»

Pretrgana telekomunikacijski kabel in plinovod Finska-Estonija

Slo-Tech - Podmorski telekomunikacijski kabel, ki povezuje Finsko in Estonijo, je poškodovan, so danes sporočiliP iz finske vlade. Poleg telekomunikacij je prekinjen tudi tok zemeljskega plina, ki je tekel po vzporedno položenem plinovodu, ki sestavlja povezavo Balticconnector. Razlog za okvaro še ni znan, Finci pa so javno dejali, da je verjetno šlo za namerno dejanje tretjega akterja. Popravila bi lahko trajala več mesecev, je sporočil finski Gasgrid.

Razlog in obseg poškodb še nista znana, saj preiskava še poteka. Finci in Estonci poudarjajo, da nista ogroženi niti energetska oskrba niti telekomunikacijska povezljivost obeh držav. Povezava je zagotavljala okoli pet odstotkov plina, ki ga Finska porablja, niti ni bila edina podmorska internetna povezava. Zanimivo je, da je okvara na plinovodu nastala v finskih vodah, medtem ko je telekomunikacijski kabel pretrgan v estonskih vodah. Po podatkih norveškega seizmološkega inštituta Norsar so v nedeljo zaznali šibko eksplozijo približno na...

72 komentarjev

Crypto AG: umazana obveščevalna zgodba bajnih zaslužkov

vir: Flickr

vir: Washington Post
Slo-Tech - V švicarskem mestu Zug je med drugo svetovno vojno zraslo podjetje Crypto AG, specializirano za šifrirne in dešifrirne napreave. Ugled, ki si ga je pridobilo prek sodelovanja z zavezniki v času svetovnega spopada, je znalo po vojni odlično unovčiti. Do danes je s prodajo v več kot 120 držav sveta na leto zaslužilo milijone. Med njihovimi strankami za nakup naprav, ki so domnevno zagotavljale varno komunikacijo, so bile tudi vladne agencije Irana, Indije, Pakistana, Iraka, Nigerije, Sirije in celo Vatikana. Šlo je za praktično vse pomembnejše države, razen Rusije in Kitajske.

Mnoge od njih se verjetno ne bi odločile za nakup, če bi vedele majhno podrobnost, o kateri se je pisalo in ugibalo že leta, te dni pa so jo dokončno raziskali nemški, ameriški in švicarski novinarji: že od sedemdesetih let prejšnjega stoletja sta bili skriti lastnici Crypto AG obveščevalni družbi ZDA in tedanje Zahodne Nemčije, CIA in BND.

O tem, da gre za podjetje sumljivega porekla, je že leta 2006 v...

123 komentarjev

V Nemčiji nov škandal zaradi sodelovanja nemškega telekoma z obveščevalnimi službami

Heise - Te dni se je v javnosti pojavila pogodba med nemško obveščevalno službo (BND) in nemškim telekomom po kateri le ta naročniku posreduje ves tranzitni promet, ki se po DT infrastrukturi pretaka čez Nemčijo. Promet, katerega izvor ali ponor je v Nemčiji je izrecno izvzet.

BND glede na objavljeno pogodbo za storitev plačuje 6.500 EUR mesečno. Razkritje je zanimivo tudi iz vidika nemškega odziva na podoben ameriški program (PRISM).

V Sloveniji smo glede tega precej bolj napredni. Dvajseti in enaindvajseti člen ZSova se tako glasita:


20. člen

Pod pogoji, določenimi s tem zakonom, lahko agencija za opravljanje svojih nalog uporablja naslednje posebne oblike pridobivanja podatkov:
spremljanje mednarodnih sistemov zvez;
– tajni nakup dokumentov in predmetov;
– tajno opazovanje in sledenje na odprtih ali javnih prostorih z uporabo tehničnih sredstev za dokumentiranje.

21. člen

(1) Spremljanje mednarodnih sistemov zvez ter tajni nakup dokumentov in predmetov dovoljuje direktor...

26 komentarjev

Nemška policija zasegla strežnike Piratske stranke

vir: Heise
Heise - Včeraj zjutraj je nemška policija na prošnjo francoskih oblasti po odredbi sodišča v Darmstadtu preiskala računalniški center nemške Piratske stranke v Offenbachu in zaplenila večji del računalniške opreme. Zaradi tega včeraj dobršen del ni bila dostopna njihova spletna stran in vse ostale storitve, kot so wikiji, strežniki za elektronsko pošto, mailing-liste ipd. Do danes so del infrastrukture ponovno usposobili, čeprav ostaja oprema zasežena.

Čeprav je bilo na internetu takoj cel kup teorij in špekulacij, kaj je vzrok za preiskavo in zaseg opreme Piratske stranke, ta naj ne bi bil imel nič z dejavnostmi in nazori stranke, ki deluje povsem zakonito. Piratska stranka je včeraj zvečer v Berlinu pojasnila, da naj bi njihovo storitev piratenpad.de (strežnik za EtherPad), ki omogoča...

9 komentarjev

Wikileaksovih strežniki tudi v podzemnem bunkerju na Švedskem

Gizmodo - Wikileaks, ki je prejšnji mesec sklenil dogovor s švedsko Piratsko stranko, da bodo ti gostili nekaj Wikileaksovih strežnikov, je pokazal, kje na Švedskem bodo imeli svoje strežnike spravljene. Nekaj strežnikov bo v kompleksu Pionen White Mountains, ki je bil zgrajen leta 1943 kot bombno zaklonišče 30 metrov pod površjem v središču Stockholma. V 70. letih so zaklonišče razširili in spremenili v pravcati bunker, ki je bil namenjen švedski vladi v primeru jedrske vojne.

Sedaj je za polmetrskimi jeklenimi vrati in 30 metrov pod zemljo kolokacija švedskega ponudnika spletnega prostora podjetja Bahnhof. Dodali so tudi plinske elektrarne iz odsluženih nemških podmornic, ki bodo zagotavljale energijo ob morebitnem izpadu površinskih vodov....

10 komentarjev

Bo thepiratebay.org vodil v švedski parlament?

Nepotopljiva ladja?

TorrentFreak - Po velikih težavah s ponudniki interneta (prav vsi so se jim zaradi težav z zakonom odpovedali) so sredi maja upravljalci spletne strani The Pirate Bay odrešitev našli v obliki Švedske Piratske Stranke. Zdaj so predstavniki stranke v svet sporočili še bolj zanimivo novico, saj poleg povezave v svet želijo gostiti še same strežnike najbolj znane piratske spletne strani. A kolokacija ne bo izvedena v nekem nepomembnem strežniškem centru, saj naj bi bili strežniki nastanjeni kar v samem švedskem parlamentu.

Za to bodo izkoristili del švedske ustave, ki jim daje parlamentarno imuniteto pred...

411 komentarjev

Slovenija 4. v Evropi po deležu dostopa do optike

Optika do doma

vir: PC World
PC World - Po odstotku penetracije FTTH (Fibre to the Home) je na seznamu evropskih držav na prvem mestu Švedsko zamenjala Litva, kjer ima do optične povezave za internet, televizijo in telefonijo dostop kar 18% vseh gospodinjstev v državi. Švedska je tako padla na drugo mesto, kjer ji na tretjem sledi Norveška.

Takoj za stopničkami se nahaja Slovenija, vse tri naštete države, ki se nahajajo za Litvo, pa imajo penetracijo višjo od 10%. Slovenija za Švedsko, kjer ima dostop do optične povezave okrog 12% gospodinjstev, in Norveško, kjer ima dostop okrog 11% gospodinjstev, z 10,5% ne zaostaja veliko. Deseterico zaključujejo Estonija, Danska, Slovaška, Finska, Nizozemska ter Italija, katerim so se...

34 komentarjev

4G v pogonu na Severu

engadget - Dan, ko bodo mobilna omrežja tretje (ter tri-in-polte) generacije (UMTS, HSPA) za odmet, se neizogibno bliža za večino sveta, medtem ko je v Skandinaviji, natančneje v glavnih mestih Švedske in Norveške, ta dan celo že prispel! TeliaSonera je v Oslu in Stockholmu zagnala prvo komercialno 4G oz. Long Term Evolution omrežje, ki v teoriji ponuja hitrosti do 100 Mb/s. Dejansko omrežje zaenkrat omogoča le polovico te hitrosti, 50 Mb/s, pripravljajo pa že pohitritev na 80 Mb/s. Edin način za izkoriščanje novega omrežja je zaenkrat le s Samsungovim USB modemom, ki podpira standard 4G, saj v prodaji še ni mobilnih telefonov, ki bi bili...

36 komentarjev

Na Švedskem samo banke z domeno bank

Slashdot - Po svetu je kar pogosto določilo, da podjetje ne sme imeti firme banka, če dejansko ne gre za resnično banko, ki jo običajno nadzoruje nacionalna banka. Švedi so šli še korak dlje in teorijo preslikali na splet, piše Slashdot. Tako so registrarjem zapovedali, da odslej ne bo mogoče registrirati švedske domene, to je .se, ki vsebuje besedo bank, če ne bo prosilec resnična finančna banka. Vsako prijavo bodo preučili posebej, pri čemer bodo uporabo besede banka v smislu skladišče (npr. krvna banka) ali kaj podobno neškodljivega tolerirali. Ne boste pa mogli denimo registrirati bankwithlowestrates.se, če niste banka. Kaj točno bodo storili z osebnimi in geografskimi imeni, še ni povsem jasno.

Registracija slovenskih domen .si je od 6. 11. 2008 povsem sproščena, tako da si lahko kdorkoli izberi kakršnokoli domeno. Seveda pretiravati z zaščitenimi blagovnimi znamkami ne gre, saj vas v slednjem primeru razlastijo.

9 komentarjev

Nemčija dobila prvega poslanca iz Piratske stranke

Prvi nemški pirat

Slashdot - Poročali smo, da so Švedi na evropskih volitvah kot prva nacija v Evropi dodelili eno poslansko mesto Piratski strani. Sledi jim Nemčija, ki pa je svojega prvega poslanca iz vrst Piratske stranke v Zveznem parlamentu dobila nekoliko drugače. Joerg Tauss, ki je bil doslej član Socialdemokratske stranke (SPD), je namreč prestopil v Piratsko stranko. Ujezil ga je predvsem sprejem novega zakona o cenzuri na internetu, kjer je njegova stranka skoraj enoglasno glasovala za. Čeprav je peticijo proti uveljavitvi novega zakona podpisalo več kot 130.000 ljudi, sta poleg njega le dva člana SPD-ja glasovala proti, s čimer je njihova stranka omogočila sprejem zakona. Kot pravi, se ne strinja s počasnim krčenjem pravic in svobode, h...

117 komentarjev

Državni zbor ugotavlja, da je prisluškovanje SOVE v skladu z ustavo

Dnevnik - Marca letos je Informacijski pooblaščenec vložil zahtevo za oceno ustavnosti Zakona o Slovenski obveščevalno - varnostni agenciji (ZSOVA), saj je Informacijska pooblaščenka v okviru nadzora na SOVI ugotovila, da SOVA izvaja nadzor mednarodnih sistemov zvez tako, da prisluškovanje odobri direktor SOVE.

Težava je v tem, da slovenska ustava za prisluškovanje komunikacijam izrecno zahteva odločbo sodišča, zakon o SOVI pa določa, da lahko tako odločbo izda kar direktor SOVE sam. Zato je po mnenju Informacijskega pooblaščenca Zakon o SOVI v neskladju s 37. členom Ustave.

Prejšnjo sredo pa so svoje mnenje podali še poslanci Državnega zbora. Na seji parlamentarnega odbora za notranje zadeve so podali mnenje, da sta Zakon o Sovi in Zakon o obrambi - v skladu z ustavo.

Zanimivo je, da so bili poslanci takega mnenja kljub izrecni ustavni določbi in kljub dejstvu, da je znan vsaj en primer spornega prisluškovanja s strani SOVE (Sanader - Janša). Mnenje je soglasno podprlo 15 navzočih...

17 komentarjev

Je med Rusijo in Gruzijo potekala tudi kibervojna?

Razobličena spletna stran gruzijskega parlamenta.

vir: New York Times
New York Times - Kot poročajo na New York Times, se je na Gruzijo nekaj tednov pred pravim vojaškim napadom zgodil kibernapad.

Varnostni strokovnjaki so tako že 20. julija zaznali več DDoS napadov na Gruzijske strežnike, med drugim tudi na strežnik pedsednika Mihaila Šakašvilija, sledila pa so tudi razobličenja spletnih strani. Kmalu po vojaškem napadu so bile napadene tudi komunikacije gruzijskih medijskih hiš in transportnih podjetij.

Kljub temu, da je Rusija zanikala, da stoji za napadi, pa ameriški varnostni strokovnjaki trdijo, da imajo jasne dokaze, da za napadi stoji ruska hekersko-kriminalna skupina Russian Business Network. Obstajali naj bi tudi dokazi, da naj bi bil gruzijski internetni promet preusmerjen preko vozlišč ruskih telekomunikacijskih...

18 komentarjev

Pred olimpijskimi igrami ZDA svoje državljane svarijo pred kibernetskim vohunjenjem

Slashdot - Ameriška vlada pred olimpijskimi igrami v Pekingu vse svoje državljane, ki potujejo v tuje države opozarja pred možnostjo, da bodo morda tarča kibernetskega vohunjenja ali kiberkriminala.

Protiobveščevalne službe so tako izdale posebno opozorilo, v katerem navajajo nasvete Američanom, ki potujejo v tuje države.

Med nasveti lahko preberemo, da v večini držav ni za pričakovati zasebnosti na javnih mestih, kot npr. kiberkavarnah, itd. Opozarjajo tudi pred tem, da je mogoče vse informacije, ki jih obiskovalci tujih držav pošljejo preko elektronskih omrežij prestreči ("še posebej pa to velja za mobilne naprave"). Prav tako opozarjajo, da je v primeru, da mejni organi iz kakršnega koli razloga želijo preiskati elektronske naprave potnikov, potrebno domnevati, da je bila vsebina teh naprav prekopirana.

V opozorilu navajajo tudi nekaj nasvetov za pripravo elektronskih naprav pred potovanjem in po potovanju.

Tako svetujejo, naj potniki s seboj na pot vzamejo samo tiste naprave in tiste...

17 komentarjev

The Pirate Bay želi zašifrirati celoten internet

New TeeVee - Očitno zakon, ki so ga pred kratkim sprejeli na Švedskem in po katerem bo švedska tajna služba lahko brez sodnih odredb prestrezala ves čezmejni telekomunikacijski promet ter protipiratska represija v obliki idej po uveljavitvi "three strikes" načela, prinašata tudi kakšno pozitivno posledico.

Pri The pirate Bay so se namreč odločili začeti s projektom, ki sliši na ime Transparent end-to-end encryption for the Internets (IPETEE). Na kratko povedano: gre za projekt, s katerim naj bi šifrirali vse omrežne povezave med računalniki.

Aplikacija, ki jo po besedah soustanovitelja The Pirate Baya Fredrika Neija nameravajo razviti do januarja 2009, bo omogočala vzpostavljanje šifriranih povezav na omrežnem nivoju.

IPETEE bo pred vzpostavitvijo omrežne povezave tako najprej preveril ali ciljni računalnik podpira šifrirni protokol, nato pa se bodo izmenjali javni ključi in se vzpostavila šifrirana povezava. V nasprotnem primeru bo povezava potekala v navadnem, torej nešifriranem načinu. Na...

54 komentarjev

Pirate Bay uvaja SSL šifriranje

Slo-Tech - Kot na svojem blogu piše Peter Sunde, eden izmed soustanoviteljev The Pirate Baya, bo The Pirate Bay ta teden na svoji spletni strani uvedla SSL šifriranje.

Uvedba SSL šifriranja je odgovor The Pirate Baya na nedavno sprejeti švedski zakon, ki je švedski tajni službi National Defence Radio Establishment omogočil prestrezanje vsega telekomunikacijskega prometa, ki prečka švedske meje.

Zanimivo je, da je konec leta 2007 raziskava Britanskega fonografskega instituta ugotovila, da je bil v letu 2006 delež šifriranih torrent povezav okrog štiri odstotke, v letu 2007 pa je ta delež narastel na celih 40 odstotkov.

Očitno bo torej povečan nadzor pripomogel k široki uvedbi tehnologije šifriranja, česar pa si pravzaprav lahko le želimo.

29 komentarjev

Francija pripravlja ostrejšo protipiratsko zakonodajo

Times Online - V Franciji so se očitno odločili nekoliko bolj ostro stopiti na prste internetnim piratom.

Predlog zakona, ki ga je predstavila francoska vlada, močno pa ga osebno podpira tudi predsednik Nikolas Sarkozy (najbrž pa tudi njegova žena in pevka Carla Bruni) naj bi stopil v veljavo januarja prihodnje leto. Predlog zakona predvideva, da bodo ponudniki dostopa do interneta kršitelje avtorskih pravic trikrat opozorili naj nemudoma prenehajo s svojim nezakonitim početjem, nato pa jim bodo onemogočili dostop do interneta.

Nad izvajanjem zakona bo bdela posebna protipiratska agencija z imenom Hadopi, ki jo bo francoska država financirala s slabimi 19 milijoni EUR letno.

In kdaj bo Franciji sledila Slovenija?

139 komentarjev

Na Švedskem sprejeli zakon, ki dovoljuje prestrezanje mednarodnega prometa

Slo-Tech - Švedski parlament je, kot je bilo napovedano, včeraj sprejel zakon, ki švedski tajni službi National Defence Radio Establishment (FRA) omogoča prestrezanje vsega telekomunikacijskega prometa, ki prečka švedske meje.

Parlament je kontroverzni zakon sprejel s 143 glasovi za, 138 proti in enim vzdržanim. National Defence Radio Establishment je do sedaj lahko prestrezal le vojaški promet, po novem pa bo lahko spremljal ves promet, za kar ne bo potreboval sodne odredbe.



Kratko analizo zakona in odzive na sprejetje lahko poslušate v posebni oddaji, ki jo je pripravil SR International - Radio Sweden, nekateri švedski mediji pa pooblastila, ki jih zakon daje FRA primerjajo s pooblastili (prevod v angleščino), ki jih je imel vzhodnonemški STASI.

21 komentarjev

Bo švedska tajna služba lahko prestrezala ves mednarodni promet?

The Register - Kot poroča The Register, ki se naslanja na sporočilo švedske Piratske stranke, švedska vlada pripravlja zakon, ki bo švedski tajni službi National Defence Radio Establishment (FRA) omogočil dostop in spremljanje vsega telekomunikacijskega prometa, ki prečka švedske meje.

Švedska tajna služba bo tako lahko spremljala ves "mednarodni promet", torej tako vse telekomunikacije, ki izvirajo iz Švedske, ki so namenjene na Švedsko ter ki prečkajo Švedsko (npr. komunikacijo med Britanci in Finci). Ukrep je še posebej problematičen zaradi narave usmerjanja prometa preko interneta, saj komunikacijski paketki med dvema točkama potujejo po glede na trenutno obremenjenost omrežja najhitrejših povezavah, ne pa po geografsko najkrajših poteh.

Prestrežene podatke bodo analizirali z iskalniki ključnih besed, dostop do analiz pa bodo poleg tajnih služb, policije in carine imeli tudi uslužbenci ministrstva za promet, uslužbenci ministrstva za kmetijstvo v nekaterih primerih pa tudi večja zasebna...

20 komentarjev

Informacijski pooblaščenec vložil zahtevo za oceno ustavnosti Zakona o SOVI

Slo-Tech - Pred dvema dnevoma je Informacijski pooblaščenec vložil zahtevo za oceno ustavnosti Zakona o Slovenski obveščevalno - varnostni agenciji (ZSOVA).

Vloga je bila vložena na podlagi inšpekcijskega nadzora, ki ga je pooblaščenec opravil na SOVI. V okviru nadzora je bilo ugotovljeno, da SOVA izvaja nadzor mednarodnih sistemov zvez tako, da direktor SOVE odobri nadzor nad konkretno telefonsko številko, SOVA pa v svojih bazah podatkov vodi tudi imena in priimke nadzorovanih oseb (torej osebne podatke). Hkrati je pooblaščenec ugotovil, da se ukrep izvaja na ozemlju Slovenije, s strani uradnih oseb Republike Slovenije in na komunikacijah, ki fizično potekajo preko Slovenije. Poleg tega ukrepi tudi niso časovno omejeni. Z drugimi besedami - nadzor mednarodnih sistemov zvez SOVA izvaja na mednarodnih telekomunikacijskih vodih, ki potekajo preko Slovenije.

Spremljanje mednarodnih sistemov zvez po 21. členu Zakona o SOVI je po mnenju Informacijskega pooblaščenca v neskladju s 37. členom...

13 komentarjev

Domače branje: "Kahn, David. 1973. The Codebreakers. New York: The New American Library."

Slo-Tech - Kahn, David. 1973. The Codebreakers. New York: The New American Library.

Ko je David Kahn leta 1967 objavil knjigo The Codebreakers, je knjiga v trenutku postala uspešnica, še danes pa velja za klasično delo na področju kriptografije. Kahn v knjigi ni opisoval kakšnih novosti na področju kriptografije, pač pa gre za delo, ki temeljito opisuje zgodovino...

8 komentarjev

Sprememba Zakona o SOVI - bo SOVA lahko neomejeno prisluškovala?

Slo-Tech - Ta teden je vlada parlamentu v zakonodajni postopek poslala spremembo Zakona o slovenski obveščevalno-varnostni agenciji. Kot razlog za spremembo zakona je vlada navedla sodelovanje z EU in NATO-m v boju proti terorizmu

Novela Zakona o SOVI prinaša dve temeljni spremembi. Prva sprememba je, da izključno pristojnost odrejanja posegov v komunikacijsko zasebnost (nadzorovanje in snemanje vseh oblik telekomunikacij ter dostop do prometnih podatkov) z dosedanjega predsednika okrožnega sodišča v Ljubljani prenaša na predsednika Vrhovnega sodišča. Takšna rešitev sicer ni sporna, vendar pa predlog vztraja pri (dosedanji) rešitvi, po kateri je odločanje o najhujših posegih v zasebnost v pristojnosti zgolj enega predstavnika sodne oblasti v državi, kar morda ni najboljša ureditev. Problem je tudi v tem, da je sodnik pri odločanju odvisen od informacij, ki mu jih posreduje agencija. Rešitev, da bi o tovrstnih posegih odločal npr. posebni senat Vrhovnega sodišča bi bila gotovo ustreznejša.

...

17 komentarjev

Gigabit na Švedskem

Slo-Tech - Švedski ponudnik interneta Labs2 je na Švedskem kot prvi na svetu pričel ponujati gigabitni širokopasovni internet za fizične osebe. Pokritost prebivalstva je približno 1 %, trenutno pa je internet s tako hitrostjo na voljo le v Lundu.

Cena za ta prestiž je skromnih 850 švedskih kron oziroma nekaj manj kot 95 € (približno 23 naših tisočakov) na mesec. Klik (švedsko)! [:D]

Slin ... se že selimo.

64 komentarjev