» »

Branje misli z magnetno resonančnim prikazovalnikom

Branje misli z magnetno resonančnim prikazovalnikom

MRI skener

vir: Nature
Nature - Znanstveniki Univerze Berkeley v Kaliforniji so v reviji Nature predstavili dekodirni sistem, s katerim naj bi bil računalnik zmožen analizirati aktivnost možganov in prikazati vsebino vaših misli s pomočjo naprave MRI (angleško: magnetic resonance imaging machine), ki je v bistvu nekakšen možganski skener. V realnem času so beležili mentalno aktivnost oseb, ki so si ogledovale veliko število fotografij ljudi, živali, pokrajin, predmetov in reči, ki sicer zapolnjujejo njihov vsakdanjik. S temi posnetki so raziskovalci zgradili model za predvidevanje miselnih vzorcev, ki jih sproža ogledovanje fotografij.

Dekoder naj bi se odrezal tako dobro, da je presenetil tudi soavtorja študije, Jacka Gallanta, ki je povedal: "Nihče od ljudi, ki jih poznam, si ni mislil, da bo zadeva delovala tako natančno."

Zgodnji dekoderji so lahko izdali le, ali nekdo gleda splošen tip podobe, denimo psa. Niso pa bili zmožni identificirati bolj specifičnih fotografij, kot je denimo fotografija majhenga psa, ki gloda kost. Poleg tega tudi niso znali pokazati, kakšne miselne vzorce bo povzročila določena fotografija. Model Univerze Berkeley v Kaliforniji je uspešno odpravil naštete pomanjkljivosti.

Hitro si je mogoče zamisliti vrsto dobronamernih načinov uporabe, kot je denimo zgodnje opozarjanje na nevrološke bolezni ali pa izdelava vmesnikov, ki bi telesno prizadetim omogočali komuniciranje s svetom. Še hitreje pa bo tehnologija v uporabi za ne tako plemenite namene, kot so marketinške kampanje, oblikovane tako, da vam kar najbolj zlezejo pod kožo, ali pa bolje rečeno, v glavo.

13 komentarjev

simnov ::

komaj čakam ,da bom ponoči snemal svoje sanje in jih podnevi ogledal na blu-ray mediju.

PerS ::

Še nekaj let, pa zasebnosti (sploh) ne bo več. :\

tilinho20 ::

Se strinjam. Ta tehnologija gre preveč v zasebnost. Kaj pa človekove pravice? Življenje brez zasebnosti...

Zgodovina sprememb…

pivmik ::

Kdo pa te bo sili glavo vtikat v MRI?


Če noben ne bo imel zasebnosti potem je itak vseeno in se mi zdi "pravično". Življenje brez laži, ni tako nemogoče kot je morda videt na prvi pogled.
LP, Gregor GRE^

T-h-o-r ::

nihče te nebo silil, ampak tisti, ki bodo to hoteli bodo avtomatsko favorizirani pred ostalimi
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

lorenz ::

Kaka be......, kaj je ze 1 april.

To je tako kot da ti v rit zapicim analogni voltmeter in ti dodam pospesek z kopacko, potem pa ti z vzorcem ( jaz ki sem dober niti ne rabim vzorca)in odcitkom na voltmetru predictam kaksno sliko si imel v mozganih. (Prvic zvezde, drugic pa celo galaksijo..)

Z MRI, BLOD effectom in statistiko se ne dobis slike iz mozganov ampak se stalno samo povecano prekrvavitev v dolocenih delih.
Je pa zgleda zadnjih 10 let postalo zelo moderno da znanstveniki in predvsem taki bi to radi bili s pomocjo meritve cisto primarnih velicin in veliko, veliko, veiko statistike in predpostavk merijo vse mogoce in nemogoce parametre.

gzibret ::

lorenz - saj ne rečem, da Nature nikoli ne objavi kakšne neumnosti. Samo je še vseeno - Nature. Objavi članek tam, pa te bo poneslo v orbito slovenske raziskovalne srenje.
Vse je za neki dobr!

poweroff ::

Življenje brez zasebnosti bo življenje brez svobode. Totalitarizem v najčistejši obliki - a "nerepresivni".
sudo poweroff

jype ::

Če maš kaj kovine v zobeh, boš vsaj jasno opozorjen, da te skenirajo :P

BigWhale ::

Jure, ni nujno!

Mogoce ti bo tista kovina poletela iz zoba skozi zatilje glave in male mozgane. Nic ne bos vedel! Preskenirali te bodo pa do potankosti... Me zanima kaj bodo dobili. ;)

Problem tega nacina skeniranja je predvsem ta, da morajo preden te preskenirajo imeti ze 'sliko' tvojih mozganov. Ne gre brez tega. Ne morejo vedeti kako tvoji mozgani odreagirajo na sliko psa in kako na sliko macka. Oziroma tvoj response bo drugacen od responsa, ki ga da od sebe Janez Novak.

Ali lahko najdejo skupni imenovalec mojega in Janezovega responsa? Morda.

RuskiSnajper ::

vem da je novica stara ampak .....

slej kot prej se bo uporabljalo za slabe namene , Kdo ti bo silil MRI v glavo , gdo drug kot pa politika , pomoje bo zanimivo za ameriko , itak so kot sužnji ze zdaj , potem še privatnosti nebojo imeli.

Dinamit je bil tut narejen za dobre namene, zaj pa je 70% narejenega za slabe(nasploh explozivov)

Gregor P ::

... pa saj ti ne bodo rabili glavo vtikati nikamor; že povsem zadosti je, da naredijo marketinško študijo na nekaj sto posameznikih in ti nato npr. po medijih predvajajo zgolj rezultate (recimo slike, ki še posebej vzburijo tvoje možgane oz. sprožijo določen miselni vzorec ali kaj podobnega):| ... tako da bodo sedaj reklame še bolj intenzivne;((
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

k4vz0024 ::

Sanjski Orwell....:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V Kaliforniji mobilna aplikacija prehiteva potrese

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
134998 (3012) Ahim
»

Ponudniki VPN za Android množično vohunijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6118712 (15681) roli
»

Google Apps ali Microsoft Office 365? Berkeley pravi Google

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
187386 (4636) MrStein
»

Novi cilj DARPE: umetna roka

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
213024 (2622) Keyser Soze

Več podobnih tem