» »

Norveški minister prepovedal uporabo zaprtih formatov

Norveški minister prepovedal uporabo zaprtih formatov

Slo-Tech - Včeraj je norveški minister za razvoj Morten Andreas Meyer oznanil, da zaprti formati ne bodo več sprejemljivi v komunikaciji med norveško vlado in državljani.

Dejal je še, da bodo morali vsi v javnem sektorju do konca naslednjega leta imeti izdelan načrt za uporabo odprtokodnih programov in odprtih standardov. Čeprav redmonskega velikana ni izrecno omenjal, je vsekakor jasno, da ga je imel v mislih.

Če bo to obveljalo, bo to prineslo ogromne stroške nekaterim organiziacijam in podjetjem, kot sta na primer Norwegian Broadcasting Corporation (NRK) in TV2, ki oddajata pretežno v Microsoft Media formatu.

Morda bomo kmalu izvedeli, ali je to le modna muha, sovraštvo do Microsofta ali le želja po temu, da bi se Norveška odlepila od ostalih držav in poslej komunicirala le sama s seboj?

Prav zanimivo bi bilo videti, koliko debelejša je sedaj denarnica norveškega ministra

54 komentarjev

«
1
2

Myth ::

Ohoho... nekaj se premika. :) Treba si bo malce več prebrat na to temo. Saj tudi jaz sem nekako za odprtokodnost, kajti že kar dosti programom je enako ali celo boljše od zaprtokodnih.
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Bakunin ::

Saj nima samo MS zaprtih formatov. Realplayer and quicktime anyone ?

gfighter ::

Hm, darkolord, kaj ti je danes, da pišeš takšne komentarje o denarnicah in nekakšni Resnici? Zveniš nekam pristransko (saj se ne bi spotaknil ob to, če ne bi bila to že druga takšna novica danes...) Očitno želijo standardizirati komunikacije in pri tem uporabljati transparentne rešitve. Prav tako je takšna rešitev IMHO na dolgi rok boljša zaradi varnosti ter neodvisnosti od določenega podjetja (Microsofta, da ne bom ovinkaril). Sam bi takšno potezo naše vlade takoj podprl...


Sploh pa, kaj kdo mogoče Microsoftu brani podporo open document formatu??
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

darkolord ::

Sej Microsoft je ta mesec odprl svoj format...

Tisti 'R' pa ni bil moj ;)

B-D_ ::

Big deal, bodo pa ".doc to .pdf" konverterji v prodaji, pod pretvezo da gre za nek utility namenjen "za posebno komuniciranje z vladnimi organizacijami", postali popularni (nekateri bodo celo imeli vgrajen še sendmail in podpirali takojšnje pošiljanje iz worda brez spooky pripenjanja datoteke v outlook expressu 8-O ).

You can't teach old dog new tricks. Sam še bolj bodo zakomplicirali zadeve za vseh 95% userjev, ki niso die-hard-g33ki in se ne borijo za trenutno moderna načela (g33k pop kultura? :8) ).

gfighter ::

Sej Microsoft je ta mesec odprl svoj format...


Eto, to bi pa bila novica. Kako da o tem nismo nič slišali? Lahko kaj natančneje poveš kateri format in zakaj? Osebno bi bil pa zelo vesel, če bi Microsoft čimprej podprl open document format. No ja, IMHO ga bo pa itak trg prisilil v to.
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

vaupo ::

Kaj je res zdaj to kar naenkrat? Sem mislil, da je slo-tech objektivna stran. Ne gre se tu zdaj, da bi imel kaj proti Winsom, ampak vse skupaj vseeno deluje kot poceni reklama. :\

Pithlit ::

Kdo pa vam brani uporabljat odprte formate v navezi z windows? Sej se v novici ne gre za to, da folku prepovejo uporabo Windows OS-a... le vsa uradna komunikacija bo potekala prek odprtih formatov (ni vsak .doc enak .doc).

Lepo je da se nekdo odloči napravit red v svoji državi... ne pa da je kot pri nas ko nekateri občinarji zavračajo vse dopise, ki niso v .doc formatu, drugi pa spet ne. Pa človek nikol ne ve a bo zadev pravilno shranil ali ne :\
Life is as complicated as we make it...

Gavran ::

Končno je nekomu padlo v glavo nekaj pametnega! Razlog pa je (po moje) precej enostaven: kompatibilnost. Praktično vsa dokumentacija se danes izdeluje v elektronskih formatih in tudi komunikacija z državo poteka na elektronski način. Ampak oblike dokumentov so različne, torej mora država zagotavljati vsem uradnikom možnost odpiranja vseh dokumentov ne glede na obliko (in ne sme predpisovati enega izdelka ene firme). Tu se vrača M$ palica, ko (primer) .doc dokumente izdelanega z zadnjo verzijo Worda ne moreš pravilno odpreti s prejšnjo verzijo.

Makaron_hater ::

Kdor govori o pristranskosti darklorda naj najprej pogleda v arhiv novic in takoj bo uvidel da je pristranskost novic na Slo-Teku v veliki večini v prid Linuxu.

Na Norveškem pa očitno trpijo za kroničnim pomanjkanjem pameti in preveliko količino denarja. Ampak verjetno je to le modna muha.

Tisti ki na vse pretege zagovarjajo Linux so pa itak eni zakompleksanci ki ne prenesejo da lahko njihova stara mama v Windowsih pogleda e-mail: "NE, NE, NE! TO NE GRE, JEST MORM BIT EDINI KI BO ZNAL V CELI HIŠI UPORABLJAT ABAK!!!!" Milslm... kupte si rajs mercedeza, ferarija pa lamborđinija, pa se okol vozte in dokazujte da ste potentni in prepotentni žrebec.

Piss (off) brothers :P

BigWhale ::

Jaz poznam stare mame, ki znajo na Linuxu pogledat email..

Imagine that!

Tr0n ::

Sure, ce laufa na tem Linuxu kak KDE, ki jih spominja na Windows okolje. ;)

BigWhale ::

A mislis, da se hecam al kaj? A ti res tko zgleda? Na Linuxu je pa takrat se laufal KDE 2.x. Zdaj pa najbrz ze 3.x...

Bakunin ::

Sposobnost stare mame prebrati e-mail ter transparentnost zapisa vladnih dokumentov ni primerljivo.

> Na Norveškem pa očitno trpijo za kroničnim pomanjkanjem pameti in preveliko količino denarja.

A izvazajo pamet in uvazajo denar? Prosim razlozi kako si prisel do te teze.

> Ampak verjetno je to le modna muha.

Mozno da si samo nabira tocke za volitve, ampak a tega ne pocnejo vsi politiki ?
In ce to prinese manj stroskov na daljsi rok za VSE nas, potem sem za.

Ali domnevas da imamo tudi mi preveliko kolicino denarja ?
Ves, Ferrari je kar drag.....pa kaj sele deli in vzdrzevanje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bakunin ()

Gandalfar ::

Thunderbird je thunderbird, ikonca zanga pa na namizju tud enako zgleda. Kaj je tako zakompliciranega dvarkrat kliknit v linuxu na ikonco, kot v windowsih?

BigWhale ::

Gandalfar, ja, ce jo linuxih dvakrat kliknes, pol se ti dva thunderbirda odpreta :P

Keyser Soze ::

Ti Makaron. Pa kaj ti je? Imam filing, da si ti resno zakompleksan. Pomoje si ta fante zasluži en naziv, ker ne mine tema o Open vs. Closed, da on nima kakšnih butastih izpadov.:|

Kje je napaka, da uporabljajo v javni upravi odprto kodo? Edino pravilno. Glede na to, da trošijo naš denar(tvojega očitno ne, glede na izpade) si ne predstavljam, da ga imajo tako veliko, da ga lahko trošijo za razne ferrarije, lamborginije, ipd, kot so MS produkti(jah, tudi ferrari se pokvari kdaj pa kdaj).

PA ne vem zakaj tebi ob pogledu na te avtomobile pimpek raste? Maš kakšen fetiš?

Daedalus ::

Večina windows uporabnikov meni da je ful zahtevno v Linuxu kliknit ikono. Kar me vedno pusti v dvomih o njihovih sposobnostih uporabljanja abaka:P
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

lukaz ::

Prov zanimiv kako take odločitve usi povezujejo z veliko porablenega denarja. Res problem downloadat/inštalirat OOO oz. si dobit še enga mal bl sposobnga človeka k ti ikonco zamenja na uno iz Offica :D .
Prav zanimivo bi bilo videti, koliko debelejša je sedaj denarnica norveškega ministra
kdo naj bi ta denar mu dal? sigurn majo usi open source projekti sklad za podkupovanje....:\

darkolord ::

lukaz: ne, od zraka zivijo...

pa nej mi zdej nekdo pove svoj master plan, kako bi (verjetno kar cez noc?) prestavil celoten broadcasting televizijskega in radijskega signala...

Jux ::

Žalostno je da ravno tisti ki imajo usta najbolj polna nepristranskosti ne morejo pogledat iza svojih plašnic in se normalno pogovarjat o določeni temi. Vedno je lahko udrihat po argumentih z floskulami ala "pristranskost", samo po drugi strani razumem take ljudi - drugih argumentov enostavno niso sposobni zgenerirat.

Pathetic.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Gandalfar ::

darkolord: o kaksnih lastniskih broadcastih to govoris?

BigWhale ::

En pameten razlog zakaj bi drzava uporabljala open standard/format za komunikacijo z drzavljani?

Zato, da ni vezana na enega proizvajalca in da s tem ne forsira drzavljanov, da uporabljajo produkte samo enega proizvajalca.

... nekako tako, da ne gradijo cest samo za eno vrsto avtomobilov...

:)

Jst ::

Zakaj AJPES zahteva za elektronsko poročanje MSjeve rešitve? Če to ni kretensko... Zakaj DURS dela enako? A ni dolgoročni plan dvigniti konkurenčnost slovenskih podjetij? In največ je prav malih (ter malo manj srednjih) podjetij v Sloveniji. A mislite, da je malo podjetje (recimo s.p. ali pa d.o.o. z minimalnim kapitalom ~2Msit) veselo, da more kupiti Windowse ter Office, da lahko komunicira z državo in njenimi organizacijami (AJPES, DURS...)?

Preveč vam je stopila piratska mentaliteta v glavo, češ, saj so windowsi ter office zastonj.


Država bi morala biti transparentna!
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Loki ::

saj imate v tem ljubem ooo tudi export to ms. potem pa sefe samo se doma (na piratskih officih) preveri, da je vse ok.

darkolord ::

... nekako tako, da ne gradijo cest samo za eno vrsto avtomobilov...

oookej... to kar pa zdej delajo, je pa da gradijo ceste, po kateri se ta ena vrsta avtomobilov ne more vozit

Gavran ::

In od kdaj je komuniciranje z državo povezano z broadcastingom signala???

darkolord ::

Televizija in radio sta sredstvi komunikacije

Gavran ::

Sredstvi komunikacije - DA. Način za pošiljanje dokumentov državnim organom in sprejemanje dokumentov od državnih organov - NE.
In nihče ne brani proizvajalcu tistega edinega avta da predela svoj avto v skladu s predpisano cesto. In proizvajalcev prvih avtomobilov je več kot drugega tako da imajo uporabniki možnost izbire.

darkolord ::

Sredstvi komunikacije - DA. Način za pošiljanje dokumentov državnim organom in sprejemanje dokumentov od državnih organov - NE.

Kdo govori o dokumentih? Se enkrat preberi novico prosim.


In nihče ne brani proizvajalcu tistega edinega avta da predela svoj avto v skladu s predpisano cesto. In proizvajalcev prvih avtomobilov je več kot drugega tako da imajo uporabniki možnost izbire.

No vidis tle je pa problem, da je tistega edinega avta precej cez 90%....

64202 ::

> No vidis tle je pa problem, da je tistega edinega avta precej cez 90%....

Po drugi strani so pa danes alternative vedno mocnejse in (pogosto) na daljsi rok cenejse. Poleg tega, da so zares odprte. Ne zagovarjam sicer zdajle GPL, govorim predvsem za vse odprtokodne licence.
I am NaN, I am a free man!

darkolord ::

Res, ampak se vedno jih je manj... s takimi nasilnimi postopki (da zapres cesto za 95% avtov) pa ne vem ce prides dalec

Gavran ::

"Včeraj je norveški minister za razvoj Morten Andreas Meyer oznanil, da zaprti formati ne bodo več sprejemljivi v komunikaciji med norveško vlado in državljani."

Prebral.

"On presenting his new plan for information technology in Norway - "eNorge 2009 – the digital leap", Norwegian Minister of Modernization Morten Andreas Meyer today at a press conference in Oslo declared "Proprietary formats will no longer be acceptable in communication between citizens and government.""

Prebral drugič.

Kaj pa ima oddajanje signala s komunikacijo - država - državljani mi pa ni čisto jasno, razen da bodo press-releasi ki jih bo vlada pošoljala medijem v odprti obliki.

Tarzan ::

Zamisli si to bolj na drugačen način, če uporabim primerjavo z avtomobili. Po cestah se ne smejo voziti avtomobili brez katalizatorja, lahko pa proizvajalci ta katalizator serijsko vgradijo v naslednji model in se brez težav vozijo po cestah. Utopično kaj takega pričakovati, ampak, who cares.

64202 ::

> Res, ampak se vedno jih je manj... s takimi nasilnimi postopki (da zapres cesto za 95% avtov) pa ne vem ce prides dalec

Se strinjam, nek prehod mora biti. Se mi pa zdi ravno tako nasilno, da ce hocem gledati/uporabljati vire, ki sem jih placal z davki, hkrati potem placati se Microsoftu. Ali pa mora placati moj proizvajalec OS-a $$$$ Microsoftu za licenco. Kot da smo v drzavi Microsoft :)
I am NaN, I am a free man!

BluPhenix ::

Najbolj me razjezi, ko tisti ki najbolj udrihajo čez take rešitve novice ne preberejo dobro, oziroma ne dojamejo napisanega.

Nekateri tukaj ne ločijo razlike med odprtokodnimi formati zapisa in odprtokodnimi programi.

Odprtokodni format ne deluje le v Linuxu, njegova prednost je prav ta, da ga lahko preneseš v kateri koli zaprtokodni program.
Further by the end of 2006 every body of the public sector in Norway must have in place a plan for the use of open source code and open standards.

Darkolord, to še ne pomeni, tako kot si ti napisal,:
Dejal je še, da bodo morali vsi v javnem sektorju do konca naslednjega leta imeti izdelan načrt za uporabo odprtokodnih programov in odprtih standardov


Open source code ne pomeni odprtokodni program, pomeni le odprta izvorna koda.

Po moje je prav, da so se odločili za tak korak, tako bodo lahko državljani normalno komunicirali z vladnimi organizacijami, ne glede ali uradnik uporablja Linux, Windows ali MacOS, ali kaj drugega. Če je format dokumentov odprtokoden se ga da brez večjih težav implementirati v vsak sistem. To je tukaj glavno, ne pa prehod na odprtokodne programe.

Morda bomo kmalu izvedeli, ali je to le modna muha, sovraštvo do Microsofta ali le želja po temu, da bi se Norveška odlepila od ostalih držav in poslej komunicirala le sama s seboj?

Ta je pa ena boljših izjav letos. ZAkaj bi Komunicirala sama s seboj, očitno ti koncept odprtokodnega formata ni čisto jasen. Modna muha, nabiranje glasov... večina folka sploh ne ve kaj je povedal in s tem naj bi pridobil pomembne glasove? Ja, pa ja..

64202 ::

> format dokumentov odprtokoden

Kaj pa je odprtokoden format dokumentov?
I am NaN, I am a free man!

Azi ::

just too fucking cool

MrStein ::

darkolord :
to kar pa zdej delajo, je pa da gradijo ceste, po kateri se ta ena vrsta avtomobilov ne more vozit

Kateri avto se ne more vozit po odprti cesti ?
Če lahko "amaterji" naredijo avto, ki je sposobem vozit po tej cesti, kako ne more gigant to naredit ?
Sicer pa: če ne zmore naj izumre, kot bi Thomas rekel. (čeprav se on v tem primeru najbrž ne bi strinjal, ker za MS seveda veljajo posebna pravila)


kako bi prestavil celoten broadcasting televizijskega in radijskega signala...

Zamenjaš wmv.dll z mpeg4.dll ? (v resnici gre za spremembo nastavitev, ampak to ti itak veš, kajne ?)
In ja, pred spremembo bodo testirali.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

64202 ::

MrStein: problem je najverjetneje v serverjih, ki podpirajo samo wmv. Treba je potem cel sistem zamenjat. Ostanejo seveda se ogromne kolicine videa v staremu formatu. Se en razlog vec, da se cimprej resis taksnega suzenjstva.
I am NaN, I am a free man!

darkolord ::

MrStein: po svoje obracas besede... ne gre za cesto po kateri ne zmorejo vozit tisti avti, ampak da NE SMEJO... in ne zaradi nekega posebnega razloga

MrStein ::

Kje piše da ne smejo ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Jux ::

darkolord: nehi že s svojimi izpadi, kdo pa preprečuje MS da podpre odprt standard? Mislim, sej je odprt in edini strošek je nekaj inženir ur. Prepovedal 95% avtomobilov my ass - tako si slepo zagledan da niti ne znaš prebrat novice in razumet bistva, čim nekdo reče da bo uporabljal nek odprt standard je že proti MSju - rajt? Dej užgi gor še kakšno oznako, recimo komunist, da bo zgledala še bolj grozna situacija - že vidim komuniste z rdečimi zvezdami, kako izločajo avtomobile ven iz magistrale bratsva in jedinstvenosti.

Jao, slabo slabo.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

darkolord ::

"Kdo pa preprecuje tovarni da nardi pac drug avto"

blah blah blah

Neumnosti kvasite.

BigWhale ::

Ne, neumnost bi bila, da bi drzava forsirala nek zaprt standard.

Utk ::

Nehajte z avti in cestami:\
Kot da je MS zmagal na kakšnem razpisu, da bi morali vse samo z njegovimi zaprtimi "standardi" delat. Tudi če bi tak razpis bil, bi zmagalo kaj odprtega.

darkolord ::

BigWhale: tudi tisto bi bila neumnost...

ne vem zakaj pa je potrebno nekaj forsirat

Jux ::

pa dej že razumi, da če se ne forsira odprtih standardov, ki jih lahko vsi proizvajalci implementirajo, potem forsiraš neko zaprto rešitev. A štekaš? Če vsi uporabljajo MS.doc, pol ga moraš tud ti, ker OOo al pa AbiWord al pa karkoli že uporabljaš pač ne dela čist tako kot bi hotel. Če pa uporabljaš odprt standard ga pa lahko in MS in OOo in AbiWord in WordPerfect implementira in vsi se med sabo razumejo.

Dej preden kvasaš neumnosti mal razmisli o čem sploh govoriš - prihranil mi boš mariskateri komentar na novico.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

darkolord ::

prihranil mi boš mariskateri komentar na novico

U, cas ti tratim. Sounds fun... Keep them coming
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nokia uporabniške podatke pošiljala na Kitajsko

Oddelek: Novice / Android
84636 (2762) jlpktnst
»

Nenavadna svetloba

Oddelek: Loža
382855 (1438) lexios
»

Wikileaks spet dosegljiv

Oddelek: Novice / NWO
53270 (2583) kivi113
»

Na Norveškem obvezna uporaba ODF za vladne dokumente

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
195244 (5244) Poldi112
»

Norveški minister prepovedal uporabo zaprtih formatov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
546188 (5081) Jux

Več podobnih tem