» »

Previsoka temperatura, ali pokvarjena matična?

Previsoka temperatura, ali pokvarjena matična?

Vlady ::

Mogoče tale tema ne paše ravno sem, vendar vseeno me zanima samo vaše specialno mnenje.
Kupm nov procesor AMD 2600+ XP in nanj dam originalni hladilnik od AMD-ja, ki naj bi bil za procesorje 2400+. Trgovec mi 100% zagarantira, da bo vse v redu, računalnik nesem tja, zadevo mi zamenjajo in mi jo stestirajo (oni!!!!)
Prnesm škatlo domov, prklopm kable in nov procesor deluje. Super vse lepo do sem, dokler nisem z programom speedfan pogledal temperaturo, ki je bila, po eno-urnem igranju igre 62C.
Zadevo ugasnem za 15 minut, toliko da se shladi in ponovno zaženem, vendar tokrat pogledam prvo temperaturo v BIOS-u, ki mi že takoj ob vklopu kaže 54C!!!
Prej sem imel notri AMD 1800+ na 133MHz FSB, ta pa je na 166MHz. Kar se mi zdi popolnoma čudno, saj se je računalnik ohladil!
Potem pa še ena fora, na matični plošči (northbridge) imam samo ena rebrca, za hlajenje. V speedfan-u mi pokaže temperaturo plošče kot 17C, kar se mi zdi še bolj čudno, saj je samo pasivno hlajenje, temperatura zraka je več kot 22C in še dokaj v bližini procesorja je, zato bi se mogl mal bolj gret. Men pokaž 17C po eni uri 19C.
Potem pa če ene 2x zaženem in zaprem speedfan, mi začne temperatura plate skakt k zmešana od 17C do 55C.
Najbol me mot ta začetna temperatura procesorja 54C. Najbol logično bi bilo, da je s zvečanjem frekvence (FSB) povečalo tudi število meritev temperature temperaturnega senzorja na določenem časovnem intervalu. Ravno zaradi tega, naj bi speedfan tako čudno kazal temperature (in tudi BIOS, le da imam v BIOS-u samo temperaturo za CPU).

TribesMan ::

Ne sekiraj se... če mašina ni navita bo BP delovala tudi preko 70°C na procesorju... ti sam brez panike. Če bi rad navijal, bo pa treba original hladilnik zamenjat s čim boljšim, po možnosti bakrenim... Pa še to je, originalni hladilniki uporabljajo neko grafitno ploščico namesto termalne paste, to je bolj praktično za sestavljalce mašin, vendar nekoliko slabše prevaja temperaturo...

Sam 62°C res ni noben problem, verjemi mi.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Vlady ::

Hm.. sam fora je, k mi kr neki zatika. Je pol možno to, da se windowsem XP sfuzla, k zamenjaš procesor? :|

thezerox ::

Jep, jaz sem to slucajno slisal od enega prodajalca v rac. trgovini, da moras win xp znova instalirat, potem ko si menjal procesor.

Jaz bi na tvojem mestu nabavil nov hladilnik.

Spajky ::

@ Vlady: če ti pravilno meri res iz interne diode, potem stojijo stvari s tvojim procem takole: Če imaš v sobi 20°C, boš v Post-u mašine zagledal cca. po enih 10 sek. ko plata bipne in pokaže temperaturo proca iz biosa zagledal enih 35°C, če to narediš zjutraj (ja v prvi sekundi zašiba kar za nekaj stopinj, potem malo uspori in spet še za kar nekaj stopinj počasneje šiba gor in ko vidiš temp na monitorju iz biosa, je že tam, kjer sem napisal! Pol ko se ti Winsi komplet postavijo bo že na 40 ali čez in v naslednjih 5 minutah bo zlezlo do skor 50°C. Zato ni nič čudnega, da ti v full loadu pokaže lahko tudi skor do 10° še več, če nimaš najboljšega hladilnika. Kar pa se tiče ohlajanja, je po mojih experimentih takole: pri odprti kišti rabi proc da se ohladi komplet na sobno temp najmanj eno (1) URO !!! (v zaprti kišti pa še več; če bi se pa venti vrteli, pa rabi pol manj cajta ali še manj; če bi venti delali na 7V cca. 20 minut!) Zato se ne čudi, da ti je po samo četrt ure izklopljene mašine samo napol shladilo proc in dokler si spet po vklopu videl temp iz biosa, je že dobilo +par stopinj in si videl že 54 ° (dokler ne pride v Winse, NI HLT komande za softCooling da jo zbije!) Tak je to to ... morem ta teden še malo apdejtat mojo stran ... Kar pa se tiče SpeedFana, pa malo poglej kake nastavitve in pa temp plate je lahko senzor zj** in bog zna, kje ti se nahaja na plati ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Vlady ::

ja tole kar si napisu bo večinoma držal, sam sm pustil potem 2 ure pri miru, in sm šu direkt u BIOS in mi je takoj kazal 45C. Ne vem, kot bi mi kazal 10 stopinj preveč, kot je res.
Pa tole z winsi resno da jih morm reinštalirat? Ker se jim kr maw blede. Zdej mi že grafiko v igrah popačuje ;((

Vlady ::

NO zdej sm pa prgžgow zjutri, pa mi je takoj u BIOS-u že kazal 42C, takoj ko sm u winse padu, pa že 50C. Zdej so mi tele temperature res čudne, ker se je soba, v kateri je računalnik ponoči shladila na 15C. Tako da mi ni jasno, kako se lahko procesor v 10 sekundah ogreje iz borih 15 na 42C 8-O

ali3n ::

glede na to da proizvaja okol 70W, čist možno...

- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Predator ()

frenk ::

ni treba winsov še enkrat inštalirat, če se pa grafiki blede se pa grafična zgleda pregreva...a si ti grafično kej navijal?...vse nastavitve daj na default in če ti ne bo delal nes nazaj in reč da se ti pregreva...sploh pa 62°C v zimskih časih ni mal...počak poletje pa boš pol na 70°C in več pršu:D...no ja ubistvu je temperatura normalna dokler dela normalno ampak pomoje ti bo poleti sral:\...torej če ne dela normalno in stvar ni navita nes nazaj, ker so ti dolžni naštimat tko da dela BP;)

p.s.: a pa maš uzad za kišto vsaj ene 20cm placa...to more bit, da se normalno hladi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: frenk ()

Spajky ::

@ Vlady: zna bit, da ti kaže enih 5°C preveč realno, ma če je stabilno, se ne sekirat (grafa je another problem). Mogoče bi updejt Biosa malo stvari spravil na svoje mesto, preko i2C vodila na plati se pri updejtu Biosa preprogramira tudi HWmon čip, če je kaj sploh popravljeno tam. Drugače pa se jedro proca notri praktično skoraj takoj segreje vsaj na "minimalno delovno temperaturo" neglede dosti na temperaturo ambienta, ker še cca. 1 minuto rabi da se vzpostavi konstanten "termalni tok" od globine jedra do zraka - hlajenja preko kulerja. In interna dioda NE kaže linearno sprememb glede na temp ambienta (če je proc vklopljen), ampak je obseg temperatur manjši! Primer z mojim navitim Tulcem (z drugimi proci po moje ni nič drugače!), ki pokuri max.samo 36W, tempAMB/tempONDIE pri jutranjem vklopu-Bios temp: 15/30, 20/33, 25/35 itd.; kot vidiš z višjo amb.temp se razlika manjša; pri tebi bi trebale bit temp vsaj še 5° višje realno od mojih. Isto se dogaja podobno pri max Full load temperaturi z jedra, pri meni naprimer pri 20 amb gre do 50°, pri amb 35 (full poletje) pa samo do 60°; druge temp z drugih senzorjev ki so nižje ponavadi bolje sledijo spremembam ambient temperature, pri meni pa so seveda za par °C višje, ker mam vse vente na samo 5V. Heh, jest sem preko experimentov "doktoriral" iz PC temperatur iz radovednosti. Iz vsega navedenega mogoče zdej razumete, zakaj tisti "edge" OC-erji s Pelti+vodnim ali VapoChill-om vštekajo hlajenje pol minute pred vklopom mašine, da jim proc zabriše pod nulo, ker se jim drugače tako hudo navita sploh ne bi postavla pokonci ... :-))) ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Vlady ::

Nč nism naviju grafične, ker mi je ni treba. Se pa greje kot hudič in je druga najbol vroča komponenta v računalniku. (se kr lepo spečeš na njej). Hladilnik je malo bolj slabo gor pritrjen, saj se malo premika, in sem zadevo nesu nazaj na servis. Tm mi je serviser napisal servisni nalog in gor napisal: -pregled ventilatorja na grafiki (ker ga sploh nimam!!!)
Ko sem računalnik dobil nazaj, niso popravili nič, zaračunali pa so mi za eno uro strokovnega dela. Mu rečem, da so rebra na grafični napol odlimana in da se premikajo, mi reče da je to vse v redu.
RAčunalnik odnesem domov in slika še vedno utripna. No zadeva se zgodi popolnoma naključno. Računalnik "zamrzne" za eno sekundo, potem slika izgine za kako sekundo in se zopet prikaže. Računalnik deluje naprej. Je pa še to, da sem inštaliral drug driver za AGP 8x, ker mi originalni iz CD-ja ni deloval, oz. grafična ni hotela delovat na 8xAGP ampak je tam pisalo PCI mode. Kakšen predlog?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Koliksna je lahko max temperatura plosce in cpuja? (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
728761 (6160) Vuli
»

Navijanje E6750...

Oddelek: Navijanje
422972 (2068) Svizec69
»

am2 3600+ vs 3800+ (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Navijanje
33321156 (12306) DJ MartiNi
»

Temperatura

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
121316 (1098) luckeyluk
»

Koliko se greje vaš mlinček

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
372012 (1310) tx-z

Več podobnih tem