» »

Prvo magnetno dvigalo v Tokyu leta 2008

Prvo magnetno dvigalo v Tokyu leta 2008

CNN - Navajeni smo na stara škripajoča in sopihajoča dvigala, ki imajo zaradi svoje zasnove tudi višinsko omejitev. Tako se v marsikaterem pravem nebotičniku, t.j. ne Ljubljanskem, za dosego najvišjega nadstropja uporablja več različnih dvigal. Toshiba Elevator and Building Systems Corp je najavila prvo magnetno dvigalo, ki deluje na principu magnetne levitacije. Gledano teoretično bi bilo moč s takšnim dvigalom direktno povezati vstopno nadstropje z najvišjim in s tem povečati koristni prostor znotraj nebotičnikov.

Pri Toshibi si lastijo tudi Guinesov rekord za najhitrejše dvigalo na svetu.

30 komentarjev

Matevžk ::

Hm, tudi protiuteži tako dvigalo ne potrebuje. Nice! Saj verjetno delajo tudi na varnostni zasnovi za primer, če zmanjka štroma? :D
lp, Matevžk

ferdo ::

fajn je, če si edini na svetu, ki ga imaš in se ti najhitreje dvigne ali spusti dol, ni glih priporočljivo za lastnike osteoporoze....
Trenutne razmere med dviganjem in spuščanjem se razlikujejo od običajnega.., glih za japončke, ki so manjše rasti.:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ferdo ()

snow ::

Bi se znalo zgodit, da majo kako "baterijo" da se tole polni. Potem ko se pa ustavi pa se mehansko zasidra. :)


To je mišljeno, da bo narejen pogon navzgor in navzdol kot oni eksperimentalni vlaki, ki gredo 581 km/h? :D

Sem gledal 3D animacijo za tiste maglev vlake... super zadeva.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

snow ::

Trik je v prostoru. Japonci majo veliko stisko s prostorom... zato bo vsak dodatnega prostora v zelo veliki stolpnici še kako vesel.

Itak majo pa take male laptope... skoraj vsi tam:)
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Jernej L ::

in ko zmanjka štroma?

najhitrejše padanje na svetu? ;)

Utk ::

Na to pa sigurno niso pomislili...če bi bil jaz na tvojem mestu, jim bi takoj telefoniral pa jim povedal za ta problem...kakšen milijon dolarčkov ti ne uide.

4DFX ::

Na Slashdot-u pravijo, da naj bi zadeva baje delovala na navadne magnete in bi tako ob izpadu elektrike dvigalo preprosto obstalo na mestu (ne dol ne gor). Kako točno zadeva deluje si ne predstavljam, me pa zelo zanima...

urke710 ::

U, tole je pa kul stvar. Pravi korak v smeri potovanja z dvigalom po celi stavbi, tako vrtikalno kot tudi horizontalno. Najpomebneje se mi pa zdi dejstvo, da se potovanje dvigala ne bo več prenašlao po konstrukciji in tako ne bo več problem s hrupom.
d.i.g.

Nerdor ::

urke710: a misliš tako kot v filmu Kocka ?
... for lifetime!

urke710 ::

Jap, podobno, samo da ni na vodilh (in se zato nič ne sliši ko se premika, tko kot v kocki) ampak levitira.
Predstavljaj si zgradbo kot je pentagon. A ne bi blo uporabno, če bi v dvigalu lahko pritisnil nadstropje in še sektor/del zgradbe kamor hočeš it.
d.i.g.

radiokills ::

Kaj pa naprave občutljive na em sevanje? No, sej disket se več ali manj ne uporablja več. Ročne ure, mobiteli?

Mi je kar tako na misel prišlo, se spomnim kako so včasih opozarjali "ne dajat diskete na zvočnik" :)

Jst ::

Človek, registriran na ta forum leta 2009, bi vprašal:"Kaj pa je to disketa?" :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jst ()

__luka__ ::

po vsej logiki bi se to moral prasat ze upisan leta 2000 - ampak vsi vemo ako se ljudje ne morejo odvadit uporablat to prazgodovinsko zadevo.

Ce jim je ratalo samo z navadnimi magneti fiksirat dvigalo, je to super saj pomeni da je za premikanje potrebna relativno majhna sila, kar pomeni manso porabo elektrike. je pa se ena stvar, tako dvigalo rabi elektriko tudi ko gre dol (mora premagat magnete, ki ga hocejo ustavit) - ne tko kot pri navadnih liftih, ki ko gre dol lahko ustvarja energijo.
the truth is out there

Valentin ::

> Gledano teoretično bi bilo moč s takšnim dvigalom direktno povezati vstopno nadstropje z najvišjim...

Saj je tudi z današnjimi dvigali to mogoče. Ali pa ne razumem, kaj je hotel avtor povedati s tem.

Tear_DR0P ::

kolikor jaz vem danes ne moreš neposredno povezat pritličja in vrha nebotičnika, je treba vmes malo prestopat
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Valentin ::

A tako? Nisem vedel.

Sicer pa piše vstopno nadstropje in ne pritličje...

Matevžk ::

Ja, menda je res tako -- večina Slovencev nas to očitno ve le iz dokumentarcev :))
lp, Matevžk

Tear_DR0P ::

ja problem je v tem, da imajo žične pletenice in jeklene vrvi tud svojo lastno maso in enkrat pride do takšne dolžine, pri kateri jeklo samega sebe ni več sposobno nosit
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

djurodrljaca ::

Čeprav mislim, da je pri dvigalih še en drug problem.

Imaš neko omejeno število dvigal. recimo da so na začetku spodaj in se potem začnejo premikat gor. Koliko časa misliš da bi moral čakati, da boš prišel v dvigalo (seveda če si v pritličju) če bodo šla dvigala čisto do gor in potem nazaj. Čakal bi ... ogromno časa. Tudi zaradi tega so sedaj dvigala v stolpnicah narejena v več nivojih.

Kaj delajo ti dokumentarci :D

sidd ::

pa še plac prišparajo z več nivoji dvigal.. samo kaj nimajo še poleg nekak v smislu 1 al pa 2 dvigal, ki gresta od prtličja do vrha? al sem jaz kje kaj zamešal na discovery-ju:D preveč dokumentarcev zgleda da škodi ...pa kaj, sej v pozitivnem smislu>:D

gumby ::

hmm...
je sploh mozno doseci levitacijo v vertikalni smeri z trajnimi magneti?
"pod" kabino jih ne sme bit, ker se kabina mora premikat tud navzdol...

Keyser Soze ::

Ne verjamem, da bodo uporabili običajne magnete. Sigurno bodo uporabljali vsaj na eni strani tuljave. Kako hudiča pa se češ spuščat oz. vzpenjat z magneti? A da vgradijo poleg še zobate letve in elektromotor, ki bo vse skupaj gonil gor in dol? Samo zakaj potem magneti?

Pač za primer izpada elektrike bodo pa vgrajene mehanske zavore. Neka vodila, po katerih bodo drsela dvigala bodo še vedno prisotna. In tu bodo prisotne tudi zavore.

BluPhenix ::

Zadevo se da zelo preprosto naredit.

Kabina dvigala ima ob straneh trajne magnete. Po jašku dvigala pa so napeljane tuljave, katere kontrolna logika dvigala le te krmili. Se pravi smo v pritličju. Prižgana je tuljava v pritličju, pritisnemu gumb za gor. Polek tuljave v pritličju se prižge tuljava med pritličjem in prvim nadstropjem. Magnetno polje se prerazporedi, potegne drigalo na sredino med tuljavi, tuljava v pritličju se ugasne, polje spet premakne, potegne kabino na lokacijo vmesne tuljave. Potem se dodatno prižge tuljava na prvem nadstropju, kabina se premakne med obe tuljavi, spodnja se ugasne, potegne v prvo nadstropje. Tako gre teorija z idealnimi elementi. V praksi je vse skupaj pač malo bolj komplicirano in zaj...

Za primere, ko zmanjka elektrike, hmm, lahko je vsakih n nadstropij trajni magnet v jašku, ki poskrbi za ustavitev dvigala v času padanja. Seveda je to čisto osnovna ideja. VErjetno bodo imeli še kakšen varnostni sistem. Problem je lahko hackerski napad, takrat dvigalo med padcem nebi doseglo le tako hitrost, kot jo dosegajo navadna dvigala ob pretrgu kabla, ampak bi lahko z inverzijo napetosti na tuljavah stvar še pospešil, vendar so to tudi pomislili.

Še glede hitrosti dvigal. Taka dvigala je lažje kontrolirati, predvsem njihovo hitrost dviganja in spuščanja. Recimo potniki vstopijo, pospešeno se dviga do polovice in potem pojema do vrha. Občutili bi manjšo in konstantno silo. (manjšo v primerjavi z sedanjimi dvigali, ki kar potegnejo, seveda so tudi v "analognih" dvigalih to že naredili, vendar je v magnetnih lažje ). Glede nivojskega dvigovanja. Pri starih dvigalih vse skupaj vzame zelo veliko placa. Kaj je boljšega pri teh magnetnih? V enem jašku je lahko tudi več kabin, še več s pametno logiko, se lahko tako stvar naredi da deluje čim bolj optimalno, primer:

- Jašek ima 3 kabine. V pritličju čaka nekaj ljudi (hočejo v najvišje nadstropje), pride do njih najnižja kabina, potniki vstopijo. Ker je pozna ura, pač v nobenem drugem nadstropju ne čakajo drugi potniki. Dvigalo jih zato popelje do najvišjega nadstropja (ostali dve kabini npr. drsijo nad to kabino s potniki). Seveda postane v takem primeru smiselno imeti ločene jaške za gor in dol, da je manjša poraba kabin pa med njima povezavo, po kateri se sprehajajo kabine. Skratka za inovacije se odpre ogromno novih možnosti.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Gundolf ::

Ko zmanjka elektrike v splošnem sploh ni problema, magnetne zavore so superiorne napram mehanskim v veliko pogledih. Predvsem zelo zelo težko odpovejo. Princip je v osnovi dokaj ensotaven. Mimo prevodnikov (tuljave v jašku) premikajoče se magnetno polje (trajni magnet na dvigalu) ustvarja zaviralno silo. Večja kot je hitrost, večja je zaviralna sila. Iz istega razloga se elektromotorji nočejo vrteti 'v leru'. Je pa res da se dvigala, ki bi v primeru blackouta bremzala le s tem sistemom ne bi obstala na mestu ampak bi se (sicer počasi) odpeljala v pritličje / klet.

Nejc Pintar ::

kaj pa je že tisti efekt ko kroglice s pomočjo magnetov upočasnijo gibanje, ko spuščajo kroglice po cevkah?
Lahko je biti prvi, če si edini!

B-D_ ::

Ne paničit glede odklopitve štroma. Probite sami z roko zadržat ("levitirat") magnet med dvema magnetoma (oba magneta naj zadevo privlačita afkors). Takoj ko zadevo spustite (odklopte štrom) se bo zadeva nalimala na steno. Kakšno padanje neki...

BigWhale ::

Sears Tower v Chicagu ima tri dvigala, ki gredo od pritlicja, do vrha neboticnika. Pa je priblizno najvisji neboticnik na svetu. ;)

Pardon, Taipei 101 je malenkost visji, ker so (baje) dodali eno kupolo, ki je nekaj metrov visja od STja... :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

__luka__ ::

jest sm se tut pelu v CN tower v torontu do prve ploscadi (cca 350m) z "navadnim" liftom. Res je da nimas umesnih postaj, ampak to nima kaksne posebne teze tlele.
the truth is out there

klemen22 ::

Važn da se pele, čeprav Američanom nasplošno ne bi škodilo da bi včasih po vseh obrokih Mcdonalda malce hodili po stopnicah.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Matevžk ::

Je pa res da se dvigala, ki bi v primeru blackouta bremzala le s tem sistemom ne bi obstala na mestu ampak bi se (sicer počasi) odpeljala v pritličje / klet.

It's a feature, not a bug! :D To bi blo pa v bistvu res v redu, da te stvar pripelje "domov" ... razen seveda za kakšno staro mamo (ali debelega Američana, pravi klemen), ki ne more / noče hoditi po stopnicah :))
lp, Matevžk


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sony decembra s prvim komercialnim OLED TV zaslonom (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
5011151 (8626) lukanium
»

Novosti iz Intela

Oddelek: Novice / Procesorji
123957 (2845) PlayTheGame
»

(Nepreverjene) informacije o zmožnosti navijanja Intelovega Conroe procesorja

Oddelek: Novice / Procesorji
164281 (2727) GrimReaper
»

Asrock 939 Dual-SATA2 + Socket M2 upgrade (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Matične plošče
658856 (6810) SavoS
»

Google izgublja delež na Kitajskem

Oddelek: Novice / Rezultati
123600 (3323) Bass0

Več podobnih tem