»

YouTube začel preganjati blokado oglasov, na Irskem že pritožbe

Slo-Tech - Google je v YouTubu začel aktivno preprečevati delovanje orodij za blokiranje oglasov. Uporabniki širom Evrope so začeli dobivati opozorila, da naj se bodisi vpišejo v plačljivi YouTube Premium bodisi izklopijo blokiranje oglasov, sicer si videoposnetkov ne bodo mogli več ogledovati. Gre za eno večjih sprememb, saj je bil YouTube doslej kljub številnim oglasom do blokiranja prizanesljiv.

Nato je Google 16. oktobra posodobil pogoje uporabe, v katere so izrecno zapisali, da blokiranje oglasov predstavlja kršitev teh pogojev. Mehanizme za preverjanje, ali uporabniki blokirajo oglasi, YouTube v omejenem obsegu preizkuša že od maja. To YouTube stori s skripto, ki se spremeni vsaj dvakrat dnevno, in preveri nastavitve v uporabnikovem brskalniku. To pa bi utegnilo biti v nasprotju z evropsko zakonodajo.

Borec za pravico do zasebnosti Alexander Hanff je pri irskem informacijskem pooblaščencu vložil prijavo zoper Google. Trdi, da YouTube uporablja kodo v JavaScriptu, za poganjanje katere...

104 komentarji

Mladina ne prepozna oglasov in pretirano verjame internetu

Slo-Tech - Britanski regulator telekomunikacij Ofcom v novem poročilu ugotavlja, da mladina slabo prepoznava, kaj je resnična vsebina in kaj so oglasi na spletu, hkrati pa premočno in nekritično zaupa vsebinam na spletu in družabnih omrežjih. Manjša kritičnost mlade populacije je razumljiva, zaskrbljujoč pa je trend, ki kaže na zmanjševanje kritičnosti. Podaljšuje se tudi čas, ki ga preživijo na spletu in pred televizorjem.

Današnji najstniki so z modernimi elektronskimi pripomočki obkroženi vse svoje življenje, zato se čestokrat zdi, da internet bolje obvladajo od starejših. Resda se mogoče po njem hitreje premikajo, a to ne pomeni, da so njihovi zaključki kaj...

37 komentarjev

YouTube Red brez oglasov za 10 dolarjev

Business Insider - Google je danes predstavil novo storitev z nekoliko nenavadnim imenom YouTube Red, ki bo uradno na voljo danes teden, a spočetka le v ZDA. Za 10 dolarjev na mesec bo mogoč dostop do vseh storitev na YouTube - YouTube Music, YouTube Gaming, YouTube Kids in seveda klasični YouTube brez oglasov. Storitve delujejo na Androidu in namiznih računalnikih, medtem ko bo naročnina s podporo za iOS stala 13 dolarjev...

103 komentarji

Zaživel je YouTube Gaming

Google - Po napovedih je zaživela spletna stran YouTube Gaming, ki je dosegljiva v formatih za namizni splet, iOS in Android. Gre za neposredno konkurenco že uveljavljeni strani Twitch, kjer je mogoče gledati odigrane igre. A po drugi strani ima YouTube več kot milijardo obiskovalcev, Twitch pa 34 milijonov.

Google se je svoj čas celo spogledoval z nakupom Twitcha, pa ga je potem za milijardo dolarjev prevzel Amazon. V Googlu so hitro zavihali rokave in začeli dodelovati YouTube tako, da je postal neposredna konkurenca. Izboljšali so streaming, dodali visoke ločljivosti in hitrost 60 sličic na sekundo. In sedaj je YouTube Gaming na voljo vsem. Priznati je treba, da se je Google res potrudil z dizajnom, a na koncu bo odločila...

36 komentarjev

YouTube omogoča ogled posnetkov iz več zornih kotov

Google - YouTube začenja zanimiv eksperiment, ki se bo morda razvil v kaj več. Dogodke, ki so posneti z več kamerami, je načeloma mogoče spremljati iz več zornih kotov, pri čemer je bila doslej to režiserjeva izbira. Lahko pa bi si ogled prilagoditi kar uporabniki. YouTube preizkuša videoposnetke, posnete z več kamerami, kjer lahko uporabnik spreminja zorni kot.

Eksperiment je, kot je pri novosti na YouTube že v navadi, za začetek zelo omejen. Trenutno obstaja en sam posnetek, kjer se lahko igramo s kamerami, v prihodnosti pa jih seveda načrtujejo še več. Pri Googlu so povedali, da je postopek za izdelavo tovrstnih videoposnetkov enostaven in od uporabnika ne zahteva nobenih posebnih sposobnosti, a tehnologija še ni povsem nared, da bi jo množično...

12 komentarjev

YouTube pripravlja plačljivo verzijo Music Key

Ars Technica - Na splet so pricurljale informacije, kako bo videti prihajajoča plačljiva storitev YouTube Music Key, ki jo pripravlja Google.

Music Key naj bi mesečno stal 10 dolarjev (prvi mesec bo zastonj), za ta znesek pa bodo uporabniki dobili dostop do zbirke več kot 20 milijonov skladb, kar je približno v rangu Spotifyja in Rdia, ter koncertov, remiksov in priredb. Naročniki bodo lahko na pametnih telefonih predvajali te vsebine brez oglasov, brez internetne povezave (off-line), s spremljajočim videoposnetkom ali brez, v ozadju ali pri izključenem zaslonu. Tega s trenutno brezplačno aplikacijo za YouTube ni mogoče početi.

Kdaj bo YouTube Music Key na voljo, še ni znano. Viri pravijo, da ga Google odlaga tudi zaradi dogovarjanja z imetniki avtorskih pravic, da bi lahko...

29 komentarjev

Zdaj bi še YouTube rad, da se podpišete s polnim imenom (razen če ste iz Južne Koreje)

Povezovanje YouTube profila z Google+ profilom, pri katerem je uporaba pravega imena obvezna.

vir: Betabeat
Betabeat - Če smo že pri obvezni identifikaciji spletnih komentatorjev trollov in flamerjev z osebnim imenom: o zadevi resno razmišlja tudi Google, ki ima, vsaj na svoji storitvi YouTube, s sovražnim govorom akutne in kronične probleme hkrati (glej filmček).

Spremembe v to smer se pravzaprav dogajajo že od marca, ko so novoregistriranim uporabnikom začeli ponujati opcijo, da se na strani predstavijo kar s svojim Google+ profilom, s tem da so na Plusu pa so prava imena strogo obvezna, psevdonimi...

56 komentarjev

Rebeccin "Friday" umaknjen s portala YouTube, posredi kršitve avtorske pravice

Kaj pa zdaj?

vir: TechCrunch
TechCrunch - Ta četrtek malo pred polnočjo (že v petek zjutraj na Kiribatih in drugje na zahodnem pacifiku, še v četrtek popoldne v ZDA) je bil posnetek "Friday" gospodične Rebeke Black umaknjen iz YouTuba. V treh mesecih pred tem je zbral skoraj 170 milijonov ogledov (21. najbolj gledani posnetek vseh časov), ob tej rasti pa bi do srede poletja gotovo presegel 200 milijonov (top 10 all time aka bieber territory). Padlo je tudi več milijonov ocen (od tega 98% dislike-ov), komentiranje pa so izklopili že več kot mesec dni nazaj zaradi neutrudljivega navala žaljivk, groženj in parodij. Ob vsej tej popularnosti je bil umik videa precejšnje presenečenje.



Video je bil objavljen na kanalu...

15 komentarjev

YouTube uvedel (cc) licenco

Pod (cc by) je mogoče licencirati tako novo naložene kot tudi že obstoječe posnetke. Privzeta licenca (YouTube standard license) je opisana v pogojih uporabe strani in Googlu podeli neeksluzivno, globalno in časovno neomejeno pravico distribucije posnetka na svoji strani. Content partnerji (zlasti večji studiji) imajo na voljo še več možnosti, npr. za uporabnike precej nadležno omejitev na določene države.

vir: Heise
Heise - YouTube je v začetku tega tedna omogočil licenciranje video posnetkov pod licenco Creative Commons Atrribution 3.0 (CC BY 3.0, Creative Commons - Priznanje avtorstva). Ljubiteljski filmarji lahko sedaj, če seveda tako želijo, brezplačno ponudijo svoje posnetke javnosti v reproduciranje, distribuiranje, dajanje v najem, priobčevanje dela javnosti ter predelavo dela. V zameno dobijo dostop do široke knjižnice del podobno mislečih avtorjev.

(cc) posnetke prepoznate po živordeči ikoni v spodnjem desnem robu predvajalnika, brskanje po njih pa je za zdaj mogoče zgolj up uporabi youtubovega spletnega video urejevalnika (podpora v iskalniku še pride). Urejevalnik je še kar zmogljiv in omogoča izdelavo odlomkov (clips) iz obstoječih posnetkov, umeščanje na časovnico (timeline) in dodajanje zvoka. Za izdelavo mashupov povsem zadostuje, ob ogledu izdelka pa je v opisu...

1 komentar

Podpora stereoskopskim 3D posnetkom na YouTube

Izbira načina stereoskopskega 3D prikaza

vir: AnandTech
AnandTech - Po srednje uspešnih poskusih, ki so se pričeli že pred dvema letoma, Google danes najavlja povsem uradno podporo za 3D posnetke na popularni strani YouTube. Ker obstaja za prikaz tovrstnih videov mnogo načinov, se mora uporabnik pri ogledu posnetka odločiti za enega od njih. Na voljo je kar nekaj opcij, ki segajo od skorajda starinskega anaglifnega prikaza pa do uporabe modernejših tehnologij, kot je nVidiin 3D Vision. Na posnetkih, ki omogočajo 3D prikaz, se dodatne nastavitve pojavijo v obliki menija tik ob izbiri ločljivosti.

Malce daljši test nove funkcionalnosti lahko preberete na AnandTechu, še najbolj pa vam priporočamo, da pobrskate po predalih, poiščete stara kartonasta tri-de očala in se o delovanju prepričate kar sami.

11 komentarjev

YouTube praznuje 6 let, ima 3 milijarde ogledov na dan

vir: Google
Google - YouTube je ob šestletnici delovanja predstavil najnovejše statistike obiskanosti. Dnevno dobi stran za 3 milijarde ogledov, na drugi strani pa uporabniki vsako minuto dneva naložijo za kar 48 ur svojih, avtorskih vsebin. Obisk je s tem zrasel za polovico glede na isti čas lani, količina novih vsebin pa za celih 100%.

Te statistike naj bi po mnenju podjetja kazale, da prosto za rast na trgu spletnega videa še obstaja. Svojim uporabnikom so zato februarja ponudili hitrejšo obdelavo naloženih posnetkov. Del procesiranja izvedejo že med nalaganjem videa, delo...

7 komentarjev

YouTube širi svojo ponudbo filmov za izposojo

The New York Times - Pred dobrim letom dni je YouTube začel ponujati storitev ogledov filmov, nekaterih brezplačno drugih na pósodo proti plačilu izposojevalnine. Storitev ni bila posebej popularna, ker je bila izbira filmov bolj skromna in predvsem ni odražala ponudbe v kinematografih in na televizijskih kanalih. To se ima spremeniti, saj je YouTube napovedal razširitev repertoarja filmov.

Z dodatnimi 3000 naslovi ga bodo podvojili. Sklenili so namreč dogovore z velikimi studii, kot so Sony, Universal Pictures in Warner Brothers, tako da se bodo med njimi znašli tudi novi in udarni naslovi (naprimer Izvor, Kraljev govor ipd.). Izposoja novih filmov bo stala 3,99 dolarja, starih pa dolar manj. Po plačilu bodo imeli...

2 komentarja

Google pripravlja prenovo YouTuba

The Wall Street Journal - Google pripravlja korenito prenovo YouTuba, poroča The Wall Street Journal. Zaradi naraščajoče konkurence v obliki strani za spremljanje televizijskih vsebin (recimo Netflix in Hulu), ki že izpodjedajo primat klasične televizije in v nejevoljo potiskajo televizijske hiše, bo Google na YouTubu večji poudarek dal "kanalom". Kakšen ducat ali dva jih bomo po prenovi našli na straneh in vsak bo prinašal nekaj ur profesionalnih vsebin na teden. Dodatni kanali bodo nastali iz zbirke najžlahtnejših posnetkov, ki so že na strani.

V prenovi naj bi samo za naročilo novih vsebin potrošili 100 milijonov dolarjev. Pri tem Google cilja na...

12 komentarjev

Izposoja filmov prek Facebooka

The New York Times - Warner Brothers je začel ponujati izposojo filmov prek omrežja Facebook, s čimer je potrdil, da se zaveda njegove pomembnosti, in hkrati napovedal konkurenco Netflixu in iTunes. Za zdaj si lahko uporabniki sposodijo samo en film, in sicer Vitez teme, ki ga plačajo z uporabo virtualne valute v Facebooku. Kasneje nameravajo omogočiti še izposojo drugih filmov.

Gre za poizkus, da bi videli, kolikšno zanimanje in povpraševanje po filmih vladata med Facebookovimi uporabniki. Trenutno se namreč virtualna valuta v Facebooku uporablja za nakupe dobrin v igrah, kot sta Farmville in Mafia Wars. Virtualna valuta se kupi v Facebooku s kreditno kartico po ceni dolar za deset enot. Za izposojo filma bo potrebno odšteti tri dolarjev oziroma 30 enot virtualne...

8 komentarjev

Google kupil BeatThatQuote in Next New Networks

Google - Google je za začetek tedna objavil nakup dveh podjetij. Neposredno so kupili britansko podjetje BeatThatQuote, ki se ukvarja z iskanjem cen oziroma različnih najugodnejših ponudb za nakup izdelkov na internetu. Ustanovljeno je bilo leta 2005 in je do danes ustvarilo kumulativno izgubi dveh milijonov funtov ob prometu 8,5 milijona funtov. Stran tekmuje z večjima tekmecema Go Compare in Compare the Market. Google je za BeatThatQuote odštel 37,7 milijona funtov.

Prek YouTuba pa je Google kupil Next New Networks. Slednje producira izvirne video vsebine in pomaga avtorjem distribuirati svoje filme. S prevzemom želi Google nadgraditi YouTube iz storitve, kjer se večidel objavljajo kratki, domači posnetki, v storitev, kjer svoje mesto najde tudi...

2 komentarja

Italija: YouTube je televizija

engadget - Tik pred koncem starega leta je Italija odločila, da je po njihovih nazorih YouTube enakovreden televizijskim kanalom. YouTube, Vimeo in ostale strani, kjer imajo uredniki moč urejati vsebino (torej brisati neprimerne posnetke, četudi to počno post festum), bodo veljale za avdiovizualne storitve. To pomeni, da bodo morale plačati dodatne davke, v 48 urah po pritožbi zaradi klevetanja umakniti vsako sporno vsebino in preprečiti oddajanje za otroke neprimernih vsebin podnevi.

Problem je, da je sedaj na primer YouTube odgovoren za vsebino na svojih strežnikih, četudi jo takoj po opozorilu o kršitvah avtorskih pravic ali dostojanstva odstranijo (tako se uniči doktrina varnega pristana). Logika, ki so jo...

23 komentarjev

Španija: Google ni odgovoren za vsebino na YouTube

The New York Times - Špansko zvezno sodišče je zavrglo tožbo zoper YouTube, ki jo je vložila španska komercialna televizija Telecinco, podružnica italijanskega medijskega konglomerata Mediaset, ki ga obvladuje družina Berlusconi. V njej so YouTubu očitali kršenje avtorskih pravic zaradi posnetkov, ki jih na strani objavljajo uporabniki. Madridsko sodišče je potrdilo doktrino varnega pristana, ki ščiti strani, na katere uporabniki objavljajo vsebino, vse dokler redno brišejo avtorsko zaščiten material, na katerega so opozorjene. V Googlu so razumljivo nad razsodbo navdušeni in dodajajo, da gre za jasno zmago interneta in pravil, ki veljajo na njem. Telecinco je že napovedal pritožbo na razsodbo.

V ZDA to ureja Digital Millennium Copyright Act, ki omejuje pravno odgovornost strani na brisanje vsebin, na katere jih opozorijo imetniki avtorskih pravic, ki so tako sami odgovorni za patruljiranje po spletu. V Evropi je uzakonjena podobna rešitev, a so imela sodišča več interpretacij. Posebej veliko prahu je...

2 komentarja

YouTube povečal omejitev dolžine posnetkov

Google - Googlova stran YouTube za deljenje videoposnetkov s širnim internetnim občestvom je povečala omejitev dolžine naloženih videoposnetkov z 10 na 15 minut. Skupaj s to pridobitvijo oziroma za njeno popularizacijo so začeli tudi natečaj 15 Minutes of Fame, ki bo trajal do srede, 4. avgusta. Vsak uporabnik, ki svoj video označi tudi s ključno besedo yt15minutes, se bo potegoval za nagrado, ki bo uvrstitev posnetka na seznam Featured videos na začetni strani. Glavno vprašanje je, zakaj je Google ravno sedaj podaljšal dovoljeno dolžino posnetkov? Uradna razlaga pravi, da imajo s sistemom Content ID in drugimi orodji sedaj toliko nadzora nad naloženo vsebino, da praktično ni več mogoče nezasačeno naložiti avtorsko zaščitenih vsebin, kamor sodijo dolgi izseki iz filmov, serij, oddaj, videospotov itn.

4 komentarji

YouTube osvežuje storitve

engadget - Čeprav naj bi bilo poletje obdobje, ko so zaposleni na dopustih, storilnost pa v večini nekoliko manjša, to očitno ne velja za YouTube. Pred dnevi so namreč splavili novo storitev, YouTube Leanback, ter dodobra prenovili mobilni portal, namenjen, jasno, mobilnim telefonom in njim podobnim napravam. Slednji je seveda osnovan okrog standarda HTML5 (Flash se le počasi prebija v mobilni svet) ter je zdaj mnogo bolj podoben polni strani.

Obenem je po funkcionalnosti praktično povozil nativne aplikacije tako za iPhone, Android kot ostale platforme. Vmesnik je prenovljen in tako mnogo bolj prijazen uporabi na napravah z na dotik občutljivimi zasloni. Bolje so podprti priljubljeni videi ter ocenjevanje videoposnetkov, pri YouTubeu pa...

3 komentarji

YouTube in App Store žrtvi napadov

Seznam popularnih aplikacij se je sumljivo spremenil

Slo-Tech - Google je potrdil, kar so konec tedna opazili na različnih spletni straneh. Njihova spletna stran YouTube je bila žrtev napada na ranljivost XSS. Neznanci so napadli videoposnetke Justina Bieberja tako, da so v komentarje na njegove videe vstavili kodo, ki je uporabnikom prikazala pojavna okna z neokusnimi komentarji in jih preusmerili na pornografske strani. Razen teh nevšečnosti napad ni vključeval druge zlobne kode, prav tako pa hekerji niso dobili dostopa do Gmaila in drugih storitev za Googlove uporabnike. Kmalu po odkritju napake je Google za nekaj časa preventivno...

8 komentarjev

Izposoja videov prek YouTube

YouTube Store

Ars Technica - Ničkolikokrat bentimo nad YouTubom, ko se namesto želena videoposnetka na zaslonu izpiše Ogled tega videa v vaši državi ni mogoč. Storitev, za katero ve sorazmerno malo ljudi, pa je izposoja filmov prek YouTuba. Na voljo je prek 500 naslovov, med katerimi niso sami obskurni filmi, ampak najdemo tudi Stekle pse in Pi. Večino filmov si je moč izposoditi za 24 ur, čeprav nekateri naslovi igrajo 48, 72 ur ali celo sedem dni po prenosu. Cene se gibljejo med enim in štirimi dolarji brez opaznega vzorca.

Toda storitev, ki je bila predstavljena v začetku februarja, nekako ne zaživi. Res je, v prvih desetih dneh je Google z njo zaslužil deset tisočakov, kar je Google sicer označil kot nad pričakovanji, a...

10 komentarjev

Google prevzel Episodic

Google - Google je prevzel podjetje Episodic iz San Francisca, ki se ukvarja z gostovanjem videa. Na svojih straneh ponujajo video vsebino v živo in na zahtevo, za kar omogočajo tudi vstavljanje oglasnih sporočil in transakcije s kreditnimi karticami. Za zdaj je mobilna verzija strani na voljo le za iPhone, a obljubljajo tudi podporo za Android, Blackberry in Symbian.

Google bo z novo pridobitvijo oplemenitil svoj YouTube. Z novimi možnostmi prevzetega podjetja bi lahko iz YouTuba v obliki verzije Pro iztisnili tudi kakšen dolar. Ker je Google znan predvsem po obratni poti (plačljiv Urchin je postal brezplačen Google Analytics), je verjetnejša kakšna druga smer. Google bi lahko Episodic izrabil...

4 komentarji

Prenova YouTuba in Twitterja

Naličen YouTube

Slo-Tech - Ta teden so bili skrbniki popularnih strani za druženje dejavni pri spreminjanju videza svojih strani, tako da smo dobili novi preobleki YouTuba in Twitterja. Prvi je novo podobo na ogled postavil Twitter, ki je popolnoma prenovil začetno stran. Neprijavljeni obiskovalci odslej vidijo seznam naj tweetov, listo prisotnih najbolj znanih čivkarjev (who's here) z avatarji itn. Zadnjikrat so začetno stran prenovili lani poleti, ko so dodali prikazovanje najpopularnejših tem (trending topics) v spodnji del okna. Ker se je zaradi tega kmalu zasitila naslovna stran in zaradi internih šal postala še neprijavljenim uporabnikom nerazumljiva, so se odločili osredotočiti na priljubljene uporabnike namesto...

22 komentarjev

Google dodaja avtomatsko podnaslavljanje na YouTube

CNet - Google vztrajno ruši pregrade, ki od časov Babilonskega stolpa delijo ljudstva. K sporazumevanju in večji dostopnosti informacij so obilno pripomogli s svojim prevajalskim orodjem, ki sedaj dobiva svojo avdio različico tudi na YouTubu. Podnaslavljanje video posnetkov so napovedali že lanskega novembra, sedaj pa je na voljo vsem uporabnikom brez omejitev.

Z integracijo tehnologije iz Google Voice Searcha je YouTube bogatejši za samodejno podnaslavljanje (automated caption) in samodejno časovno prileganje (automated timing). Večina govorjenih videoposnetkov na izobraževalnih in podobnih kanalih na YouTube ima možnost Transcribe Audio, ki bo priklicala avtomatsko strojno podnaslovitev govorjenega besedila. Še več, omenjene podnapise lahko...

24 komentarjev

YouTube pripravlja 'lahko' stran

TG Daily - V nasprotju s preteklimi dogodki, ko so pri YouTubeu omogočili nalaganje videoposnetkov v visoki ločljivosti, sprva v 720p ter pred kratkim še v 1080p ločljivosti, zdaj pripravljajo tudi lažjo stran. Poleg manjše zahteve po procesorski moči (starejši računalniki) lažja stran blagodejno vpliva tudi na količino prenesenih podatkov, s tem pa na hitrost nalaganja na počasnejših povezavah oz. na količino prenesenih podatkov pri uporabnikih, ki imajo omejen mesečni prenos podatkov.

Projekt Feather s količino prenesenih podatkov ne bo varčeval na kakovosti posnetka, temveč bodo na minimalno raven spustili število ob videoposnetku prikazanih komentarjev ter drugi priporočenih videov. Lahek način, ki si ga lahko vključite s pomočjo posebne strani, zaenkrat še ne deluje pri vseh posnetkih ter bo nekaj časa še del TestTubea, YouTubeove testne strani. Z dovolj dobrim odzivom in opaznim zmanjšanjem latenc lahko Feather seveda postane dosegljiv tudi širši javnosti.

33 komentarjev

U2 na YouTube

Slo-Tech - Čeprav je nedeljski (25.10.2009) koncert popularne rockovske skupine U2 v kalifornijski Pasadeni že razprodan in za Slovenijo nekoliko daleč, boste vseeno lahko tam. Koncert na štadionu Rose Bowl bodo namreč v živo prenašali tudi na YouTube, brezplačno, po celem svetu. S prenosom bodo lahko dosegli tudi oboževalce v državah, kamor normalno ne zahajajo oz. jih niso obiskali že dalj časa, čeprav bodo to storili na nekoliko nekonvencionalen način.

Koncert, ki bo sproti predvajan na uradnem kanalu skupine U2 na YouTube.com, bo kasneje na voljo tudi kot posnetek tako na YouTube.com kot na domači strani glasbenikov, U2.com. Njihov menedžer je povedal, da so idejo za prenos v sebi gojili že precej dolgo, koncert v Los Angelesu pa bo za...

13 komentarjev

Več kot milijarda ogledov na YouTube dnevno

Heise - Googlov YouTube je dosegel pomemben mejnik, saj si posnetke, ki gostujejo na njem, dnevno ljudje ogledajo več kot milijardokrat. Pred tremi leti, ko je to stran Google kupil, je bila ta številka desetkrat nižja, dnevno pa so uporabniki naložili 65.000 novih posnetkov. Po besedah izvršnega direktorja YouTuba so za velik uspeh strani ključni trije dejavniki: hitrost, s katero so posnetki dostavljeni gledalcem, uveljavitev tako imenovane Clip-kulture, ko je skorajda samoumevno, da si popestrimo dan z ogledom kakšne smešnice ali videospota z YouTuba, in odprta platforma z možnostmi, ki temu pritičejo.

Mimogrede, prvi posnetek je bil na YouTube naložen 23. aprila 2005, dogaja pa se v živalskem vrtu. Od takrat se je stran oddaljila od prvotnega poslanstva, tj. omogočanja uporabnikom, da delijo svoje posnetke. Na YouTube najdemo vse vrste zaščitenega avtorskega materiala, za kar se skrbniki strani trdo pogajajo z veliki založbami in mastno plačujejo. Kljub temu Neameričane še vedno...

13 komentarjev

Warner Music se vrača na YouTube

The Register - Po devetmesečnem postu se vsebine, za katere licence drži Warner Musi, spet smejo vrniti na YouTube. Konec lanskega leta sta namreč podjetji prenehali sodelovati, saj nista mogli najti skupnega jezika - Warner naj bi zahteval prevelike tantieme. Kaj je to pot drugače?

Bojda bo imel Warner večji nadzor in večji delež pri dohodkih iz oglaševanja. Nov dogovor daje Warnerju pravico, da na posebnih kanalih, namenjenih njihovim avtorjem, predvaja svoje reklame, in da ostreje nastopi proti uporabnikom, katerih izdelkih vsebujejo Warnerjevo glasbo. Prav tako bodo YouTube izpulili večino prihodkov od svojih izdelkov. Vsebine naj bi se vrnile na YouTube že do konca leta.

5 komentarjev

Bo YouTube začel posojati filme?

Extremetech - Spletna stran YouTube je bila sprva zastavljena kot središče, kjer bi uporabniki lahko objavili in delili lastne video posnetke, a je kmalu postala vse kaj več kot to. Vedno večje količine avtorsko zaščitenih vsebin, ki so se nalagale nanjo, so vznejevoljile velike založbe. Trenutni status quo vzdržujejo pogodbe z veliko četverico (Warner Music, Sony, UMG in EMI), ki YouTube vsako leto stanejo milijone dolarjev, in odstranjevanje zvoka pri posnetkih, za katere avtorji nimajo pravic.

YouTube je ugledal novo tržno nišo, poroča ExtremeTech. Začeli so pogajanja z Lions Gate Entertainment, Sony Pictures in Warner Brothers o novem poslovnem modelu posojanja filmov. Uporabniki bi tako za majhno pristojbino prenesli film s spleta in si ga ogledali, podobno kot pri iTunes. To bi pomenilo, da bi YouTube uporabnikom prvikrat v zgodovini zaračunal kak cent za ogled vsebin. Ideja ni tako nora, kot se zdi na prvi pogled, saj YouTube lastniku Google še vedno ne nosi dobička, kot bi ga ta želel....

22 komentarjev

YouTube in UMG ustvarjata Vevo.com

TG Daily - Ker se YouTube in Universal Music Group nista mogla sporazumeti o pogojih objavljanja avtorskih del na YouTubu, sta se odločila za salomonsko rešitev. Ustanovila bosta novo spletno stran na naslovu vevo.com, kjer si bosta delila dobiček od reklam, uporabnikom pa bosta omogočila nakup video posnetkov in glasbe s klikom. Na tej strani in na kanalu Vevo na YouTube, ki ga bo moč spremljati s posebnim vgrajenim predvajalnikom, bodo tako nova glasba in video posnetki originalnih izvajalcev (tudi za nakup), kot tudi vsebine uporabnikov, ki uporabljajo njihove izdelke (npr. glasbo). UMG ima trenutno enega večjih kanalov na YouTube z več kot 9450 posnetki, ki je z 3,5 milijarde ogledi na prvem mestu po priljubljenosti. Poleg tega sta se podjetji domenili, da bodo uporabniki v svojih stvaritvah za ozadje še vedno lahko uporabljali glasbo, katere avtorje zastopa UMG.

4 komentarji

Bosta Sony in YouTube sodelovala?

CNet - Kot poroča ArsTechnica, se Sony in YouTube dogovarjata, da bi Sony dovolil YouTube na svoje spletne strani naložiti nekaj filmov v vsej dolžini. Kakšnih natančnejših informacij še ni, prav tako obe podjetji ne dajeta uradnih izjav. Prejšnji teden je Disney sklenil dogovor z YouTubom, tako da so sedaj na spletu na voljo njihove krajše vsebine, a to ni natančno to, kar bi YouTube iskal. Stran se bo po napovedih Credit Suisse letos spopadla s pol milijarde dolarjev izgube (240 milijonov prihodkov in 711 milijonov odhodkov), tako da mrzlično išče poti, kako v malho spraviti kakšen nadomestni dolar. Če bo posel s Sonyjem uspel, bodo začeli konkurirati strani Hulu, ki pa je omejen na ZDA. Počasi, počasi se tudi založniki začnejo zavedati novih časov in novih način distribucije vsebine.

4 komentarji

YouTube tiša glasbo in prihaja na konzole

Slashdot - Poročali smo že, da je YouTube prekinil pogodbo z založbo Warner Music, ki jim je dovoljevala predvajanje in objavljanje pesmi in video posnetkov avtorjev, ki jih trži omenjena založba. Sprva so sporne posnetke brisali, a so sedaj ubrali še zanimivejšo taktiko. Video posnetke, ki vsebujejo sporno glasbo, so utišali. Uporabniki tako lahko gledajo, vendar ničesar ne slišijo, saj je YouTube odstranil zvok. Ars Technica med drugim dodaja, da uporabnikom sedaj po treh opozorilih o kršitvi DMCA izbrišejo uporabniški račun, četudi naj bi šlo za dovoljeno rabo.

Druga novica iz sveta YouTube je nekoliko bolj vesela. Odslej bo namreč prek strani www.youtube.com/tv mogoč dostop do vsebin tudi s konzol Wii ali PlayStation 3. Projekt, ki je trenutno v stadiju beta, ponuja poenostavljen vmesnik, prilagojen za gledanje na televiziji.

20 komentarjev

Glaerija modificiranih ohišij

JSI Hardware - Razne galerije, v katerih avtorji lahko objavijo slike svojih modificiranih ohišij so na internetu pognale kot gobe po oblinem dežju, toda še vedno je najboljša tista prva na VirtualHideoutu. Kakorkoli, svojo galerijo so ustanovili tudi na JSI Hardware in če ste navdušenec nad modifikacijami si jo le oglejte. Drugi se lahko zadržite, saj je večina ohišij že razstavljenih kje drugje...

4 komentarji