» »

YouTube uvedel (cc) licenco

YouTube uvedel (cc) licenco

Pod (cc by) je mogoče licencirati tako novo naložene kot tudi že obstoječe posnetke. Privzeta licenca (YouTube standard license) je opisana v pogojih uporabe strani in Googlu podeli neeksluzivno, globalno in časovno neomejeno pravico distribucije posnetka na svoji strani. Content partnerji (zlasti večji studiji) imajo na voljo še več možnosti, npr. za uporabnike precej nadležno omejitev na določene države.

vir: Heise

vir: Heise

vir: Heise
Heise - YouTube je v začetku tega tedna omogočil licenciranje video posnetkov pod licenco Creative Commons Atrribution 3.0 (CC BY 3.0, Creative Commons - Priznanje avtorstva). Ljubiteljski filmarji lahko sedaj, če seveda tako želijo, brezplačno ponudijo svoje posnetke javnosti v reproduciranje, distribuiranje, dajanje v najem, priobčevanje dela javnosti ter predelavo dela. V zameno dobijo dostop do široke knjižnice del podobno mislečih avtorjev.

(cc) posnetke prepoznate po živordeči ikoni v spodnjem desnem robu predvajalnika, brskanje po njih pa je za zdaj mogoče zgolj up uporabi youtubovega spletnega video urejevalnika (podpora v iskalniku še pride). Urejevalnik je še kar zmogljiv in omogoča izdelavo odlomkov (clips) iz obstoječih posnetkov, umeščanje na časovnico (timeline) in dodajanje zvoka. Za izdelavo mashupov povsem zadostuje, ob ogledu izdelka pa je v opisu mogoče videti, iz katerih odlomkov je sestavljen.


Za začetek so štirje večji partnerji - C-SPAN (prenosi iz Bele Hiše in Kongresa), PubliceResource.org, Voice of America in Al Jazeera - poskrbeli za fond več kot 10.000 (cc) posnetkov. Ali se bo zadeva prijala tudi pri ljubiteljskih filmarjih, bo pokazal čas, vendar vsi že niso navdušeni. Nekoliko neprijetno je, da YouTube ne dovoljuje prenosa videa na disk oz. drugih (cc) licenc (zlasti klavzule o izključitvi komercialne uporabe). Iz tega razloga CreativeCommons.org še vedno priporoča uporabo drugih video gostiteljev (Blip.tv, Vimeo, archive.org, Wikimedia Commons) za vaše (cc) projekte.

Slovenski uporabniki moramo uporabiti nelokalizirano različico licence, ki temelji na mednarodnih avtorskopravnih konvencijah. Zadnji slovenski prevod namreč zajema licenco 2.5, na 3.0 pa še čakamo.

1 komentar

matejdro ::

To tako ali tako nič ne spremeni. Že sedaj je vsak popularen video bil naložen in uporabljen 100x.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

TPB: AFK, dokumentarni film o The Pirate Bay

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
4813814 (10288) Roadkill
»

Premiera Tears of Steel - Blender movie

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
216678 (4927) morbo
»

Universalove čeri v varnem pristanu

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
149657 (7814) BaToCarx
»

EMI si lasti pravice nad _mojim_ hrupom!

Oddelek: Problemi človeštva
172252 (1403) jype

Več podobnih tem