»

Izdan šestjedrni mikroprocesor

X-Bit Labs - Intel je včeraj uradno predstavil svoj novi procesor za zahtevne strežniške sisteme, ki ima na eni rezini kar šest jeder. Nova serija se imenuje Xeon 7400 in poleg večjega števila jeder ponuja 16 MB L3-predpomnilnika. Močnejša različica Xeon X7460 bo tiktakala z 2,66 GHz, šibkejša E7440 pa z 2,40 GHz, čemur bosta ustrezali porabi 130 in 90 W električne energije. Za nekoliko manj zahtevne bo Intel prodajal tudi štiri okrnjene petdesetvatne različice z 12 MB predpomnilnika.

Arhitektura Xeon 7400 je nazaj združljiva s 7300, torej lahko naslavlja do 256 GB pomnilnika in 16 fizičnih procesorjev (96 jeder). Pričakovati je, da bodo nove strežnike s temi procesorji vodilni izdelovalci sistemov predstavili kmalu. Omeniti velja še AMD-jev zaostanek, ki vsaj še leto dni ne bo zmožen ponuditi šestjedrnikov, kar Intelu odpira svetlo pot v prihodnost. Še cena: od 1391 do 2729 dolarjev za kos v količinah nad tisoč. Več o tem.

41 komentarjev

Apache vodi tudi med strežniki SSL

NetCraft - Spletnemu strežniku Apache, ki po tržnem deležu že od nekdaj suvereno vodi na področju spletnih strežnikov, je pred kratkim uspelo prevzeti vodstvo tudi na bolj specializiranem področju. Po Netcraftovih meritvah sodeč, je samo med varnimi strežniki, ki "govorijo" protokol SSL, dosegel 44% delež in s tem za 0,2 odstotni točki prehitel Microdsoftov IIS.

Le ta je sicer že leta 1997 prehitel Netscapov strežnik (ki je bil pionir na tem področju), svoj vrhunec dosegel med letoma 2000 in 2003, ko se je njegov tržni delež sukal okoli polovice, nato pa je postopoma začel izgubljati proti Apachu. Vzrok za prvotno relativno "nepriljubljenost" Apacha (vsaj glede na tržni delež med "navadnimi" strežniki) bi lahko bil v dejstvu, da so se pri Apachejevi različici 1.x zaradi problemov s patenti in z ameriškimi kriptografskimi zakoni dodatki za SSL razvijali kot ločeni projekti, šele ob različici 2.x pa je bil mod_ssl integriran v sam strežnik. Takrat približno je Apachejev delež pričel vztrajno...

8 komentarjev

Leta 2003 je kraljeval Apache

NetCraft - Rezultati nedavno objavljene NetCraftove študije kažejo, da je bilo leto 2003, kar se tiče serviranje spletnih vsebin, gotovo Apachejevo leto. Oktobra 2002 je Apache serviral dobro polovico (53 %) spletnih strani, čez celotno leto 2003 pa je ta odstotek rastel in na koncu pristal pri 64 %. V nasprotju s tem porastom pa je Microsoftov IIS izgubil kar tretjino uporabnikov; njegov tržni delež je padel s 36 na 24 odstotkov. Klik!

7 komentarjev

Apache servira dve tretjini spleta

Slashdot - Oktober je za nami in ponovno je čas za Netcraftovo mesečno poročilo o tem, kaj in kdo servira spletne strani nadobudnim spletnim uporabnikom. Bralci spletnih strani namreč pogosto niti ne razmišljamo, kaj skrbi za to, da do nas pride spletna stran oz. pri katerem ponudniku gostuje. Zanimata nas samo odzivnost in predvsem vsebina.

Za administratorje in razvijalce pa je podatek o uporabi spletnih strežnikov lahko zelo zanimiv. Kaže namreč trend, ki lahko pozornemu opazovalcu svetuje, da morda določeni strežnik ni več najbolj pametna odločitev in hkrati pove, kateri strežniki so najbolj podprti in za katere bo zaradi zahtev trga vedno na voljo veliko poceni in kvalitetne podpore. Razvijalci se prav tako lahko odločijo, da bodo razvijali za platformo, ki ima večinsko pokritost in s tem dosežejo največjo količino uprabnikov.

V tokratnem poročilu je bilo zajetih 44.946.965 spletnih strani. Tokratni rezultati kažejo na vedno večji trend poseganja po odprtokodnih rešitvah, saj po zadnjih...

15 komentarjev

Netcraft web survey

Linux Today - Izšla je julijska 'številka' Netcraftove raziskave trga spletnih strežnikov.
Testirali so neverjetnih 31,299,592 spletnih mest. Apache še vedno daleč pred ostalimi vodi s prepričljivim 58% deležem vseh namestitev. Njegov delež pa je v primerjavi s prejšnjim mesecem upadel za dobrih 4%, približno za toliko, pa se je povečal delež IIS. Šlo naj bi predvsem za dve ogromni farmi strežnikov v ZDA, ki sta prešli iz Solarisa na Okna. Zanimivo je tudi, da vedno več strežnikov uporablja SSL za varne transakcije (v nasprotju z gibanjem indeksa NASDAQ). Raziskava govori tudi o tem, da je po svetu očitno nameščenih že nekaj sto strežnikov s predizdajo strežnika .NET. Zanimivo branje...

2 komentarja

Tux

ZDNet - Strežnik Apache je najpopularnejši spletni strežnik na svetu (in na katerem teče tudi slo-tech), to je že vsakomur jasno. Vendar pa Apache ne slovi ravno kot najhitrejši, saj na testih nekateri proizvajalci (hint hint... ) namerno priredijo strežnik tako, da se njihov program izkaže za najučinkovitejšega. No, ker se je Linuxačem zdelo neumno, da zaradi takšnih stvari vedno spušijo na benchmark testih, so se pred časom odločili, da bodo strežnik statičnih spletnih strani vgradili kar v jedro. Stvar se je imenovala khttpd in res je bila hitra, a na žalost tudi kar precejšen 'hack'.
Ko so ugotovili, da se lahko zadeve na ta način resnično zelo zelo pospešijo (ne le za potrebe testov), so se odločili, da napišejo čisto vzoren strežnik, ki bi vsaj delno deloval v jedru (s tem se izogneš preklapljanju procesov, kopiranju med kernel in user pomnilnikom ampak to so tehnikalije). Skratka napisali so Tux, njegova druga različica pa je po testu v reviji eWeek res od vraga. Škoda je le, ker si...

6 komentarjev