» »

Apache servira dve tretjini spleta

Apache servira dve tretjini spleta

Slashdot - Oktober je za nami in ponovno je čas za Netcraftovo mesečno poročilo o tem, kaj in kdo servira spletne strani nadobudnim spletnim uporabnikom. Bralci spletnih strani namreč pogosto niti ne razmišljamo, kaj skrbi za to, da do nas pride spletna stran oz. pri katerem ponudniku gostuje. Zanimata nas samo odzivnost in predvsem vsebina.

Za administratorje in razvijalce pa je podatek o uporabi spletnih strežnikov lahko zelo zanimiv. Kaže namreč trend, ki lahko pozornemu opazovalcu svetuje, da morda določeni strežnik ni več najbolj pametna odločitev in hkrati pove, kateri strežniki so najbolj podprti in za katere bo zaradi zahtev trga vedno na voljo veliko poceni in kvalitetne podpore. Razvijalci se prav tako lahko odločijo, da bodo razvijali za platformo, ki ima večinsko pokritost in s tem dosežejo največjo količino uprabnikov.

V tokratnem poročilu je bilo zajetih 44.946.965 spletnih strani. Tokratni rezultati kažejo na vedno večji trend poseganja po odprtokodnih rešitvah, saj po zadnjih podatkih kar približno 65 odstotkov spletnih strani servira Apache strežnik. Razlog za triodstoten porast glede na prejšni mesec je odločitev največjih ponudnikov spletnega gostovanja, ki so poleti 2002 prešli na Microsoftove IIS rešitve, da sedaj prestopijo nazaj na Linux v povezavi s strežnikom Apache.

15 komentarjev

BSD-jas ::

Zanimivo bi bilo, če bi kje bili prešteti še OSi, na katerih švicajo Indijanec & co.

kopernik ::

Tisti graf na linku novice je zelo zanimiv, saj Microsoftov delež pada. Česar ne vidiš vsak dan. Še en dokaz, da so tudi open-source rešitve perspektivne. Seveda je potrebno vse raznorazne meritve in statistike vzeti z nekaj rezerve ...

frenk ::

zanimivo...jest sm pa lih nekaj dni nazaj prešu iz apache-ja na iis:D

CCfly ::

Moje sožalje :D .

smash ::

kakšno sožalje...pametna odločitev..vsaj dolgoročna:D

mspiller ::

> kakšno sožalje...pametna odločitev..vsaj dolgoročna
mozno, vendar samo ce ima licencni software ... drugace je to le metanje peska v oci ...
IMHO

Matri[X] ::

Osebno imam raje IIS (6.0 se razume) kot pa apache. Hitrost je ista, celotna administracija v IIS pa MNOGO lažja kot v Apache web serverju.

Gandalfar tebi bi pa rad tole povedal: Ne bodi tako gnil in se ne povzdiguj nad uporabniki Microsoftovih izdelkov z linuxom, ker je to brezpredmetno in nazadnjaško. Face it: Windows 2003 Server so boljši od Linuxa.

hruske ::

Matrix, se strinjam, da ležeče besedilo ni za v objavo in tudi sam bi ga mnogo raje videl v komentarju kot pa v novici.

Še vedno mam pa raje apache.

andrej ::

se strinjam da so komentarji v italic popolnoma odvec.

Matri[X] ::

Hvala, za izkazano podporo. Sem mislil, da sem edini, ki me to moti.

MUC ::

Ne bluzite. Pač nekateri gledate kvaliteto skozi lepa okna in ne skozi performanse in ostale stvari.

Orodij za konfiguracijo apache je veliko in so zelo enostavna. Lepo je tudi to, da si lahko tako orodje narediš tudi sam po svoji meri, ki teče lokalno ali preko mreže.. tega pri MS ne moreš

Pač še ne razumere lepote linuxa, ker se samo zelo navadni uporabniki in ne profesionalni sistemci.

NoOrdinary ::

Face it: Windows 2003 Server so boljši od Linuxa.
Svasta, men se zdi ze sama ideja enga velka prepira okrog teh dveh sistemov bedarija. To je nekak tko koker pravjo podarjenem konju se ne gleda v zobe in linux je ravno ta podarjen konj. Je pa ubupno sramotno za MS da morjo konkurirati eni prakticno ljubitlejski kodi (OK ceprav se v zadnjih letih tud tm obracajo miljoni) in dokler uporabljas piratkse windowse in ti firma daje isto placo pa al nucajo odprto kodo al pa MS poj nekak imho nimas pravice komentirat tega. Je pa server se kej druzga koker hitrost (sicer sem samo v MS testu do zdej zasledu to prednost njihovih serverjev ampak dajmo to na stran za zdaj), in zadnja stvar na kero pr serverju gledas je pa sminka.
Je pa na S-T med komentarji zasledit eno komad veselje do MS, ne vem kaj vs je tko navdusl, najbolj varni windowsi za kere "samo" vsake 14 dni dol vlecemo popravke, IE..?

Gandalfar ::

Se opravicujem. Komentar je bil neprimeren.

ender ::

Matrix: a lahko IIS prepričaš da deluje na nepriviligiranem portu (>1024), tako, da ga lahko poganja uporabnik, ki nima administratorskih pravic?
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

andrej ::

MUC: ne drzi. orodja za IIS si lahko naredis tudi v MS svetu ampak vecina tega pac ne pozna...

ender: kaj je to "nepriviligiran" port? spletna aplikacija pa ti lahko tece pod neadministratorskim accountom.

drzi, da je tale linux vs. ms vojna bedna. vsak sistem sluzi svojemu namenu in vedno se bodo nasli uporabniki, ki bodo iz dolocenih razlogov uporabljali enega in ne drugega. zdi pa se mi bedno, da nekdo tako zelo forsira dolocen sistem in vsiljuje svoje mnenje. pa dobro, tudi ce bi bli winsi 10x slabsi OS za nekatere pa kaj. tako kot je veliko voznikov zadovoljnih z BMW je prav tako veliko zadovoljih z Audije. vsakemu svoje.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Postavitev osnovne spletne strani

Oddelek: Izdelava spletišč
162304 (919) kr?en
»

Zelo odzivne, hitre spletne strani (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
5910787 (7586) c3p0
»

Piškotki - kako je to mogoče

Oddelek: Programiranje
72371 (1934) DeeJay
»

Kaj moram paziti pri kupovanju spletne strani? (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
7313897 (11583) tiga325
»

Mozilla zaključuje z razvojem Thunderbirda (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
12530835 (26781) Icematxyz

Več podobnih tem