Forum » Kaj kupiti » Vrtni žar
Vrtni žar
GregiB ::
Odločam se za nakup vrtnega žara... Sem popoln noob, vsak nasvet dobrodošel... Študiram v smeri kombiniranega (oglje / plin), uporaba cca. 1x tedensko v toplejših mesecih. Takšen, ki bi v zglednem času nafutral 5 lačnih ust. Thx
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica
MrYoda ::
Kompromisi običajno prinesejo slabše od obeh svetov. Osebno "žgem" webra na oglje že 7 let (Master-touch) in je s svojimi 57 cm kar ok za nahrant dve familiji.
Če gledaš kombinacijo, bi ti priporočil, da:
- vzameš dobrega plinskega s pokrovom z možnostjo za BBQ/počasno peko: prideš, vžgeš in po parih minutah pečeš. Če imaš sitne sosede, ti tudi noben ne teži zaradi dima, ko zakuriš oglje. Imam srečo, da oba soseda še vedno vztrajata na oglju in moramo pazit, da čez vikend ne kličejo gasilcev, ker se iz ulice tako kadi.
- nabaviš ločeno še en pocen žar na oglje (ciganski/balkanski) - najboljš da najdeš pri kakem starem sorodniku, ki ga ima ziher v kleti in imaš to za pravi balkanski žur žar na žerjavici, ki se peče na odprtem, brez pokrova (aka leskovački način).
Na koncu boš imel pa tudi ti tega na oglje v kleti in uporabljal plinskega, ker je enostavneje. Ampak ko žene ne bo doma in pridejo kolegi na pir, ima ciganski žar nek melos in nostalgijo...
Glede modela - večji ko je več hrane/mesa boš lahko gor zmetal. Za pet oseb, pa da je ker od teh najstnik (neskončen želodec) - velja bigger is better. Pa glede dimenzij si zmeri še "zimski" plac za žar - kje ga boš shranil čez zimo. Čez zimo ga obvezno shrani nekje pod streho. Samo cerada na nepokritem balkonu/terasi ni dovolj.
Če gledaš kombinacijo, bi ti priporočil, da:
- vzameš dobrega plinskega s pokrovom z možnostjo za BBQ/počasno peko: prideš, vžgeš in po parih minutah pečeš. Če imaš sitne sosede, ti tudi noben ne teži zaradi dima, ko zakuriš oglje. Imam srečo, da oba soseda še vedno vztrajata na oglju in moramo pazit, da čez vikend ne kličejo gasilcev, ker se iz ulice tako kadi.
- nabaviš ločeno še en pocen žar na oglje (ciganski/balkanski) - najboljš da najdeš pri kakem starem sorodniku, ki ga ima ziher v kleti in imaš to za pravi balkanski žur žar na žerjavici, ki se peče na odprtem, brez pokrova (aka leskovački način).
Na koncu boš imel pa tudi ti tega na oglje v kleti in uporabljal plinskega, ker je enostavneje. Ampak ko žene ne bo doma in pridejo kolegi na pir, ima ciganski žar nek melos in nostalgijo...
Glede modela - večji ko je več hrane/mesa boš lahko gor zmetal. Za pet oseb, pa da je ker od teh najstnik (neskončen želodec) - velja bigger is better. Pa glede dimenzij si zmeri še "zimski" plac za žar - kje ga boš shranil čez zimo. Čez zimo ga obvezno shrani nekje pod streho. Samo cerada na nepokritem balkonu/terasi ni dovolj.
Tody ::
Se strinjam, ne bodi polovičar :) Če si žar majster potem maš oglje. Če samo rad malce popečeš pa plin ali še bolj udobno elektrika. Plina ti pač lahko zmanjka :)
Včasih se je delalo sicer drugače ampak, danes imaš dimnike zažigalne kocke in lepo vržeš tiste koce (NE PARAFIN!) spodaj, zgoraj oglje. In se tista zadeva v 15 minutah vžge, streseš v kamin in pečeš. Pač ja dim, vonj in malce več pazljivosti ... Je pa to malce tudi obreda :) Tudi potem ti omogča kako dimljenje.... Se da tudi na plinu ampak maš malce več komplikaciji...
Če se gre samo za spečt 2 kg čevapov pa je dosti vseeno.
Včasih se je delalo sicer drugače ampak, danes imaš dimnike zažigalne kocke in lepo vržeš tiste koce (NE PARAFIN!) spodaj, zgoraj oglje. In se tista zadeva v 15 minutah vžge, streseš v kamin in pečeš. Pač ja dim, vonj in malce več pazljivosti ... Je pa to malce tudi obreda :) Tudi potem ti omogča kako dimljenje.... Se da tudi na plinu ampak maš malce več komplikaciji...
Če se gre samo za spečt 2 kg čevapov pa je dosti vseeno.
feryz ::
Plinski žar, karkoli naj bi to že bilo, kar v kuhinji pusti. Tja tudi spada.
Za zunaj pa kupi eno ceneno in dovolj veliko zadevo na oglje, lahko s pokrovom ali brez.
Meni tudi 5 ali 6 perutničk ni problema speči. Enako dela kot notri na plinu.
Okus pa bistveno, ampak res bistveno drugačen.
Ko se boš udomačil, boš pa vebre in grin ege kupoval.
Če te bo še držalo.
Za zunaj pa kupi eno ceneno in dovolj veliko zadevo na oglje, lahko s pokrovom ali brez.
Meni tudi 5 ali 6 perutničk ni problema speči. Enako dela kot notri na plinu.
Okus pa bistveno, ampak res bistveno drugačen.
Ko se boš udomačil, boš pa vebre in grin ege kupoval.
Če te bo še držalo.
Magic1 ::
Če misliš pečt le enkrat na par tednov, potem vzami na oglje. Za pogosto uporabo pa vzemi na plin.
Magic
z3ro ::
Saj je napisal 1x na teden v toplejših mesecih. Sicer pa lažje bi svetovali če bi OP napisal koliko € je pripravljen odšteti.
Saj je napisal 1x na teden v toplejših mesecih. Sicer pa lažje bi svetovali če bi OP napisal koliko € je pripravljen odšteti.
Mah, nimam nekega budgeta, Ne rabim flexa pred sosedom, nočem pa vreči denar čez okno... ajde, se da za jurja kaj pametnega dobit?
Sem gledal tole... bi bilo za kej? Je prehudo za noob-a?
Kombiniran žar
z3ro ::
Za jurja dobiš recimo Weber Spirit + Weber master touch če hočeš kvaliteto. Tale na linku sicer deluje super (imaš še možnost smokanja, vse je lepo v enam, prostor za plin, poličke, ir grelec, itd) in tudi cena je super, ne vem pa kako se obnese v praksi. Bratranec ima Jamestowna na oglje pa mi deluje kar okej, edino par zadev vem da je malo poštimal (kak vijak kje, nič takšnega).
Ah tole je že kar pošast, moreš imeti tudi prostor za kaj takega. Vrjetno si tega tukaj niso privoščili ampak sem kupil enkrat žar na oglje za 50 eur in se je po prvi peki vse kar se je dal premikat zapeklo :) Tako da je bila zadeva semi uporabna, po petih pekah je šla pa na večna lovišča.
Ghost7 ::
Jaz imam tole: https://www.wasserman.eu/pl/p/grill-weg...
Videl sem ga že v Hoferu, Lidlu, Merkurju... Je neko generično sr*nje, ki ga prodajajo za nekje 30€ +-5€. Uporabljam enkrat na 14 dni.
Za ta denar top, če pečem za familijo ga zakurim nekje pol, pa je še preveč, če mam pa žlahto, 15 ljudi na praznovanje, pa celega in spečem vse, pričnem kake pol ure prej preden pridejo s piščancem in vratom/rebrcami, hrenovke za otroke in čevapčiči itak rabijo par minut (morajo bit sveže pečeni, ker sicer se polulajo in so gumice).
Na mimovrste sem dobil za 10€ nekakšen perforiran kamin (plehnat valj z ročem in mrežico v notranjosti) v katerega naložiš oglje/brikete in spodaj podkuriš. Če imaš les s trskami, če ne pa namenske povoščene kocke. Ko prvi zažari je potem par minut in imaš vse razžarjeno (se samo podpihuje zaradi oblike samega kamina).
Pač sam trdim, da je žar edino in samo na žerjavico, al briketi, oglje, drva..., ker je neprimerno višja temperatura, sam dim pa da tisto pravo aromo.
Plin, elektrika je rezlutat okusa, kot pivo vs brezalkoholno pivo. Vseeno, če potem daš v pečico in ne kompliciraš.
Kaj šele pravi Tbone. Samo na razžarjeno žerjavico, da sokovi ostanejo v mesu.
Videl sem ga že v Hoferu, Lidlu, Merkurju... Je neko generično sr*nje, ki ga prodajajo za nekje 30€ +-5€. Uporabljam enkrat na 14 dni.
Za ta denar top, če pečem za familijo ga zakurim nekje pol, pa je še preveč, če mam pa žlahto, 15 ljudi na praznovanje, pa celega in spečem vse, pričnem kake pol ure prej preden pridejo s piščancem in vratom/rebrcami, hrenovke za otroke in čevapčiči itak rabijo par minut (morajo bit sveže pečeni, ker sicer se polulajo in so gumice).
Na mimovrste sem dobil za 10€ nekakšen perforiran kamin (plehnat valj z ročem in mrežico v notranjosti) v katerega naložiš oglje/brikete in spodaj podkuriš. Če imaš les s trskami, če ne pa namenske povoščene kocke. Ko prvi zažari je potem par minut in imaš vse razžarjeno (se samo podpihuje zaradi oblike samega kamina).
Pač sam trdim, da je žar edino in samo na žerjavico, al briketi, oglje, drva..., ker je neprimerno višja temperatura, sam dim pa da tisto pravo aromo.
Plin, elektrika je rezlutat okusa, kot pivo vs brezalkoholno pivo. Vseeno, če potem daš v pečico in ne kompliciraš.
Kaj šele pravi Tbone. Samo na razžarjeno žerjavico, da sokovi ostanejo v mesu.
https://www.bitstamp.net/ref/OM6lA9mwoeRO5Rba/
Jaz imam eno tako žvau, totalni no name.
Služi že izpred korone, normalno popedenam kakih 15 ljudi.
Večino pa ga rabim za dva, parkrat letno.
Ko bo pregnil, bom vzel ponovno enakega.
https://www.merkur.si/zar-na-oglje-livo...
Služi že izpred korone, normalno popedenam kakih 15 ljudi.
Večino pa ga rabim za dva, parkrat letno.
Ko bo pregnil, bom vzel ponovno enakega.
https://www.merkur.si/zar-na-oglje-livo...
MrYoda ::
Mah, nimam nekega budgeta, Ne rabim flexa pred sosedom, nočem pa vreči denar čez okno... ajde, se da za jurja kaj pametnega dobit?
Sem gledal tole... bi bilo za kej? Je prehudo za noob-a?
Kombiniran žar
Tole greš na nivo space shuttle ...
Še nekaj - tako pošast je dobro imeti v pokriti letni kuhinji kot fiksni del setupa. Je dobro, da imaš ločen firepit, kjer zakuriš oglje (dimnik). V pomladnih mesecih hitro kaka ploha preseneti in ta monstrum umikat pod streho je kar podvig.
Če ti kaj pomaga - po 7 letih na oglju bo tudi moj naslednji žar oglje only. Sedaj je Weber master touch, naslednji bo pa verjetno tale: https://www.kraljzara.si/zar-na-oglje-c...
Ima ga kolega (ne točno tega, ampak nek klon, ki ga je dobil enkrat v Bauhausu) in mi je na njem lažje pečt + ves setup mi je nekoliko bližje kar sem navajen iz otroštva. Predvsem se bolje peče ko je odprt.
Sc0ut ::
imam bauhaus zar 57 cm za 100 eur ki ima tud termometer. Pecem kruh, pico, stejke, cevape, raznjice, ni da ni. Pokrov ni cist ulezan - ce mali pritisnes na pokrov se pb strani več ne kadi. Drugače pa je to to.
Sem se pa zaradi indirektne peke navadil, da dam na mesto kjer ni oglja folijo, da se ne umaže preveč ohišje.
Sem se pa zaradi indirektne peke navadil, da dam na mesto kjer ni oglja folijo, da se ne umaže preveč ohišje.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850
Verjetno je še najbolj pomembno kakšne so rešetke.
Moje so une črne, emajl ali nekaj podobnega. Tega hudiča ne moreš zažgati.
Ko se lotiš naslednje peke, jih samo obrišeš s papirjem in so kot nove.
Moje so une črne, emajl ali nekaj podobnega. Tega hudiča ne moreš zažgati.
Ko se lotiš naslednje peke, jih samo obrišeš s papirjem in so kot nove.
pegasus ::
sem kupil enkrat žar na oglje za 50 eur in se je po prvi peki vse kar se je dal premikat zapeklo :) Tako da je bila zadeva semi uporabna, po petih pekah je šla pa na večna lovišča.Tega ne razumem. Mi imamo še vedno tisto litoželezno reč iz juge, ne vem koliko je takrat stala, zdaj ima že 50+ let in še vedno speče super čevape. Vsa ta fama okrog nekih znamk roštiljev mi je čisti WTF.
sem kupil enkrat žar na oglje za 50 eur in se je po prvi peki vse kar se je dal premikat zapeklo :) Tako da je bila zadeva semi uporabna, po petih pekah je šla pa na večna lovišča.Tega ne razumem. Mi imamo še vedno tisto litoželezno reč iz juge, ne vem koliko je takrat stala, zdaj ima že 50+ let in še vedno speče super čevape. Vsa ta fama okrog nekih znamk roštiljev mi je čisti WTF.
Aja to je bolj stvar udobja, seveda se je dal spečt čevape ampak če si hotel ponovno povečat ogenj si mogel kar nekaj telovadbe, obstoj toplote pa je bil slab, tko da... Drugače se da čevape spečt tudi na alu foliji :)
floyd1 ::
"100 ludi 100 čudi je tu pri žarih.
Zame bi bila idealna kombinacija en večji na oglje in manjši plinski. Slednji le za situacije, ko ti deca ali partnerka okrog 12.00 ure pojamrajo, da bi danes lahko kaj "zunaj spekli" za kosilo (ali npr. za kak nenapovedan obisk) in lahko pečeš že čez 5 minut. Vedno se ti z ogljem čisto enostavno ne da (pride z leti
), včasih tudi ni časa.
Čevapi iz plinca pa meni osebno nikoli niso to, kar so tisti iz žara na oglje...
Zame bi bila idealna kombinacija en večji na oglje in manjši plinski. Slednji le za situacije, ko ti deca ali partnerka okrog 12.00 ure pojamrajo, da bi danes lahko kaj "zunaj spekli" za kosilo (ali npr. za kak nenapovedan obisk) in lahko pečeš že čez 5 minut. Vedno se ti z ogljem čisto enostavno ne da (pride z leti
Čevapi iz plinca pa meni osebno nikoli niso to, kar so tisti iz žara na oglje...
McAjvar ::
Kaj pa nekaj na elektriko? Za 2-3x letno? Nekaj za 2-3 družine udobno nahranit, pa da vseeno zasede čim manj prostora, da je z njim čim manj ukvarjanja in dodatnih potrebščin (dimnik, vreča oglja, plinska jeklenka, ... prostor je žal dragocen). Raje malo dražje in da se lažje očisti, kot pa poceni jajček, s katerim je več ukvarjanja.
"[...] the advance of civilization is nothing
but an exercise in the limiting of privacy."
- Isaac Asimov
- Isaac Asimov
Tudi na oglju z lahkoto pečeš 5 minut po tem, ko se spomniš.
Namečeš drobiž, čez oglje, zapališ z brenarjem in greš iskat meso.
Ko si nazaj, je žar pripravljen.
Pri takih instantnih prebliskih je mnogo večji problem kaj dati na žar, ko to, kdaj bo pripravljen.
Pri takih instantnih prebliskih je mnogo večji problem kaj dati na žar, ko to, kdaj bo pripravljen.
2-3 družine pomeni 20+ ljudi... Jaz bi sicer iskal nekaj z ploščo, ker pač maščoba pada direktno na tiste grelce... Jaz imam enega no name ki greje plošče in nima tistih spiral spodaj in je super ampak več kot kilo čevapov ne spraviš na enkrat gor... Tko da če kuhaš za 20 ljudi
gile ::
Imel sem različne žare: no name variante, smoker variante, plinske...vsi so opravljali svoje delo. Dalj časa pa so me, predvsem sorodniki iz USA in Kanade prepričevali, da je edini žar Weber. Zgolj odmahnil sem z roko in si mislil, da ne bom dajal 300+ evrov za nek "navaden" žar. No, po več letih je vendarle k bajti prišel Weber master touch premium. Čevapi, pice, več kilski kosi mesa, ribe, smokanje... zgolj za kosilo, malico, ali pa za 30+ folka, ni da ni, kar počnem na njemu, včasih večkrat tedensko, tudi pozimi (ni boljšega kot grilanje pri sneženju
. Zadeva je sila enostavna, je pa predpogoj: uporaba weber briketov ali oglja, (priporočam brikete) in dimnik za prižiganje. Žgem ga že 12 ali 13 let, žar je zunaj na robu terase, tako da je na njemu pogosto dež, sneg, večkrat mi ga je veter odpihnil v tri krasne...še vedno dela, predlani sem ga celo opral od zunaj, je par dni izgledal k nov.
Pa še drugoročna izkušnja za uno space shuttle verzijo: Frend ma eno podobno zverino. Sej dela in zgleda super...eno leto. Potem je pa to jeba za spucat, ko se maščobe v vse špranje zarinejo. Ne zgleda več lepo. Weberčka po odpelješ na vrt in ga poliješ z vodo. Vsakih 10 let....
Pa še drugoročna izkušnja za uno space shuttle verzijo: Frend ma eno podobno zverino. Sej dela in zgleda super...eno leto. Potem je pa to jeba za spucat, ko se maščobe v vse špranje zarinejo. Ne zgleda več lepo. Weberčka po odpelješ na vrt in ga poliješ z vodo. Vsakih 10 let....
pegasus ::
Tudi na oglju z lahkoto pečeš 5 minut po tem, ko se spomniš.Pa a ni največji gušt žara ravno v tem, da najprej zakuriš par polen, počakaš do žerjavice, daš gor oglje, počakaš da se razgreje ... In zraven počasi uživaš. Žar je slow food, ni to instant gratification.
McAjvar ::
Tudi na oglju z lahkoto pečeš 5 minut po tem, ko se spomniš.
Vedno moraš imeti na zalogi oglje in prostor zanj. Očitno rabiš tudi gorilnik. To ni nekaj, kar bi trenutno potreboval, niti nekaj, s čimer bi se rad ukvarjal. Razumem, da je enim to všeč, razumite pa tudi, da komu morda ni.
2-3 družine pomeni 20+ ljudi... Jaz bi sicer iskal nekaj z ploščo, ker pač maščoba pada direktno na tiste grelce... Jaz imam enega no name ki greje plošče in nima tistih spiral spodaj in je super ampak več kot kilo čevapov ne spraviš na enkrat gor... Tko da če kuhaš za 20 ljudi
2-3 družine pri nas pomeni 8-12 ljudi, recimo torej 15 max. Se pravi plošča, hvala.
Pa a ni največji gušt žara ravno v tem, da najprej zakuriš par polen, počakaš do žerjavice, daš gor oglje, počakaš da se razgreje ... In zraven počasi uživaš. Žar je slow food, ni to instant gratification.
Pa... ni :D Tista polena že raje obtešem, z obličem zdrgnem v praktično obliko in potem nadaljujem kakor mi paše... Za žar pa res iščem nekaj za prižgat, pripravit, pospravit.
"[...] the advance of civilization is nothing
- Isaac Asimov
- Isaac Asimov
chort ::
Z dobrim ogljem, štartnim dimnikom in dvema povoskanima štarterjema pečem 20min po tem ko se mi sprdne, pa še to zadnjih 5min pregrevam in pucam rešetko na webru.
Dolgo časa sem se zmrdoval nad kettli in pekel na ciglu kukr bi reku aytim. Še vedno včasih za gušt, ampak za vržt nekaj na rešetke in imet popolno kontrolo nad toploto in vlekom je meni osebno spremenilo izkušnjo v nekaj popolnoma predvidljivega. Za 350€ sem dobil E-5775 (majdič.at) s pokrovom na vzmeti (podobno kot kamadoti), sredinsko litoželezno rešetko za stejke in nek slow-roll smoking sistem (nikoli sproban, mogoče je celo kul). Pečem vsaj enkrat, še raje dvakrat na teden, vse živo, no, mrtvo. Pomislil sem na kamadota, pa me moti to da ima 200kg.
OP, tale tvoja vlakovna kompozicija je verjetno kul za ta keš, če imaš res neomejeno placa go for it. Meni osebno je sicer totalen overkill, weber in ena mini plinska plata mi zadoščata za vse žurke do 25 ljudi, sej ne rabijo vsi vsega naekrat dobit ;)
Dolgo časa sem se zmrdoval nad kettli in pekel na ciglu kukr bi reku aytim. Še vedno včasih za gušt, ampak za vržt nekaj na rešetke in imet popolno kontrolo nad toploto in vlekom je meni osebno spremenilo izkušnjo v nekaj popolnoma predvidljivega. Za 350€ sem dobil E-5775 (majdič.at) s pokrovom na vzmeti (podobno kot kamadoti), sredinsko litoželezno rešetko za stejke in nek slow-roll smoking sistem (nikoli sproban, mogoče je celo kul). Pečem vsaj enkrat, še raje dvakrat na teden, vse živo, no, mrtvo. Pomislil sem na kamadota, pa me moti to da ima 200kg.
OP, tale tvoja vlakovna kompozicija je verjetno kul za ta keš, če imaš res neomejeno placa go for it. Meni osebno je sicer totalen overkill, weber in ena mini plinska plata mi zadoščata za vse žurke do 25 ljudi, sej ne rabijo vsi vsega naekrat dobit ;)
Me res zanima, kaj delaš 20 minut.
Jaz vsako leto obrežem trto in veje narežem na 10 do 15 cm ter zmečem v eno škatlo.
Ko se pokaže potreba po žaru, dam par pesti teh vejic na dno, čez namečem brikete ali oglje in prižgem. Les pogori v petih minutah in je dovolj, da se oglje razgori. Če še kje ne dela, ga pa s plinskim gorilnikom podražim. Plamen gorilnika razgreje oglje, pihanje gorilnika ga pa še bolj podžge. Ni treba mahati s kartonom.
Jaz vsako leto obrežem trto in veje narežem na 10 do 15 cm ter zmečem v eno škatlo.
Ko se pokaže potreba po žaru, dam par pesti teh vejic na dno, čez namečem brikete ali oglje in prižgem. Les pogori v petih minutah in je dovolj, da se oglje razgori. Če še kje ne dela, ga pa s plinskim gorilnikom podražim. Plamen gorilnika razgreje oglje, pihanje gorilnika ga pa še bolj podžge. Ni treba mahati s kartonom.
Mja... hvala ti in ostalim... sem se odločil za Webrow Master touch (oglje)... Pa da vidimo... Za overkill je še cajt, I guess...
gile ::
Maš na electronic4you trenutno najcenej, sem glih enga za darilo naročil. Dostava par dni iz avstrije. Pa onvezno master touch PREMIUM vzem
Pa onvezno master touch PREMIUM vzem
Ja, sem naročil pri E4Y... ampak model 5750. Master touch premium (6755?!) mi je že prevelik za število lačnih ust, ki jih imamo pri hiši. Nimam pa namena prirejat mega piknike za celo ulico...
Hvala vseeno za predlog!
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Kakšen žar? (strani: 1 2 3 4 … 18 19 20 21 )Oddelek: Loža | 293926 (1408) | globoko grlo |
| » | Kdo uporablja Weber žar in kaka je razlika med kettle in ostalimi imeni?Oddelek: Loža | 12973 (11323) | nekikr |
| » | Kakšna je razlika med električnim žarom in žarom na oglje (strani: 1 2 3 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 28925 (25987) | Riff |
| » | Kje kupiti dober žar na oglje? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 52007 (33692) | bauci |
| » | Peka na žaru (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 26430 (24667) | Alec999 |