»

Nov intervju: Matjaž Kaše, tisti državni uradnik, ki v službi uporablja Linux

Slo-Tech - Po tem, ko smo pred kratkim objavili članek o transparentnosti in gospodarnosti javne uprave pri nakupih programske opreme, so se pojavila različna ugibanja o primernosti uporabe odprtokodne programske opreme v javni upravi. Kljub temu, da odprto kodo uspešno uvajajo v različnih državah po svetu, pa je po mnenju nekaterih situacija v Sloveniji morda vseeno tako specifična, da uporaba odprte kode v javni upravi morda ni primerna. V članku smo sicer poudarili, da bi to lahko ugotovili le z resno in odprto pilotno raziskavo, ki bi na podlagi resnega načrta in realnih podatkov ocenila pozitivne in negativne učinke, morebitna odločitev za prehod ali proti njemu pa bi bila s tem podkrepljena s podatki in konkretnimi argumenti. A državna uprava do sedaj resne pripravljenosti na kaj takega ni pokazala.

Z eno izjemo. Našli smo namreč državnega uradnika na enem izmed ministrstev, ki je na svoj računalnik samoinciativno naložil Linux. Kasneje je v prehod prepričal tudi ostale sodelavce na...

262 komentarjev

Danska izbrala format ODF

Slashdot - Včeraj je danska vlada sprejela odločitev, da bodo odslej uporabljali odprti format ODF za pisarniške dokumente in ne Microsoftovega OOXML, ki je bil drugi kandidat. Odlok je obvezujoč za vladne agencije, pričakujejo pa da mu bodo kmalu sledili tudi na regionalni in lokalni ravni. Žgoča debata se je vila štiri leta in nekateri so se bali, da bodo popustili Microsoftu, zato je odločitev še toliko bolj razveseljujoča. Od 1. aprila 2011 bodo morale vladne institucije vse dokumente obvezno posredovati v formatu ODF in po želji tudi v kakšnem drugem. Uradna novica v danščini in strojni prevod v angleščino.

ODF je odprt pisarniški format, ki je bil razvit z namenom omogočiti shranjevanje podatkov v nelastniškem formatu, ki uporabnikov ne bo priklenil na enega proizvajalca programske opreme (vendor lock-in). Prvo različico je ISO/IEC potrdil leta 2006 in od takrat so ODF podprli praktično vsi pisarniški paketi, med drugimi tudi Microsoft Office, OpenOffice, StarOffice in Google Docs.

50 komentarjev

Google bo indeksiral tudi javne dokumente v Google Apps

The Register - Google bo svojim pajkom-robotom, ki lezejo po spletu in indeksirajo spletne strani za svoj iskalnik, kmalu omogočil tudi pregledovanje dokumentov v Google Apps. Za zdaj ostajajo besede, da se bo to zgodilo v prihodnjih tednih. Strah pred izgubo zasebnosti naj bi bil odveč, saj bo Google prebrskal le dokumente, kjer bo uporabnik eksplicitno potrdil funkcijo Objavi kot spletno stran (Publish as web page), medtem ko bodo dokumenti z oznako Dovoli pogled vsem s povezavo (Allow anyone with the link to view) izvzeti. Prav tako je mogoče že objavljene dokumente poklicati nazaj. Edina težava je, da trenutno Google Apps v začetnem pogledu (Master View) ne pokaže takoj, kateri dokumenti so javni in kateri ne.

0 komentarjev

Norveška bo uporabljala odprte standarde

Slo-Tech - Norveška javna uprava se je v začetku meseca obvezala, da bo od 1. januarja 2012 za komuniciranje z državljani in podjetji preko spleta uporabljala le odprte standarde.

Za video bodo tako uporabljali Theora/Vorbis/Ogg ali H.264/AAC/MP4, za avdio Vorbis/Ogg, MP3 ali FLAC/Ogg, za slike pa JPEG ali PNG. Za izmenjavo dokumentov pa bodo uporabljali PDF ali ODF ter UTF-8 kodni nabor znakov.

Izjeme bodo mogoče samo v posebnih primerih, upamo pa, da bo norveška javna uprava uporabljala predvsem odprtokodne standarde, ki jih ne bremenijo patentne grožnje.

O novici poročajo tudi na COKS.

Slovenija pa (o uvedbi odprtih standardov zaenkrat še) ne razmišlja...

21 komentarjev

Američani snubijo bodoče IT-strokovnjake s tekmovanjem

US Cyber Challenge

Heise - Da bi ponovno vzpostavili primat na področju obvladovanja kiberprostora, so se Američani zatekli k zanimivemu projektu. Predstavili so US Cyber Challenge, s katerim bodo poiskali 10.000 nadebudnih mladih Američanov, ki jih bodo kasneje vzgojili v vrhunske strokovnjake, raziskovalce in napadalce na spletu.

Program sestoji iz treh tekmovanj: CyberPatriot High School Cyber...

21 komentarjev

Sodelovanje Officea 2007 z ODF slabo

Slashdot - Poročali smo, da je Office 2007, ki je sicer ODF z dodatki, ki jih je bilo moč sneti s spletnih strani, podpiral že prej, z drugim servisnim paketom končno brez dodatkov podprl ODF. Kot piše Slashdot, pa je Microsoft to združljivost pri preglednicah hote ali nehote izvedel popolnoma neuporabno. Kot kažejo testi, Microsoftov izdelek v formatu ODF bere le CleverAge, medtem ko zna Excel pravilno brati le za seboj. Problematične so formule, saj v standardu format le-teh ni definiran, Excel jih pa spravi v imenski prostor, kjer jih drugi programi ne pričakujejo. Avtor v članku razdela problem in prikaže tudi nekaj možnih obhodov težave.

36 komentarjev

R700 morda že maja

The inquirer - Kljub temu, da so se pred časom pojavile govorice o tem, da bo R700, AMD-jev grafični čip naslednje generacije, luč sveta zagledal šele leta 2009, se bi po poročanju Inqiurerja to lahko zgodilo že maja letos. Prvi prototip R700 naj bi bil tako pripravljen že februarja, sledilo bo okoli 90 dni testiranj in v najboljšem primeru prve predstavitve nove grafične kartice maja. V primeru nepričakovanih zapletov med testiranji naj bi se datum izida prestavil za približno dva meseca, dodaja pisec.

izvorna novica.

22 komentarjev

Na Norveškem obvezna uporaba ODF za vladne dokumente

The inquirer - Kot poroča The Inquirer se je norveška vlada odločila, da morajo biti vsi javni dokumenti, ki jih sproducira državna uprava shranjeni v odprtih formatih.

To pomeni HTML, PDF (različica 1.4 ali kasnejša) ali ODF (Open Document Format), ki ga med drugim uporablja tudi OpenOffice.

Ministrica Heidi Grande Røys, ki vodi ministrstvo za javno upravo in reforme je izjavila, da bo vladna odločitev izboljšala tekmovanje med ponudniki pisarniških aplikacij ter da se s to odločitvijo časi, ko so bili dokumenti javne uprave dostopni le v MS Word formatu bližajo koncu.

Podnaslov članka v The Inquirerju se glasi: "Microsoft Word prepovedan v javnosti".

19 komentarjev

Seagatovi diski neprijazni Linuxu

Slashdot - Na The Registru poročajo o novih Seagatovih eksternih diskih, ki imajo nemalo težav z odprtokodnim programjem. Da izdelovalec ni razmišljal o Linuxu kaže že dejstvo, da so diski tovarniško formatirani v formatu NTFS, kar pa ni velika ovira, saj ga zlahka preformatiramo.

Večji problem je, kot kaže, varčevanje z energijo, ki je implementirano zelo okorno. Po nekaj minutah neaktivnosti se disk izklopi, v življenje pa se vrne kot USB1.1 naprava, česar Linux ne prebavi. Seagatov lakonski odgovor se glasi: "Linux ni podprt." K sreči obstaja zasilna rešitev. Klik!

Serija diskov se ironično imenuje Free Agent.

33 komentarjev

Sapphire pokazal delček prihodnosti

The inquirer - Na Seattleskem WGC World Cyber Games (WCG) je Sapphire obiskovalcem predstavil sila zanimiv računalniški sistem. Le-ta je namreč temeljil na matični plošči z AMD-jevim prihajajočim veznim naborom RD790, na katerem je deloval procesor Phenom X4, za prikaz slike pa sta skrbeli grafični kartici temelječi na grafičnem jedru RV670 povezani v Cross-Fire.

Vsi trije AMD-jevi izdelki bodo uradno predstavljeni predvidoma včetrtem četrtletju letošnjega leta, ko bodo znane tudi njihove prave zmogljivosti. Več o tem si preberite na The Inquirerju.

44 komentarjev

OpenOffice glede na raziskave cenejši od komercialne konkurence

Groklaw - Na našem forumu se je ob prehodu različnih državnih uprav na odprtokodno programsko opremo že neštetokrat debatiralo o tem, ali se tovrstne poteze dejansko izplačajo. Na eni strani imamo očitno prednost OSS-a, njegovo brezplačnost, na drugi strani pa obilico težav in dodatnih stroškov v obliki dodatnega izobraževanja, pomanjkljivega delovanja in pretvorb datotek.

Kakorkoli že, dobili smo uraden odgovor. Študija Evropske komisije, v kateri so spremljali prehod šestih organizacij v različnih državah EU na pisarniški paket OpenOffice, je pokazala, da je takšno početje finančno ugodneje od uporabe komercialnih izdelkov. Glavna prednost OdprtePisarne naj bi po mnenju izvajalcev raziskave poleg brezplačnosti in stabilnosti bila še uporaba ISO formata Open Document, zapisali so tudi, da pri prehodu ne pride do padca produktivnosti, ne manjka nobena bistvena programska funkcija, stroški tečajev in morebitnih datotečnih pretvorb pa naj bi se pokrili v manj kot letu dni.

Novico, o kateri...

129 komentarjev

Je OpenOffice.org za slovensko državno upravo predrag?

Večer - Spletni Večer je 2. februarja objavil članek v katerem navaja, da je slovenska država z Microsoftom obnovila pogodbo Enterprise Agreement. Država se je torej odločila za MS Office, in sicer na podlagi študije, ki pa je novinarjem Večera niso hoteli posredovati (ogledali naj bi si jo lahko le na sedežu ministrstva, ker da sodi med avtorska dela). Novinarji Večera so se pritožili pooblaščenki za dostop do informacij javnega značaja in poročilo končno le prejeli.

Za kaj točno gre?

V dokumentu "Primerjava ekonomske upravičenosti nabav pisarniške zbirke za potrebe državnih organov RS" je v prvem poglavju zapisano da "po do sedaj preverjenih lastnostih pisarniška zbirka OpenOffice.org porabi več pomnilnika na delovni postaji in se tudi opazno počasneje nalaga, kar predstavlja manjšo pomankljivost", ter da "še vedno pa obstaja nerazrešen največji problem, to pa je prenosljivost dokumentov med obema pisarniškima zbirkama". V nadaljevanju je pojasnjeno, da OpenOffice.org ponuja delno...

421 komentarjev

Netko 2005

3delavnica - Gospodarska zbornica Slovenije in Ministrstvo za javno upravo tudi letos podeljujeta nagrade Netko 2005, ki so namenjene najboljšim slovenskim poslovnim in upravnim spletnim stranem. Namen projekta je populariziranje kakovostnih internetnih predstavitev in poslovanja, ki bo dolgoročno gotovo nadomestilo precej dražjo in manj praktično papirnato verzijo. Letošnji zmagovalci (seznam finalistov najdete tukaj) bodo nagrade prejeli dvajsetega oktobra, v Domu gospodarstva jim jih bodo podelili minister za javno upravo, predsednik GZS ter predsednik strokovne žirije, ki je izbrala najboljše. Več na uradni strani.

23 komentarjev

Norveški minister prepovedal uporabo zaprtih formatov

Slo-Tech - Včeraj je norveški minister za razvoj Morten Andreas Meyer oznanil, da zaprti formati ne bodo več sprejemljivi v komunikaciji med norveško vlado in državljani.

Dejal je še, da bodo morali vsi v javnem sektorju do konca naslednjega leta imeti izdelan načrt za uporabo odprtokodnih programov in odprtih standardov. Čeprav redmonskega velikana ni izrecno omenjal, je vsekakor jasno, da ga je imel v mislih.

Če bo to obveljalo, bo to prineslo ogromne stroške nekaterim organiziacijam in podjetjem, kot sta na primer Norwegian Broadcasting Corporation (NRK) in TV2, ki oddajata pretežno v Microsoft Media formatu.

Morda bomo kmalu izvedeli, ali je to le modna muha, sovraštvo do Microsofta ali le želja po temu, da bi se Norveška odlepila od ostalih držav in poslej komunicirala le sama s seboj?

Prav zanimivo bi bilo videti, koliko debelejša je sedaj denarnica norveškega ministra

54 komentarjev