» »

Tux

Tux

ZDNet - Strežnik Apache je najpopularnejši spletni strežnik na svetu (in na katerem teče tudi slo-tech), to je že vsakomur jasno. Vendar pa Apache ne slovi ravno kot najhitrejši, saj na testih nekateri proizvajalci (hint hint... ) namerno priredijo strežnik tako, da se njihov program izkaže za najučinkovitejšega. No, ker se je Linuxačem zdelo neumno, da zaradi takšnih stvari vedno spušijo na benchmark testih, so se pred časom odločili, da bodo strežnik statičnih spletnih strani vgradili kar v jedro. Stvar se je imenovala khttpd in res je bila hitra, a na žalost tudi kar precejšen 'hack'.
Ko so ugotovili, da se lahko zadeve na ta način resnično zelo zelo pospešijo (ne le za potrebe testov), so se odločili, da napišejo čisto vzoren strežnik, ki bi vsaj delno deloval v jedru (s tem se izogneš preklapljanju procesov, kopiranju med kernel in user pomnilnikom ampak to so tehnikalije). Skratka napisali so Tux, njegova druga različica pa je po testu v reviji eWeek res od vraga. Škoda je le, ker si Primož pri aktivnih straneh z njim nima kaj dosti za pomagat - kaj če bi strani začel kar statično generirat?

6 komentarjev

element ::

Ej link je broken! (Apache) >:D

andrej ::

Tux, ni edini, ki dela po tem principu. IIS v Windows 2002 je tudi bil delezen velikih sprememb. Bomo vidli kak bo:D

minmax ::

Pa tok sem se trudu, da bi ne omenjal M$. Vedno pri benchmarkih goljufajo, vedno so jim tiste raziskave ki jih sami plačajo zelo v prid - pristranske (zadnji primer: gartner group) itd. Skratka, MS se obnaša Makiavelistično. Imajo tako dobre kot slabe produkte, ampak taktike ki jih uporabljajo so nagnusne in ogabne (v bistvu je zaradi tega gnusa nastal khttpd).

minmax ::

Bakunin ::

minmax: verjetno si mislil napisati tako?

R0K ::

tako, ja...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zelo odzivne, hitre spletne strani (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
5910792 (7591) c3p0
»

Hitrost Linuxovega jedra skozi čas (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
10824717 (19997) Icematxyz
»

Microsoft od sedaj med razvijalci Linux jedra (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
9810311 (6357) poweroff
»

[fork] Apache C module vs. Java

Oddelek: Programiranje
452083 (1642) PaX_MaN
»

home page

Oddelek: Izdelava spletišč
91451 (1234) Seadoo

Več podobnih tem