» »

Dve opažanji iz lokalnih cest zadnjih nekaj mesecev

Dve opažanji iz lokalnih cest zadnjih nekaj mesecev

««
8 / 8
»
»»

GupeM ::

Turbo krožišče vzame enako prostora kot dvopasovno krožišče. Enopasovna tako ali tako niso problem.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GupeM ()

delavec44 ::

GupeM je izjavil:

Turbo krožišče vzame enako prostora kot dvopasovno krožišče. Enopasovna tako ali tako niso problem.

To sem mislil ja. Cela debata je okoli vožnje v večpasovnih.

cvalsr ::

Ampak za veÄino je to prezahtevno

Tale stavek bi morali 10x prebrati prometni "strokovnjaki" = nesposobneži, saboterji.
Če je prezahtevno za večino, NI PRAV NAREJENO in je treba prilagoditi, poenostaviti tako, da za večino voznikov NE BO prezahtevno!
Ker se morajo ceste graditi za uporabnike, ne obratno, da morajo vozniki reševati rebuse in labirinte idiotskih načrtovalcev cest.
Zakaj niso krožišča približno poenotena, standardizirana na nekaj osnovnih trotlziher izvedb? Ne pa da v vsakem rešujem uganke, kako in kam! naj peljem.

Če kdo misli, da jim delam krivico: Zakaj so naprimer na štajerki odprli nekih 5 delovišč, če niti za eno izmeno nimajo dovolj delavcev? Odprli bi 2, jih v 2 izmenah zaključili v polovičnem času, potem pa naslednji 2 - ampak ne... NISO saboterji?

Saj ni samo štajerka, na primorki jih je koliko 3, 4? Potem grem pa na Uncu ves vesel dol, peljem proti Ribnici in imam še na regionalki 3 gradbišča s semaforji na razdalji 5 km. Kap.

Pithlit ::

nejc_nejc je izjavil:

Zakaj
Kaj je narobe, če se vozis po zunanjem pasu?
Posebej v rondojih z dvema pasovoma ter razdaljo med izvozi cca 25m

Če ne veš odgovorov pač vrni izpit. Sori ampak... A ste vsi na nekih čudnih drogah da se vam to zdi normalno?
Life is as complicated as we make it...

delavec44 je izjavil:

Pithlit je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

Nauk zgodbe
na rondojih, se vozi po zunanjem pasu, posebej na tako majhnih.

Ne.

delavec44 je izjavil:

Nauk zgodbe je, da bi morali vse spremeniti v turbo krožišča.

In ne.

Dejte si narest eno uslugo pa pejte odvozit uro ali dve z inštruktorjem. Ni težko pravilno odvozit krožišča.

Ampak s takimi predlogi kot jih stresate samo stopnjujete težave.

Dobra argumentacija, ni kaj.

Po drugi strani mi na primorskem že uff let vozimo (le) po turbo krožiščih in je super. Pač moraš gledati table in se razvrstiti prej. Saj znake vsi gledamo kajne.

Ja, vozimo. Niso pa turbo krožišča kar univerzalna rešitev. Poleg tega pa vsak ki zna pravilno skozi navadno krožišče, bo znal tudi skozi turbo (obratno pa ni kar samoumevno).

Rešitev je, seveda, da folk pravilno vozi skozi krožišča in ne ogroža soudeležencev v prometu zato ker 'je bolj enostavno po zunanjem pasu glumit kekca'.

Še enkrat: komur stvari niso jasne naj pač odpelje uro ali dve z inštruktorjem. Za začetek pa lahko tudi virtualno opravite par cpp testov (sam tam je krožnih bolj za vzorec).

Jaz lahko komot priznam da sem se par stvari ponovno naučila, oziroma so mi sedaj bolj jasne.

cvalsr je izjavil:

Ampak za veÄino je to prezahtevno

Tale stavek bi morali 10x prebrati prometni "strokovnjaki" = nesposobneži, saboterji.
Če je prezahtevno za večino, NI PRAV NAREJENO in je treba prilagoditi, poenostaviti tako, da za večino voznikov NE BO prezahtevno!
Ker se morajo ceste graditi za uporabnike, ne obratno, da morajo vozniki reševati rebuse in labirinte idiotskih načrtovalcev cest.
Zakaj niso krožišča približno poenotena, standardizirana na nekaj osnovnih trotlziher izvedb? Ne pa da v vsakem rešujem uganke, kako in kam! naj peljem.

Če kdo misli, da jim delam krivico: Zakaj so naprimer na štajerki odprli nekih 5 delovišč, če niti za eno izmeno nimajo dovolj delavcev? Odprli bi 2, jih v 2 izmenah zaključili v polovičnem času, potem pa naslednji 2 - ampak ne... NISO saboterji?

Lahko je ne vem kako trotl ziher pa bodo razni genialci našli način kako zajebat (in celo smisel v tem videt).

Saj lahko vsaj smer vožnje na ac ali v krožišču lahko vzamemo kot trotl ziher (če se že za pasove ne moremo zmenit)... Pa še kar najdeš idiote ki se vozijo kontra.

Zgodovina sprememb…

• spremenila: Pithlit ()

mirator ::

Pa saj za normalnega voznika ni težav. Težave delajo "talenti" in tega se ne da spremeniti. In problem je, da seveda vsak zase misli, da ni "talent".
V navadnih krožiščih seveda lahko brez problema narediš dodaten krog, če se ne moreš varno prestaviti v zunanji pas. V turbo krožiščih je mogoče res treba biti nekoliko bolj pazljiv in se še pred uvozom v krožišče pravilno razvrstiti.

Pa ni konec sveta, če v turbo zgrešiš izvoz. Greš pač narobe ven, obrneš nekje in pelješ nazaj.

mirator ::

Saj, pa to razloži "talentom". Če ti tako tudi delaš, potem pač nisi "talent".

Pithlit je izjavil:

Rešitev je, seveda, da folk pravilno vozi skozi krožišča in ne ogroža soudeležencev v prometu zato ker 'je bolj enostavno po zunanjem pasu glumit kekca'.

No, če smo popolnoma pošteni, s stalno vožnjo po zunanjem pasu ne ogrožaš nikogar. In to tudi ni prekršek. Zagotovo pa s tem zmanjšuješ pretočnost.

Miki N ::

Ma glede na to, da folk dosti palamudi v teh rondojih mogoče bolje, da odfura do svejega izhoda po zunanjem, kot da izvaja neke neposrečene menjave.

bm1973 ::

V krožiščih z dvema pasovoma se je najbolje peljati kar po sredi obeh, da ti folk ne skače noter.

Namreč, pravila, da ima avto v krožišču prednost pred tistimi, ki se vključujejo, ne pozna/upošteva skoraj nihče.

Edino tona in več pleha in ljubezen do lastnega ga prepriča, da te ne izsili...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

fikus_ ::

Dvopasovna krožna so ponavadi premajhna, da bi skoz vozil, kot te učijo v avtošoli. Težava je pri menjavanju pasov, ko imaš premalo časa (smerni kazalci posvetijo enkrat, mogoče 2x in že menjaš pas) in prostora za pravilno menjavo, da se dejansko iz notranjega pasu razvrstiš na zunanjega in šele potem zapelješ ven.
Dnevno se vozim skozi takšno krožno, ki ga začinijo še prehodi za pešce in kolesarska steza, tako da se dostikrat zabije na izvozu, vozniki pa celo na notranjem pasu stojijo ter čakajo na izvoz, namesto da bi naredili še en krog in sprostili ta pas.
Posebna vrsta so pa kolesarji, katerim je po talnih označbah odvzeta prednost in po puščicah bi morali prevoziti krožno kontra smeri ure, ampak vozijo tudi v smeri ure in še čez prehod za pešce.
Seveda se pa najde dosti voznikov, ki čaka na prazno krožno, si ne upajo zapeljati na zunanji pas, če nekdo vozi na notranjem.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

fikus_ je izjavil:

Dvopasovna krožna so ponavadi premajhna, da bi skoz vozil, kot te učijo v avtošoli. Težava je pri menjavanju pasov, ko imaš premalo časa (smerni kazalci posvetijo enkrat, mogoče 2x in že menjaš pas) in prostora za pravilno menjavo, da se dejansko iz notranjega pasu razvrstiš na zunanjega in šele potem zapelješ ven.

Se strinjam. Ampak v primeru, ki sem ga nalepil zgoraj, na desnem pasu pogosto kakšen šlepar zavija ven desno na prvem izvozu. Takrat je zagotovo bolje, da greš na notranji pas. Enako velja za primer, če bi šel ven na tretjem izvozu, ker velika, velika večina gre ven na drugem izvozu.

fikus_ je izjavil:

Dnevno se vozim skozi takšno krožno, ki ga začinijo še prehodi za pešce in kolesarska steza, tako da se dostikrat zabije na izvozu, vozniki pa celo na notranjem pasu stojijo ter čakajo na izvoz, namesto da bi naredili še en krog in sprostili ta pas.

To se velikokrat dogaja v točno zgoraj nalepljenem krožišču, ampak v drugo smer.

fikus_ je izjavil:

Seveda se pa najde dosti voznikov, ki čaka na prazno krožno, si ne upajo zapeljati na zunanji pas, če nekdo vozi na notranjem.

To pa zato, ker folk ne daje smernikov in kar zapeljejo naravnost ven direkt iz notranjega pasu. Obstajajo celo taki:
Zelena in modra črta tako, kot bi moralo biti, rdeča črta nekateri talenti ...

V točno tem krožišču sem že nekajkrat moral zavirat, ker folk odpelje tako, kot kaže rdeča črta. Jaz odpeljem pa po modri črti.

Lonsarg ::

bm1973 je izjavil:

V krožiščih z dvema pasovoma se je najbolje peljati kar po sredi obeh, da ti folk ne skače noter.

Namreč, pravila, da ima avto v krožišču prednost pred tistimi, ki se vključujejo, ne pozna/upošteva skoraj nihče.
Na kak nacin to mislis? Ce si na kroziscu na notranjem pasu in menjas na zunanjega jasno NIMAS prednosti ce je nekdo drug prej zavil na zunanjega. Nobeno pravilo o prednosti tistega na kroziscu NE obstaja. Obstaja le pravilo kdo je prvi na nek pas zapeljal.

Resitev pa je da vozis po dveh hkrati oziroma v mojem primeru zacnem pocasi zavijat na zunanjega za pol kroga prej da s tem pridobim prednost in sem prej na tem zunanjem. Torej se veliko prej kot modri na sliki v praksi, ker so krozisca premala.

Zadeva je v osnovi bedna ni druge resitve kot da se krozisca kjer je mozno pas memjavat ukine.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

energetik ::

Se strinjam, da je večina krožišč premajhna za 2 pasova. 2 pasova in menjave kot omenjeno zgoraj so možne le na večjih, kjer imaš dejansko prostor in čas, da to izvajaš. Zato jaz skoraj vedno odpeljem po zunanjem, razen če grem dol čisto na zadnjem izvozu in da je krožišče veliko.
Če že hočejo več pasov, je edina normalna rešitev turbo.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

Ukiniti bi morali 2 pasova v krožiščih, pa bi bil mir...

Večinoma so nepotrebna, ker do njih ne pelje cesta z dvema pasovoma...

DamijanD ::

GupeM je izjavil:

To pa zato, ker folk ne daje smernikov in kar zapeljejo naravnost ven direkt iz notranjega pasu. Obstajajo celo taki:

A ni zelena črta (čisto po by the book) tudi napačna, ker greš po zunanjem in ven šele na drugem izvozu?

Po CPP je tudi zelena OK. Po CPP lahko kroge po zunanjem pasu delaš.

Glede na majhnost tega krožišča pa je zelena tudi bolj logična, bolj praktična in bolj pričakovana. Še posebej, ker na prvi izvoz praktično nihče ne zavija. Mogoče 10 %, raje manj. Tudi vključuje se jih s tega uvoza relativno malo v primerjavi z glavnimi tremi.

Za razliko od prvega primera, ki sem ga nalepil nekoliko višje. Tisto krožišče je v primerjavi s tem precej večje (premer 80 m vs 60 m). Tam je pa precej bolj normalno, da se vključiš na notranji pas, če greš naravnost. V prvem primeru so tudi vse 4 ceste bolj enakomerno obremenjene. Poleg tega tja pripeljejo samo 4 ceste, v tega v drugem primeru jih pripelje 5, od tega so močno obremenjene 3je uvozi/izvozi. Ta, od koder moder, zelen in rdeč prihajajo ter tista dva, kamor odhajajo. Izvoza 1 in 4 sta precej, precej manj obremenjena.

feryz ::

Kaj za vraga to limate?
Ta pravi preizkus za voznike je tale rondo, ultra turbo.
Moraš biti že malo znanstvenika, da ti ga uspe zvoziti po pravilih.
In avto obvladati u nulo.

Saj ni treba 80 čez njega.

feryz je izjavil:

Kaj za vraga to limate?
Ta pravi preizkus za voznike je tale rondo, ultra turbo.
Moraš biti že malo znanstvenika, da ti ga uspe zvoziti po pravilih.
In avto obvladati u nulo.

Čisto normalno za VB že leta nazaj.

Za krožno križišče je dovolj narisan krogec in znak prej...

Mislim, da je bilo marsikje tudi brez znaka.

Če gledaš na cesto, nimapš problemov.

No ja, če je zate to normalno.
Lahko bi postavili samo trikotnik na vse štiri strani in rešen problem.

musk1 ::

Ena velika sramota enega BMW voznika danes, jaz bi se zakopal 10 metrov pod zemljo, da vozim BMW s tako glupo vožnjo. Zastopim, da ne morejo imeti vsi BMW vozniki IQ 120+, ampak potem pač ne kupuj BMW-ja.

Preden sem zavil, na AC, se je pred mano iz nasprotne smeri vključil en BMW F30 320d. Prvo kar sem opazil, linijo pred pospeševalnim v desni ovinek je vzel kot največji noob na svetu. In sicer namesto, da bi šel povsem na levo ali pa šel vsaj po sredini, je šel proti desni. V katerem vesolju boš imel v takem primeru boljšo linijo?
Na pospeševalnem je pospeševal zelo počasi, vključil se je pomoje z 90. Tako da sem moral takoj zaviti na prehitevalni pas in prehitel njega in eno tovorno vozilo.
Potem ko sem vozil 120, me je pa prehitel nazaj. Še en dokaz, da ni znal voziti, prehitel me je zelo na knap že bočno, pa sem se držal desne črte, pred mano pa zapeljal samo 20 m spredaj.

Jaz zapeljem desno na AC:
1. smernik vklopim ko sem bočno ob avtu na desni, utripati mora vsaj 5 sekund
2. gledam da sem vsaj okoli 50 metrov pred avtom na voznem pasu
3. da to vem, gledam vmes cel čas ali v presledkih, v desno ogledalo
4. pogledam desno bočno nazaj
5. začnem zavijati, ampak gladko, ne na ostro. Če je kdo za mano, mogoče malo ostreje, da se mu prej umaknem. Nekateri verjetno mislijo, da jih na tak način zajebavam. Ampak tudi če bi kdo tako mislil, je vseeno razlika proti nekaterim, ki pa se res vlečejo preden zavijejo nazaj desno.
6. med zavijanjem tudi gledam desno bočno nazaj

Na tak način voziš na 100% sigurnost.

Vse to naredim enako, tudi če pride za mano s 160+ Porsche z DE registracijo. Nikoli ne dajem prednosti neučakancem, ampak tistim, ki bi radi vozili umirjeno po voznem pasu in ne marajo, da jim ostali žvigajo 1 meter pred odbijačem desno.

Drugače se priporočam, če imate še kak nasvet glede tega. Nisem take sorte, da bi mislil, da kar vse vem. Ampak vem pa, da sem vožnjo pripeljal (pun intended) že na zelo visok nivo.

Tudi pri tempomat vožnji 120, sem se pa moral umakniti enemu levo. Kot sem že rekel, 100% velja, da se ostali znajo vključiti, če greš ti 90-110. Jaz bi se znal tudi v promet pri 160, čeprav bi seveda malo klel zakaj morajo iti tako hitro. Seveda pa to ni odvisno samo od tvojega znanja, ampak tudi od moči avta. Če imaš 400 KM avto, lahko do konca pospeševalnih nabereš 160+.

Sicer sem pa nabral že z 1.4T 135 KM avtom kar dobre hitrosti:
AC Radovljica-Brezje, max hitrost na koncu pospeševalnega
160, 150 in 160

AC Brezje-Radovljica, max hitrost na koncu pospeševalnega
150

AC Kranj-zahod - Radovljica, max hitrost na koncu pospeševalnega
130, 130

Ter 2.0 185 KM atmosferec

AC Radovljica-Brezje, max hitrost na koncu pospeševalnega
150, 140

AC Kranj-zahod - Radovljica, max hitrost na koncu pospeševalnega
140, 140

V bistvu sta tedva kar tam tam.
Zdaj z 1.6T 200 pri popolnoma ogretem motorju se pa da dosegati že lepe hitrosti, +10-20 od teh dveh.

Drugače sem pa sedaj začel končno šparati za MG 4 435 KM. Ta avto je beštija, se primerja z (max hitrost sicer 200 km/h, ampak ne rabiš več pri nas, ko je normalna hitrost na AC 130, izven naselij pa samo 70):
Dodge Viper III SRT-10 8.3 V10 506 KM (ta me je enkrat zafrkaval na AC, ko sem se z 1.6T 200 matral pospeševati na max, ampak mi je ušel v obzorje. Ampak takega ne bom več našel, da je tak pred tabo, se naredi 1x na 20-50 let)
Lamborghini Gallardo 5.0 V10 500 KM
BMW M2 3.0 L6 460 KM

Začuda pa ne z Audi RS3 2021 2.5 L5 400 KM, ta je pa drugi best price/performance avto na svetu. Ampak je pa blizu.

Pa veliko ljudi me je skozi cela leta zafrkavalo, da bi se dalo kupiti kaj boljšega kot 1.6T 200. Ja res, pa ne za 20.000€. Sploh pa ne po letu 2017, ko sem ga jaz kupil. Tako da če bo šlo po planu, bom imel že 2 avta zapored best price/performance/consumption.
Sicer si pa 99.99% časa na naših cestah najhitrejši že z 1.4T 135.

Ampak do 100% pa ne moreš priti.
Jebi ga, tako je.
In the end, there can be only one.

musk1 ::

Zakaj se vozim 120? Gorivo je šlo gor, to je prvo. Tako da bi rad našel najboljši način vožnje na naših cestah. Pa ne gre se samo zame, tudi ostali so začeli voziti malo počasneje, čeprav komaj opazno, tako da 160+ nima več nobenega smisla terat, če potem vsak kilometer dohitiš enega, ki se spravi prehitevat pri 120.
Izven naselij, če nočeš prehitevat, je sigurno najbolje, če se omejiš kar na 70, tukaj ni nobene debate. Tudi ko že mislim, da je spredaj pred mano vse prazno in bi lahko potegnil do 100, pri 70 vedno koga dohitim, če ne drugega imaš na cesti tudi avtobuse in tovornjake. Pa po možnosti me kdo celo ovira pri počasnem pospeševanju iz naselja ali krožnega, tako da se en čas vozimo 60.

AC 120 je zaenkrat samo +0,1 dl več kot pri 110, kar pomeni nekje 7,3 dl. To sem pa zelo presenečen. Edina slabost je, da oviraš promet med prehitevanji. Prehitevaš pa kar precej več kot pri 110. Zaradi tega nameravam stestirati še:
-130, če se le da vedno po tempomatu, ampak taka vožnja ni najboljša za ostale, ker slej ko prej koga blokiraš med prehitevanji
-110 + prehitevanja 5. prestava do 140, do daske
-120 + prehitevanja 5. prestava do 140, do daske

Ostane mi samo še 110 + prehitevanja v 4. in 120 + prehitevanja v 4. Je še vedno v power bandu, ker gre 4. vse do 190. Ampak če gledam še porabo, pa že kar vem, da je najbolje, če na AC sploh nikoli ne daješ v 4., edino pod 100 km/h.
Pa izmeriti moram še čase 110-140, najprej 3. do ene 120 in 5700 rpm + 4. do 140. Potem samo 4. in samo 5. Pospešek 110-140 je na naših cestah namreč najbolj pomemben.

Tako da ta avto pije razmeroma malo, če se voziš brez plina, samo toliko kot je minimalno potrebno za vožnjo. 1500 rpm sem danes že ugotovil, da ga malo zamori, če daš iz kržnega prehitro iz 2. v 3. To je pri 32 km/h in 2200 rpm (ja, za take stvari imam jaz že tabelo za svoj avto, ne hodim vsakič v avto gledat). Tako da moram od sedaj naprej gledat, da imam noter vsaj 37 km/h in 2600 rpm, potem pade na že preverjeno dovolj 1750 rpm.
Ta avto se pelje top shit, če nikoli ne padeš pod 1700 rpm (itak je manual, tako da to ni problem) ter če se omejiš na 160 km/h. Rad bi srečal junaka, ki mu za tako vožnjo ni dovolj ta motor, pa si lahko lasti najboljše avtomobile na svetu.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: musk1 ()

GupeM je izjavil:

fikus_ je izjavil:

Se strinjam. Ampak v primeru, ki sem ga nalepil zgoraj, na desnem pasu pogosto kakšen šlepar zavija ven desno na prvem izvozu. Takrat je zagotovo bolje, da greš na notranji pas. Enako velja za primer, če bi šel ven na tretjem izvozu, ker velika, velika večina gre ven na drugem izvozu.

fikus_ je izjavil:

To se velikokrat dogaja v točno zgoraj nalepljenem krožišču, ampak v drugo smer.

fikus_ je izjavil:

V točno tem krožišču sem že nekajkrat moral zavirat, ker folk odpelje tako, kot kaže rdeča črta. Jaz odpeljem pa po modri črti.

Ne rdeča ne zelena črta ni prav.

fikus_ ::

Zelena je cisto ok.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

nejc_nejc ::

Seveda
na 35m1 menjat pasove in to 2x je malo mimo.

Zgodovina sprememb…

fikus_ je izjavil:

Zelena je cisto ok.

Mogoče v Italiji pa Ameriki. V Sloveniji pa ziher ne.

ZveeZ ::

Pithlit je izjavil:

fikus_ je izjavil:

Zelena je cisto ok.

Mogoče v Italiji pa Ameriki. V Sloveniji pa ziher ne.

V Italiji praviš? Tam kjer je normalno, da se vozniki v krožnem ustavijo, da preverijo navigacijo?:)
««
8 / 8
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

vožnja po AC (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Loža
52854695 (22556) GupeM
»

Razvoj hitrosti na cestah (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Na cesti
16536327 (33024) Utk
»

Tovornjakarji in avtomobilisti (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Na cesti
16352578 (50330) Heavy

Več podobnih tem