanje operaterjev komunikacij s tajnimi službami

Oddelek: Novice / Zasebnost
95131 (4139) poweroff
»

AMD investira v Transmeto

Oddelek: Novice / Procesorji
194169 (2446) OChack
»

Tehnik kukal v kopalnico

Oddelek: Novice / Zasebnost
74082 (2794) mtosev
»

Open Document Format pretvornik za Word + vojna dokumentov

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
236720 (5097) tha_man
»

Namenski čip za umetno inteligenco

Oddelek: Novice / Grafične kartice
182693 (2119) MrStein

Več podobnih tem