Forum » Omrežja in internet » Ali je speedtest.net manipuliran?
Ali je speedtest.net manipuliran?
twom ::
Uporabim speedtest by Okla. Rezultat 80 Mbps download, 8 Mbps upload, ping 27 ms. Strani mi odpira ful počasi.
Ali je to ok (počasno odpiranje strani za te rezultate), ali jih A1 (Ultra) manipulira (ala WV test dizlov)?
p.s. ne se spotikat v A1 Ultra (ima svojo temo), vprašanje je spošno
Ali je to ok (počasno odpiranje strani za te rezultate), ali jih A1 (Ultra) manipulira (ala WV test dizlov)?
p.s. ne se spotikat v A1 Ultra (ima svojo temo), vprašanje je spošno
Jarno ::
Pri speedtest by ookla je včasih lahko precej odvisno tudi od izbire serverja.
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!
#65W!
Utk ::
Torrent download (brez nelegalnih vsebin da se razumemo) ne gre nikoli čez 12 Mbps, običajno je do 10 Mbps.
Ampak ta download me ne skrbi. Opiranje spletnih strani me "moti"...
Ampak ta download me ne skrbi. Opiranje spletnih strani me "moti"...
Opiranje spletnih strani me "moti"...Natačneje, zanima me kolik so ti testi resnično verodostojni.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: twom ()
joez7 ::
Probaj zamenjat DNS strežnike, ali uporabi DoH.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
bm1973 ::
Speedtest ima neko prioriteto v omrežju na TCP/IP nivoju.
1x nekaj bral, pa pozabil točno kako je implementirano...
broken/link ::
test je v Mbps
če gledaš prenos v torrentu je pa MBps.
eno so biti, drugo so bajti, čudežna številka je 8. Tako da če imaš naročeno 100Mbps, prenaša pa ti s hitrostjo do 12MBps, pol je to OK.
odzivnost strani pa ni odvisna samo od hitrosti povezave, ampak je odvisna še od ostalih dejavnikov, kot so med drugim tudi latenca, strežniki, tvoj network, tvoja naprava, DNSji,... tako da je en kup možnih razlogov, zakaj ti strani odpira počasi.
če gledaš prenos v torrentu je pa MBps.
eno so biti, drugo so bajti, čudežna številka je 8. Tako da če imaš naročeno 100Mbps, prenaša pa ti s hitrostjo do 12MBps, pol je to OK.
odzivnost strani pa ni odvisna samo od hitrosti povezave, ampak je odvisna še od ostalih dejavnikov, kot so med drugim tudi latenca, strežniki, tvoj network, tvoja naprava, DNSji,... tako da je en kup možnih razlogov, zakaj ti strani odpira počasi.
Z manipulacijo je bilo mišljeno manipuliranje s strani network providerja (A1, Telekom), ne s strani test providerja (Ookla)...
kixs ::
Kot ze prej receno, za test zamenjaj DNS. Uporabi 8.8.8.8
Tega skoz uporabljam na svoji masini. Sem tudi na A1 Ultra. Ceprav je bil zadnje tri dni max prenos cca 25Mbps, so se strani odpirale cisto normalno. Enako kot zdaj, ko je spet dober prenos (cca 200Mbps). Ce ne bi nekaj prenasal, verjetno sploh ne bi opazil, da ne dela OK.
Sej lahko testiras hitrost tudi sam, rocno. Prenesi kaksen Windows 11 ISO ali nek ISO Linux distribucije. Obicajno ti mora, ce je streznik relativno blizu, prenasat s tvojo max hitrostjo.
Tega skoz uporabljam na svoji masini. Sem tudi na A1 Ultra. Ceprav je bil zadnje tri dni max prenos cca 25Mbps, so se strani odpirale cisto normalno. Enako kot zdaj, ko je spet dober prenos (cca 200Mbps). Ce ne bi nekaj prenasal, verjetno sploh ne bi opazil, da ne dela OK.
Sej lahko testiras hitrost tudi sam, rocno. Prenesi kaksen Windows 11 ISO ali nek ISO Linux distribucije. Obicajno ti mora, ce je streznik relativno blizu, prenasat s tvojo max hitrostjo.
Daniel ::
Meni odpre speedtest.net prvič v nekaj več kot sekundi, drugič je že hitreje. Je pa res, da uporabljam custom DNS (ControlD), ki mi počisti večino reklam, da ne čakam na njihovo nalaganje, hitrost interneta je večja, teoretično 1000/200, realno 930/193 po speedtest, uporabljam lasten router (5009), ki je precej bolj zmogljiv od operaterske opreme in to je bolj ali manj to. Sicer pa nisi podal definicije besede "ful počasi". Če sumiš, da gre za namerno spuščanje speedtest.com z večjo hitrostjo pač naredi test z DL iz kakšne strani z zadostnim UL par sekund po speedtest. Ali pa direktni test na drugo napravo nekje na internetu preko OpenSpeedTest, če poznaš koga, ki ga poganja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Daniel ()
bemfa ::
Če ti strani odpira počasi, DL pa dela BP, pol linija ni kriva. Lahko je prešvoh strojna oprema ali pa kak software issue (spyware, antivirus, ad blocker, ...).
ijaijao ::
Speedtest ima neko prioriteto v omrežju na TCP/IP nivoju.
Evo
TCP Traffic Prioritization Technologies:
Speedtest.net recommends using IP Precedence, which allows classification of traffic for better handling by routers. While specific prioritization for Speedtest is not encouraged (to avoid negative impacts on other traffic), ensuring overall traffic prioritization can enhance the user experience during tests.
IP Precedence is a method used in networking to prioritize IP packets. It is a 3-bit field in the IPv4 header that helps determine the priority level of different types of traffic. This prioritization is crucial for ensuring quality of service (QoS) in network communications.
How IP Precedence Works
Structure of IP Precedence
3 Bits: The IP Precedence field consists of three bits, allowing for eight possible values (0-7).
Priority Levels: Higher values indicate higher priority. For example:
0: Routine
1: Priority
2: Immediate
3: Flash
4: Flash Override
5: Critical
6: Internetwork Control
7: Network Control
Packet Handling
When network congestion occurs, routers use the IP Precedence value to decide which packets to drop first. Packets with lower precedence values are discarded before those with higher values, ensuring that more important traffic is delivered promptly.
Relationship with DSCP
IP Precedence is part of the Type of Service (ToS) field, which has evolved into the Differentiated Services Code Point (DSCP) in modern networking. The upper three bits of the DSCP maintain compatibility with IP Precedence, allowing for a seamless transition to more advanced QoS mechanisms.
Tiger ::
Kateri brskalnik uporabljaš?
Nekateri privzeto uporabljajo svojo "varnostno implementacijo" DNS-ja. Lahko, da je to krivo.
Temu ponavadi pravijo "secure DNS".
Nekateri privzeto uporabljajo svojo "varnostno implementacijo" DNS-ja. Lahko, da je to krivo.
Kateri brskalnik uporabljaš?
Pravilno vprašanje. Kater browser in ali maš vklopljeno blokiranje nezaželjene vsebina, na primer AdBlokerje, ki v večini primerov pohitrijo delovanje WEBA.
Men osebno odkar mam vklopljen DoH v stealth modu, in namenski DNS + blocker, stvari delujejo hitro, sam kaka stran teži, da nima dovolj dovoljen, pa lepo obvod, ali dodano pravilo v AddBlocker.
Takole mam https://ibb.co/8LTHHdfs
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
feryz ::
Meni kaže speedtest 570/96.
Akos pa 580/95.
Linija je 600/100, merjeno preko wifi, ena televizija laufa.
Težko da je kaj manipulirano.
Rajši je bilo kaj narobe zadnje dni. Ker je strani res počasi odpiralo, z zamikom recimo temu. Vključno s slotek.
Akos pa 580/95.
Linija je 600/100, merjeno preko wifi, ena televizija laufa.
Težko da je kaj manipulirano.
Rajši je bilo kaj narobe zadnje dni. Ker je strani res počasi odpiralo, z zamikom recimo temu. Vključno s slotek.
Utk ::
Nekateri ste pa res počasni. Ravno v tem bi bila manipulacija. Ko operater zazna nek speedtest, imaš polno hitrost, da si srečen, za realen promet pa...ni take strašne hitrosti.
Jaz tega na optiki ne opazim, tu mislim da to nima smisla, pri mobilnih podatkih je pa res kdaj čudno.
Jaz tega na optiki ne opazim, tu mislim da to nima smisla, pri mobilnih podatkih je pa res kdaj čudno.
profii ::
Kaj pa če mogoče operater hosta speedtest server na svojih serverjih in tako imaš ti test dejansko samo od sebe do opearterja. Od operaterja do "interneta" je pa še N bottleneckov.
asdf_jklc ::
Akos:
Download 478 Mbps
Upload 86 Mbps
Ping 8 ms
Speedtest
Download 493.26
Upload 93.26
Ping 8 ms
Meni zgleda tu tu... je več računalnikov v omrežju in na WiFi
Download 478 Mbps
Upload 86 Mbps
Ping 8 ms
Speedtest
Download 493.26
Upload 93.26
Ping 8 ms
Meni zgleda tu tu... je več računalnikov v omrežju in na WiFi
Zakaj bi DoH pripomogel k hitrosti?
DNS preko UDP je hitrejši.
Pri DoH se DNS zahtevek skrije v 443 in je za operaterja prikrit, nedosegljiv. Tudi za kagega snofača je kar oreh. NA vrivanje pa skoraj imun.
Malce teorije DNS over HTTPS @ Wikipedia .
Pa ne si mislit, da optika vse reši. Pri nas (soseska) je 80% šlo na optiko, ostalih 20% pa smo ostali na klasićnem koaxu. Pa ni razlike. Men Wifi vleče do 650Mb (pa še to zarad mojih nastavitev), sosedu pa manj, zaradi njihovega routarja (T2) ali pa njegove opreme.
Mama pa oba dovolj. Men se ni trenutno vleklo novih UTP kablov do vsakega TVja. Pa tut Rune je takrat zahteval novo pogodbo z T2, jaz pa nisem hotel prestopiti. MAm pa cev do razdelilne omarice. Ko bo nuja, mi lahko vpihnejo vlakno ali pa nov Coax.
Mama pa oba dovolj. Men se ni trenutno vleklo novih UTP kablov do vsakega TVja. Pa tut Rune je takrat zahteval novo pogodbo z T2, jaz pa nisem hotel prestopiti. MAm pa cev do razdelilne omarice. Ko bo nuja, mi lahko vpihnejo vlakno ali pa nov Coax.
David Mayer ::
Optika v gostovanju pri Telekomu je namensko omejena na 600/100 Mbps tudi pri top paketih in velja za vse ne-Telekom ISP, ne samo T2, sicer je 1000/100.
starfotr ::
DoH ne pripomore k višji hitrosti, je še počasnejši kot klasičen DNS.
To kar si naflancal o tem, da optika ne reši vse, si pomešal med sabo vse možno in sedaj serviraš to solato brez repa in glave in nepovezano s temo.
Operaterji lahko pri Telekomu zakupijo kolikor želijo. Če nočejo plačat za višjo hitrost, to ni krivda optike ali Telekoma, pač pa škrtice od najemnika operaterja.
To kar si naflancal o tem, da optika ne reši vse, si pomešal med sabo vse možno in sedaj serviraš to solato brez repa in glave in nepovezano s temo.
Operaterji lahko pri Telekomu zakupijo kolikor želijo. Če nočejo plačat za višjo hitrost, to ni krivda optike ali Telekoma, pač pa škrtice od najemnika operaterja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: starfotr ()
Ni bilo dosti možnosti, da bomo zaupali mnenjem starega fotra. Zdaj je verjetno še manj.
Torej vas zanima medoperaterski dostop – situacija, ko imate naročnino sklenjeno pri drugem operaterju (npr. A1, T-2, Telemach), povezava pa fizično teče po Telekomovi optiki (temu strokovno pravimo BRO – Bitstream ali dostop do bitnega toka).
Tukaj so pravila nekoliko drugačna in omejitev 600/100 Mbit/s je zelo pogosta, tehnični razlogi pa so naslednji:
1. Zakaj ravno 600/100 (ali 350/100)?
Telekom Slovenije drugim operaterjem ne oddaja "odprte pipe", ampak jim prodaja vnaprej določene hitrostne profile.
Drugi operater (vaš ponudnik) mora Telekomu plačati mesečni najem za vsakega uporabnika. Cena najema je odvisna od hitrosti.
Da bi vaš operater ostal konkurenčen s ceno naročnine, pogosto ne najame najvišje možne hitrosti (1 Gbit/s), ki jo omogoča optično vlakno, ampak "srednji" profil.
Zato se pogosto zgodi, da ima Telekomov naročnik na isti omarici hitrost 1000/100, sosed, ki je na T-2 ali A1 (preko iste Telekomove optike), pa ima "umetno" omejitev na 600/100 ali celo 350/100, ker je tako določeno v paketu vašega operaterja zaradi stroškov najema.
2. Tehnična omejitev GPON tehnologije
Telekomovo optično omrežje večinoma deluje na tehnologiji GPON. To pomeni, da si eno optično vlakno od centrale do ulice deli do 64 (ali 32) uporabnikov.
Skupna kapaciteta vlakna je 2.5 Gbit/s za prenos k uporabniku (download) in 1.25 Gbit/s od uporabnika (upload).
Če bi Telekom vsem drugim operaterjem na tem vlaknu dovolil hitrosti 1 Gbit/s ali več, bi lahko prišlo do "zamaškov" v konicah.
Zato Telekom v svoji Referenčni ponudbi (veleprodajni cenik) določa maksimalne profile, ki jih drugi operaterji lahko zakupijo. Trenutno so na BRO dostopu (optika) pogosti profili:
100/20
350/100
600/100 (to je verjetno vaša "omejitev")
1000/100 (na voljo, a dražji za najem, zato ga nekateri operaterji v cenejših paketih ne ponujajo).
3. Ali je omejen prenos podatkov (GB)?
Ne. Tudi pri gostovanju (BRO dostopu) drugega operaterja na Telekomovi optiki ni omejitve prenosa podatkov (data cap). Omejena je le hitrost pretoka na zgoraj omenjene profile.
Povzetek za vaš primer
Če imate optiko pri drugem ponudniku (ne Telekomu), kabel pa je Telekomov, in dosegate hitrost 600/100, je to administrativna omejitev, ki izhaja iz pogodbe med vašim operaterjem in Telekomom. Fizična optika zmore več, vendar vaš operater verjetno ni zakupil višjega profila (npr. 1 Gbit/s) za vaš paket.
Če nujno potrebujete 1 Gbit/s, morate pri svojem operaterju preveriti, ali ponujajo doplačilo za višjo hitrost na BRO omrežju, ali pa prestopiti neposredno na Telekom.
Po mojih meritvah, je v večini primerov DoH odzivnejši, pa še reklam ti ne uspejo vtisniti.
53 https://ibb.co/CK5m7kw9
443 https://ibb.co/Q3z2ZqRQ
Kje pa so meritve tvojih trditev?
53 https://ibb.co/CK5m7kw9
443 https://ibb.co/Q3z2ZqRQ
Kje pa so meritve tvojih trditev?
Joj, moderator, spet sem uspel užaliti, daj odstrani vse prejšnje sporočilo, če ne gre samo 'osebnega sklica' :D
Sem že večkrat napisal - če bo naslednje Novo leto imel Telekom podobno ponudbo, kot jo ima sedaj, bomo seveda menjali iz T2 na Telekom po poteku vezave (niti malo prehitro), se pa bomo pozanimali glede doplačila na 5 Gbps nadgradnje, potrebe sicer ni, računice pa najbrž tudi ne. Je pa res 600/100 že star paket, to je potrebno priznati.
Sem že večkrat napisal - če bo naslednje Novo leto imel Telekom podobno ponudbo, kot jo ima sedaj, bomo seveda menjali iz T2 na Telekom po poteku vezave (niti malo prehitro), se pa bomo pozanimali glede doplačila na 5 Gbps nadgradnje, potrebe sicer ni, računice pa najbrž tudi ne. Je pa res 600/100 že star paket, to je potrebno priznati.
3. Zakaj imate (ali vidite) še vedno 600/100?
Če v letu 2026 pri drugem operaterju (na Telekomovi optiki) še vedno vidite ponudbo 600/100, gre za enega od treh razlogov:
Stara pogodba/paket: Operaterji pogosto ne nadgradijo hitrosti obstoječim uporabnikom avtomatsko, dokler ne zamenjate paketa ali podpišete novega aneksa.
Veleprodajni "budget" profil: Ker mora vaš operater Telekomu plačati najem glede na hitrost, nekateri "nizkocenovni" ponudniki namerno zakupijo stari profil (600/100), da lahko ponujajo nižjo ceno naročnine (npr. pod 25-30 EUR), medtem ko Telekom svojim naročnikom ponuja 1 Gbit/s ali več.
Stara oprema (ONT/Modem): Za hitrosti nad 1 Gbit/s (npr. 2 ali 5 Gbps) potrebujete nov optični terminal (XGS-PON modem) in usmerjevalnik z 2.5G ali 10G mrežnim vhodom. Če imate staro opremo, vas operater drži na nižjem profilu.
Nasvet za 2026: Če vam nekdo danes ponuja optiko 600/100, preverite konkurenco ali zahtevajte posodobitev. Infrastruktura v večini primerov omogoča vsaj 1000/100 ali 1000/200 brez menjave opreme.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: David Mayer ()
Meiniken2 ::
Je to po zraku ali kablu? Če imaš po zraku te bo bolj zafrkavala zasičenost bazne postaje (ker je odvisno koliko ljudi visi na njej) in tudi meritve s spletnimi orodji bojo pogosto nihale.
Številke načeloma izgledajo okej, ampak zakaj tako nihanje pri prenosu? Razumljivo če si na podatkih, ne pa na kablu.
80 dl, 8 up, 27ping.
35 dl, 8 up, 26ping.
Si mogoče v kakšnem bloku in na wifi-ju? Če jih je preveč na kupu znajo biti problemi zaradi zasičenosti. Več info:
Je pa @kixs dal dober nasvet. Najbolj omejiš zadevo, če preneseš neko linux distribucijo (mint cinnamon recimo), jo daš na usb ključek in ga poženeš iz boot menu (ob zagonu računalnika običajno na F11 ali F12). Če te tam ne zafrkava vsaj veš, da te nekaj zafrkava na računalniku.
Številke načeloma izgledajo okej, ampak zakaj tako nihanje pri prenosu? Razumljivo če si na podatkih, ne pa na kablu.
80 dl, 8 up, 27ping.
35 dl, 8 up, 26ping.
Si mogoče v kakšnem bloku in na wifi-ju? Če jih je preveč na kupu znajo biti problemi zaradi zasičenosti. Več info:
Je pa @kixs dal dober nasvet. Najbolj omejiš zadevo, če preneseš neko linux distribucijo (mint cinnamon recimo), jo daš na usb ključek in ga poženeš iz boot menu (ob zagonu računalnika običajno na F11 ali F12). Če te tam ne zafrkava vsaj veš, da te nekaj zafrkava na računalniku.
DamijanD ::
Pa ne si mislit, da optika vse reši. Pri nas (soseska) je 80% šlo na optiko, ostalih 20% pa smo ostali na klasićnem koaxu. Pa ni razlike. Men Wifi vleče do 650Mb (pa še to zarad mojih nastavitev), sosedu pa manj, zaradi njihovega routarja (T2) ali pa njegove opreme.
Si preveril tudi upload?
Ales ::
David Mayer je izjavil:
Ni bilo dosti možnosti, da bomo zaupali mnenjem starega fotra. Zdaj je verjetno še manj.
Torej vas zanima medoperaterski dostop – situacija, ko imate naročnino sklenjeno pri drugem operaterju (npr. A1, T-2, Telemach), povezava pa fizično teče po Telekomovi optiki (temu strokovno pravimo BRO – Bitstream ali dostop do bitnega toka).
Tukaj so pravila nekoliko drugačna in omejitev 600/100 Mbit/s je zelo pogosta, tehnični razlogi pa so naslednji:
1. Zakaj ravno 600/100 (ali 350/100)?
Telekom Slovenije drugim operaterjem ne oddaja "odprte pipe", ampak jim prodaja vnaprej določene hitrostne profile.
Drugi operater (vaš ponudnik) mora Telekomu plačati mesečni najem za vsakega uporabnika. Cena najema je odvisna od hitrosti. ...
Si sploh prebral ta LLM šrot?
Pa daj skrajšaj navedke teh zblojenih klobas. Uporabi možgane in potegni ven bistvo, ne pa da lepiš zgeneriran crap naokoli po forumih.
Sem.
Pri men na kablu mam ~13ms 970Mb DL, in 120-60Mb UL (UL zgleda, da je dinamičen - na začetku burst).
Sosed pa na optiki 600/100 in ping 4ms.
V praksi pa nekako isto. Nisem pa mel prilike pri njemu merit odzivnih časov DNS.
Je pa ta meritev z SpeedTest.
Pri sebi sem probal tut z "Tudi https://librespeed.org/ @starfoter" in je kar odvisni kater tuj server uporabiš, na primer Los Angeles - 250ms DL 200Mb UL 80Mb.
Pri men na kablu mam ~13ms 970Mb DL, in 120-60Mb UL (UL zgleda, da je dinamičen - na začetku burst).
Sosed pa na optiki 600/100 in ping 4ms.
V praksi pa nekako isto. Nisem pa mel prilike pri njemu merit odzivnih časov DNS.
Je pa ta meritev z SpeedTest.
Pri sebi sem probal tut z "Tudi https://librespeed.org/ @starfoter" in je kar odvisni kater tuj server uporabiš, na primer Los Angeles - 250ms DL 200Mb UL 80Mb.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| ! | Katerega internetnega ponudnika izbrati? (strani: 1 2 3 4 … 38 39 40 41 )Oddelek: Omrežja in internet | 690831 (676) | Vedran |
| » | NEO Telekoma Slovenije (strani: 1 2 3 4 … 39 40 41 42 )Oddelek: Omrežja in internet | 569422 (1483) | Mikrohard |
| » | RUNE Rural optika na vašem naslovu (strani: 1 2 3 4 … 22 23 24 25 )Oddelek: Omrežja in internet | 284334 (1028) | MrStein |
| » | OŠO hitrost (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 17369 (8162) | Lightning5 |
| » | T-2 pohitril dostop do interneta (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Omrežja / internet | 23776 (13176) | raceboy |