» »

Bodočnost.

Bodočnost.

ChiefThunder ::

Lepo pozdravljeni!

V tej temi bo govora o poklicu, izobrazbi, denarju ter o prepletanju naštetih pojmov. Tematika sama je vsekakor večplastna; od politično- pragmatičnega aspekta, do povsem filozofskega.

Dejstvo je, da je dandanes potrebno imeti dobro izdelano ideologijo, ki zadeva osnove golega preživetja, saj ne dvomim, da si vsakdo med nami želi spodobnega in kvalitetnega življenja. Na tej točki je treba omeniti, da je dandanes denar izrazito temeljno sredstvo preživetja, pa nam naj bo to všeč ali ne. Ker smo kot družba prišli do točke, kjer lahko s pomočjo denarja dostopamo do ogromnega števila stvari (ne izključno v materialnem smislu, saj lahko denar zadovolji oz. vsaj stimulira zadovoljitev tudi višjih potreb (znanje, izkušnje, prosperiteta, ipd...)), se splača zamisliti, kako lahko situacijo, ki vlada danes, prilagodimo svojim željam in potrebam.

Ker je za mlajšega človeka (oz. vsaj za dober delež le-teh) malodane samoumevno; da imajo streho nad glavo, hrano, topel radiator, računalnik, tv, petkove žure, lepe obleke ter nasploh materialno blagostanje s strani staršev; obenem ob dejstvu, da je malo posameznikov, ki so zares izkusili delo, v smislu dela za preživetje. Vsa ta dejstva močno zameglijo realno podobo življenja v starejših letih, zato smo mladi vse prevečkrat nesposobni oceniti, kaj je za nas optimalno. Za tiste, ki pa imajo realne izkušnje z revščino in pomanjkanjem, je ta "pridiga" najbrž brezpredmetna, saj je to več ali manj zgolj moje razmišljanje. Je pa vseeno par poant, ki tudi tistim bolj veščim ponujajo nadgradnjo svojih metod. (i hope so.)

Torej, denar. Danes je denar neposredno povezan z izobrazbo in s sposobnostjo posameznika, da se prilagodi. Osnovna šola je obvezna, srednja je že optional. Z osnovno boš z veliko verjetnostjo preživel lajf v bedi, četudi imaš enormen potencial. Srednja je po moje tud bl kurac, saj delovnih mest vedno primankuje, da ne omenjam mizernih plač. Torej se je danes uveljavil stardard fakultetne izobrazbe. No, pa tudi tisti s faksom ne najdejo službe, plače pa tudi niso bajne. (pospošujem) Trenutno sem v času, ko se je treba odločit, kaj naj bi počel. Ker pa tematika govori tudi o denarju, ne smemo zanemarit, kako naj se odločamo pri izbiri poklica.

Tukaj pa pridejo na vrsto vaše izkušnje (tisti, ki jih pač mate). Na podlagi česa ste se odločili za smer šolanja in ali ste pre-analizirali, kam vas dani poklic umesti? Imate zagotovljeno socialno varnost v družbi in mogoče še kakšen priboljšek? Ali pa je morda smer poklica tako bitna za vas, da lahko shajate tudi z skopejšimi sredstvi in kakšnim odrekanjem?

Podobna vprašanja se mi porajajo, ko tkole mal razmišljam, kaj naj bi počel. Pa pogledam mal okol sebe. Polovica nima vizij ali sploh kakšnih inetresov in se pač odločijo za krneki, da je pač nek faks. (logika; faks je bolje plačan. kar pa ni velikokrat res). drugi imajo interese, pa še okolica pravi, študiraj kar te veseli. Okej, grem na , kaj jaz vem, filozofijo. Sčasoma ugotovim, da delovnih mest bore malo in tudi plače so uboge. Kurc pol, ne. Eni se odločjo, pa da bojo obračal dnare, čeprav jih izbrana smer spoh ne zanima. Eh, sistem je v podnu. Ker je treba sklenit nek optimalen kompromis, med finančno podlago (beri; socialno varnostjo) in lastnimi željami in interesi, poskušamo najti smeri, ki je relativno dobro zastopana na obeh področjih. To je pa spet stvar posameznika.

Pozna kdo kakšne so kadrovske prognoze za bodočnost? Kaj bomo rabili? Kaj nam prinaša EU? Pa po možnosti se najde kaj, kar me zanima v tem okviru. Pol ko pa enkrat imaš zagotovljeno socialno varnost in kakšen bonbonček za povrhu, se pa odločaš. Ker se lahko. Če si pa primoran v vsakodnevno pehanje za kruh, ti pač kaj prida opcij ni na razpolago.

Zanima me, kako vi gledate na vse skupaj ali ste se že orientirali kaj pa kako in podobno?

Razpišite se.

lp
... po liniji najmanjšega odpora. ;)
  • premaknilo iz Loža: OwcA ()

Mercier ::

En mesec nazaj sem imel deseto obletnico mature. (OK, takrat je bil le interni zaključni izpit, ampak to se bedasto sliši)

Nekaj doktoratov, nakaj magisterijev, največ univerzitetnih diplom. Faks-dropautov, absolventov in študentov je pa manj kot doktorjev in magistrov. :)

Lastnikov lastnega stanovanja ali hiše bi lahko bilo več. :'(

Dosti podmladka. 8-O

antonija ::

Upam da bo moje mnenje kej pomagalo. Sem namrec skoraj zakljucil visokosolsko solanje, ampak sem trenustno na praksi v tujini. Ce zacnemo na zacetku:

Denar.........je en velik kurac. Ko si majhen se kej (pre)hitro naucis da se za dnar vse dobi, pa da ce mas dnar je vse kul. Nazalost je dandanes to se prevecrat res, ampak so pa trenutki (jih je sicer malo, ampak uzivam v njih do amna) ko spoznas da tud ce mas miljone dnarja v kesu pri sebi ne more bit cist nic boljse kot pa je. En tak preprost primer je recimo da zvecer cakas na avtobus, pa je mraz ko svina. 8-O Trgovine so vse zaprte, nobenega cloveka ni nikjer.... Ostane ti samo to da cakas na avtobus ali pa gres pes domov (odvisno od razdalje). Pa recmo tud avto noben ne prpelje mimo, da bo se bolj nazorno prikazano. Sicer se to vrjetno en slis kot nekaksen dogodek v katerem bi ljudje uzivali (in tud jst sovrazim mraz!), ampak v takih trenutkih spoznas kolk je dnra v resnici vreden. Nazalost pa (kot sem ze omenil) so taki trenutki vedno bolj redki...

Kar se tice zaposlitve sicer nimam veliko izkusenj, lahko pa iz tega kar jih imam povem, da je sluzb nacelno premalo. Nacelno premalo pa zato, ker ce si direktorjev sin mas sluzbo neglede na izobrazbo, ce pa si en navaden janez pol mores pa neki narest ce hoces sluzbo dobit, pa tud to ni ziher. Ze ChiefThunder je omeniu da naj bi boljsa izobrazba prinasala boljso sluzbo, oziroma bi ti sploh prinesla sluzbo. Tud jst sem tko mislui do nedavnega, pa sem se enkrat vprasal iz drugega zornega kota: Kolk ljudi v sloveniji ma najvec srednjesolsko izobrazbo, in kolk sam osnovnosolsko? Stevilke so ble naravnost strasne, saj naj bi polovica delovne sile ne mela faksa, vcasih celo samo osnovno solo! In pri vseh pridigah da se s srednjo solo ne da dobit sluzbe...8-O Res sm biu sokiran... Pol pa ugotovim da mamo velik majn kot polovico brezposelnih prebivalcev. Torej so nekje sluzbe za nizjo izobrazbo! Ne zdej razumet tega kot navajanje k nesolanju, ampak je samo opozorilo da stvari ponavadi niso take kot se zdijo (Matrix is all around you :D ).

Najprej zakaj sem vpisal gimnazijo kot srednjo solo: Ko si enkrat star 15 let in si koncau osnovno solo si nazalost tko zabit da se ne mores nic odloct (so izjeme, ampak jaz nazalost nisem ena izmed njih). Tud ce mislis da ti je en poklic vsec, se ponavadi kaj hitro premislis, ampak je ze prepozno (tle so spet izjeme...). Jaz sem meu nasreco tko dobre starse da so me preprical da nej grem an gimnazijo, torej na solo po keri ne bom znau nic in ne bom izsolan za noben poklic. Bom gimnazijski maturant! :D In za tem je seveda faks. (Tle morm povedat da glih pr tanajbolj pocasnih nisem, tko da so moji starsi prav ocenili da bom zmozen narest tist faks, k me bo vsaj mal zanimu). Pred faksom je seveda treba koncat srednjo solo. In to je bla zame najhujsa stvar v zivljenju: Srednja sola. Ce kej ne maram so to druzboslovni predmeti, ki so navadno sama piflarija (tle so spet izjeme, ne se jezit ce prevec posplosujem prosim:D ), jst pa sovrazim piflarijo iz dna duse! Ampak vsega hudega je enkrat konec in tud avtobus enkrat pride ko si ze cist premrazen in te odpelje domov....

Na podlagi cesa sem se jaz odlocil za moj studij? Vbistvu se sam ne vem. So pa kar precejsen vpliv imeli pritiski okolice; tu ne gre za direktne pritiske, ampak za take podobne zgornjemu primeru: Brez faksa ni sluzbe. Al pa se en primer: Recimo sem prisel nekam na obisk k sosolcu pred maturo in so me njegovi starsi recimo vprasal kaj bom pa jaz studirau. Ampak vprasanje ni biu kaj bom pa jaz studirau, ampak je bil: "Kaj bos pa ti studiral? Pravo, Ekonomijo, Medicino?" In tle se je nehal. Tle bi se lahk naucu da so "prestizni" faksi kul (prestizni je v narekovajih zato, ker jaz ne delam razlik med faksi; nazalost je pa javno mnenje v sloveniji precej na drugi strani, torej na rangiranju faksov po pomembnosti za slovenijo), ostali pa skor da ne obstajajo. Tud za sm seveda ugotovu da ni res, tko da se da dobit sluzbo tud z manj priljubljenimi faksi (nebi rad nastevau imen, da ne bo zamere:D ).
Jaz osebno studiram kemijo. Ni pa bla to moja prva izbira. Na moji prijavi je pisalo: 1.Farmacija, 2.Biokemija, 3.Kemija. Kemija je bla ene sorte safety net, ce slucajno nebi iu sprejet an prva dva. In ravno to se je nerdil. Najprej sem biu seveda zlo razocaran, ker sm res hotu it na farmacijo (razlog je ta, ker naj bi imeli farmacevti fulll dobre place, pa farmacija je vsaj malo naravoslovna veda). Pa se naslednji problem je biu to, da kot kemik pa ja ne mores dobit dobre sluzbe... Stiri leta se bom jebu na enmu faksu, pol pa ce bom dubu 200.000SIT na mesec bom pa u luft skau od veselja... Ampak tko kot vse prej se je tud to izkazal za zlo napacno mnenje. Trenutno mam okol 70.000SIT stipendije (pa ne od mojga atija, ampak od ustanove kjer bom delal doktorat), pa se na praksi sem v tujini, kjer dobim na mesec okoli 300.000SIT. Res je da me zivljenje tle kosta okol 180.000SIT na mesec, kar je za nase razmere ogromno, sam jst se vedno dobivam placo za studentsko prakso, torej so place tehnikov (ki majo formalno manj izobrazbe kot jast) vsaj za faktor dva visje, ce ne se visje. Pri nas pa je kar nekaj kemikov ki imajo place nad 300.000SIT, so pa tud taki ki majo 0.5MSIT in vec, pa jih sploh ni tko malo kot si mislite. Nauk tega odstavka je ta, da se raje pozanimaj pri studentih visjih letnikov kaksne so moznosti za zaposlitev v panogi, za katero se izobrazujejo in kaksne so alternative. Lep primer alternative ja Ali-G: Moz je koncau studij na Cambridge-u, pol je naredu doktorat iz fizike, zdej ma pa svoj talk show, film, pa tolk dnarja da se vn ne vid! Ampak to je spet izjema...;)

Upam da ti je tole razmisljanje kaj koristilo.... Sklepam pa da se vpisujes na faks, zato bi ti svetoval da se najprej odlocis generalno kaj te zanima (naravoslovje, druzboslovje), pol mal premisl a mas rajs papirologijo al slosanje (teorija/praksa), pol bos pa nekako lahk ze meu en izbor faksov ki so ti najljubsi. Naslednji korak je pa debata s studenti teh faksov (najbols so visji letniki. 3,4 in visji (ce obstajajo). Ce bi mene kdo v prvem al pa drugem letniku uprasu ce je kemija za kej, bi mu reku da je kurac. Dons mam drugacno menenje...). Ce se pa se po tem ne bos mogu odlocit, pol pa ams problem. Aja, pa vprasaj tiste studente keri predmeti ponavadi delajo najvec problemov na kerih faksih, da ne bo slucajo kaj takega cesar ne maras, ker pol bos zarad enga predemeta ostau vecni student al pa zemenu faks. Na kemiji je tak primer matematika 1&2.

Kar se pa tice kadrovskih pogledov za bodocnost, pa jst cist nc ne vrjamem temu kar pisejo. Ze ko sem se jst vpisoval na faks naj bi bolu prevec ekonomistov, pa jih vsako leto nekaj sto konca studij.... Vecina eventuelno dobi sluzbo. Ob istem casu (na zacetku mojega studija) je veljalo tudi to, da v sloveniji ni brezposelnih farmacevtov in da se lekarne in tovarne (Lek&Krka) kar tepejo za njih, seveda z visokimi placami. Danes pa vsi kolegi ki so an farmaciji pricakujejo pisarnisko delo s povprecno placo... (To je spet posplosevanje, statistika. To ni dejansko stanje za VSE ljudi). Skratka, kar je veljalo za prihodnost pred stirimi leti, je zdaj popolnoma drugace. Tle si bl tko kt pr odklepanju radeona 9800SE. Lahk da bos zelo iskan kader, lahk pa da bos prosu za sluzbo... Na zalost nikol ne ves... :O

Je pa nakoncu tako kot je sasa napisal: "Lastnikov lastnega stanovanja ali hiše bi lahko bilo več." Place pri nas so porazne v primerjav z evropskimi, vsaj z razvitim delom (gre predvsem za kemike, ker za ostale ne vem...). Samo za ilustracijo ti povem, da imajo diplomanti kemije (tle krej sem zdaj) placo okrog 15MSIT letno. In to brez delovne dobe in izkusenj! Pri nas je pa 200.000SIT na mesec pravo razkosje.... Ce bi rad velik dnarja pol ti jaz svetujem da se orientiras na delo v tujini (vsaj za kemike to velja), ce ti pa tujina ne disi prevec (jst sm mislu da bi kuj delu v tujini, pa sm se po parih tednih premislu), pol pa lahk upas na cimboljse zivljenje doma pa na cimboljso placo in pogoje dela. Nc ti ne pomaga visoka placa ce ne mores videt svojih otrok cez dan ker delas ceu dan...

Upam da sem bil v pomoc.

Crimson_Shadow ::

Hmm, Slovenija je res čudna država. Lahko imaš fakultetno izobrazbo pa boš imel mizerno plačo, če si pri koritu (politik ali podjetnež) pa boš kasiral da je veselje in to ne glede na izobrazbo. Pri tem bi pristavil, da premalo cenimo svoje lastno znanje in sploh vse kar je povezano z znanjem. Obstaja ničkoliko slovenskih znanstvenikom za katere sploh ne vemo. A ni že to dovolj zgovorno?

kuglvinkl ::

Ven bo treba. Tut, če se tepejo zate, še ne pomeni, da si car. Gre za mikro in marko nivo. In RS makro nivo ni.
Your focus determines your reallity

Double_J ::

Denar zaslužit, pa res ni problem, bom reku...:)

mescaline9 ::

Ne razumem zakaj bi zato, ker delaš/končaš faks imel zagotovljeno delovno mesto z ugodno plačo.

ChiefThunder ::

Double_J: no, da vidim, kako si to zamišljaš... ne, ama to me res zanima.

anatonija: lep prispevek.

Saša: ja, očitno ljudje še vedno rajši občujejo, kot skrbijo za doktorate...

Ibn Saba: ni kej za razumet. tko pač je. ti pa resnično noben ne more dati 100% garancije. gre za igro verjetnosti.

keep on!
... po liniji najmanjšega odpora. ;)

ChiefThunder ::

pa še nekaj me zanima, tole je pa rabim zdajle. (in ne zase)

kje so najboljši viri za iskanje zaposlitve? časopis, internet... kaj še?

pa če mi kdo lahko priporoči kaj konkretnega (stran, časopis...)

najlepša hvala!

lp
... po liniji najmanjšega odpora. ;)

Barakuda1 ::

Najzaneslivejši viri in rešitve so strici in tete ter ostala žlahta

(pogoj - da so čist bliz korita al pa so kr lastniki korita) >:D

Fury ::

najbolsi vir so prijatelji in znanci - ljudi k te lahko po stranskih poteh not spravjo in priporocijo.

drugace pa casopisi ala delo (baje - ne vem..)
na netu pa
- Zavod za Zaposlevanje Republike Slovenije
- Svetla Kariera

vec pa ne vem :) raje isci veze :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Fury ()

antonija ::

Se pridruzujem mnenju Barakuda1 in Fury; Najboljsi vir so ViP (Veze in Poznanstva). Ce bos studiru naravosluvje so to razen stricov in tet tudi profesorji, pri kerih delas diplomo, doktorat... Te majo dostkrat veze kar visoko v podjetjih in institutih...:\

BigWhale ::

Slovenija je majhna, familiarnost je velika. Najbolje se pa dokazujes s trudom in delom. :)

kopernik ::

Jaz bi samo tako rekel... s čimerkoli se ukvarjaš, moraš biti med najboljšimi (pa ne samo po visokih ocenah, tukaj mislim tudi na razgledanost).

Kaj so koristne stvari:

- čimveč dodatnega informiranja o svoji stroki ob študiju (knjige, internet, itd).
- na faksu poskusi sodelovati pri kakšnih projektih (profesorji velikokrat potrebujejo študente). Denarja je bolj malo, izkušenj pa veliko.
- VIP (pa ne samo strici in tete... s študentskim delom v svoji stroki lahko napleteš kar precej vezi)
- že na razgovorih za službo dobiš nek občutek... če le-ta ni dober, raje ne vzemi službe
- raje vzemi službo z nižjo plačo in "dobrim" delovnim mestom, kot pa obratno
- če v svoji službi trpiš, si najdi drugo
- svojim delodajalcem pokaži, da ti je mar tudi za firmo, ne samo za lastno plačo

Ok, to so bolj taki nasveti... veliko je odvisno tudi od življenjske situacije (konec koncev je slaba služba boljša kot brezposelnost)


Tukaj pa pridejo na vrsto vaše izkušnje (tisti, ki jih pač mate).
Na podlagi česa ste se odločili za smer šolanja in ali ste pre-analizirali, kam vas dani poklic umesti?


Jaz nisem kaj preveč analiziral. Z računalniki sem se ukvarjal od majhnega. Čeprav se moji starši z mojo potjo nikoli niso strinjali (oni so hoteli pravnika, zdravnika, ... Moj oče je enkrat celo izjavil sledeče: "kaj boš s temi računalniki. To je nekakšna visoka šola za tajnice").
No, sedaj, ko sam skrbim zase in se ne pritožujem (beri: ne zahtevam denarja od staršev), so se z mojo usodo nekako sprijaznili.


Imate zagotovljeno socialno varnost v družbi in mogoče še kakšen priboljšek?


Ja. Oziroma, lahko normalno živim. Nisem pa lastnik stanovanja/hiše/BMW-ja... Varčujem, kolikor se le da. Otrok požre precej denarja :)).


Ali pa je morda smer poklica tako bitna za vas, da lahko shajate tudi z skopejšimi sredstvi in kakšnim odrekanjem?


Jah, moja filozofija je, da raje slabša plača in zadovoljstvo pri delu, kot pa obratno. Navsezadnje človek dela skoraj celo življenje. Bi rad 40 let delal nekaj, kar te ne veseli ?

ChiefThunder ::

tr00.

mene naravoslovje ne interesira preveč.

torej, družboslovje. mate kakšne predloge?
... po liniji najmanjšega odpora. ;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mura, IUV, Steklarska nova, Gorenje, itd... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1024614 (2504) S.Dreamliner
»

programerjeva plača v Mariboru (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Programiranje
11437573 (34320) ssitcm
»

Študij na FOV

Oddelek: Šola
214190 (3827) frenk
»

Plača XXX.XXX SIT??? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7824951 (22698) pelican
»

Folk še mal pa šola! (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
563602 (2938) DavidJ

Več podobnih tem