»

Kar se Janezek nauči ...

Slo-Tech - Univerza v Ljubljani s svojo vlogo najvišje izobraževalne institucije predstavlja enega od stebra sodobne slovenske družbe. Vsakdo, ki je kdaj obiskal katero od uvodnih predavanj, je bil zagotovo deležen lekcije glede citiranja in spoštovanja avtorskega dela drugih. V primeru resnejših kršitev se vam mimogrede zgodi, da tudi po pol leta ne smete opravljati izpitov ali pa vam popolnoma prepovedo obiskovanje univerze.



Žal so s svojim vzornim ravnanjem selektivni, kar pokaže že hiter pregled uradnih strani Univerze v Ljubljani. Na določenih podstraneh se namreč nahajajo slike z znane spletne strani iStockPhoto. S tem ne bi bilo nič narobe, če le ne bile ožigosane z vodnim žigom ponudnika fotografij.

Čeprav...

74 komentarjev

Božiček rahlo drugače

Slashdot - Če ste med skeptiki, ki ne verjamejo, da lahko Božiček v eni sami noči obdari vse otroke na svet (no, vsaj one ta pridne), berite dalje. Po prepričanju Dr. Larryja Silverberga ima Božiček na svoji strani določena fizikalna, nanotehnološka, bioinženirska in računalniška znanja, ki jih ljudje (še) ne obvladujemo.

Tako so na primer njegove sani popolnoma avtonomno transportno sredstvo, ki s pomočjo izjemno močnega računalnika komunicira s podzemnim centrom za vodenje. Jeleni so opremljeni s posebnimi reaktivnimi nahrbtniki in imajo spremenjen vid - da lahko vidijo tudi ponoči. Še ena posebnost so igrače - ne dostavljajo se na staromoden način, skozi dimnik, ampak jih pod božično jelko zgradijo posebni nanorobotski izdelovalci igrač.

Kako pa izve, kaj si otroci želijo? Preprosto - s kombinacijo razširjene GSM tehnologije in EKG-ja ima neposredno povezavo do misli otrok. Pisma? Preveč zastarelo za ultramodernega Božička. V izvorni objavi je še nekaj govora o relativnostni teoriji,...

14 komentarjev

Znanstveno računanje na Playstation 2

reddit - Če lahko v poljubno računanje vprežemo grafične procesorje, čemu ne bi mogli tudi kar cele igralne konzole Playstation 2, ki je s svojim Emotion Engine procesorjem nadvse primerna za določene vrste izračunov? Zlasti, ker že Sony sam ponuja namensko distribucijo Linuxa in vsa potrebna orodja.

Podobno so razmišljali tudi na univerzi Illinois, projekt pa se je izkazal za tako perspektivnega, da so sestavili kar gručo sedemdesetih Playstation 2.

Ko dospe novi Playstation 3 bo šele veselo!

12 komentarjev

Azul Vega 2

reddit - Ste ponosni lastnik dvojedrnega procesorja? Naj vam zaupam, ponos je povsem odveč, saj si lahko v roku enega leta obetamo že kar 48-jedrne procesorje. Vega 2 je 64 biten procesor, sestavljen iz 812 miljonov tranzistorjev, z 90 nanometersko natančnostjo, zasnovan z (mrežnimi) servisi v mislih, ki bo tako omogočal kar 768-smerno simetrično večprocesiranje (SMP).

Tako kot pri 24-jedernem predhodniku, Vegi 1, gre žal za (fizične) Javanske stroje, torej procesorje s strojno podporo za izvajanje JVM, kar jim nekoliko kazi vsesplošno uporabnost. Upajmo, da bo dvojka nadaljevala tudi tradicijo energijske učinkovitosti, saj ima, na tržišču že poznana pošast, s 16 Vega 1 procesorji in 256 GB RAM-a, porabo le 2700 W.

Kot zanimivost naj omenimo še, da je pri Azulu pristal med drugimi tudi Scott Sellars, ustanovitelj legendarnega 3dfx.

12 komentarjev

Nov googlebot vidi v barvah

reddit - Googlov crawler je doživel prenovitev. Brskalnik Lynx je zamenjal za Mozillo, kar pomeni upoštevanje CSS-jev in JavaScripta.
Tako se lahko nadejamo razpozanavnja poudarkov na strani (poleg očitnih prednosti, tudi za relevantnejše razporejanje oglasov), predogledov pri zadetkih in boljšega indeksiranja strani, ki uporabljajo AJAX.

Upoštevajoč Googlovo zanimanje za umetno inteligenco, pa je lahko ta korak tudi znamenje precej radikalnejših sprememb.

9 komentarjev

Vsakdanjik programerja iger

reddit - Noel Llopis, vodja razvoja pri High Moon Studios, v svojem blogu opisuje tipičen deloven dan. Članek je zanimiv zlasti ker odpira jasen vpogled v ekstremno programiranje in Scrum.
Na kratko povedano, gre za obliko skupinskega reševanja problemov, kjer nalogo razbijemo na majhne dele (ampak še vedno ohranjamo smiselne in zaključene celote), ki se jih razvijalci lotijo v parih (za vsako podnalogo se oblikujejo drugačni pari), pri čemer hkrati ustvarja vedno le eden izmed niju. Velik poudarek je na komunikaciji tako med razvijalci samimi kot z naročnikom in sprotnemu testiranju (problem se dejansko formulira kot test, rešitev pa je potemtakem rutina, ki ga uspešno prestane).

14 komentarjev

Čip brez tranzistorjev

Wired News - Wolfgang Porod in kolegi poigravajo z radikalno novim čipom, ki namesto tranzistorjev uporablja osamele magnetne domene (skupke enako usmerjenih dipolov). Te 110 nm velike "nano-magnete" oblikujejo iz nikelj-železove zlitine uparjene na silicijevo podlago z litografijo s curkom elektronov.
Razporeditve, ki se obnašajo kot NAND in NOR vrata jim že delujejo, kar zadošča, da lahko izračunamo vsako izjavo v Boolean logiki.

Ideja je fantastična in v vseh pogledih prekaša današnje rešitve. Takšen čip ima manjšo porabo, ne potrebuje vmesnih povezav, kar omogoča precej večje gostote računskih elementov, lahko ga preprogramiramo kar med delovanjem (karikirano, Core-Duo preoblikujete v Turiona in nazaj, odvisno od potreb aplikacije) in še konfiguracije so stabilne, zato ni treba ves čas dovajati energije, da ohranjamo informacije (podobno kot to ni potrebno pri trdih diskih). Kratkomalo Mooru kaže jezik.

V primerjavi s potencialno konkurenco, kvantnimi računalniki, je velika...

36 komentarjev

Prihaja Windows Server 2003 R2

Microsoft - Microsoft je objavil, da je dokončal svoj najnovejši strežniški operacijski sistem, Windows Server 2003 R2. Sistem temelji na Windows Server 2003 s prvim servisnim paketom in vključuje veliko pomembnih novosti, med katerimi so izboljšave DFSja in Active Directoryja, izboljšana podpora za NFS in SAN ter mnogo drugih novosti. Sistem bo naprodaj okoli februarja naslednje leto.

Kljub temu, da smo uporabniki pričakovali, da bo nova nadgradnja brezplačna, nas je Microsoft ponovno pustil na svojem kapitalističnem cedilu, saj bo potrebno za nov operacijski sistem odšteti približno toliko kot za dosedanjo različico Windows Server 2003. K sreči Microsoft že dalj časa ponuja večino svojih produktov tudi pod omejeno licenco, ki omogoča uporabo izdelka v preizkusne namene. Tako si lahko prenesete najnovejši strežniški operacijski sistem z Microsoftove strani.

17 komentarjev

Depeche Mode prvi od novih starih glasbenikov?

Signal vs. Noise - Kakor poroča Thomas Baekdal na Signal vs. Noise blogu bodo kupci novega albuma skupine Depeche Mode, ki ga bodo pretočili iz ameriške glasbene spletne prodajalne iTunes, prejeli posebno kodo s katero jim bo omogočen dostopen do prednakupa kart za turnejo. Tu prav tako ne gre za karšnekoli karte ampak za svoje največje oboževalce obljublja prav posebno dobra mesta.

Avtor nadalje izpostavi še zanimivo potezo skupine White Stripes, ki je svoj album postavila v spletne trgovine že dva tedna potem, ko so ga dokončali. Za tiste, ki niste seznanjeni s postopkom izdaje glasbe v svet naj omenimo da ponavadi traja mesece, da album pride do prvih glasbenih kritikov in potem še nekaj mesecev da smo je deležni tudi oboževalci. Zato ni nič nenavadnega, če po internetu krožijo kopije že par mesecev pred uradnim izzidom.

Kot odgovor takšnim dejanjem nekateri že omenjajo, da bo prišlo do manjše revolucije tudi pri glasbenih založbah in glasbenikih, ki bodo posvojili postopek hitrega lansiranja...

4 komentarji

Catalyst 5.6

ATI - Kar nekako mimo nas so se dva para dni nazaj pretihotapili novi Atijevi gonilniki, Catalyst 5.6. Dasiravno jih nekateri uporabniki tadlajo, da so pridobitki na hitrosti pravzaprav le odstranitev cokel, ki so bremzale predhodne izdaje, bi se bilo pametno ozreti po njih, kajti popravkov je v njih obilo, bojda so do pokornosti skorajda pripravili celo prvi KOTOR, nad katerega planetom Dantooine bentimo vsi atijevci. Pa okej, nov gonilnik za namiznike res ni pravi razlog za novico. Pomembneje je, da smo prvikrat ugledali Catalyste za mobilne GPUje - dosedaj smo bili lastniki prenosnikov obsojeni na skrajno pomanjkljivo podporo s strani proizvajalcev, in hvala Atiju, da so niti malo prezgodaj zaorali tudi na tej njivi. Mimogrede, po novem lahko popravljate kakovost predvajanja videa medtem, ko ga vrtite (recimo deinterlacing in podobne zadeve). Ni za dol past, uporabno pa zagotovo.

Prihodnjikrat, obljubljamo, vas bomo obvestili bolj zgodaj.

37 komentarjev

SISPA sestankuje

Slo-Tech - V petek je potekal letni zbor članov Sekcije ponudnikov internetnih storitev Slovenije (SISPA). V skopem sporočilu za medije so izpostavili najbolj pereče probleme. Najbolj jih skrbi Zakon o telekomunikacijah, ki tudi govori o zakonitem prestrezanju komunikacij.

Izpostavili so tudi problem predloga direktive evropske unije, ki predvideva minimalni čas zadrževanja podatkov o komunikaciji. Traffic data retention, kakor je v izvirniku poimenovana direktiva, namerava standardizirati čas hranjenja podatkov znotraj držav članic. Predvsem, da se izognejo nepotrebnim zapletom, ko isti ponudnik nudi storitve v večih državah ali pa v primeru medsebojnega sodelovanja organov pregona.

Na področju pretakanja neleganih vsebin se SISPA zavzema za vzpostavitev službe, kateri se bo mogoče pritožiti in bo ocenjevala sporno vsebino. Glede na to da organizacija obvladuje praktično ves internetni promet bo verjetno svojim članom v tem primeru tudi podala predlog kako ravnati s kršilci. Povečali...

7 komentarjev

Trčenje galaksij

vir: ESA
Slashdot - Mednarodna ekipa znanstvenikov je danes objavila, da so opazovali največje trčenja dveh gruč galaksij doslej. Dogodek, ki ga je posnel XMM-Newton observatorij, po količini sproščene energije prekaša le Veliki Pok. Ob tem so nastale hurikanom podobne razmere z več sto milijonov stopinj vročimi udarnimi valovi, ki potujejo po vesolju in bodo skupaj s spremembami gravitacije preoblikovali obe, sedaj združeni, gruči.

Ta dogodek potrjuje hipotezo, da so največje gruče nastale z združevanjem ter da velike ves čas rastejo in požirajo druga drugo. Novonastala (združena) gruča, poimenovan Abell 754, je od zemlje...

26 komentarjev

UserLinux izdal prvo javno različico

OSNews - UserLinux, na Debianu temelječa distribucija Linuxa, ki želi preprečiti pohod komercialnih distributerjev in ponuditi povsem brezplačen, odprt, stabilen, varen in zmogljiv Linux, je prvič uradno na voljo za prenos s spleta. Prva beta-različica je sicer izšla z zamudo, a na srečo z minimalno, tako da lahko že zdaj prenesete sliko ISO, ki obsega vsega 4,5 MB. Sistem zaženete z zgoščenke, tako kot pri Slo-Tech Linuxu ali običajni namestitvi operacijskega sistema. Med namestitvijo se paketi prenašajo s spleta, tako da je zagotovljena ažurnost programja. Klik!

5 komentarjev

Cluster kot delovna postaja

The inquirer - Pri kalifornijskem podjetju Orion multisystems (khm, orion) so ustvarili delovno postajo z nič manj kot 96 procesorji Transmeta Efficeon, ki podpira do 192 GB dinamičnega pomnilnika in 9,6 TB diskovja, pri čemer je poraba pičlih 1500 W.

Za skromnejše je na voljo namizni sistem z 12 procesorji in podporo za 24 GB pomnilnika in 1 TB diska s skromno porabo 220W. Oba sistema sta namenjena "mletju številk" (za simulacije torej), poganja ju Linux, priložena je tudi podpora za paralelno računanje. Manjši sistem zmore 18 Gflops in bo stal ca. 10 tisoč USD, večji pa iz sebe iztisne kar 150 Gflops, a za 10 krat več cekinov.

Za primerjavo: zadnji na seznamu Top500 superračunalnikov je 184 procesorski IBM eServer pSeries 655 (1.5 GHz Power4+), ki zmore 624 Gflops. Za ceno tega pa raje ne vprašajte ...

44 komentarjev

Verisign odgovarja na vprašanje MID o spletnih goljufijah

Finance - Kot smo poročali in se pogovarjali, je Slovenija po meritvah Verisigna na četrtem mestu lestvice držav z največjim deležem tvegnanih spletnih transakcij. Menda je teh pri nas kar 92 odstotkov, kar je vzbudilo začudenje slovenske javnosti in pristojnega ministrstva. Slednje je tako od avtorja statistike večkrat zahtevalo pojasnilo o virih za takšen rezultat. In tokrat so čez lužo le uspeli spisati odgovor, nadvse redkobeseden in neoprijemljiv. Očitno so takšni tudi njihovi viri. Klik!

Se bo torej Verisign opravičil Sloveniji?

Na novico nas je opozoril ToniT.

28 komentarjev

Datotečni sistem tete Mete

OSNews - Kar naenkrat se je začelo na veliko govoriti o slabostih obstoječih datotečnih sistemov in o zastarelosti celotnega principa drevesne razporeditve map in datotek. Tako se nam v Applovem novem Mac OS X 10.4 (Tiger), v novi različici Windows (končni razvojni stopnji Longhorna) in v Linuxu ( Klik!) obeta nov način dela z datotekami. Razvijalci na veliko obljubljajo, da bo iskanje datotek preprostejše in hitrejše, prav tako pa nam ne bo potrebno več razmišljati na katero mesto bomo spravljali datoteke. Za organizacijo datotek bodo v prihodnje skrbeli meta-podatki, nekakšni opisi oz. lastnosti, ki bodo pripadali vsaki datoteki.

Očitno bo prvi Apple, potem odprtokodniki, nazadnje pa se bo poskusil še Microsoft. In vse skupaj pat*******.

21 komentarjev

Ko simček ob meni postane vohun

BBC - Ameriška vojska pripravlja novo simulacijo. Kar pospravite svoje igralne palice in ploščke, ta bo simulirala kar celo mati Zemljo. Kolosalni projekt bi jim naj omogočil boljšo pripravljenost in analizo potencialnih kriznih žarišč. Poudarek ne bo na bojevanju samem, teveč interakciji z domačini in soočanju s pestrim naborom terenov in podnebji. To zahteva tako natančen fizikalen model, kot tudi prava razmerja pokrajne, vse do te mere, da bo mogoče zvezno prepešačiti celo Ameriko, ako vam srce to poželi.

Zaenkrat je površje njihove Zemlje še pusto, zmodelirali so le del Kuvajta, na katerem preizkušajo različne rešitve, ki jih bodo potem uporabili povsod.

Zabava pa si niti slučajno ne konča pri pohajkovanju skozi tropski deževni gozd. Dodajmo še evolucijski algoritem. Kar naenkrat so le biti tisti, ki občutijo Verdun na svoji koži, vojaki iz mesa in krvi pa počakajo na optimalno taktiko, kot bi je ne dovršila niti Napoleon in Rommel skupaj.

Učili so nas, da je prihodnost...

23 komentarjev

Linux na Gamecube

Slashdot - Splošno znano dejstvo je, da se igralne konzole prodajajo pod ceno. Celo tako poceni, da cena ne pokrije niti stroškov izdelave. Seveda proizvajalci računajo, da bodo dobili denar s prodajo dragih licenc ter s prodajo samih iger, ki so zato občutno dražje od njihovih vrstnic s PC-jev. Dlje kot je konzola na trgu, bolj znižujejo ceno, da bi privabili vedno nove in nove kupce in zaslužili še več, pred iztekom njene življenjske dobe.

Strojna oprema je zaradi zahtevnosti iger seveda izredno zmogljiva in zaradi tega zanimiva tudi za razne domače ustvarjalce. Tako se je skupina perspektivnih mladeničev z veliko prostega časa odločila prenesti Linux še na GameCube. Glavni problem vseh teh projektov je, da načeloma na konzolah ni mogoče poganjati nepodpisane programske kode zaradi zaščite pred piratstvom in nelicenciranimi projekti. Vendar so tudi tokrat našli rešitev, ki se skriva v varnostni luknji igre Phantasy Star Online. Skozi njo je mogoče pognati nepodpisano kodo in ko bo projekt...

3 komentarji

Glasbeni okus - stvar posameznika ali čredni nagon?

Slashdot - Špansko podjetje Polyphonic HIM si služi kruh na nadvse inovativen način - z analiziranjem in napovedovanjem hitov v pop glasbi. Kaj je tu nenavadnega porečete? Glasbe ne poslušajo, temveč jo matematično analizirajo. Čemerne kritike s podočnjaki do popka tako zamenjajo programerji in matematiki z enakimi lastnostmi, s kavo popackan rokopis pa ničle in enice.

Še bolj kot čisti tehnični napredek so pomembna in zanimiva vprašanja, ki jih tako formaliziran in abstrakten pogled na naš okus odpira. Všečnost je do sedaj vedno predstavljala vrhunec subjektivnosti, a če se jo za poljubni osebi da opisati z isto funkcijo, temu očitno ni tako. Zakaj se je sploh izoblikovala naša želja po esteticizmu (sicer me srce boli, da o esteticizmu pišem v istem sestavku kot o pop glasbi, a naj bo [:D])? Stranski produkt zavesti? Če že, potem mora imeti vsaj pri vseh isti povod, čemu drugače ta, sedaj dokazana, podobnost okusov? In nenazadnje, se lahko v prihodnosti nadejamo povsem, tokrat dobesedno...

38 komentarjev

Tišanje računala

Slashdot - Potem, ko se v mladeničih umiri manija po najbolj navitemu računalniku, ti kmalu spoznajo, da je hrup, ki ga proizvede takšno računalno blizu ušesom, nevarni glasnosti oz. kakor da bi imeli sesalec namesto računalnika. V takšnih trenutkih začno nato ljudje razmišljati, kako bi to hrumečo pošast utišali. Rešitev je mnogo: od klasičnih z...

14 komentarjev

Brezžični GBA

Slashdot - Končno je prišlo do premika v vodah mobilnih igralnih postaj. Tako sta te dni Motorola in Nintendo napovedala brezžični adapter za Gameboy Advanced. Dodatek za 'igračko' bo tako omogočal sočasno tekmovanje med štirimi igralci. Zaradi zasičenosti 2.4Ghz frekvenčnega območja so pri Motoroli razvili posebno tehnologijo, tak da naj bi vse skupaj boljše delovalo.

Na letošnjem 2003 Tokyo Game Show pa je imel predsednik Nintenda, Satoru Iwata, tudi govor, v katerem je nakazal smernice razvoja igričarske industrije. Tako po njegovih besedah igričarji počasi odraščamo in si želimo vedno bolj sofisticiranih in kvalitetnih iger. Prav tako nam je pomebno, da lahko eno igro...

0 komentarjev

Cluster iz XBOXov

2CPU - Clusterji so način, kako relativno poceni dobiti superračunalnik iz kupa računalnikov in programsko opremo, ki omogoča, da sodelujejo med sabo, ko meljejo pomembne informacije. Sedaj se je pa našel nekdo, ki je očitno imel preveč časa in se je odločil, da bo v táko sodelovanje prepričal Microsoftov XBOX. Tako je skupaj sparil tri XBOXe, na njih pa poganja Mandrake 9. Kako je to storil in kaj potrebujete, če se boste odločili za pot v te vode, pa si lahko preberete v tem članku.

Je Microsoft res imel to v mislih?

10 komentarjev

IBM in NCSA za najhitrejši Linux cluster

Electic Tech - IBM in NCSA sta najavila, da bosta na univerzi v Illinoisu inštalirala dva Linux clusterja (hm ne najdem pametne slovenske besede...) in tako naredila najmočnejši Linux računalnik na svetu. Prvi cluster bodo namestili februarja, sestavljen pa bo iz IBMovih eServer x300 Thin računalnikov. Vsaki ima dva 1GHz Pentiuma3, na računalnikih pa bo tekel Red Hat Linux. Drugi claster bo nameščen nekje poleti, šlo bo pa za prvega, ki bo uporabljal Intelove Itaniume, mašine pa bodo poganjale TurboLinux. Računalniška pošast bo imela računsko moč dveh teraflopsov, povezava med njimi pa bo omogočena s pomočjo Myricovega Myrineta. Clusterje bodo uporabljali za raziskavo nekaterih temeljnih fizikalnih načel, kot so gravitacijski valovi in podobno. Več tukaj.

4 komentarji