»

Zaradi premika magnetnega severnega pola izredna uskladitev zemljevidov

Slo-Tech - Kot smo napovedali že minuli mesec, je nenavadno hitra in velika sprememba lokacije Zemljinega severnega magnetnega pola prinesla predčasno izredno posodobitev zemljevidov. Običajno jih posodobijo vsakih pet let, naslednjikrat leta 2020, a so to pot morali pohiteti. Prehitela jih je namreč narava, zato je NOAA izdala nove zemljevide. Po prvotnih načrtih bi se bilo moralo to zgoditi že januarja, a so bile ameriške vladne službe zaradi nefinanciranja zaprte.

Po srečnem naključju dinamo v Zemljini notranjosti deluje tako, da sta magnetna pola približno poravnana z geografskima poloma. Čeprav magnetna pola nista drug drugemu antipodna, sta dovolj dober približek, da se lahko v tropih in zmernih geografskih širinah orientiramo s kompasom, pa ne bomo veliko zgrešili. Razlika med smerjo, ki jo za sever kaže kompas, in pravim...

6 komentarjev

Kako gledati za vogal

Nature - Načeloma velja, da za vogal ne moremo pogledati, če se ne nagnemo prek. Lahko pa na nasprotno steno obesimo ogledalo in enostavno pogledamo odsev v zrcalu, ki kaže dogajanje za vogalom. Ogledalo je prikladno, ker odbija vpadlo svetlobo skoraj v celoti in predvsem urejeno v eni smeri. Toda svetlobo odbijajo tudi ostali predmeti, le da razpršeno. Raziskovalci z bostonske univerze so zato razvili program, ki omogoča kukanje za vogal že z uporabo navadne kamere.

Raziskovalci so spisali programsko opremo, ki analizira fotografijo. Zanimajo jih predvsem nejasne in šibke sence, ki jih predmeti mečejo na zid. Čeprav se svetloba odbija v vse možne smeri, je mogoče z računalniško analizo...

11 komentarjev

Na Lunini površini je voda. Pika.

Porazdeljenost ledu na Luninem južnem (levo) in severnem (desno) polu.

vir: NASA
NASA - Raziskovalci večih ameriških univerz so našli neposreden in trden dokaz, da se na Lunini površini nahaja voda. Svoja dognanja so pred dnevi objavili v znanstveni reviji Proceedings of the National Academy of Sciences. Najdena voda sicer ni v tekočem stanju, pač pa se v obliki starodavnega ledu nahaja v senčnih predelih okoli kraterjev v bližini obeh polov našega edinega naravnega satelita.

Da voda tam obstaja, smo namreč doslej samo sumili in znanstveniki so se jo trudili najti s pomočjo analiz mineralov na Luninem površju in v njeni skorji, a brez oprijemljivih rezultatov. Na pomoč so prišli podatki s prve indijske lunarne sonde Chandrayaan-1, ki je tja poletela pred desetimi leti, s sabo pa je nosila Nasin instrument, imenovan M3 oz. Moon Mineralogy...

22 komentarjev

IBM odkril tehnologijo, ki obljublja tisočkrat večje diske

Nature - IBM je v praksi demonstriral koncept, ki bi v prihodnosti lahko prinesel diske s tisočkrat večjo kapaciteto. Uspeli so obdržati magnetizacijo enega samega atoma, kar je tudi najmanjši mogoč delec, ki ga v disku teoretično lahko uporabimo za hranjenje podatkov. O odkritju pišejo v reviji Nature, kar dokazuje, da je preboj zaenkrat še zelo akademski, a po drugi strani, da ima resen potencial.

Trenutna magnetna zrnca na ploščah diskov so velika nekaj milijonov atomov, kar je že zelo malo. Manjša kot so, bolj so občutljiva na motnje iz okolice in termični šum. Nove tehnologije zapisa, ki so že komercialno uporabne, zato uporabljajo različne trike, kako obdržati magnetizacijo zrnc zanesljivo, hkrati pa na diske stlačiti čim več podatkov.

...

21 komentarjev

Odkrili magnetni 'monopol'

Nature - Raziskovalci z Amherst Collegea v Massachusettsu so ustvarili izoliran severni magnetni pol ali monopol. Uporabili so približno milijon ultrahladnih rubidijevih atomov s temperaturo nekaj deset nanokelvinov, s katerimi so simulirali magnetni monopol. Članek je bil danes objavljen v Nature.

Med magnetnim in električnim nabojem je nenavadna razlika, ki jo poučujemo že v srednjih šolah. Če magnet razlomimo, ne dobimo severnega in južnega magnetnega pola (ali monopola), ampak dva magneta z obema poloma. Električni naboj po drugi strani lahko ločimo, saj atomu zlahka odkrhnemo elektron in govorimo o...

20 komentarjev

Najnatančnejša meritev Avogadrove konstante

Slo-Tech - Avogadrova konstanta je ena izmed pomembnejših konstant v kemiji in predstavlja število atomov v točno 12 gramih izotopa ogljika-12. Točna določitev Avogadrove konstante je eden izmed načinov, kako bi lahko na novo definirali kilogram, ki je še edina od osnovnih enot, ki temelji na človekovem izdelku. To poizkušajo doseči v mednarodnem Avogadro-Projektu, ki ga koordinira PTB v nemškem Braunschweigu od leta 2003. Za zdaj jim je uspelo izmeriti Avogadrovo konstanto z najboljšo natančnostjo doslej.

Iz zelo čistega izotopa silicija-28 so pripravili popolno kroglo, ki tehta točno en kilogram in sestoji iz enega samega monokristala. Z meritvami...

73 komentarjev

Taščica lahko vzdržuje kvantno prepletenost dlje kot najbolje opremljeni laboratoriji

Evropska taščica

vir: Wikipedia
Wired News - Znanstveniki, ki so preučevali, kako se taščice, ene izmed bolj razširjenih domačih ptic, lahko orientirajo po zemljinem magnetnem polju, so prišli do ugotovitve, da so spremembe magnetnega polja, ki jih lahko taščice zaznajo tako majhne, da je edini pojav, ki občuti takšne spremembe, kvantna prepletenost.

Kvantna prepletenost je sicer kvantno-mehanski pojav, pri katerem stanja kateregakoli delca v sistemu dveh ali več delcev ne moremo opisati brez da ne bi opisali tudi stanja vseh preostalih delcev, kljub temu, da so delci prostorsko ločeni. Prepletenost je sicer močno v uporabi v kvantni informacijski teoriji, saj omogoča sicer nemogoče pojave (na primer kvantno teleportacijo).

In če lahko najboljši laboratoriji vzdržujejo...

28 komentarjev

Polprevodniki sposobni pretvarjati toploto v uporabno energijo

PhysOrg.com - Raziskava na državni univerzi Ohio je pokazala, da bodo računalniki nekoč sposobni reciklirati del svoje lastne odpadne energije.

Galij-magnezijev arzenid, kot se čudežni polprevodnik imenuje, ima zanimivo lastnost. Toploto zna pretvorit v kvantno mehansko stanje v polprevodnikih, imenovano tudi spin.

Če bodo projekt lahko razvili do te mere, da bo zrel za vsakdanjo rabo, se nam obeta prav zanimiv način recikliranja. Trenutno se znanstveniki ukvarjajo s projektom imenovanim spintronika.



Raziskovalci s celega sveta se trudijo razviti elektroniko, ki bi za branje in pisanje uporabljala spin elektronov. Tako imenovana spintronika je praktično tehnologija prihodnosti, saj naj bi bila sposobna na manj prostora zapisati več podatkov, sprocesirati podatke hitreje in porabiti manj energije.

Na univerzi v Ohiu se trudijo projekt spintronike povezati s projektom termo elektronike (napravami, ki pretvarjajo toploto v elektriko). Hibridna tenologija "termo-spintronika" bi tako toploto...

16 komentarjev

Letošnje spletne prvoaprilske potegavščine

Slo-Tech - Minil je še en prvi april, tradicionalni vsakoletni dan norcev, ko ni verjeti nobeni izmed strani na internetu razen Slo-Techu. Nepazljivi bralci so se tako tudi letos lahko naplahtali na vsakem koraku. Poglejmo si najboljše potegavščine letošnjega prvega aprila.

Najbolj prepričljivo so mimoidoče naplahtali v New Yorku. Na Manhattnu se je nekaj ljudi, oblečenih v oblačila znane ameriške verige z restavracijami s hitro prehrano In-N-Out Burger, postavilo pred plakat in delilo letake. Na njih so reklamirali prihod verige na vzhodno obalo ZDA. V In-N-Out Burger, ki ima restavracije le na zahodni obali, so zanikali vpletenost in tudi novice o širitvi. Nekdo si je lačne Newyorčane hudo...

14 komentarjev

Magnetni monopoli so realnost

Slashdot - Teoretičen obstoj monopolov je že leta 1930 domneval britanski fizik Paul Dirac, teorijo pa so z dvema člankoma, objavljenima v reviji Nature, ter še dvema, ki še nista objavljena in se nahajata na arXiv.org, očitno potrdili tudi v resničnem svetu, ki ne obstaja zgolj na papirju v obliki enačb. Monopole so po iskanju v kozmičnih žarkih, pospeševalcih delcev ter celo v Luninih kameninah, našli v posebnem kristalu, ki so ga raziskovalci poimenovali spin ice. Kristal, ki ima v tem primeru kemijsko sestavo Dy2Ti2O7, je poimenovan vrteči se led zaradi oblike kristalne rešetke, ki je na moč podobna kristalom ledu vode - atomi so postavljeni v vogale štiristrane piramide.

Vsak od atomov se sicer obnaša kot paličasti magnet, ki se z ohladitvijo v bližino absolutne ničle poravnajo. Včasih se poravnajo trije od štirih vogalov piramide in tako v centru ustvarijo severni oz. južni monopol. Polje ni povezano s fizičnim telesom, a se obnaša, kot naj bi se v teoriji obnašal monopol. Obstoj...

72 komentarjev

Z magneti do varčnejših hladilnikov

Magnetno polje

vir: Wikipedia
TG Daily - Hlajenje takšnih ali drugačnih stvari je dandanes precejšen problem oz. strošek, saj poganjanje hladilnikov in klimatskih naprav v poletnih mesecih zahteva kar polovico vse električne energije v ZDA. A po najnovejših raziskavah naj bi bilo porabo hladilnih naprav mogoče zmanjšati za kar 20 do 30 % v primerjavi z najboljšimi sistemi trenutno na trgu, obenem pa ni potrebe po uporabi toplogrednih oz. ozonu nevarnih plinov. Celoten koncept sloni na določenih snoveh, ki se v magnetnem polju segrejejo, ob odstranitvi pa zopet ohladijo. Doseči hladilni efekt je torej zelo preprosto, ob segrevanju z magnetom bi se to snov hladilo z vodo, ob odstranitvi pa naj bi se ohladila pod temperaturo okolice. EPSRC (Engineering and...

24 komentarjev

Voda na Luni?

Lunine steklaste kroglice vulkanskega izvora. Vir: NASA

Slo-Tech - Kot poročajo številni portali, so odkrili dokaze, da Luna ni tako suha, kot se je domnevalo. Rezultati raziskav bodo objavljeni v julijski številki revije Nature.

Do odkritja so prišli na Univerzi Brown (Providence, Rhode Island, ZDA) med proučevanjem steklastih kroglic, nastalih med vulkanskimi erupcijami cca 3 milijarde let nazaj. Te kroglice je na Zemljo prinesla misija Apolla 15, pojem "steklast" pa pomeni, da se je ta material med vulkansko erupcijo ohladil tako hitro, da je bilo onemogočeno formiranje kristalov (mineralov), prav tako je onemogočena izguba plinaste oz. lahkohlapne...

22 komentarjev

Branje misli z magnetno resonančnim prikazovalnikom

MRI skener

vir: Nature
Nature - Znanstveniki Univerze Berkeley v Kaliforniji so v reviji Nature predstavili dekodirni sistem, s katerim naj bi bil računalnik zmožen analizirati aktivnost možganov in prikazati vsebino vaših misli s pomočjo naprave MRI (angleško: magnetic resonance imaging machine), ki je v bistvu nekakšen možganski skener. V realnem času so beležili mentalno aktivnost oseb, ki so si ogledovale veliko število fotografij ljudi, živali, pokrajin, predmetov in reči, ki sicer zapolnjujejo njihov vsakdanjik. S temi posnetki so raziskovalci zgradili model za predvidevanje miselnih vzorcev, ki jih sproža ogledovanje fotografij.

Dekoder naj bi se odrezal tako dobro, da je presenetil tudi soavtorja študije,...

13 komentarjev

Fujitsujev "eliminator" magnetnega zapisa

engadget - V marsikaterem delu tega foruma potekajo debate o tem, kako "nezanesljiv je digitalni magnetni zapis" sodobnih naprav. V dejanskem svetu je problem ravno obraten: kako dejansko izbrisati magnetne nosilce podatkov. Marsikatero podjetje in posameznik namreč ne more in ne sme dovoliti, da se do podatkov, zapisanih na magnetnih medijih, dokoplje še kdo drug. Fujitsu je za takšne potrebe predstavil novi brisalec magnetnih nosilcev Mag EraSURE P2V, ki vam bo zbrisal trde diske, magnetne trakove, diskete in ostale magnetne nosilce podatkov.



Žal naprava ni čisto pravi terminator, saj s svojim delovanjem do 5000 Oe in močjo magnetnega polja do 1,3 Tesla, zbriše...

65 komentarjev

Prvo magnetno dvigalo v Tokyu leta 2008

CNN - Navajeni smo na stara škripajoča in sopihajoča dvigala, ki imajo zaradi svoje zasnove tudi višinsko omejitev. Tako se v marsikaterem pravem nebotičniku, t.j. ne Ljubljanskem, za dosego najvišjega nadstropja uporablja več različnih dvigal. Toshiba Elevator and Building Systems Corp je najavila prvo magnetno dvigalo, ki deluje na principu magnetne levitacije. Gledano teoretično bi bilo moč s takšnim dvigalom direktno povezati vstopno nadstropje z najvišjim in s tem povečati koristni prostor znotraj nebotičnikov.

Pri Toshibi si lastijo tudi Guinesov rekord za najhitrejše dvigalo na svetu.

30 komentarjev

Znanost in tehnologija IV.

Hubblov posnetek "eksplozije" V838 Monocerotis

vir: UniSci
Slashdot - Zelo zanimiv problem teoretične fizike in tudi astronomije je problem manjkajoče mase. V grobem ta pravi, da se glede na trenutno hitrost širjenja vesolja in množino snovi v vesolju nekaj ne sklada, saj je mase bistveno premalo. Prvo hipotezo o rešitvi tega problema je leta 1933 postavil Švicar Fritz Zwicky, ko je ugotovil, da je t.i. vidne mase (torej vidnih galaksij) 400-krat premalo za trenutno jakost gravitacije. Zaključil je, da je očitno v vesoljo veliko nezaznavne mase, katere gravitacijske učinki so opazni, in jo poimenoval temna snov. Od tedaj je to ena izmed zanimivejših in verjetnejših hipotez. Trenutne ocene so namreč, da je kar 90 - 95 odstotkov vse mase...

27 komentarjev