»

Uporaba obveščevalnih podatkov v kazenskem postopku

The Register - Pred kratkim je ameriško Pritožbeno sodišče za drugo okrožje odločalo o primeru, v katerem je FBI uporabil podatke, ki jih je dobil iz zbirk, ki jih sicer za svoje potrebe in za izvajanje svojih nalog kopiči NSA.

Obtoženi Agron Hasbajrami je materialno pomagal teroristični organizaciji, kar je tudi priznal. Zapletlo pa se je pri vprašanju, ali je FBI dokaze zbral zakonito.

Sodišče je odločilo, da FBIjeva uporaba NSAjevih podatkov po vsej verjetnosti krši četrti amandma ameriške ustave, ki določa, da organi pregona ne smejo posegati v zasebnost posameznikov brez razloga za sum, da bodo našli dokaze o kaznivem dejanju. Da gre za "verjetno kršitev" je sodišče ugotovilo, ker iz zbranih informacij ni moglo z gotovostjo ugotoviti, kako so potekali postopki zbiranja dokazov.

NSA ima v zakonu FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act) pooblastilo, da zbira podatke o osebah, ki niso državljani ZDA. Podatke pogosto dobijo s strežnikov, ki se nahajajo v ZDA (Google, Facebook ...), čeprav...

6 komentarjev

Kitajci z največjo DNK bazo gradijo "harmonično družbo"

vir: qz.com
qz.com - V imenu nacionalne varnosti Kitajska že leta zbira DNK vzorce vseh svojih državljanov, ki bi lahko predstavljali varnostna tveganja. Med več kot 40 milijoni ljudi, ki so jim oblasti že vzele vzorce, so predvsem študenti, migranti in „domači muslimanski separatisti“.

Masovno zbiranje DNK vzorcev ob skoraj neobstoječem pravnem okviru za zaščito zasebnosti državljanov in nedelujočim pravnim sistemom predstavlja popolno priložnost za masovne zlorabe,“ je DNK bazo Kitajske komentirala lokalna direktorica organizacije Human Rights Watch (HRW) Sophie Richardson. Kot se je slikovito izrazila, Kitajska pomika svoj orvelovski sistem na genetsko raven. Pri HRW tudi opozarjajo, da zaradi velikih pooblastil navadnih policistov že leta beležijo primere zlorabe položaja...

11 komentarjev

DNK profiliranje po ameriško

Dokazni standardi v slovenskem pravosodju. Številna ključna pooblastila, ki so bila sprva namenjena zgolj pregonu organiziranega in drugega "hudega" kriminala, so danes na voljo zoper vse državljane, na podlagi minimalnih pogojev.

Slo-Tech - V Sloveniji so policijska pooblastila za odvzem in hrambo DNK praktično neomejena, smo pisali prejšnji teden. Tega v prihajajoči noveli Zakona o kazenskem postopku (ZKP-L) oz. novem Zakona o nalogah in pooblastilih policije (ZNPP) vlada ne misli spreminjati, čeprav Informacijski pooblaščenec, Vrhovno sodišče in Evropsko sodišče za človekove pravice menijo, da bi bile spremembe nujne.

Obenem vlada oziroma Ministrstvo za notranje zadeve menita, da potrebujejo kvečjemu še več pooblastil. To zelo radi utemeljujejo s širokimi pooblastili organov pregona v tujini. Takšno stališče so v začetku...

217 komentarjev

Meje zbiranja bioloških sledi

Center za forenzične preiskave na Vodovodni c. v Ljubljani, dom slovenskih forenzikov.

vir: Zurnal24
Slo-Tech - Veliko smo že rekli o obsežnem zbiranju in rabi digitalnih sledi (telefončkarji, internetarji, taki ljudje), zdaj pa še malo o bioloških sledeh, to je teh, ki jih tudi brez telefona v žepu vedno nosimo s sabo.

O tem smo nazadnje pisali julija, v novici o sveži noveli zakona o kazenskem postopku, ZKP-L. Takrat smo ob branju predloga Ministrstva za pravosodje in javno upravo izrazili pomisleke nad več vprašljivimi "administrativnimi poenostavitvami" v škodo osumljenca, predvsem pa negodovali nad kvečjemu površinsko omejitvijo policijskega pooblastila za odvzem brisa ustne sluznice, iz katerega se potem izdela DNK profil (2. in 3. odst. 149. čl. veljavnega ZKP; v povezavi s členi 60 - 64. ZPol). Po trenutno veljavni...

146 komentarjev

Uporaba DNK za odkrivanje ponarejene elektronike

Wired News - Ponarejena elektronika je velik problem, saj je njeno poreklo nemogoče določiti, njena zanesljivost pa je odvisna od sreče. V najboljšem primeru gre za kopije, ki se izven delovnega časa proizvajajo v kitajskih obratih, ki sicer proizvajajo za znane blagovne znamke, v najslabšem primeru pa gre za izdelke, ki z izvirnikom nimajo nič skupnega. Ponaredke, ki so mnogo cenejši od originalov, je lahko prepoznati, dosti teže pa je pri dražjih in bolj dovršenih. Ker so pereč problem tudi v vojski, je Pentagon poiskal možno rešitev, piše Wired.

V vojski je problem zlasti uporaba starih sistemov, za katere je težko najti rezervne dele in dobiti vzdrževanje. Včasih se zato zgodi, da pri raznih posrednikih in preprodajalcih nevede nabavijo ponarejene komponente, ki povzročajo veliko škode. Na...

15 komentarjev

Velika Britanija ukinila ContactPoint

BBC - Britanska koalicija konservativcev in liberalnih demokratov, ki je po zmagi na majskih parlamentarnih volitvah v Veliki Britaniji prevzela vodenje države, je po prevzemu oblasti predstavila koalicijski program. V njem so med drugim obljubili tudi, da bodo Veliko Britanijo preoblikovali v manj policijsko državo in ena izmed zavez je bila ukinitev registra mladoletnikov ContactPoint. Lepo je videti, da ni šlo zgolj za leporečje in mrtvo črko na papirju, marveč so obljubo izpolnili. Prejšnji teden so bazo podatkov ukinili, podatke pa bodo v dveh mesecih uničili.

Povod za vzpostavitev ContactPointa je bila ugrabitev Victorie Climbie, ki se je končala tragično. Preiskava je tedaj pokazala potrebo po boljši izmenjavi informacij med različnimi agencijami in...

8 komentarjev

Ponarejanje DNK sledov

Ars Technica - DNK identifikacija storilcev kaznivih dejanj velja za eno najbolj zanesljivih preiskovalnih metod, a kot kaže temu morda kmalu ne bo več tako. Kot namreč poročajo na Ars Technici, so raziskovalci Dan Frumkin, Adam Wasserstrom, Ariane Davidson in Arnon Grafit pokazali, da je mogoče ponarejati DNK dokaze - in to celo če DNK vzorca žrtvi ponarejanja sploh ne odvzamejo.

Raziskovalci so namreč ugotovili, da je mogoče z relativno standardnimi postopki centrifugiranja iz vzorca krvi ali sline odstraniti DNK pravega storilca. Tak vzorec krvi ali sline nato izgleda kot veljaven biološki vzorec, vendar pa ne vsebuje nobene originalne DNK.

Nato pa so raziskovalci s pomočjo tehnik molekularnega kloniranja uspeli sestaviti umetno DNK s poljubnim genetskim profilom. Tako sestavljeno umetno DNK so nato pomešali z očiščenim biološkim vzorcem in vse skupaj poslali v analizo laboratoriju za forenzične DNK preiskave, ki je kot storilca namišljenega kaznivega dejanja identificiral - žrtev...

63 komentarjev

Obama bi spet dovolil rabo piškotkov

Washington Post - Od leta 2000 je v ZDA v veljavi določilo, ki zveznim agencijam prepoveduje uporabo sledilnih piškotkov in drugih tehnologij za profiliranje uporabnikov njihovih spletnih strani, če to ni nujno potrebno. Nova administracija pa si prizadeva to omejitev odpraviti. V ponedeljek se je izteklo dvotedensko obdobje, ko so zbirali pripombe javnosti na predlog, ki bi uporabo piškotkov spet dovolil.

Skupine za zaščito zasebnosti so ogorčene, saj naj bi vlada na tak način prišla do ogromne zbirke osebnih podatkov obiskovalcev vladnih strani. Hkrati se sprašujejo, ali se spremembe dogajajo pod pritiskom privatnih podjetjih, kot je Google. Electronic Privacy Information Center je namreč izbrskal pogodbo, ki jo je Google z neznano vladno agencijo sklenil 19. februarja, in podjetje izvzema iz omejitev. To pomeni, da vlada sicer ne sme zbirati podatkov, a ker je na spletno stran Bele hiše vgrajen YouTube, lahko Google spremlja podatke o uporabnikih, ki si ogledajo, denimo, predsedniške nagovore...

5 komentarjev

Evropsko sodišče za človekove pravice: policija ne sme hraniti DNK profilov nedolžnih oseb

Slo-Tech - Evropsko sodišče za človekove pravice je ta teden odločilo, da policija ne sme hraniti DNK profilov, vzorcev prstnih odtisov in vzorcev celic oproščenih oziroma nedolžnih oseb. Gre za primer S. in Marper proti Združenemu kraljestvu.

Prvi pritožnik, S., je bil 19. januarja 2001 (takrat je bil star 11 let) aretiran ter obtožen poskusa ropa. Ob aretaciji mu je policija odvzela prstne odtise in vzorec DNK, 14. junija 2001 pa je bil oproščen vseh obtožb. Kljub temu je policija v svojih bazah obdržala kopije njegovih prstnih odtisov in njegov DNK profil.

Drugi pritožnik, Michael Harper, je bil aretiran 13. marca 2001 zaradi suma nadlegovanja svoje partnerke. Tudi njemu so odvzeli prstne odtise in vzorec DNK. 14. junija 2001 je bil postopek ustavljen, saj sta se partnerko uspela pobotati.

Oba pritožnika, ki sta živela v Sheffieldu v Veliki Britaniji, sta nato od policije zahtevala uničenje kopije njunih prstnih odtisov in njunih DNK profilov, vendar brez uspeha. Še več, glede na...

52 komentarjev

V Britaniji "ušel" seznam članov Britanske nacionalne stranke

Schneier.com - Da v Britaniji zaupni dokumenti in osebni podatki pogosto uhajajo v javnost, smo se že kar navadili. A pred dobrim tednom dni v javnost niso ušli podatki kakšne državne ustanove, pač pa seznam 12801 člana in kontakta Britanske nacionalne stranke.

Britanska nacionalna stranka velja za skrajno desničarsko stranko, njeni člani pa ne smejo biti zaposleni v nekaterih javnih ustanovah. Zato je objava seznama za marsikaterega teh članov precej neprijetna, čeprav je po drugi strani res, da so na seznamu članov tudi nekateri novinarji in "antifašisti", ki so se infiltrirali v organizacijo. Po poročanju BBC so nekateri razkriti člani tudi že prejeli grožnje.

Po mnenju nekaterih pa tokrat ni šlo za hekerski vdor od zunaj, prav tako pa tudi ne za napako niti za malomarnost, pač pa naj bi seznam objavil nekdo od znotraj.

Kako skrbno pa so varovani seznami članov slovenskih političnih strank?

5 komentarjev

Konica Minolta razvila projektor velikosti palca

CrunchGear - Kot kaže, bo razvoj tehnike v nekaj letih poskrbel, da bodo komercialno dostopni projektorji namesto energetsko potratnih škatel, ki so bile sposobne ogreti manjši prostor, naprave velikosti pomnilniškega ključa.

Konica Minolta je po poročanju Crunch Geara razvila projektor dimenzij 20×40x7 mm, ki za svoje delovanje porabi potrebuje samo 1 W moči. Piezoelektrični elementi nadzorujejo mikroogledala velikosti dveh milimetrov, ki usmerjajo laserje modre, rdeče in zelene barve. Tehnika naj bi trenutno omogočala prikaz okoli 20 inčne diagonale XGA ločljivosti na oddaljenosti 50 do 60 cm od zaslona.

Po optimističnih napovedih bodo omenjeni projektorji široki potrošnji dostopni v dveh ali treh let. Slik prototipa v času pisanju žal še ni zaslediti na spletu.

11 komentarjev

Ameriška policija uvrstila nenasilne aktiviste na seznam teroristov

Slashdot - Policija zvezne države Maryland je v ZDA ima očitno hude probleme s svojim tehničnim kadrom, saj so zaradi pomanjkanja kategorij v njihovi programski opremi 53 protivojnih aktivistov in borcev proti smrtni kazni označili kot teroriste.

Ko je sedanji vodja policije to uvidel, je ukazal njihovo odstranitev, saj očitno ne spadajo v bazo z evidenco teroristov in trgovcev z mamili, vendar pa je veliko bolj šokantno razmišljanje bivšega šefa policije, po katerem prosto izražanje mnenja, ki ga zagotavlja v ZDA velikokrat opevani prvi amandma ameriške ustave, ne jamči nikakršne zaščite tistim, ki želijo zmotiti delo vlade. Poleg zbiranja podatkov o osebah pa so policijski sodelavci tudi redno zahajali na srečanja različnih skupin in pridobivali informacije o njihovem delovanju in načrtih.

Aktiviste, ki jih je policija nadzorovala, so sedaj povabili na razgovore, kjer jim bodo razkrili, kakšne informacije so v letu dni, kolikor je trajala operacija, zbrali o njih, preden podatke dokončno...

42 komentarjev

Prva molekula DNK iz skoraj popolnoma sintetičnih delov

Naravna človeška DNK struktura in umetna struktura, stvaritev japonskih inženirjev

vir: Slashdot
Slashdot - Sinteza DNK že sama po sebi ni preprost proces, da pa bi DNK uspeli izdelati iz skoraj popolnoma sintetičnih snovi, je bilo do danes nepredstavljivo - a so japonski znanstveniki uspeli premagati tudi to oviro in iz sintetičnih snovi ustvariti zelo stabilno, desnosučno strukturo, ki obeta nove napredke na področju genskih terapij, razvoja na DNK računalnikov in še nešteto drugih futurističnih konceptov.Stvaritev...

33 komentarjev

Linux bo morda pospešil delo računalniških forenzikov

CNet - Avstralski študentje so razvili na Linuxu osnovano forenzično programsko opremo za preiskovanje podatkov na trdem disku. Z razvitim orodjem želijo policiji pomagati pri prebijanju skozi rastoče število naročil za preiskavanje računalniškega kriminala.

Programska oprema omogoča preiskovalcem pregledovanje in zbiranje forenzičnih podatkov brez ogrožanja njihove integritete. Najbolj zanimiva pa je njena oblika:

„Orodje je Linux zgoščenka (Live CD), ki smo jo sestavili popolnoma na novo. Sredico in operacijski sistem smo prilagodili tako, da med delovanjem ne zapisuje na trdi disk ali druge medije za shranjevanje podatkov,“ je za avstralski ZDNet povedal programer Peter Hannay.

Operacijski sistem na živi Linux zgoščenki ima tako odstranjene določene dele, kar preiskovalcem omogoča pregledovanje podatkov na tak način, da ne vplivajo na napravo. V primeru, da bi se pokazala kakršnakoli možnost pisanja na medij, se orodje samodejno zaustavi. To je namreč pri forenzičnem preiskovanju...

15 komentarjev

Ali si lahko obetamo DNK profiliranje vseh državljanov?

Slo-Tech - Poslanska skupina Slovenske nacionalne stranke (SNS) je 16. avgusta na Partnerstvo za razvoj* naslovila pobudo po obravnavi vprašanja glede zakonske ureditve odvzema krvi z namenom DNK vzorčenja vseh državljanov Slovenije.

Po mnenju SNS je razvoj tehnike in znanosti na področju analize človekove DNK prinesel večje možnosti za zdravljenje nekaterih bolezni, za razvoj biotehnologije ter za preiskovanje in dokazovanje kaznivih dejanj (DNK kot posameznikov "prstni odtis"). V stranki zato ustanovitev nacionalne zbirke DNK vzorcev označujejo kot nujno.

V predlogu, poslanem na Partnerstvo za razvoj navajajo, da je "uporabnost podatkov, ki nam jih Nacionalna zbirka vzorcev DNA nudi, nedvomno bistveno večja od možnosti zlorabe podatkov in kršenja zasebnosti in pravic posameznika."; Ob tem primeroma navajajo nacionalno zbirko DNK vzorcev, ki jo je vzpostavila Velika Britanija, zbirko DNK vzorcev, ki jo je pripravila Estonija ter zbirko CODIS, ki jo v forenzične namene uporablja ameriški...

136 komentarjev